Jump to content

teribleki

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je teribleki objavio

  1. Javiti ću ishod,hvala i pozdrav.
  2. Evo me opet,nema novosti,odgođeno zbog bolesti sudca i poslati će mi novi poziv za veljaču,pozdrav
  3. Hvala,nije kasno,sjednica će biti iza 14 sati.Spomenuo sam to iz razloga što taj članak govori o izvršenju sankcije tj.o tome da se izvršenje sankcije koje nije započeto do 01.01.2013.mora sprovesti po trenutno važečem zakonu a to je svakako novi zakon te bi ja služio kaznu po novom zakonu.Dakle, ako bi sud opozvao uvjetnu osudu po starom zakonu a izvršenje bi bilo po novome to bi značilo primjenu dva zakona na isti slučaj u isto vrijeme što se kosi sa osnovnim načelima primjene novog zakona.Da li sam u pravu?
  4. Sutra mi je sjednica vijeća za opoziv o kojoj smo pisali i gdje ste predložili da se pozovem na primjenu blažeg zakona i na odredbe čl.58.st.8 KZ-a prema kojima se uvjetna osuda više ne može opzvati jer je prošao rok.Još bih Vas želio pitati u svezi čl.384 KZ-a i da li i taj član ide u prilog tome da treba primjeniti novi (blaži) zakon tj.dali i taj član ide u prilog Vašem mišljenju?Hvala.
  5. Hvala još jednom na Vašem trudu i opširnim objašnjenjima.Svakako ću Vam javiti ishod.Pozdrav.
  6. Hvala na opširnom objašnjenju.Već sam ranije pratio Vaša objašnjenja slučaja korisnice ''nadam se'' i mislim da mi je sada jasnija situacija.Također mi je jasna i moja građansko pravna odgovornost za naknadu štete ali upravo iz tog razloga želim izbječi izvršenje kazne jer bi mi to otežalo cijelu situaciju i vremenski a i financijski.Još Vas molim jedno objašnjenje;na sjednici vijeća koja je zakazana i na kojoj će se odlučivati o opozivu vijeće najvjerojatnije neće donositi odluku na samoj sjednici tj.u trenutku kada ja budem tamo prisutan već će (možda) naknadno poslati rješenje o odluci.Dakle,ja na sjednici neću znati dali uvažavaju moje pozivanje na novi Kz i primjenu blažeg zakona a ako paralelno zatražim i produljenje roka oni mogu produljiti rok a ne obustaviti postupak opoziva što je u konačnici nepovoljnije za mene jer onda nakon tog roka mogu ponovno pokrenuti opoziv ako slučajno ne uspijem ispuniti obvezu do kraja i na vrijeme.Možda Vi mislite da bi tijek sjednice mogao biti drugačiji i da će se oni odmah izjasniti u vezi mojih prijedloga....
  7. Hvala na odgovoru i isprike jer sam nešto pogrešno napisao.Naime,presuda je postala pravomoćna 27.03.2013.jer se odvjetništvo žalilo na visinu sudskih troškova.U presudi drugostupanjskog suda svagdje se navode članovi i stavke starog KZ-a iz 97.Kako je to moguće i zar drugostupanjski sud nije po službenoj dužnosti trebao to promijeniti ako se novi Kz primjenjuje od 01.01.2013. i dali to sada znači da sve i dalje ide po starom zakonu i da se u ovoj fazi ne mogu pozivati na novi KZ.Ako gledamo rokove 6 mj.od isteka roka u kojemu sam trebao nadoknaditi štetu prošlo je 27.03.2014.ali oštečenik je sudu podnio zahtjev za opoziv uvjetne osude u prosincu 2013.dakle prije isteka tog roka ali sud nije reagirao do prosinca 2014.kada mi je poslao poziv za izvidno ročište. Ja sam u prosincu 2014.bio na pripremnom ročištu gdje sam sudu priložio obrazloženje sa dokazima da nisam bio u mogućnosti nadoknaditi štetu te sam zatražio odgodu i novi rok od 4 mjeseca za ispunjenje obeštečenja.Odvjetnik oštečenika se složio sa novim rokom i sudac je zakazao sjednicu vijeća za siječanj 2015.na kojoj će se o tome odlučivati.Da li i dalje mislite da na toj sjednici tražim primjenu novog zakona i pozivam se na to da je protekao rok za opoziv ili da tražim produljenje roka ili jedno i drugo?Kako mogu biti siguran da će sud prihvatiti primjenu novog zakona i da neću biti žrtva različitog tumačenja tog prijelaznog roka?U koliko npr.tražim produljenje roka i to mi bude odbijeno dali se tada u žalbi mogu pozivati na novi Kz i da je protekao rok tj.ako se sada ne pozovem na novi Kz dali će biti kasno pozivati se na novi Kz ako viječe donese odluku o opozivu.Ako je novi Kz donesen 2011.sa primjenom od 01.01.2013. a meni je prvostupanjska presuda iz 2012.a drugostupanjska iz 2013.zar se nebi novi Kz trebao primjenjivati automatizmom tj.kako ja sada mogu biti siguran da će sud prihvatiti moje pozivanje na novi Kz ako to različiti sudovi različito tumače?
  8. Presuda je postala pravomoćna u prosincu 2012.godine,oštećenica je dala prijedlog za opoziv u prosincu 2013. a ja sam poziv za izvidno ročište dobio u prosincu 2014.Između toga nije bilo nikakvih sudskih radnji.
  9. 2012.god.osuđen sam na 6 mjeseci zatvora,uvjetno na 1 godinu uz dvostruki uvjet;1.rok kušnje od 1 godine i 2. nadoknada štete u roku 6 mjeseci od pravomoćnosti presude.S obzirom da mi je prvi uvjet istekao još 2013.god. i nisam ga prekršio dali sud može sada ili u 2015.opozvati uvjetnu osudu ako nisam ispunio drugi uvjet tj.ako nisam nadoknadio štetu oštećeniku.Napominjem da mi u presudi piše da sam dužan štetu nadoknaditi u roku od 6 mjeseci,unutar utvrđenog roka kušnje,koji mi je istekao 2013.god. Sud mi je tek ovih dana uputio poziv za izvidno ročište u svezi opoziva uvjetne osude.
  10. Nismo,ona ne želi mirno razvrgnuće suvlasništva pa se spremam podnijeti sudu prijedlog za razvrgnuće.Također napominjem da predmetni kredit nije korišten za gradnju ili adaptaciju nekretnine već za povrat i zatvaranje njezinog ranijeg kredita u drugoj banci koji nije uredno vraćala.Ja bih se složio preuzeti pola kredita u slučaju mirnog razvrgnuća suvlasništva ali ona cijelo vrijeme koristi cijelu nekretninu pa je čak i moj suvlasnički dio iznajmljivala trečim osobama.Dio njezinih dospjelih obveza po krediti vratili smo tako da smo prodali jedan dio naše zajedničke nekretnine(jednu etažu) te sam na taj način ja već učestvovao u povratu kredita kroz vrijednost suvlasničkog dijela koji smo prodali
  11. Molim pomoć,sudužnik sam u nenamjenskom kreditu koji je podigla moja bivša supruga dok smo još bili u braku.Jamac je njezina sestra a dodatna garancija je fiducija na zajedničkoj nekretnini. Nekoliko godina smo zajedno vraćali kredit a nakon razvoda ona je nastavila koristi nekretninu i vraćati kredit.Otplaćene su 2/3 kredita i sada bivša supruga želi podići tužbu kojom bi zahtijevala da joj vratim pola iznosa od otplaćenog kredita jer smatra da smo kredit trebali vraćati svaki pola,Ja smatram da kao sudužnik moram vraćati kredit samo ako ona kao nositelj kredita i dužnik ne vraća te da nema pravo retroaktivno ništa potraživati od mene.
  12. "Tog roka (3 dana) se u praksi vrlo rijetko tko pridržava"-eh da,sraz pojedinca i sustava je kao borba Davida i Golijata,pojedinac mora poštovati sve rokove u minutu a sustav u praksi može kako želi bez posljedica,u svakom slučaju hvala.
  13. Hvala,vidio sam to ali ono što piše u tom članu ne odgovara baš svim situacijama,npr.u mojem slučaju sudac izvršenja je trebao po zakonu na vrijeme tj. u roku odgovoriti i donijeti rješenje na moju molbu a to nije učinio jer je bio na godišnjem.Zbog toga je moje pitanje dali imam pravo na novi rok ako imam pravo na žalbu a nemam praktično vremena niti poslati žalbu i što bi u ovoj situaciji značilo ako se ne javim točno toga dana?
  14. Sudac izvršenja uručio mi je rješenje o upučivanju na izvršenje kazne zatvora sa datumom javljanja.Uložio sam u roku žalbu na rješenje i molbu za odgodu.Žalba mi je nakon par dana odbijena a na molbu za odgodu nisam dobio odgovor ali su me kontaktirali iz centra za provjeru gdje su tražili provjeru mojih navoda ali odluku o odgodi nisam dobio ni pozitivnu ni negativnu a datum javljanja mi je za dva dana.U koliko dan prije javljanja ili na dan javljanja dobijem negativno rješenje tj.molba za odgodu bude odbijena dali imam pravo žalbe i dali to odgađa rok za javljanje ili se moram javiti pa u zatvoru čekati rješenje po žalbi ili će možda sudac izvršenja ako odbije molbu odrediti novi rok za javljanje.Hvala
  15. Zahvaljujem,nisam znao da je to presudno,postoje neke ideje da se u ovakvom slučaju pozove banka kao treća stranka u sporu ili što bi bilo kada bi banka dala pismenu suglasnost na takav prijedlog,što mislite o tome?
  16. Molim za pomoć,već smo ovdje pisali o razvrgnuću suvlasništva u dvije etaže obiteljske kuće.Dakle ja i bivša supruga smo suvlasnici svaki u jednoj polovici svake etaže i ovdje sam dobio savjet da pokrenen prijedlog o razvrgnuću suvlasništva geometrijskom podjelom tako da se svaki od nas upiše na jednu etažu.Prikupio sam potrebnu dokumentaciju i kontaktirao dva odvjetnika oko sastavljanja prijedloga.Napominjem da na predmetnoj nekretnini jedna banka ima fiducijarno vlasništvo,dakle upisana je na nekretninu kao vlasnik 1/1 zbog osiguranja kredita koji još traje oko 5 god.Jedan od odvjetnika kategorički tvrdi da u takvoj situaciji nije moguće predati sudu prijedlog za razvrgnuće jer da sve dok je banka upisana sud nebi prihvatio takav prijedlog tj.odbacio bi ga kao procesno neprihvatljiv sve dok je banka vlasnik.Isto tako da ne mogu iz istog razloga potraživati niti najamninu od onih koji sada koriste nekretninu jer da bi i takav ugovor u konačnici bio ništavan.Drugi odvjetnik se opet dvoumi i nije siguran.Što vi mislite,jer se ne želim izlagati troškovima oko razvrgnuća ako bi to sud odbacio.
  17. Odlučio sam se za prijedlog razvrgnuća suvlasničke zajednice geometrijskom podjelom ali taj će postupak potrajati na sudu,nekretninu sada koriste bivša supruga jednu cijelu etažu a kčerka i muž drugu cijelu etažu.Pošto sam vlasnik 50% u obje etaže želim im poslati ugovore o najmu za moj dio nekretnine dok sud ne razvrgne suvlasništvo.Dali trebam poslati dva odvojena ugovora,jedan bivšoj supruzi za dio koji ona koristi a drugi kčerci za dio koji ona koristi ili može biti jedan ugovor i što ako se ogluše na plaćanje a i ne žele osloboditi moj dio nekretnine.
  18. ako odbiju sklopitu ugovor ili primiti pismena tužbom tražite plaćanje najma za korištenje stana i povrat svih plaćenih računa (unazad do 5 godina). Ako sam dobro shvatio imam pravo tražiti od kčerke plaćanje najma retroaktivno unazad 5 godina,dali isto mogu tražiti i od bivše ili samo od kčerke,napominjem da su obadvije dio zajedničkog stana iznajmljivale trećim osobama
  19. Hvala i molim Vas za savjet na što da se pozovem u žalbi jer ne vidim nikakve procesne pogreške u samom rješenju,dali da u žalbi i molbi za odgodu spominjem da sam podnio zahtjev za izvanrednim preispitivanjem sudske odluke te da se čeka odluka Vrhovnog suda ili je bolje to ne spominjati
  20. Ako tražim razvrgnuće suvlasničke zajednice i npr.isplatu dali se takva situacija tj.eventualna isplata smatra prometom nekretninama u smislu poreza na promet,dali tu postoji obveza plaćanja poreza i dali to možemo uraditi samo međusobnim sporazumom ili ide putem suda,prijedlogom sudu, jer se novo nastala situacija valjda mora i u gruntovnici provesti
  21. Prema Vašem iskustvu koliko bi to moglo potrajati i kako druga strana to može kočiti i odugovlačiti npr.eventualnim dokazivanjem kako je stečena nekretnina ili to nema veze ako je stečena u vrijeme dok smo bili u braku i u slučaju dugotrajnog postupka kako da zaštitim svoja prava i potraživanja npr.stanarine od onih koji sada stanuju i u mojemu dijelu
  22. Daaa,ali kako ću sa žalbom kupiti vrijeme,moram je poslati u roku 3 dana i sudac izvršenja će je vjerojatno odbiti odmah po primitku kao neosnovanu jer zapravo i nemam neki osnov za žalbu i koji je postupak po žalbi,sudac određuje novi rok ili ostaje stari ako odbije žalbu,možda će neosnovana žalba djelovati negativno na njega pa mi odbije i molbu za odgodom
  23. Suvlasnik sam obiteljske kuće sa bivšom suprugom u jednakim dijelovima na način da je kuća etažirana na dvije podjednake etaže i ja i bivša supruga smo suvlasnici svaki u 1/2 u svakoj etaži.S obzirom da ne živim u kući već trenutno u jednoj etaži živi bivša supruga a u drugoj kčerka sa mužem i djecom.Ne plačaju mi nikakav najam,meni dolaze računi za npr.komunalije i još neke režije,bez moje suglasnosti investirali su i preuredili stanove i ja ne mogu na miran način koristiti niti jedan dio prostora u niti jednoj etaži.Što trebam poduzeti da bih putem suda ušao u posjed te eventualno ishodio drugačiji upis tj.da postanem vlasnik jedne etaže a bivša supruga druge jer ovako smo svi u pat poziciji
  24. Susdac izvršenja uručio mi je Rješenje o upučivanju na izvršavanje kazne zatvora i upoznao me sa pravima.Svakako ću zatražiti odgodu izvršenja prema zakonu u roku 3 dana jer mislim da imam uvjete za odgodu.Dali da podnesem i žalbu na Rješenje i što bih time dobio jer neznam na što da se žalim ako u Rješenju nema procesnih pogrešaka.Koliko bi takva žalba odgodila izvršenje i dali ima smisla podnositi i žalbu i molbu za odgodom
  25. Dali to onda zapravo znači da je drugostupanjski sud time što je preinačio presudu sa uvjetne kazne na kaznu zatvora zapravo presudio na štetu oštečenika jer se u tom slučaju gubi motiv za obeštečenjem oštečenika što bi trebao biti prvenstveni cilj,odlazak u zatvor i na 8 mjeseci bitno otežava povrat duga,obeštečenje oštečenika i sl.,dali sam u pravu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija