Jump to content

jedi

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da li mogu dobiti odgovor na pitanje ??? Hvala Dakle zanima me ako jedan od supružnika umre, da li na ostavinskoj drugi supružnik mora prijaviti svu svoju imovinu stečenu u braku ? Bitno je npr. ako umrli supruznik ima djecu iz dvaju brakova.
  2. Da to je točno, ali što je recimo u slučaju da imaju djecu iz proošlih brakova. Npr. ako muž umre i ima recimo dvoje djece iz prvog braka da li onda ide podjela npr. žena 50% muževe imovine + ostalih 50% se dijeli na 3 dijela ( 2 djece + žena ). Dakle ako je muž do smrti bio defacto suvlasnik u drugoj nekretnini ( stečena je u braku ) da li njegova udovica mora prijaviti tu nekretninu u ostavinsku masu kao i stanje svojih računa ???? jer je i novac na njezinim računima i ušteđevinu jer je defacto stečena u braku ??? Dakle pitanje je što sve ulazi u ostavinsku masu u tom slučaju i kako se dijeli ???
  3. Poštovani, molim Vas pojašnjenje slijedećeg. Npr muž i žena imaju dvije nekretnine, jedna je na muževo a jedna na ženino ime. Također imaju i npr. dva odvojena računa. U slučaju smrti jednog od supružnika da li je drugi obvezan prijaviti u ostavinsku masu i svoju nekretninu koju je stekao u trajanju bračne zajednice kao i stanje računa na dan smrti supružnika jer su recimo bili u braku 25 godina. Obzirom da bračni drug nasljeđuje 50% imovine odmah kao bračnu stečevinu, a u ostalo ulazi ravnopravno sa drugim nasljednicima.
  4. Ako je npr. zatražim nužni dio a druga strana to ne ospori na ostavinskoj da li to znači automatski da se imovina dijeli na dva dijela ????
  5. Prodajom jedne nekretnine dobio sam neki simboličan iznos. Naravno to nije ovjereno niti zabilježeno ugovorom.
  6. Hvala, na brzom odgovoru. Kako se mogu zaštititi od tzv. skrivenih troškova ? Meni je odvjetnik rekao to je 2.500 kn i to je sve. Da li da zatražim odmah račun i izjavu ili nešto slično ? Ako je ostavina npr. 2 mil kuna postoji li kakva mogućnost da me prevari ?
  7. Poštovani, koliko iznosi naknada odvjetniku za prisutnost na ostavinskoj raspravi kod javnog bilježnika i što ako on mora npr. triput prisustvovati istoj. Moj odvjetnik kaže da je tarifa uvijek ista i iznosi 2.500 kn prema Zakonu. Da li to znači da za tri prisustva iznosi 7.500 kn ? Da li ima nekih skrivenih troškova ? Hvala.
  8. Poštovani, nakon smrti moje majke dobio sam poziv na ostavinsku raspravu i njezinu oporuku kojom ona ostavlja svoju imovinu kćerki njezinog sadašnjeg muža ( nije njezino dijete ) zbog tzv. brige oko nje u starosti te navodi da je mene kao jedinog nasljednika "namirila za života u gotovu novcu prodajom nekretnina".( o čemu nema nikakovog dokaza ). Da li imam pravo pobijati oporuku i tražiti nužni dio obzirom da sam jedini nasljednik i kako to napraviti ? Očekujući Vaš odgovor srdačano Vas pozdravljam.
  9. Poštovani, zanima se slijedeći slučaj. Moj otac je nasljedio kuću od svoje majke. Kasnije je u istu kuću ulagano te napravljen dodatni kat. Da li se ista nekretnina vodi kao bračna stečevina i kao takva ulazi u ostavinu ( dakle 1/2 bračnom drugu, a ostalo podjela između bračnog druga i potomaka ) ili ulazi tako da se dijeli na bračnog druga i potomke u jednakim dijelovima. također me zanima da li postoji zastara za ostavinsku raspravu i što ako do nje dođe. hvala
  10. Poštovani, zanima me slijedeće: Što ukoliko jedan od dva bračna partnera premine i dođe do ostavinske rasprave i sad imamo slijedeći slučaj. Za vrijeme trajanja braka stečena je nekretnina koja se mislim da je to točno dijeli na slijedeći način. 1/2 nekretnine je bračna stečevina i naslijeđuje je živući partner, a druga polovina se dijeli na potomke i bračnog druga ili samo na potomke....npr. ako ima troje djece da li se ta 1/2 dijeli između njih dakle svaki dobije po cca 17% ukupne nekretnine ili između djece i bračnog druga....tako svaki nasljednik dobije cca 12.5% nekretnine. I još jedno pitanje.....što ako je taj bračni drug koji je stekao nekretninu naslijeđivanjem ( prije ili za vrijeme braka ) dakle ne radi se o bračnoj stečevini ( bar mislim ) tj. da li i onda živući bračni dug ima pravo na nasljedstvo zajedno sa potomcima u omjeru recimo troje djece i bračni dug svatko po 1/4 nekretnine ili samo potomci imaju pravo na to u ovom slučaju onda svatko nasljeđuje 1/3 nekretnine. Hvala
  11. Dakle npr. ako su oni stekli recimo 4 nekretnine i od toga 2 glase na nju a 2 na pokojnog oca, ako sam Vas dobro shvatio njoj pripada pola vrijednosti od 2 nekretnine koje glase na pokojnog oca i zadržava svoje 2 nekretnine koje je stekla tijekom braka.
  12. Poštovani, obzirom da moram na ostavinsku raspravu zanima me slijedeće. Druga žena mog pokojnog oca ( nije moja majka ) vjerovatno je tijekom dugogodišnjeg braka određenu imovinu u braku sa mojim ocem. Kako njoj pripada 1/2 očeve imovine prema Zakonu ( dakle ona koju su stekli tijekom braka ) da li u ostavinu ulazi i njezina imovina koju je stekla tijekom braka sa mojim pokojnim ocem ( nekretnine, pokretnine, novac na računima..... ) te ako je to točno kako se dolazi do tih podataka i ko ih je dužan prijaviti kao ostavinu. Hvala
  13. Eh da nisam baš najbolje pojasnio. Dakle ovako moj otac je umro prije nekog vremena, ostavinska još nije provedena tek treba biti za koji mjesec ali ja imam podatke da je on svoj stan koji je njegovo vlasništvo 1/1, prvo poklonio 1/2 stana svojoj supruzi, a mjesec dana nakon toga potpisao ugovor o dozivotnom uzdržavanju u kojem su on i njegova supruga ( dakle ona kojoj je poklonio pola stana ) primatelji a moja polusestra davatelj uzdržavanja. Da pojasnim bolje ja sam dijete iz prvog a polusestra iz drugog braka. E sad što ako je on to napravio i sa drugim pokretninama i nektretnima za koje je nemam uvid, a na ostavinskoj moja polusestra i njezina majka to ne prijave kao ostavinu.U Vašem odgovoru shvaćam da ja nužni dio mogu tražiti samo na ostavinskoj raspravi ali što ako one ne prijave svu očevu imovinu tijekom rasprave. Nadalje me zanima kako mogu doći do tražnih podataka za nekretnine ( dakle zk ulošci i slično ) a kako za pokretnine ( npr. novac i drugu imovinu ) Nadam se da nisam previše zapetljao
  14. Hvala na pojašnjenu, makar mi nije potpuno jasno. Dakle po Vama bez obzira na kasniji ugovor o doživotnom uzdržavanju imam pravo na nužni dio darovanog ako sam dobro shvatio. Zanima me još i ovo. Ako je recimo moj pokojni otac darovao svojoj ženi i polusestri nekoliko nekretnina godinu dana prije smrti imam li pravo na nužni dio ili ne i za koliko nastupa zastara istog. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija