Jump to content

dzoxx

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani, trebao bi savjet za sljedecu situaciju ukoliko bi mi netko mogao dati par informacija bio bi mu jako zahvalan. Ja sam stanovao u jednoj kuci 24 godine, tamo sam preko centra za socijalnu skrb doselio sa sestrom i majkom koja se u toj kuci brinula za jednog invalida sve do njegove smrti, on je ujedno jednim dijelom bio i vlasnik te kuce, nakon njegove smrti njegov dio je pripao njegovoj sestri i bratu, iako je on uvjek govorio da ce njegov dio pripasti mojoj majci oni nikada nisu napravili nikakvu oporuku vezano uz to i na tome je ostalo. Medjutim dogovorila se sa njegovim bratom i sestrom (koji odavno zive u njemackoj), da ima dozivotno pravo na stanovanje u toj kuci. E sada, majka je u 2 mjesecu ove godine preminula i ja sam do 4 mjeseca bio kod ujaka jer nisam mogao sam zivjeti tamo jedno vrijeme, i u 4. mjesecu sam se vratio i dogovorio sam sa tim vlasnikom da mu placam stanarinu i da mogu ostati u kuci. Ja sam u medjuvremenu kratko ostao bez posla te nisam bio u mogucnosti platiti stanarinu 2 mjeseca ali sam pronasao posao i planirao u sto kracem roku platiti stanarinu za ta dva mjeseca, takodjer ostalo je rezija otprilike 1000kn koje nisam stigao platiti jer nisam bio svo vrijeme zaposlen ali sam bio u planu sve rijesiti ovaj mjesec, medjutim taj vlasnik kuce mi je rekao da se moram iseliti van i dao mi je rok.. Ja sam se iz kuce iselio i pokupio sav namjestaj jer smo ga kupili ja i moja sestra koja je vec odavno u inozemstvu i u toj kuci ne zivi vec dugo. Ta je kuca bila u jako losem stanju kada smo se mi tamo doselili prije otprilike 24 godine i svo to vrijeme smo ulagali u obnovu kuce i kupovinu drugog namjestaja za sto imam svjedoke i nesto od racuna. On sada takodjer trazi od mene da platim sve rezije i stanarinu za ta dva mjeseca, i trazi da vratim namjestaj nazad, naziva me pogrdnim imenima i vrijeda me preko poruka, a takodjer i prijeti mi se tako da se ja vise uopce ne osjecam sigurno. Mene zanima dali ja imam pravo iznjeti sav najmestaj koji smo kupili ja i moja sestra kroz sve te godine jer on trazi da se namjestaj vrati i da mu sve bude placeno u sto kracem roku. Koji bi mi bio najbolji moguci potez da zastitim sebe i svoju sigurnost jer vise ne znam sta sa radim. Unaprije zahvaljujem na odgovoru. Ivan.
  2. Da ja sam jos uvijek u toj kuci. Koliko sam shvatio ja bi sada imao pravo traziti povrat ulozenoga u tu kucu? Dali je to dugotrajan proces i dali je moguce isto dokazati samo sa svjedocima koji bi potvrdili u kakvom je stanju kuca bila i u sto se sve ulozilo? Lp.
  3. Hvala na odgovoru. ( - posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada. Posjed se smatra poštenim, osim ako se dokaže suprotno.) Dali se ja sada mogu smatrati posjednikom posto sam i ja zivjeo u toj kuci sa majkom koja je kao sto sam vec napisao imala pravo dozivotnog koristenja te kuce, iako nisam siguran da je to igdje postojalo napismeno. majka je meni govorila da ce ona dobiti taj jedan dio koji je bio na tom invalidu za kojega se ona skrbila nakon njegove smrti ali ga na kraju on nije prepisao na nju, tj nije ostavio nikakvu oporuku (za sto ja osobno nisam ni znao do majcine smrti), i naravno njegov brat i sestra se nisu odrekli toga dijela, ali mislim da su se bili dogovorili usmeno sa majkom da ona ima pravo na dozivotno koristenje. jos jednom hvala i nadam se odgovoru.
  4. Postovani. Zanima me jedna informacija. Naime, ja i majka smo 23 godine zivjeli u stanu u kojem se majka brinula za jednog invalida koji je ujedno bio i jednim dijelom vlasnik te kuce, kada je on preminuo prije nekoliko godina njegov dio je pripao njegovom bratu i sestri. Majka je preko centra za socijalnu skrb dobila priliku da se brine o tom invalidu te isto tako u zamjenu za tu uslugu imala je pravo na koristenje te kuce sve dok je ziva,naravno i ja sa njom. Ona je nazalost preminula u drugom mjesecu ove godine i sada vlasnik kuce trazi od mene da mu placam stanarinu ili da se dogovorimo oko prodaje kuce. Posto je ta kuca bila u jako losem stanju kada smo ja i majka preselili u nju mi smo svih ovih godina ulagali novce u nju i renovirali ju skoro cijelu. Mene sada zanima dali postoji ikakva mogucnost da ja od vlasnika trazim povrat novca koji je ulozen kroz sve te godine u tu nekretninu? Hvala unaprijed na odgovoru i svako dobro. Ivan.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija