Jump to content

Zagi1234

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Zagi1234 objavio

  1. Da je to dovoljno novca za kupovinu, to bi i učinio. Sigurno ne bi ulazili u kredit, koji me više muči nego ti udjeli u vlasništvu.Tako da je to i glavni razlog mog pitanja. Hoće li taj novi stan biti siguran od ovrhe, ako na njega nije dignuta hipoteka za taj kredit? Pa ako nešto pođe po zlu, neka uzmu njezin, manji stan, da ne ostanemo od tog novog, većeg, odnosno bez svega.
  2. Da, sve to znam,ali mojoj ženi to nije jasno. No, nije toliko ni u tome problem, jer moram zbrinuti majku.Zbog bolesti, možda će uskoro morati u dom,pa ću morati plaćati razliku do pune cijene smještaja.S te strane bi vjerojatno bila pravedna podjela.No,mući me nešto drugo,ako, nedajbože, dođe do problema poput rastave,ili da žena ne može plaćati kredit ili nešto drugo. Bojim se da ne izgubimo sve.
  3. Poštovani! Uspio sam prepisati mamin stan na sebe i sestru, uz Vašu pomoć na neke nedoumice. Za to Vam veliko hvala. Od Gruntovnog sam već dobio rješenje.Začudio sam se kako je to bilo brzo. Prijatelj je čekao 3 godine, kada je prenosio kupljeni stan. Moje je pitanje: Hoću li mi poslati i vlasnički list ili to trebam posebno tražiti? Na internetu vidim ZK poduložak,ali piše da je to neslužbena kopija. Kod prodaje stana, to obično traže. I još jedno pitanje. Najnovija ženina dosjetka je da prodamo taj stan i da od svog dijela dam novac za polovinu cijene novog, večeg stana.Svoj stan,u kojem smo sada,ne želi prodati,več bi ga iznajmila i time plaćala kredit za drugu polovinu novog stana. Razliku bi dodala iz svoje plaće.Naravno,želi pola-pola vlasništvo nad stanom. Sve bi to bilo OK,kada bi bila drugačija situacija. Danas jesi,sutra nisi. Stoga Vas pitam, kako da se osiguram da ne izgubim uloženi novac,ako dođe do nekih problema i ne bude mogla plaćati kredit ili do nečeg drugog. Ako digne hipoteku na svoj stan,pretpostavljam da joj mogu uzeti samo njezin stan u slučaju neplaćanja. Imam li ja, kao muž, obavezu plaćati taj kredit,ako ga nisam digao i nisam jamac? Unaprijed zahvalan!
  4. Vjerojatno nisam dobro objasnio pitanje.Jasno mi je da moramo na početku navesti imena i sve podatke. Međutim,tamo se spominje daroprimatelj taj i taj i kasnije u tekstu se piše samo riječ daroprimatelj umjesto imena i ostalih podataka. Kako je nas dvoje, kako razlikovati u daljnjem tekstu tko je tko? Da za sebe napišem daroprimatelj, a sestru daroprimateljica? Ili Daroprimatelj 1 i 2? Ili da izbacimo tu riječ i u cijelom tekstu navodimo imena i prezimena na koga se nešto odnosi? Mi neznamo kako bi drugačije podijelili stan bez suvlasništva? Zasada novaca nemam da isplatim sestru, a ako ga prodamo,onda ćemo tako i podijeliti novac od prodanog stana. Mamina je želja da i sestra dobije dio. Nisam znao da i djeca plaćaju porez na dosmrtno. Tako da nam preostaje samo darovni ugovor. Kada mi je prethodno G-man odgovarao na moje pitanje što je bolje dosmrtno uzdržavanje ili darovanje, http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/73714-Dosmrtno-do%C5%BEivotno-uzdr%C5%BEavanje-ili-darovni-ugovor?p=650558&posted=1#post650558 rekao je da je za mene bolje darovanje,a za mamu dosmrtno uzdržavanje. Tako da sam počeo sastavljati darovni ugovor, pa sam malo zapeo. Kako da sastavim tu izjavu? Svojim riječima,kao što sam i tu Vama objasnio ili nekako drugačije?
  5. Molim vas za pomoć sa ugovorom o darivanju nekretnina. Uzeo sam obrazac u Narodnim novinama,no kako tamo ima mjesta za samo jednu osobu,pokušao sam sam napisati prema njemu ugovor za dvije osobe.No,muči me što tamo piše daroprimatelj(u daljem tekstu daroprimatelj).Kako je nas dvoje,što u daljem tekstu navoditi? Daroprimatelj 1 i 2,ili imena ili što drugo? Nadalje,spominje se da porez plaća daroprimatelj. Trebam li prepisati taj tekst ili izostaviti, jer smo mi djeca,a čitao sam da su djeca oslobođena poreza. Ima tamo i rubrika sa vrijednošću nekretnine.Treba li to? Ako je to zbog poreza,možda ni to ne treba. Može li se navesti da se jednom ostavlja 3/4, a drugom 1/4 stana? Ili kako se to već stručno formulira? Nadalje napisali bi izjavu da ćemo plaćati mami smještaj u dom u tom omjeru kako podijelimo stan ili ću se ja brinuti za nju dok ne bude stvarno morala u dom. Može li se to napisati tako, običnim riječima ili i za to ima neki formular? Ima li takva izjava svoju težinu ili je bolje napisati dosmrtno uzdržavanje? Unaprijed zahvaljujem!
  6. Baš se ne snalazim u ovom. Koliko su ti bodovi? Kolika bi bila cijena sklapanja ugovora ako stan vrijedi npr. 600 000 kn? Ne piše za koje je to slučajeve ili to vrijedi za sve,odnosno i za sklapanje oporuke,doživotnog i darovanja? Bilo što da sklapamo,cijena je ista? A kako riješiti papirnato da se ja i sestra obavezujemo da ćemo plaćati eventualni dom u navedenom postotku? Sve u maminom darovnom ugovoru? Ili posebno (ide li onda sve u duplo)?
  7. Ako sam dobro shvatio,mislite na situaciju da joj ništa ne ostavim od naše zajedničke,bračne stečevine? Ne razumijem se baš nešto u zakone,no,čitajući odgovore drugima,to sam i sam shvatio.Zato sam Vas i pitao ima li neki način za to. A što treba za darovanje? Napisati i ovjeriti kod bilježnika? Nisam vidio takav predložak na stranicama Legalisa. I kolika je naknada? Isto prema vrijednosti kao kod uzdržavanja? A kako riješiti papirnato da se ja i sestra obavezujemo da ćemo plaćati eventualni dom u navedenom postotku? Ili mislite da to nije potrebno?
  8. Mislite na nužni dio od moje polovice stana? Jer ona će imati pola. Razmišljao sam da joj napišem da može uživati stan do smrti, ali vidim po vašim napisima da se to može jako iskorištavati. A kako ima polovicu, i tako bi ostala u njemu. No, ne bih želio da poslije njene smrti sve ode u njenu obitelj, jer su oni i tako zbrinuti. A i vjerojatno će im žena ostaviti i tu svoju polovicu novog stana, a i njen mali stan u kojem smo sada. Stoga želim zaštiti svoj dio, da bar tako pomognem sestri i njenima. A i mislim da je to ispravno jer ostavština potječe od naše mame. No, tko zna, možda ću, kada ostarim, morati s nekim drugim zaključiti ugovor o uzdržavanju za sebe. Da imam djecu, svih ovih dilema ne bi ni bilo. Stoga i moje pitanje, što je najbolje da dogovorim s mamom? Dosmrtno, doživotno uzdržavanje ili možda darovni ugovor? Odgovorili ste mi za doživotno, a kako je sa ostalim? Što bi mi preporučili? Kako da ovo riješim na sveopće zadovoljstvo? ;o)
  9. Poštovani! Molim vas da mi pomognete sa savjetom.Dogovorio sam se sa majkom da ću ja brinuti o njoj,jer je sestra predaleko.Za uzvrat bi mi ostavila 3/4 stana, a sestri 1/4. I sestra se slaže sa tim. Ako se ne bi mogao brinuti oko nje, zbog potrebe stalne skrbi zbog bolesti i slično,išla bi u dom,a mi bi plaćali razliku cijene u odnosu na njenu mirovinu, u postotku kojem i nasljeđujemo stan. Nadalje,pošto je ženin stan u kojem živimo premalen,a tako i mamin,razmišljamo o kupnji večeg,pa da mama prijeđe kod nas.Mama bi tada prodala svoj i učestvovala u kupnji novog,a za drugu polovicu bi žena dobila od svog nasljeđa. No,kako nije lako prodati stan,razmišljam o dizanju kredita za tu polovicu novog stana koji bi plaćao iznajmljivanjem maminog stana dok ga ne prodamo i vratimo kredit.Što u tom slučaju? Da li se to smatra mojim ili ide u bračnu stečevinu? Nadalje,pošto nemam djece,ja bih svoj dio stana (taj koji bi financirali prodajom maminog stana) ostavio sestri i njenoj djeci u nasljeđe. Dosta je komplicirana situacija,pa tako i moje rješenje. Može li se to tako rješiti kroz dokumente da sve bude čisto? A ako ne, molim vaš prijedlog. Unaprijed zahvalan!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija