Jump to content

ivanbek

Korisnik
 • Broj objava

  22
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je ivanbek objavio

 1. Je li za dokaz dugotrajne nezaposlenosti i novog posla u inozemstvu dovoljan izvod iz HZMO gdje se vidi nezaposlenost duža od godinu dana i ugovor o radu s tom inozemnom firmom koji počinje za 2 mjeseca? Dokazuje li to dovoljno da će kazna rada za opće dobro ugrožavati egzistenciju okrivljenika s obzirom da se radi o 540 radnih sati (3 i po mjeseca punog radnog vremena) kazne, pa je očito da se neće moći odraditi u 2 godine za vrijeme godišnjeg odmora?
 2. 1. Datum otpreme nepravomoćne prvostupanjske presude je 11.5., došla obavijest danas (12.5.) o pošiljci, ako preuzmem za tjedan dana (19.5.) teče li od tog dana rok od 15 dana za žalbu? Je li 15 radnih ili "običnih" dana? 2. Ako ne preuzmem presudu, šalju li opet 3 puta ili ne? Ide li na oglasnu ploču i kako u tom slučaju se broje rokovi?
 3. Koliko vidim, prema novom kaznenom zakonu koji se sprema, seksualno uznemiravanje će se progoniti po službenoj dužnosti i neće biti zastare. Znači li to da netko tko ima saznanja o takvom kaznenom djelu će moći podnijeti prijavu i ako nije on sam žrtva tog djela - primjer: menadžer u nekoj tvrtci koji seksualno uznemiruje više zaposlenica?
 4. Poslao sam mailom policiji tko je bio u autu prilikom počinjenja prekršaja. Na isti mail sam poslao i da mi ne šalju na adresu boravišta, nego prebivališta. Poslije ništa nije dolazilo. Ako prekršajni raspiše potragu, bi li to znao općinski sud s obzirom da se vodio kazneni postupak. Znači, ako općinski ništa nije dobio, znači li to još uvijek da je moguće da je prekršajni raspisao neku potragu., a da bez obzira što se vodi kazneni postupak to općinski "ne zna". Od uručenja tog naloga da im pošaljem tko je bio u autu za prekršaj je prošlo 14 mjeseci. A koliko znam nije obveza odjaviti bo
 5. Prebivalište je stalno isto, na boravište su poslali, ja odgovorio, i 2 tjedna poslije se vratio na adresu prebivališta, ali je boravište ostalo upisano još 10 mjeseci jer nisam odjavio.
 6. Može li osoba biti spriječena pri prijelazu granice RH, eventualno pritvorena, ako se pred nekim sudom vodi postupak protiv nje, a nije dobila nikakav nalog od suda. Radi se o prekršajnom postupku, dobio sam od policije što mi se stavlja na teret, poslao odgovor, preselio na drugu adresu, i sad ne znam je li moguće da su slali neke naloge na staru adresu, ja ih nisam dobio, pa da imam problema pri prelasku granice i sl. Pretpostavljam da ne jer je prekršajni, ali molim odgovor.
 7. Ubijanje dobiti je namjerno prikazivanje manje dobiti kako bi se isplatila manja dividenda suvlasnicima/dioničarima neke tvrtke. U konkretnom slučaju vlasništvo je bilo 50:50, jedna tvrtka kupuje udio druge te za tu godinu namjerno ubija dobit kako bi morala što manju dividendu platiti bivšem suvlasniku. 1. Kome prijaviti "ubijanje" dobiti? Ako bivši suvlasnik nije upoznat da se radilo o ubijanju dobiti. Je li dovoljno prijaviti njima pa nek prijavljuju ako hoće. Radi se o javnoj tvrtki pa je pitanje koliko će se željeti zamjeriti, ionako nisu njihovi novci u igri nego poreznih obveznika.
 8. Može li se nakon nepravomoćne presude tražiti dogovor s drž. odvj. da on podnese žalbu u korist okrivljenika, a zauzvrat okrivljenik otkrije novog počinitelja kaznenog djela ili nešto slično? Žalba npr. na presudu kazne rada za opće dobro koja bi postala uvjetna. 1. Koliko je često da drugostupanjski sud preinači kaznu rada za opće dobro u uvjetnu kaznu (razlog: nedovoljno uzimanje u obzir olakotnih okolnosti npr.) te koji su sve razlozi za te slučajeve. 2. Koliko je često preinačenje ako okrivljenik između nepravomoćne i roka za žalbu postane od nezaposlene zaposlena osoba. Koliko
 9. Kad se određuje boravište za rad za opće dobro? Ako trenutno imam boravište u jednom mjestu, a promijenim ga tjedan dana prije pravomoćnosti presude, u kojem mjestu obavljam rad za općedobro?
 10. Koja su prava okrivljenika nakon ročišta na kojem je ujedno sudac na kraju i objavio presudu, tj. kaznu dodijeljenu okrivljeniku dok napisana presuda ne dođe do okrivljenika. Smatra li se da još nije donijeta nepravomoćna presuda i mogu li se davati novi dokazi ili ukazivati na nešto?
 11. Kako se određuje koje točno poslove osuđenik na rad za opće dobro radi? Netko radi fizičke poslove - guljenje krumpira, sastavljanje pozornice i sl., a netko u uredu kopira - ima li tu diskriminacije?
 12. Može li se rad za opće dobro odrađivati u mjestu drugom od mjesta boravišta/prebivališta? Ako se radi o selu koje ima 200 stanovnika, koje potpada pod jedan grad, a osuđeniku je recimo puno lakše obavljati rad u drugom gradu te koji bi sve razlozi za to bili prihvatljivi?
 13. Hvala na odgovoru, ali kako pristupiti DO. Ako kažem unaprijed da postoji još jedan sudionik kaznenpg djela, što to povlači za sobom? Ponovno se otvara istraga, odgađa ročište, može li se uopće sklopiti dogovor o smanjenju kazne ako uspije DO osuditi tog 4. itd.? Mogu li tražiti strožu kaznu ako se ne uspije osuditi tog 4.? Mora li sudac prihvatiti dogovor? Možda najvažnije - je li moguće da sudac odredi istražni zatvor za nas trojicu dok se ne izvrši istraga o 4.? Je li i on u opasnosti da završi u istražnom zatvoru?
 14. Trenutno ne postoje, ali recimo da bih mogao relativno lako dokazati.
 15. recimo da u jednom slučaju razbojništva, postoje 3 okrivljenika. Kazneno djelo je počinilo njih četvorica. Može li neki od ovih 3 otkriti državnom odvjetništvu četvrtog, a zauzvrat tražiti dogovor o smanjenju kazne dok kazneni postupak još traje - ročišta. I na koji način točno? Kako pristupiti DO - znam 4. koji je sudjelovao - što mi možete ponuditi zauzvrat ili uopće ne spominjati to nego nekakvo uopćeno pitanje/molba, što već, drž. odvj.? Molim odgovore i u inbox kako bih proširio raspon informacija koje mogu dati.
 16. Ali o sucu znam samo ime koje piše u optužnici. Kako da nađem broj? Na web-stranicama postoji samo broj centrale i ured predsjednika suda. Centrala mi je rekla da se javim sucu.
 17. Što kada se ne radi o vozaču u pijanom stanju, nego o onome koji je otišao s mjesta nesreće, vrijedi li isto s obzirom da kasniji bijeg nije utjecao na prvobitno nastalu štetu?
 18. Kako kao okrivljenik mogu ostvariti pravo na uvid u spis predmeta? Je li dovoljno otići na sud i tražiti ili treba podnijeti podnesak u sudsku pisarnicu? Zvao sam sud da bi mi rekli da to moram vidjeti sa sucem, kako mogu dobiti spis na uvid što mi nema smisla, pogotovo jer još nije održano ni jedno ročište (optuznica je podignuta).
 19. Ako osiguranik neke osiguravajuće tvrtke sudjeluje u nesreći u kojoj je kriv te je prouzročio materijalnu štetu na autu ili povredu pješaka, te zatim oštećena osoba podnese odštetni zahtjev osig. tvrtci, nakon čega (nakon svih potrebnih pravnih radnji) osig. tvrtka oštećenom isplati iznos odštete, je li praksa da osig. tvrtka nakon toga traži povrat sredstava od svog osiguranika (ili ga tuzi) koje je dala oštećenom u slučaju da se radi: Pr. 1. Vozaču (osiguraniku) koji je skrivio nesreću u pijanom stanju Pr. 2. Vozaču (osiguraniku) koji je skrivio nesreću i pobjegao s mjesta nesreće
 20. Sin od 19 godina je uplatio nekome na tekući račun 200 eura za "informaciju" o nekom rezultatu na kladionici. Sve je išlo preko fejsa gdje mu je taj dao broj tekućeg i banku (Hypo). Sad se ne javlja naravno. Dakle, ne znamo ime ni prezime. Zanima me mogu li tražiti od banke da mi da ime i prezime toga čovjeka, mogu li tražiti nekakvo stopiranje te uplate ili ako ne može ništa od toga kakva je tužba najbolja i ima li smisla te bi li mi mogli onda i sina tužiti zbog pokušaja klađenja na namještenu utakmicu iako se kasnije pokazala kao nenamještena? Hvala unaprijed na odgovoru!
×
×
 • Napravi novi...