Jump to content

MarkoDelija

Korisnik
  • Broj objava

    154
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je MarkoDelija objavio

  1. Da, ja sam vas razumio da su stupnjevi ukinuti i sada se invaliditet mjeri u 1 do 5 razina. Pa rekoh nemoguće... 🙂
  2. Pa kako je ukinuto sa 31.12. razina 1 do 4 kada meni za zahtjev od 10.01.2024. u rješenju od 23.01.2024. stoji da sam 100% 3. stupanj funkcionalnog oštečenja. A i u Zakonu o inkluzivnom dodatku se razina dodatka određuje od 2. do najtežeg 4. stupnja oštećenja. Gdje je i dalje 4. stupanj najteži a 2. "najlakši" obzirom da ako nema oštećenja 2. ili veći stupanj, nema ni novca.
  3. Ma ne da ona svoj auto nikom. 😁😁 Neka plaća tih 50tak eur što da joj radim.
  4. Ma nigdje ja nisam bio, nemam 4. stupanj. Kako mogu biti 4. stupanj oštećenja organizma kada je u Registru osoba sa invaliditetom upisano da sam 3. stupanj? I još obrisano 4. stupanj te dodano da nemam oštećenje donjih ekstremiteta. Ne možete biti 4. stupanj a da netko bezveze upiše da ste 3. stupanj. Registar nije briga za što ste vještačeni niti u kojoj ustanovi. Upisuju podatke o postotku i razini koje dobiju i kada dobiju (čuo sam se s njima). Kakve po vama veze imaju Registar i inkluzivni dodatak kod unošenja podataka i određivanja postotka i razine oštećenja? Nemaju apsolutno nikakve, niti je Registar tj. HZJZ uopće briga za što ste vještačeni. Njihovo je da ažuriraju podatke o invaliditetu i to je sve. Papire je predala druga osoba. Nisam ni bio u socijalnom, ni na komisiji. Već godinama me vještače na osnovu papirologije. Nisam bio na komisiju pozvan od 2018. mislim. Barthel je ispunio spec. neurolog koji me liječi već 13 godina. Dobio sam sve onako kako stoji u Zakonu o inkluzivnom dodatku, nitko neće zbog mene kršiti Zakon. A u Zakonu jasno piše da odrasla osoba sa oštečenjem 3. stupnja i Barthel indexom 36 - 60 spada u 3. razinu doplatka. Sve je jasno.
  5. Ma evo 8 godina nikada nisam dobio rješenje... Ali nije bilo ovakvih gluposti da nemam oštećenje donjih ekstremiteta i imao sam 100% 4. razine. Sada su mi spustili na 100% 3. razine i to na gornje ekstremitete obzirom da su napisali da nemam oštećenje donjih. Što se tiče inkluzivnog dodatka nema potrebe za žalbom, dobio sam 3. razinu i imam Barthel index 55 a po Zakonu o inkluzivnom dodatku to je 3. razina dodatka od 432 eura. Ne mogu više niti dobiti zato što je za 3. razinu potreban Barthel 36 - 61 a za 2. razinu je potreban Barthel 0-36 a to ne mogu niti navući da bude ispod 36. Tako da je sve ok što se tiče dodatka, samo čekam rješenje i dobit ću zaostatke. A i da imam čak Barthel ispod 36 razlika u doplatku je 48 eura...
  6. Meni u registru stoji da sam "osoba 100% tjelesnog oštećenja, 3. razine funkcionalnog oštećenja. Ne postoji oštećenje donjih ekstremiteta." A ja se po kući krećem kako tako, pridržavajući se za zidove itd. a izvan kuće u invalidskim kolicima. Vještačenje obavljeno 23.01.2024. u sklopu zahtjeva za inkluzivni dodatak za osobe sa invaliditetom. Nisam se imao pravo niti žaliti zato što socijalno ne šalje nikome rješenja o invaliditetu već svoje rješenje gdje uopće ne piše postotak invalidnosti već samo stupanj funkcionalnog oštećenja i koliki sam doplatak dobio. Iako bi morali poslati rješenje zato što postoji zakonski rok za žalbu. Nas koji koristimo osobnu invalidninu ili sada inkluzivni dodatak vještače svake 2 godine bez našeg prisustva na osnovu dokumentacije kao stoku. Doslovno ovisiš na koju je nogu to jutro ustala gospoda komisije i onda još socijalno ne pošalje rješenje pa nemam pravo žalbe i tako već 8 godina. Inače dobio sam EU iskaznicu, propusnicu za parking, povlasticu u željezničkom i pomorskom prijevozu te povlasticu naknade za oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta (koju ne mogu koristiti zato što automobil nije na moje ime i nikada zbog zdravstvenog stanja nisam niti mogao voziti). Povlasticu za autoceste nisam dobio zato što prema komisiji nemam oštećenje donjih ekstremiteta.
  7. Pa svi smo tako dobili i prvo vraćanje kada sam dobio 5,26% i sada drugo kada sam dobio 5,55%. Sada kada se postotci dodaju skinutim osobnim bodovima, bodovi odgovaraju onima pri umirovljenju.
  8. I ja sam danas pogledao i stigao je izvadak mirovine za 01. mj. Povećana je mirovina za 5.55509% prema https://percentagecalculator.net/
  9. Ja već 10 godina primam doplatke, sada mi je isticao 30.11. dobio sam zadnju uplatu u 12. mj. i odmah početkom 1. mjeseca predao novi zahtjev za inkluzivni dodatak. Namjerno nisam produživao ništa nego čekao inkluzivni dodatak. Dobio sam info od jedne pravnice u socijalnom u drugom gradu koju znam da će nove zahtjeve osoba koje ne primaju doplatak rješavati žurnije.
  10. Ma ja sam na zahtjevu dobio što se treba priložiti i to sam priložio, nisam išao po Barthel bez veze, traži socijalno da se priloži uz zahtjev. A to dali si ti 2., 3., ili 4. skupina se rješava kasnije na komisiji. DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA OSTVARIVANJE PRAVA: 1. Preslika medicinske dokumentacije kojom se objektiviziraju bolesna stanja (nalazi specijalističkih pregleda, otpusna pisma, povijesti bolesti i sl.) 2. Barthelov indeks – Napomena: Barthelov indeks potreban je samo za osobe s tjelesnim oštećenjima, stoga osobe s oštećenjem vida i oštećenjem sluha isti NE prilažu. 3. Preslika Nalaza i mišljenja prethodno provedenih vještačenja 4. Potvrda banke (ovlaštenje/suglasnost) o broju tekućeg računa u slučaju isplate na račun
  11. Ja sam 2008. dobio 80% invalidnosti 2. stupanj. 2017. sam dobio 100% invalidnosti 4. stupanj a eto nemam barthel ispod 35 nit sad kada sam u puno težem stanju nego 2017. a niti imam vezu u komisiji.
  12. Sorry što postam ponovno ali evo primjer barthela ispunjenog od strane liječnika, samo da vidite koliko treba da se dobije jedva 55 bodova, da nije urolog u 11. mj propisao pelene i dao dg inkontinencije barthel bi bio 70. Jako ga je teško navući ispod 60.
  13. Ja vam od socijalnog primam doplatke za kućnu pomoć i njegu i invalidnine već 10 godina i prošao sam sito i rešeto komisija. Prvo da vam kažem njih nije uopće briga koliku vi imate invalidnost niti koja ste razina oštećenja organizma. Oni sami vas ponovno vještače i utvrđuju novi postotak invalidnosti i razinu oštećenja organizma. Drugo kod dodjele doplatka tj. u slučaju inkluzivnog dodatka će se gledati isključivo razina oštećenja organizma i koliko ste ovisni u tuđoj pomoći i njezi u životu, funkcionalne sposobnosti od toga dali sami jedete, pijete, tuširate se itd. Sada za inkluzivni su me po prvi puta tražili Barthel index, što govori da će se još više gledati funkcionalnost u svakodnevnom životu. Ako vi sami jedete, pijete, kupate se, možete imati 100% invalidnosti ali 3. razinu inkluzivnog dodatka nema šanse da dobijete zato što je potreban Barthel ispod 60.
  14. Nemate pravo. Zapreke za priznavanje prava na inkluzivni dodatak Članak 10. (1) Pravo na inkluzivni dodatak ne priznaje se: 1. osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugim propisima 2. osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje prema posebnim propisima 3. osobi koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema posebnim propisima, osim korisnika prava na pomoć i njegu iz članka 11. stavka 2. ovoga Zakona. (2) Pravo na inkluzivni dodatak u iznosu iz članka 11. stavka 1. točaka 4. i 5. ovoga Zakona ne priznaje se osobi: 1. koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima 2. koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti 3. kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi i kod drugih pružatelja socijalnih usluga, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi odnosno organizirano stanovanje, sukladno odredbama zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi ili drugim propisima.
  15. Samo ako invalidninu primate u sustavu soc. skrbi onda će vas po sl. dužnosti do kraja godine poslati na komisiju za inkluzivni dodatak.
  16. Trebao ići na kontrolu, jednostavno nisam ni predao papire i pustio sam da mi istekne. Dobio zadnju isplatu u 12. mj. za 11. mj. i 09.01. predao papire za inkluzivni dodatak. Zato što mi je soc. radnik. rekao da će oni koji nemaju nikakav doplatak i podnose novi zahtjev imati prednost pri dobivanju inkluzivnog dodatka. Tj. obrađivati će se ispred onih koji idu po službenoj dužnosti zato što već imaju neki doplatak.
  17. Da povećavaju se inkluzivnim dodatkom, ja ovdje govorim o trenutnim korisnicima doplatka za kućnu pomoć i njegu i osobne invalidnine koje rastu za 20 odnosno 40% i primat će se uvećane od 2. mjeseca (isplata za 1. mj). Znači dok ne dobiju inkluzivni dodatak primati će uvećanu invalidninu za 40% i kućnu pomoć i njegu za 20%. Ja sam mogao a i morao predati sam zahtjev, nije moglo ići po sl. dužnosti zato što mi je istekla invalidnina sa 30.11. i nisam podnosio novi zahtjev niti produljivao već sam pričekao ovaj inkluzivni dodatak. A i rekla mi je soc. radnica da ćemo mi koji nemamo nikakav doplatak imati prednost, tako da mislim da neću dugo čekati na inkluzivni dodatak.
  18. Inkluzivni dodatak nema ništa sa braniteljskim mirovinama, trenutnim primateljima u sustavu socijalne skrbi osobna invalidnina ona se povećava za 40% a kućna pomoć i njega se povećava za 20% dok ne budu po službenoj dužnosti poslani na komisiju za inkluzivni dodatak. Ali to će vas zvati socijalno da donesete papirologiju. Ja sam predao zahtjev za Inkluzivni dodatak prije 3 dana, potrebno je: Zahtjev za inkluzivni dodatak Med. dokumentacija unazad god. dana Barthel index ne stariji od 6mj. (meni ga je ispunio spec. neurolog) Potvrda/ovlaštenje banke za isplatu sa br. tekućeg računa (nema više kopiranja kartice zbog GDPR-a) Rješenja prijašnjih vještačenja Fotokopija osobne iskaznice (ovo ne piše u zahtjevu da treba ali treba pa da znate)
  19. Za tjelesno oštećenje se po novom za inkluzivni dodatak traži Barthel index. Ako već primate neki od doplataka oni će to obaviti po službenoj dužnosti i dobit će te poziv i što trebate predati za inkluzivni dodatak (između ostalog i Barthel index)
  20. Kako je yaris1990 naveo to nije upitnik za psihičke bolesti. To je za tjelesno oštećenje kao što vidite u obrascu. Ispunjava ga liječnik opće prakse, spec. neurolog ili spec. fizikalne medicine. (Bolje je ako vas recimo liječi spec. neurolog da ga on i ispuni, ipak mislim da ispunjen i ovjeren od strane specijaliste daje veću važnost)
  21. Evo obrazac koji su meni ispunjavali. C2_Barthelov_indeks.docx
  22. Pozdrav, molio bi pomoć od nekoga tko se razumije u ove izračune zato što ja kako god izračunam ispada da su zavaljali mater za 10tak eura. Znači zatražila je dodatak 27% očeve DVO mirovine uz vlastitu (ima pravo iako sam ja već u obiteljskoj mirovini ali se moja ne uzima u obzir zato što je mirovina radno nesposobnog djeteta sa 100% invaliditeta). Dobila je rješenja i tu sad ovako stoje stvari: 1. rješenje: Od 01.01.2023. određuje se obiteljska mirovina tako da se osobni bod umrlog 79,4514 pomnoži sa AVM od 10,86 EUR i mirovinskim faktorom 0,77 te mirovina iznosi 631,17 EUR. (kompletno zeznuto, ovi bodovi su od 01.07. i vraćanja 5% i iznos je kada se izračuna 664,39 EUR - jednostavno su upisali bodove nakon vraćanja 5% na mirovinu a iznos od prije tog). Od 01.07.2023. povećava se AVM na 11,77 EUR te mirovina iznosi 720,06 EUR. (ovo je točno - 79,4514*0,77*11,77= 720,06 EUR) Ova mirovina se neće isplaćivati budući da je starosna mirovina udovice zajedno sa dijelom obiteljske mirovine umrlog povoljnija za stranku. Sada je došlo konačno rješenje: Od 29.04.2023. udovici se određuje isplata dijela obiteljske mirovine od 170,42 EUR mjesečno. (Po bodovima 79,4514*0,77*0,27*10,86= 179,38 - netočno. Po iznosu 631,17*0,27= 170,42 EUR - točno). Od 01.07. dio obiteljske mirovine iznosi 184,70 EUR mjesečno. (Po bodovima 79,4514*0,77*0,27*11,77= 194,42 EUR - netočno. Po iznosu 720,06*0,27= 194,42 EUR - netočno). Uopće nema objašnjenja na koji način, kojim izračunom su došli do tih iznosa mirovine. Samo su naveli kao i ja poviše koliki je iznos. Sad molim nekog ako mi može objasniti gdje je nestalo tih 10tak EUR na kraju? Totalno šlampavo je cijeli obračun napravljen, gore krive bodove stavili, na kraju od 01.07. iznos ne odgovara, ništa mi nije jasno kako su oni to računali... Hvala
  23. Poštovana, ja sam u obiteljskoj mirovini također (povlaštenoj po zakonu o djelatnim vojnim osobama), skinuto mi je 10% odmah pri izračunu obiteljske mirovine i sada mi je vraćeno 5,26%... Ostatak će vratiti 01.01.2024., znači vraćeno je automatizmom...
  24. Nisam rekao da sam dobio povećanje mirovine - isplatu. Dobio sam mirovinski odrezak isplate mirovine za 07. mj. od PBZ-a i povećana je za navedeni postotak, isplata će biti u 8. mjesecu, ali odrezak mirovine je već dostupan na mobilnom i internet bankarstvu PBZ-a.
  25. Iskreno, sa svakom povišicom iznad 5% sam zadovoljan. Dok nije ispod 5% a neće bit, sve je ok. A što će biti od 01.01. vidjeti ćemo, samo ne vjerujem da će mijenjati postotke, nema mi to neke logike, sada manje a kasnije više.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija