Jump to content

tbrez@

Korisnik
 • Broj objava

  88
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O tbrez@

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. U prvom citatu nisam spominjao sudove, niti ikoga osobno, nego sve općenito u skladu sa situacijom. U drugom citatu - opisanim postupcima ne vrši se pritisak na pravosuđe, nego na druge institucije. Ne pokreću se novi sudski postupci nego se koristi s pravima i u skladu s namjenom zbog koje su i osnovani. No međutim, s obzirom na situaciju u kojoj je gospođa, koju sam osjetio više-manje na svojoj koži, ne želim je još više zbunjivati, pa ću se iz ove rasprave povući u potpunosti, želeći joj sreću i uspjeh u borbi za svoja prava. Vama @Borbena7 također! lp
 2. Naravno, ali samo majka i dijete su u ovoj situaciji zakinuti jedno za drugo u svojim pravima i jedino oni u tome trpe. Ostali brinu svoje brige trenutno... Hoću reći da ako majka sama ne poduzme neke korake, teško da bude netko drugi...Osim toga, što je tu kontraproduktivno? Nije li majka korisnica CZSS i traži njihovu uslugu? Nema li pravo obratiti se Pravobraniteljici ako smatra da Pravobraniteljica u pravnoj stvari može pomoći? Na koji način kontraproduktivno? Da li će trpjeti neke sankcije zbog toga?
 3. Nisam ni tvrdio ni insinuirao na propust suda. Sudovi su inače tromi, a ova trenutna situacija ih usporava još više. Ali privremenu mjeru može donijeti promptno, budući da se ročište ne može održati zbog opravdanih razloga. U ovakvim situacija treba reagirati u više smjerova, pogotovo ako sud ne pokrene nešto u neko kraće vrijeme, budući da se zakonski rokovi više ne mogu ispoštovati. Iako su propisane mjere ograničenja za sve službe, to ne znači da su ukinute. Dakle, i ostale institucije bi trebalo uključiti. CZSS i pravobraniteljicu za djecu npr. U protivnom, ovo bi se moglo produžiti u nedogled, naročito zbog situacije i vrlo vjerojatno još većih restriktivnih mjera u narednim danima.
 4. Pišite sudu požurnice obavezno s dostavnicom ako ste pokrenuli postupak. Ako se ogluše, imate dokaz da se obratite drugim institucijama. Postupci u ovakvim slučajevima su žurni, a bez obzira na ovu situaciju sve službe su morale organizirati dežurstva za hitne slučajeve.
 5. Članak 105. Obiteljskog zakona (1) Jedan roditelj samostalno ostvaruje roditeljsku skrb potpuno, djelomice ili u odnosu na odlučivanje o određenom bitnom pitanju u vezi s djetetom uz istodobno ograničavanje drugog roditelja na ostvarivanje roditeljske skrbi u tom dijelu samo na temelju sudske odluke u skladu s djetetovom dobrobiti.
 6. Takvi postupci su prema zakonu žurni, pa sve ovisi koliko ih još čeka ispred vas, na Vašem sudu.
 7. Tražim odvjetnika za Obiteljsko pravo s područja Vž... Relativno hitno...imam još 15 dana za pravnu reakciju.
 8. Bump! Tražim i dalje....
 9. Dijete je dovoljno staro da na sudu može izjaviti s kim želi živjeti. A sud mora uzeti u obzir dobrobit djeteta. Samostalno obavljati roditeljsku skrb? Pa znaju se uvjeti kad je to moguće. Ako sporazum nije moguć, ide medijacija putem CZSS. Prema opisu otac plaća alimentaciju i ima pravo viđati dijete prema odluci suda. Pitanje je kako majka pridonosi uzdržavanju?
 10. Obračun se radi na godišnjoj razini i gleda se cijela godina. Nažalost. Ako se uzdržavani član odjavi 1.1. kako vi navodite i ne ostvari naznačeni limit, protekom godine, odnosno u idućoj se zatraži povrat uplačenog poreza na temelju uzdržavanog člana. Godišnji obračun/poseban postupak Ako u tijeku poreznog razdoblja, npr. 2018., član uže obitelji i/ili dijete ostvari primitke u iznosu većem od 15.000,00 kn godišnje takva osoba ne može biti uzdržavana osoba za cijelo porezno razdoblje. Porezna uprava će i uzdržavatelja i uzdržavanu osobu uključiti u poseban postupak te će uzdržavatelj morati platiti razliku poreza, a uzdržavani član će dobiti povrat poreza ako je tokom godine ostvario oporezivi primitak. Međutim, ako je dijete/uzdržavani član ostvario manje od 15.000,00 kn, tada uzdržavatelj može koristiti osobni odbitak za dijete/uzdržavanog člana kao i uzdržavani član za sebe osobno (uz uvjet da je ostvario oporezivi primitak).
 11. Gleda se cijela godina. Dijete odmah po zapošljenju prestaje biti uzdržavani član i najbolje ga je odmah odjaviti ako je izgledno da u tekućoj (obračunskoj) godini prelazi propisani limit za uzdržavanog člana. Limit na godišnjoj razini je šesterostruki iznos osnovice osnovnog osobnog odbitka na godišnjoj razini što za 2018. iznosi 15.000,00 kn godišnje. Ako prijeđe taj limit, ne može biti uzdržavani član na godišnjoj razini. Dakle, mami su skinuli olakšicu za cijelu godinu...tih 5000 kn je onda po tome olakšica koja je korištena 1-9 mj. 2018.
 12. Namjeravam se obratiti tom sudu budući da sam iscrpio sve pravne lijekove kod nas. Ima li tko željan dati kakav savjet, pogledati spis i uputiti se u predmet? Naravno, može i pp...
 13. U vojsci sukladno vrijedećem pravilniku.
 14. Ima...da sam kriv i da moram platiti troškove suda (200+300 kn). Dakle sada jedino prema Ustavnom sudu mogu tražiti pravdu?
 15. Divno naše pravosuđe...i pravda. Rješenje sam dobio danas, a kao pisano je u ožujku, jer bi s 01.04. otišlo u zastaru. Nema kazne osim troškova suda. Što je sud htio s tim? Da mi pošalju poruku? Ako sam kriv, zašto nisam dobio i propisanu kaznu? Može kakav link, da vidim o čemu se radi?
×
×
 • Napravi novi...