Jump to content

Marin75

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, situacija je takva da se radi o kuci sa 3 suvlasnika. Nije etažirana odnosno svi su suvlasnici po 1/3. Kuca je legalna. Dvoje je u posjedu u prizemlju a jedan na katu. Ovaj na katu zeli sanirati svojim novcem dijelom puknuti zid na katu a dijelom je i sa otpalom fasadom i jer sve to godinama mora trpiti. Jedan od suvlasnika zeli ga u navedenom sprijeciti na nacin da zabranjuje postavljanje skele. Pod zabranjuje smatra da skela ne smije dodirivati njegov posjed kojeg on naziva njegovim vlasnistvom...zasto? iz ciste zloce! ili ajde bolje receno zbog bijesa nagomilanog kroz godine sto je tko kome rekao... Uglavnom, jasno mi je tu da je sanacija tog zida cak i obveza svih suvlasnika jer se zidovi gledaju kao zajednicki, narocito u suvlasnickoj zajednici ali naravno zakon je jedno a drugo je situacija kada pokusavate navedeno dogovoriti sa gradevinskom firmom od kojih vecina odustane u startu jer ne zele imati problema sa suvlasnikom (ukratko, što im to treba, imaju i onako previse posla). Napokon suvlasnik nalazi jedno gradevinsko poduzece kojem to nije problem, dapace upoznati su sa svime i smatraju da je to suvlasnikovo pravo... potpisan je ugovor o postavljanju skele i sanaciji zida. Gradevinska firma dolazi i postavlja skelu, donji suvlasnik prijeti, oni odgovaraju da rade sve po zakonu...suvlasnik prijeti da ce prijaviti ih radnoj, gradevinskoj, svim zivim inspekcijama...da oni ugrozavaju njegovo vlasnistvo (a zapravo je posjed) i da ce tuziti i njih kao firmu i gore suvlasnika...dodatno izmisljajujuci da mu je zivot s navedenim ugrozen iz nekog razloga, da mu zbog tipli od skele ulazi u stan voda i radi stetu.... Gradevinska firma opet odgovara da ukoliko nastane nekakva steta da ce je oni platiti ali ne odustaju od radova... Moje pitanje glasi...ima li suvlasnik koji zeli sprijeciti sanaciju ikakvo uporiste u zakonu? moze li ikako zaustaviti radove? Ako dode gradevinska inspekcija jel mogu zaustaviti radove i na osnovu cega? Hvala!
  2. Znači ukratko jedino građevinska nspeckija a oni mogu izaci i za 30 dana ili nikad (kao što čitamo po portalima)... odnosno kada suvlasnik završi cijeli objekt. Nevjerojatno. Izgleda da te "država" tjera da sam riješavaš stvari jer drugacije ne ide, odnosno motivira kriminalce da rade kako ih je volja. Iz navedenog budimo realni, bez da doslovno fizički zabranim radnicima da navedeno naprave suvlasnik će izgraditi svoje, urediti i onda se sve to moze vuci i 10tke godina po sudovima dok ne dođe nekakvo riješenje o uklanjanju odnosno vraćanju u prvobitno stanje..na koje se on naravno može žalit..a nas ostalo tko hebe. I naravno nakon tih 10 godina nikome se neće ni htjeti ulaziti u priču da se ruši navedeno od suvlasnika a onda će biti opet neka nova legalizacija......Za plakat!
  3. Da puno ne pišem o odnosima suvlasnika...riječ je o legaliziranoj zgradi sa nekoliko stanova u suvlasništvu (dakle nije etažirano). Jedan od suvlasnika je odlučio proširiti svoj stan na dvorište ilegalno...na način što je doveo majstore odnosno djelatnike nekog građevinskog obrta koji će mu to napraviti ... dakle izgradnju i proširenje stana, naravno sve ilegalno (dakle, nema supotpisa suvlasnika, građevinske dozvole, nicega... a slijedom navedenog i ta građevinska firma/obrt gradi ilegalno). Osim što će s tim na uštrb ostalih suvlasnika proširiti svoj posjed uzrokovat će i situaciju da će zgrada biti ponovno nelegalna. Zanimaju me konkretno moje zakonske mogučnosti kao suvlasnika da zaustavim navedeno... ? Prijava inspekciji? policiji? ili? konkretno što? Jasno mi je da navedeno moram sasjeci u korijenu jer ako navedeni suvlasnik napravi fizičko proširenje i nadogradnju stana...poslije je sve to jako teško poništiti odnosno vratiti u prvobitno stanje. Hvala!
  4. Nemamo upravitelja zgrade, rijeć je o tome da je to kuća od 4 kata. Ja sam na četvrtom katu a on u istočnom dijelu prizemlja. Kako je oko kuće samo i uglavnom prolaz odnosno zamljište, gospodin suvlasnik je ima 10-ak godina u prizemlju odlučio sa jedne strane malo produžiti stan za nekih 20 kvadrata uz kuću i sve je natkrio betonskom ploćom a okolo je kao " njegovo dvorište". Naravno za to nema papire, sve je nelegalno, ali je u posjedu. Meni upravo na tom dijelu treba postaviti skelu jer je na istočnoj strani na četvrtom katu potkrovlja neožbukani dio. Drugog načina postavljanja skele nema, zvao sam nekoliko građevinskih firmi. Ali on dobrovoljno neće dozvoliti da sutra radnici uđu u "njegovo dvorište". Dakle on ne dozvoljava dobrovoljno da saniram gole zidove nego traži odnosno ucjenjuje ili da mu dam novac ili da mu ustupim određene kvadrate. Što je bolesno bezobrazno jer je ionako svoj dio kuće već dobio dobrim dijelom na prevaru ali ne bih sada o tome niti je bitno. Smeta me da sutra kada legaliziramo sve ja njega teoretski moram moliti za svaku sitnicu, odnosno on me može ucjenjivati. Shvatio sam da imam pravo sanirati goli dio kuće, ali to je toerija, htio bih se zaštiti nekim papirom... a izgleda da će to biti komplicirano. Dakle, na kraju mogu li tražiti zaštitu suda u cijeloj ispričanoj situaciji ukoliko mi on ne dozvoli postavljanje skele? Naravno da će sve biti legalizirano ali će upravo legalizacija biti dvosjekli mač, odnosno istočno dvorište koje je ujedno i "njegov posjed" bit će legalno i on će sigurno na teži me način pustiti da uđem. Dakle molim vas opcije? Da li nakon legalizacije da pokušam mirno, tako da obavijestim sve suvlasnike da ću sanirati neožbukani dio kuće, a ukoliko me navedeni suvlasnik sprijeći onda da ga tužim? Ima li drugih opcija? Nadam se da sam sada bio jasan. Hvala!
  5. Zahvaljujem na odgovoru... Koliko sam shvatio, imam pravo sanirati zid ili o vlastitom trošku ili iz pričuve! To je moje Pravo! E sad kako ga ostvariti..... Pošto je situacija jako delikatna, odnosno suvlasnik će sigurno raditi probleme..... Mogu li se ikako osigurati da kada dođu građevinski radnici (naravno nakon šta sam prethodno obavijesito sve suvlasnike o dolasku, sanaciji i slično) da mi navedeni suvlasnik neće raditi probleme? Mogu li tražiti pismeno riješenje suda ili slično po kojem mi je navedena sanacija dozvoljena i na osnovu kojeg ako suvlasnik bude radio problema mogu zvati policiju i njima pokazati to riješenje, a onda da oni eventualno "umire suvlasnika". Stvar je u tome da će suvlasnik sigurno napraviti cirkus a želim što mirnije navedenu sanaciju obaviti. Mislim da bi riješenje suda bilo dovoljno po kojem bi ga policajci prvi put kada nešto pokuša zamolili da odstupi. U protivnom bez papira ne znam kako će policija reagirati kada dođe. Ne želim dovoditi građevinske radnike koji neće moci obaviti posao. Dakle, mogu li unaprijed tražiti zaštitu suda u obliku nekog riješenja, jer će mi suvlasnik sigurno raditi probleme ili postoji i neka druga opcija? Hvala vam puno!
  6. Hvala na odgovoru.... Iskreno čitao sam jučer malo o navedenom ali priznajem nije mi jasno.... Koliko sam ja shvatio potreban mi je pristanak svih suvlasnika da bi išta napravio? Čak i za sanaciju?
  7. Dakle u kući sam od nekoliko katova (4) sa nekoliko suvlasnika. Nije etažirana, dakle nismo upisani u vlasništvu po etažama, nego je svatko u "svom" posjedu i u katastru piše 1/8 po vlasniku. S obzirom da je kuća stara nekih 40 godina, za dio (veći) ima dozvolu ali moram priznati da je svatko bio komodan i radio bez dozvole nekakve nadogradnje/preinake. Nitko nije nikoga prijavljivao. Tako sam i ja ima nekih 15 godina podigao za nekoliko redova staro nisko potkrovlje i napravio stan sa kosim krovom. Ne ponosim se s tim, naravno. Međutim, s obzirom da na jednoj strani nelegalno podignutog kata nisam ožbukao gole zidove a htio sam navedeno napraviti kasnije, pojavio se problem. Jedan od suvlasnika mi naknadno nije dao da postavim skelu (moram se nasloniti na njegov posjed) i navedeno ožbukom bez da mu dam neke ustupke, a nisam mogao tražiti niti dozvolu za navedeno ili zaštitu suda jer je kat/potkrovlje ilegalno podignut. Sada smo se svi suvlasnici nekako dogovorili da idemo zajedno u legalizaciju i to je pri kraju i ubrzo ćemo predati sve papire za cijelu kuću. Mene zanima s obzirom da će tada sve biti legalno (naravno, nakon što platimo kazne) da li mogu i na koji način tražiti postavljanje skele, bez dozvole tog suvlasnika? Moram napomenuti na navedenom katu već jako prokišnjava i vlaži i da je navedenu sanaciju neophodno što prije napraviti. Zanima me da li kada predamo papire za legalizaciju i kada svi platimo kaznu za legalizaciju, odnosno kada kuća bude u cijelosti legalna, da li ću moci, kako I od koga dozvolu da postavim skelu usprkos činjenici da će se vjerojatno jedan od suvlasnika čestice buniti? tražiti zaštitu suda ili? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija