Jump to content

darla_

Korisnik
  • Broj objava

    359
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. sud u postupku razvoda braka po sluzbenoj duznosti donosi i odluku s kojim ce roditeljem dijete zivjeti te uređuje pravo na susrete i druzenja odvojenog roditelja s djetetom. ako jedan od roditelja nije lisen roditeljske skrbi ili mu ona nije posebnom pravomocnom odlukom ogranicena u nekim segmentima, roditeljska je skrb i nakon razvoda braka sporazumna i ravnopravna između oba roditelja. sto se tice te navodne stednje: Obavještavamo vas o novim iznosima kojima roditelji, odnosno zakonski zastupnici mogu raspolagati novčanim sredstvima na računima, odnosno štednji maloljetne djece. Od 1. travnja 2011. godine, roditelji, odnosno zakonski zastupnici, moći će bez odobrenja centra za socijalnu skrb mjesečno raspolagati iznosom koji ovisi o dobi djeteta, pa će tako on iznositi: * 908,31 kuna za dijete do 6 godina (17 % prosječne plaće u RH), * 1.068,60 kuna za dijete od 7 do 12 godina (20 % prosječne plaće u RH), * 1.175,46 kuna za dijete od 13 do 18 godine (22% prosječne plaće u RH) . Za iznose mjesečnog raspolaganja veće od gore navedenih, roditelji odnosno zakonski zastupnici dužni su ishoditi odobrenje nadležnog centra za socijalnu skrb. otvorite stednju na svoje ime, kamate su neznatno manje, ali je sloboda odlucivanja neupitna.
  2. a da jednostavno napravite trajni nalog u banci? Mjesečne svote mirovina umanjuju se i za obustave koje Zavod plijeni od mirovina na osnovi ovršnih isprava, odnosno o ovrsi rješenja koje donose sudovi, i javnobilježnički ovjerovljenih izjava umirovljenika, te administrativnih zabrana na mirovine koje Zavod dobije od banaka i drugih pravnih osoba koje odobre kredite umirovljenicima. Obustave se obračunavaju na način i pod uvjetima navedenim u rješenjima i zabranama, te ih Zavod uplaćuje svakog mjeseca pravnim i fizičkim osobama.
  3. darla_

    ex

    odakle vam uopce informacija da je vas suprug upisan kao otac tog izvanbracnog djeteta? koliko vidim, izvadak iz matice rođenih niste ni vidjeli. po meni je jedino logicno objasnjenje ovo ( pa me vi ispravite): dijete je rođeno u izvanbracnoj zajednici. majka je pri postupku priznanja vlastitog majcinstva pred maticarom ili CZSS rekla i ime osobe koju smatra ocem. maticar je obavijestio centar, centar je pozvao navodnog oca na razgovor. otac se nije odazvao. nastavak je sudski parnicni postupak za dokazivanje ocinstva( koji su pokrenuli majka i (sutuzitelji)/ili dijete putem zz ili czss). otac se nije odazivao. sud je donio odluku uzimajuci u obzir pravo djeteta na saznanje vlastitog podrijetla i posebno vrednujuci cinjenicu da se navodni otac nije ni jednom pojavio na sudu kako bi zatrazio dnk analizu ili eventualno iznio neke druge dokaze koji bi mu isli u korist. stvarno zanimljiv slucaj. ocinstvo utvrđeno sudskom presudom se ne moze osporavati.
  4. jako mi je zao zbog vaseg gubitka, ali u nasem pravnom sustavu ocinstvo se u pravilu priznaje zivom djetetu, iznimno nerođenom djetetu (nasciturusu) ako postoje okolnosti i vjerojatnost da otac nece ziv dočekati rođenje djeteta i pod uvjetom da se to dijete rodi zivo. ocinstvo se moze priznati i umrlom djetetu, ako postoje potomci istog. kod vas, to nije slucaj, tako da vam (vjerojatno) maticar nista krivo nije rekao.
  5. nisam bila na forumu 100 godina, ali me ova tema bas zainteresirala pa, kad ste vi to vjencani? kako papiri nikad nisu stigli do maticara? je li tada vec bio sklopljen ugovor između svete stolice i rh? kakonsko pravo dozvoljava ponistaj braka samo u određenim situacijama. nazalost, ne znam nista o tom pravu. pronasla sam vam jedan stari topic: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=21877&forum=21 a da odete do lokalnog svecenika? :DD sretno (ja ocekujem nastavak)
  6. procitala sam cak svih 14 postova ovog i346 i mucno mi je od toliko gluposti na jednom mjestu. ja vama ne bih povjerila ni zivotinju, a kamo li dijete. ne mogu vjrovati da je netko tako zaostao da misli da majka nije dobar roditelj jer je zatrazila razvod braka i time dokazala svoje destruktivno ponasanje naspram obitelji. izjave da se placanjem uzdrzavanja od 900 i nesto kuna, sto je minimalni iznos, uzdrzava i majka su izjave jednog ogorcenog, ostavljenog covjeka. klasicna teorija slatkog limuna- kiselog grozđa. jadno, jadno.
  7. meni ta prica malo "smrdi". s koliko je godina doticna postala majka? koliko je godina tada imao otac? imaju li majka i otac roditeljsku skrb ili im je ista oduzeta?
  8. "ne bježim od alimentacije" .... bla, bla...."postoji li neki način izbjegavanja alimentacije koji je siguran" ajde, dobro
  9. tuzba je podnesena 2009.-e godine. pise ti u prvom postu. a kakvi su to otvoreni brakovi i zasto bi obiteljski zakon iste trebao stititi? zar obitelj nije temeljne jedinica drustva. procitala sam na negdje da studiras pravo, pa me zanima kod koga si slusala sociologiju na prvoj godini.
  10. da, naravno. nece placati nista jer je ona zacela po duhu svetom. ako se ustvrdi da si otac, placat ces jer je to tvoje dijete. to nije novac za majku, to nije njoj dzeparac. to je novac za pelene, vrtic, kasice, odjecu, obucu, a ne za kremice i pudere. i ja isto jedva cekam da uđemo u eu jer ce tada sve neplatise ( i ocevi i majke) vidjeti kako to rade zemlje sa sređenim zakonodavstvom. u jednoj americi uzdrzavanje tj. child support se veze uz njihovu veziju OIB-a tj. SSN- social security number i ako se iz caliofornije preselis u ohio, tvoja obveza je vidljiva svim drzavnim organima i poslodavcu. od svoje obveze se ne bjezi.
  11. pa dobro vam je i predlozio. radi se o djeci slicne kronoloske dobi koja imaju slicne potrebe i ne bi postojala velika razlika u cifri uzdrzavanja, osim ako jedno od njih nema neke posebne potrebe ( dijete s poteskocama u razvoju, neki zdravtsveni i ostali problemi). i na ovaj gore post, jedan veliki X. bez obzira na to sto niste zaposleni, duzni bi bili placati uzdrzavanje.
  12. dajte, mene zanima o kojem se iznosu radi ( samo da shvatim kontekst luksuza). moje dijete dobiva 1000 kuna, pa da slucajno njezin otac ne bi isto mislio da si ja to trosim za svoje luksuze ( a ne za vrtic, engleski, dva komada odjece- gotovo. nestalo. sto je s logopedom, privatnim lijecnicima, predstavama i izletima, hranom, rezijama, preskupim rođendanima u igraonicama... itd.) inace, mozete se posluziti jednom jako dobrom rupom, a zove se rad na crno i placati minimalno uzdrzavanje, mozete se ozeniti i uzdrzavati nezaposlenu zenu i vase zajednicko dijete, mozete dici ogroman kredit koji ce vam oduzimati pola place, mozete sve pokretnine i nekretnine prebaciti na rođake da ih slucajno ne bi ovrsili ukoliko ne bi mogli placati uzdrzavanje. ( molim osobe koje ne razumiju sarkazam, da ne komentiraju ovaj post, a gospodinu sretno! )
  13. mozete vi napisati i potpisati sto god hocete jer papir svasta trpi, ali taj je ugovor nistav ili ce neke njegove odredbe biti nistave. naknadi se ne nadajte jer je i u postupcima razvoda braka nacelo krivnje odavno odbaceno. ne mozes sankcionirati nesto sto nije protuzakonito, a preljub ocito nije, koliko god se vama nemoralan cinio.
  14. trebate dokazati izvanbracnu zajednicu npr. svjedocima, fotografijama, dokumentima... osim sto treba trajati dulje vrijeme, da biste postali nasljednik potrebno je da nemate bracnih prepreka tj. laicki: da ste htjeli sklopiti brak, biste li ga mogli sklopiti? ( niste srodnici, jedan od vas nije vec u braku itd.)
  15. koje je dijete s vama? starije/mlađe? kakav je status starijeg djeteta (18 godina)? srednja skola/faks/posao? ako je starije dijete, 18, zavrsio srednju skolu i zaposlio se, a zivi s drugim roditeljem- ne trebate placati uzdrzavanje za njega, ali ako jos uvijek pohađa skolu ili je upisao fakultet- trebate placati. ukoliko je zavrsilo srednju skolu, odustao od daljnjeg skolovanja, a ne moze pronaci posao- duzni ste placati uzdrzavanje najdulje godinu dana odnosno i krace dok se ne zaposli.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija