Jump to content

tea1601

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Molim Vas kontakt odvjetnika u Zagrebu za Obiteljsko pravo, radi se o naplati dugova alimentacije u inozemstvu. Hvala
  2. Kćer za koju plaćam alimentaciju ima 21 godinu, završila je privatnu gimnaziju i upisala prvu godinu Veleučilišta Velika Gorica kao redovni student. Pravilnikom o studiju ima sva prava kao redovni student ali mora plaćati školarinu kao i izvanredni studenti. Vjerojatno nemam osnove tražiti prekid plaćanja ali me zanima kako mogu saznati da li uredno izvršava obaveze na fakultetu obzirom da nismo baš u nekim prisnim odnosima. Mislim da je preko mene osigurana i zdravstveno a isto tako ju imam kao poreznu olakšicu na plaći. Tražim savjet da li je pametno skinut tu olakšicu sa porezne kartice kako bi izbjegao iznenađenja ako će slučajno raditi preko servisa (iako je to mala vjerojatnost jer je financijski "dobrostojeća"). Pozdrav, Krešo
  3. Ok, znam da mogu to uvijek zatražiti. Ako po zakonu može 2 puta pasti razred onda vjerojatno ima status redovnog učenika ili je možda drugačije ako je privatna škola koja je priznata od strane Ministarstva. U članku 66 u Obiteljskom zakonu sam pročitao da se gubi status redovnog učenika kada se ispiše iz srednje škole, vjerojatno upisom u drugu školu taj status opet postaje redovni ili ??
  4. Zanimaju me moje obaveze po pitanju uzdržavanja kćeri (20 god.) koja pohađa Opću privatnu gimnaziju. Već 10-tak godina nemam nikakav odnos sa kćeri, telefonski razgovor jednom godišnje informacije koje sakupljam sa Facebooka.Pokušavajući odgonetnuti koji fakultet je upisala naletio sam na informaciju da je učenica Opće privatne gimnazije (fotografija na Instagramu).To znači da je pala ili se ispisala u IV razredu Ženske opće gimnazije (isključujem mogućnost bolesti) i upisala ponovno IV razred u privatnu gimnaziju u kojoj je školarina cca 26.000,00 Kn godišnje.To joj nije problem plaćati jer joj je majka nasljednica vrijednih nekretnina i novaca.Znam da se to mene ne tiče i svjestan sam svoje obaveze, ali iz nekog osjećaja "jada" zbog odnosa koji nisam nikada imao sa njom (utjecaj majke, a sada i nje same) želio bi znati da li se taj način školovanja smatra redovnim školovanjem. Sigurno je savjet podnijeti tužbu radi prestanka uzdržavanja ali bojim se silnih troškova koje to povlači jer će njezin advokat sigurno uložiti žalbu. Ne mogu si dopustiti velike troškove u novoj obitelji, imamo normalna primanja ali i kredit i nemam pravo na besplatnu pravnu pomoć. U zakonu je taj naziv "status redovitog učenika" svakako tumačen pa molim za pomoć.
  5. Kćer pohađa 3 razred gimnazije i sigurno će upisati fakultet.Znači što se toga tiće ne gine nam još 7-8 godina, toga smo svjesni a i kako sam rekla to je njegova obaveza. Sve činjenice koje sam navela za nazovimo razloge traženja smanjenja alimentacije (stambeni kredit i drugo dijete) nastale su cca 5 godina posije njegovog razvoda i sudske odluke o visini uzdržavanja. Gdje god sam čitala o ovoj temi nailazim na odgovore da to ništa nema veze sa iznosom koji se plaća osim ako naletiš na suca koji će te "podržati". Zato se iskreno bojimo ulaziti u sudski proces jer kako sam rekla sa druge strane imamo jako imućnu osobu koja će se sigurno žaliti na tužbu a to bi moglo potrajati godinama i u slučaju da izgubimo spor sigurno mi snosimo sve troškove (za to sigurno nemamo novaca). Nisam nikakav pravnik ali bojim se da to tako ide. U svakom slučaju hvala na odgovoru.
  6. Nakon pročitanih bezbroj članaka vezanih za ovu temu molim ipak pomoć oko nekih nedoumica. Živim u vanbračnoj zajednici sa kćerkom iz prvog braka (17g), novim partnerom i našom zajedničkom kćerkom (4 g). On iz prvog braka ima kćer (18g) sa kojom nema kontakt posljednjih 7 godina. Nije njegova krivnja kao što se obično kaže da su muškarci "gadovi" jer kad je sa druge strane žena koja smatra da djetetu može biti i otac i majka onda to ovako završava. Mogao je sve prijaviti u CZSC ali jednostavno nije tip koji će se sastajati sa djetetom jer to mora biti po zakonu. Tome svemu je vjerojatno pogodovala i više nego dobra financijska situacija njezine majke jer joj u životu stvarno ništa ne može falit i sve joj može priuštit. Obzirom da u današnjoj situaciji ljudi preko noći ostaju bez posla zanima me koja je procedura i uvjeti za traženje smanjenja iznosa alimentacije. Prema sudskoj odluci njemu se skida sa plaće 20%, 1400 Kuna. Prije 6 godina dignuo je stambeni kredit za koji je rata 2000 Kuna, da li to uopće igra kakvu ulogu ili ne.Oboje smo zaposleni. Dobili smo dijete prije 4 godine kako sam već navela i sa nama živi moja kćer za koju otac redovito uplaćuje alimentaciju i ima kontakt sa njom. Bivša žena nije zaposlena preko 20 godina jer kako sam rekla nasljednica je nekretnina i novaca što se sigurno može vidjeti iz imovinske kartice.Zanima me da li možemo sami podnijeti tužbu za smanjenje ili to mora ići isključivo preko odvjetnika. Možda netko zna iz prakse kakvi su nam izgledi za smanjenje alimentacije jer njoj stvarno ne predstavlja ništa 100 Kuna manje a ja gledam da je to 1200 Kuna godišnje što je velik novac nama koji zarađujemo. Možda će netko reći to je novac za njegovu kćer, znam ja to jako dobro jer smo tim stambenim kreditom uredili u kući sobu samo za nju koju nažalost nije nikad vidjela ali to je priča za neke druge teme. Hvala na bilo kakvom odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija