Jump to content

dxer

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dxer objavio

  1. Ukoliko dođe do preseljenja i prijave prebivališta vlasnika obrta na drugu adresu, a obrt ostaje na trenutnoj adresi, kojoj Poreznoj upravi pripada ta osoba ? Da li se svi poslovi u vezi poreza obavljaju od tada u Poreznoj upravi prema novoj adresi prebivališta vlasnika obrta ili ostaje sve u trenutnoj Poreznoj upravi ? Također me zanima da li je potrebno javiti možda trenutnoj Poreznoj upravi da je vlasnik obrta od sada na drugoj adresi ?
  2. Zaboravih pitati......taj PDV koji cu uplatiti, da li ga mogu odbiti kasnije kao i kod drugih ulaznih racuna u HR ?
  3. Zahvaljujem na odgovoru.
  4. Pronasao sam na webu formulu kako se racuna komunalna naknada za ZG, ali mi nije sve jasno. http://www.rezije.hr/zagreb/70-zagreb-komunalna-naknada.html Vrijednost boda u m2, jel to cijelo zemljište ili je to samo površina kuće , što ako je samo dio kuće ustvari useljiv ? Takodjer imam problem sto u zemljisnim knjigama postoji izmjera zemljista 573 m2, a stvarno je to nekih 460 m2 (kada su mjerili za geodetsku podlogu), kako to rijesiti. Uglavnom ako netko razumije ovu formulu, mjere su cca: - garaža/kotlovnica 35 m2 - prizemlje uređeno 98 m2 - potkrovlje neuređeno 88 m2 - zemljište stoji 573 m2 ZG zona 8 (koeficijent 0,30)
  5. Povremeno imam potrebu za uslugom koju mi pruža jedna Njemačka firma. Sam vodim knjige, a nikada nisam imao situaciju da trebam knjižiti neku fakturu iz inozemstva, tako da mi treba savjet kako se to radi. Uslugu platim kreditnom karticom obrta , oni izdaju fakturu. Kako sada tu fakturu upisati u ulazne račune ? - trebam li ja njima poslati OIB obrta ili mi treba neki drugi broj i gdje ga dobiti ? - kako je sa porezom koji sam na tu uslugu platio ? Imam li pravo odbiti taj porez - kako prevesti EUR u Kn, po kojem tečaju , na koji dan Molim da mi skrenete pozornost na sve što mi je potrebno znati Zahvaljujem
  6. Nisam siguran koliko bi cijena ustvari bila drugacija, ali uzmimo da sada u smece bacam svasta, a trebalo bi znaci odvojiti. Pretpostavljam da bi ustvari placali najvise biootpada, a ostalo bi se skupljalo u zasebne kontejnere.....neovisno o tome koliko je tko napunio kontejner papirom, plasticnim bocama, limenkama,.... Tako da bi prema tome biootpad bi bio taj jedini koji bi se mjerio po volumenu ili vec cemu. Malo sam gledao primjerice kako imaju na Otoku Krku - Ponikve. Imaju nekih 0,37 kn/litra. I sada recimo da imam recimo 200 L posudu , to bi kostalo 74 kn mjesecno. I na svakom ulu imaju posude za ostale vrste otpada. Ako gledamo situaciju u ZG, prema m2 kuće, onda bi mi to iznosilo 1,34 kn po m2 (Čistoća Zagreb) i pomnoženo sa kvadraturom kuće cca 230 m2 , iznosilo bi 308 kn. Tako da je to po meni velika razlika, 74 kn u odnosu na 308 kn. I napomena da ustvari samo 100 m2 od toga je trenutno stambenog prostora, ostalo je garaža i neuseljivi rohbau stambeni prostor. Druga je stvar sto u Zagrebu mogu postaviti vecu cijenu po litrazi kante pa da im onda to isto dođe, ali gledajući cijenu Ponikva na Krku i recimo U Karlovcu kod Čistoće, to je dobra cijena za razliku od ZG.
  7. Kako mi u Zagrebu još uvijek nemamo cijenu odvoza otpada temeljenu na količini otpada, nego po kvadraturi prostora, zanima me kako oni uopce racunaju kvadraturu prostora. Naime, sto ako kuca ima garazu i neuseljivi dio stambenog prostora (rohbau). Da li se taj dio prostora izuzima ? Jel ima netko informaciju kada ce i u Zagrebu poceti naplata prema kolicini otpada ? Zanimljiv je savjet Čistoće d.. na njihovim web stranicama cjenika : ************ Sami utječite na cijenu usluge. Stvarajte manje otpada. ************ Tko tu koga !?!?!?
  8. dxer

    Nužni dio

    Dvaput tijekom svih tih godina je odvjetnik tuzenika spomenuo zastaru, ali svi suci su to zanemarivali, a nasi odvjetnici (kojih je bilo 3 tijekom tog razdoblja) nisu nikada to isticali tj. na nas upit o tome samo su rekli da obzirom da suci to ignoriraju, znaci da se sa time ne slazu, pa tako i zadnja sutkinja koja je donijela presudu. Cak je prije koju godinu napomenula tuzeniku da mu mora biti jasno da ce nuzni dio morati dati, samo je pitanje u kojem iznosu. To je ono sto nam je apsurdno. Kako je ta sutkinja mogla uopce voditi dalje sud ako je tuzba znaci odmah bila neosnovana, na samom pocetku, kako se sada kaze u presudi. Dovela nas je znaci u zabludu i sva svjedocenja, sve rasprave, sve to nije imalo smisla. Velik je to šok posebno obzirom na tako dugo razdoblje parnice. To sto su rasprave zakazivane jednom godisnje ili rijeđe, tome ne mozemo mi biti krivi vec suci, oni zakazuju rasprave. Koliko puta su nasi odvjetnici slali pozurnice. Najveci problem je sto mi sada ne mozemo dobiti odgovor zasto tuzba odmah nije odbijena u pocetku , zbog cega su sada nastali ovoliki troskovi. Županijski sud se uopce o tome nije ocitovao, iako smo to posebno istaknuli u žalbi.
  9. dxer

    Nužni dio

    Situacija: Dvoje braće su vodili spor protiv trećeg brata tražeći povrat dara radi dobivanja nužnog dijela. Otac koji je umro pod sumnjivim je okolnostima prepisao cijelu kuću jednom od braće. U početku postupka su druga dvojica pokušavala osporiti oporuku, a kasnije su zatražili nužni dio. U međuvremenu parničenja promijenila se i 3 suca. Zadnja sutkinja je spor vodila nekih 6 godina možda. Prošle godine je i zatražila vještaka radi procjene kuće i temeljem toga nužnog dijela. Iznenađujuća presuda dolazi krajem prošle godine kada ukupno 20 godina parničenja sve propada u vodu i sutkinja donosi presudu u kojoj navodi da je još tijekom 90-tih nastupila zastara za nužni dio!?!?!? te da sve ovo što smo nakon toga radili i svi zajedno imali troškova pada u vodu. Šok i nevjerica naravno. Odvjetnik tužitelja u žalbi Županijskom sudu obrazlaže da nije moguće da je nastupila zastara, ali i navodi ono očito.......naime kako su onda svi suci primali predmet i provodili ga dalje, ako im je još davno trebalo biti očito da je nastupila zastara. Sve bi odmah bilo stalo i nitko ne bi ulazio u troškove i gotovo. Međutim upravo stiže presuda Županijskog suda koja samo potvrđuje prethodnu presudu i gotovo. Opet naravno šok jer se ne možemo oteti dojmu da smo svi prevareni i da sada imamo ogromne troškove koje tuženik potražuje za odvjetničke troškove svih tih godina. I dalje ne ne možemo vjerovati da je sud dopustio parničenje, a na kraju odlučio da je prije 15 godina ustvari nastupila zastara. Zar je tako nešto moguće. Imamo li se još nekome obratiti , tražiti makar da zbog tog propusta sudaca nemamo obvezu namirenja odvjetničkih troškova tuženika ???
  10. Molio bih savjet oko jedne situacije vlasništva nad nekretninama. Pitanje postavljam u ime moje nećakinje koja živi u inozemstvu. Moja nećakinja je prije 18-19 godina kupila neke nekretnine u Istri (pašnjaci, oranice, vinograd i sl.) od jednog gospodina-starosjedioca koji je pak u to vrijeme živio u Zagrebu. Iako nisam vidio dokumentaciju , nećakinja me uvjerava da je sklopljen kupoprodajni ugovor i tada ovjeren od strane notara (tako ona kaže) ili je to možda bio odvjetnik. Zatim je ona to ostavila odvjetniku da joj pripremi papire za upis u zemljišne knjige no kasnije zbog rata u RH i većinom njenog nemara ona to ustvari nikada nije upisala u zemljišne knjige na svoje ime. Nikada nije platila nikakav porez na sve to. U međuvremenu je, prije nekih 7-8 godina, gospodin od kojeg je to kupila umro i sada smo provjerom po česticama utvrdili da je za sve te čestice u zemljišne knjige uveden njegov sin. Ono što nju sada zanima je kakav je sada postupak da ona sebe upiše u te zemljišne knjige temeljem znači kupoprodajnog ugovora kojeg ima. Kako je to puno vremena prošlo zanima ju kakav je postupak i kakve komplikacije eventualno može očekivati. Nadalje, želi znati : - da li se na takve nekretnine plaća godišnje kakav porez i koliko - da li će trebati platiti zaostatke tog eventualnog poreza koji nije plaćala iako nikada nije dobila nikakav dopis o tome - koliko košta prijenos takvog zemljišta (valjda misli na porez na prijenos), kako se to uopće računa Unaprijed zahvaljujem na savjetima !
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija