Jump to content

mistyy

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mistyy objavio

  1. hvala:) dakle, nema nikakvih razlika ni specifičnosti..ugovor o prodaji bi bio isti kao i da se sastavlja među dva hrvatska državljana?
  2. Situacija je sljedeća.. Hrvatski državljanin prodao je stan na Jadranu Slovenskom državljanu... Nakon nekog vremena taj slovenac bi prodao taj isti stan drugome slovencu.. Zanima me pošto se radi o dva strana državljanina kakva je procedura sa prodajom, ugovorom o prodaji, dal im nekih specifičnosti, razlika? Unaprijed zahvaljujem!
  3. brak je sklopljen u Crkvi, ali ne i kod matičara.
  4. hvala:) ima li još kakvih pretpostavki koje se moraju zadovoljiti? i dal se mora dokazivati zajednički život kroz te 3 godine? znači kakva sve (imovinska) prava ima recimo muškarac ukoliko njegova "žena", iz te izvanbračne zajednice, umre?
  5. Poštovani, zanima me situacija u slučaju smrti jednog partnera u izvanbračnoj zajednici (vjenčani u crkvi ali ne i kod matičara). Koje su pretpostavke za nasljeđivanje? jesu li takvi slučajevi izjednačeni sa bračnim drugovima (vjenčani kod matičara).
  6. Ali u mim slucaju ostavitelj je hrv drzavljanin sa prebivalistem i nekretninom u hr, a nasljednik sin/kcer drzavljanin njemacke..
  7. Mislila sam prvenstveno na porez na naslijedstvo (za sto sam u Hr oslobodena jer se radi o prvom koljenu), a onda i recimo ako naslijedenu nekretninu dam u zajam. Dolazi li do dvostrukog oporezivanja?
  8. Ok jasno mi je sad sve to, hvala vam.. Samo jos da saznam da li dolazi do dvostrukog oporezivanja i to je to
  9. Svakako u Hr nasljednik(kcer/sin) ne placa nikakav porez na nasljedstvo. Znaci upitno je dal u Njemackoj,ciji je nasljednik drzavljanin mora placat porez na nasljedstvo u Hr? I jasno mi je da ce iskljucivi nadlezan u toj situaciji biti hr sud, al dal ce primjenjivati hr ili njemacko pravo? Posto je nasljednica njemacka drzavljanka..
  10. Bez obzira što smo u EU? Znači nema poreza..a dal će mi u mojoj državi naplatiti neki porez ili slično,mogu li to? Konkretno radi se o Njemačkoj.
  11. Poštovani, zanima me situacija u kojoj bi ja i moj brat kao zakonski nasljednici naslijedili imovinu (pokretnine i nekretnine) od mojih roditelja/ili jednog od njih u slučaju njihove smrti, koji su oboje hrvatski državljani sa prebivalištem u Hr. Ono što je specifično je da smo brat i ja strani državljani. Koje je mjerodavno pravo za nasljeđivanje? Pretpostavljam da hrvatsko ako se nekretnina nalazi u Hr? I također kakva je situacija sa porezima? Da li se u bilokojoj fazi primjenjuje pravo strane(moje) države? Lp
  12. znači u većini slučajeva, s obzirom na taj stavak, mirovanje bi sud procijenio kao redovito i uredno ispunjavanje studentskih obveza? jer čim fakultet odobri mirovanje (za koje je potrebno imati opravdane razloge), znači da očito postoje opravdani razlozi na strani studenta.ili? ima li sudske prakse po tom pitanju uopce?
  13. u rješenju o mirovanju piše samo da se radi o osobnim razlozima..
  14. Poštovani, da li postoji obveza plaćanje alimentacije punoljetnom djetetu za vrijeme akademske godine u kojoj mu/joj je izdano rješenje o mirovanju studentskih prava i obveza? naime, postoji li kakva sudska praksa po tom pitanju, pošto sam Obiteljski zakon izričito ne navodi što bi točno značilo "redovito obavljanje" studentski dužnosti.. Unaprijed zahvaljujem!
  15. a neznaš koji su to otprl iznimni slučajevi?
  16. A što bi značila onda ova odredba zakona: (5) Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, za prekršaj izčlanka 54. – 63. ovoga Zakona počinjen prvi puta, ovisniku o drogi ilipovremenom uzimatelju droge zaštitna mjera obveznog liječenja ili odvikavanjaod ovisnosti izriče se samostalno bez izricanja novčane kazne." znači li to SAMOSTALNO da se može osloboditi bilokakve novčane kazne i "dobiti" samo tu mjeru liječenja (ako se radi o prekršaju počinjenom 1.put) ?
  17. nema još 14. zanima me ako ja na sljedećem ročištu navedem da dijete traži izmjenu odluke o susretima,dal će to biti od nekog utjecaja ili je poželjno da dijete samo to izjavi (pošto želim dijete rasteretiti dolaska na sud i uopće upletanja u cijeli postupak)? i ukoliko to učinima sama ja bez djeteta,dal će sud pozvati moje dijete na davanje iskaza, i kakva je uloga czss (ako je ima uopće u ovom slučaju)? kakvi su zakonski propisi po tom pitanju? Hvala!
  18. Pozdrav! Brakorazvodna parnica je pri kraju a što se tiče djece situacija je sljedeća..Maloljetno dijete želi viđati oca, ali ne onako kako je sud odredio, već da ima manje viđenja i sl. Pa me zanima prvo da li dijete može utjecati na odluku suda o susretima i druženjima? to jest, koliko sam upoznata, dijete to može,ali do sada dijete nije bilo umiješano u postupak jer ga se želi što manje opterećivati s time i dovoditi na sud,dakle sve je do sada obavljano bez ikakvog sudskog ispitivanja djeteta. Dalje, adresa bivšeg muža koja je prijavljena na sudu ne podudara s njegovom stvarnom adresom prebivališta. E sad, s obzirom da je sud odredio i da dijete može recimo prespavati kod oca, zanima me mogu li se susreti i druženja odvijati izvan te adrese koja je prijavljena na sudu?
  19. od te pravne radnje koja se pobija je prošao rok od 3 godine, što znači da više nemam pravo na tu tužbu, ako se ne varam.. koje mi mogućnosti za utjerivanje tog duga preostaju?
  20. radi se o ugovoru o posudbi. koji je onda rok zastare? 5 god?
  21. 1) Imam ugovor o posudbi sklopljen između oca i te žene. 2) kod ove tužbe teret dokazivanja je znači na meni,tužitelju,ili? tj bez tog dokaza teško da ću uspjeti u parnici?
  22. poštovani, zbog dugovanja mi je isključena struja. no nekretninu sam ionako nasljedila i u njoj nitko ne boravi niti ju koristi. zbog nepodmirenih dugova su mi isključili struju,no i dalje dobivam uplatnice na iznos od 20etak kn, tj paušal. dal ja zbilja to moram plaćati? i kako se riještiti i tih uplatnica za plaćanje paušala? lp
  23. Poštovani, moj otac je za života posudio ne tako malu svotu novaca jednoj gospođi, te je ona njemu vratila svega četvrtinu duga. Otac je sada pokojni,a ja kao njegova kćerka bi htjela namiriti taj dug. da li ja to mogu? Odnosno, mogu li koristiti tu tzv paulijansku tužbu? ta žena/dužnik je svoju imovinu preniijela na svoju kćer, te je sada insolventna. No problem je što ja nemam nikakav dokaz za taj prijenos imovine dužnika na svoju kćer. jel mi to potrebno uopće?
  24. znaci sva pravna sredstva kao i vlasnik? konkretno u mom slučaju to bi bila tužba za smetanje posjeda ili samopomoć,ili nešto drugo? dal trebam kakvu suglasnost ostalih suvlasnika (ukupno nas je 27)?
  25. Poštovani, suvlasnik sam nekretnine gdje je jedan od suvlasnika nasipao zemlju na to zemljište te dovođenjem raznog materijala narušava izgled zemljišta i mogućnosti njegova korištenja. Ti njegovi postupci mi smetaju te me zanima postoji li kakav način zabrane na raspolaganju, ili neki oblik zaštite? hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija