Jump to content

Plava

Korisnik
  • Broj objava

    84
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Draga ekipo, Ponovo pokrećem ovaj topic jer mi je stvarno potreban odgovor: Zna li netko koliko iznosi zastara za dospjelo dugovanje za leasing, prema austrijskom zakonu? Hvala od srca na odgovoru! Plava
  2. Poštovani, Molila bih vas, ako netko možda ima, predložak ili ideju što napisati radi naknade štete u kaznenom postupku. Naime, suprug je nekih 2 mjeseca bio u pritvoru (2004. godine) u postupku koji je okončan zastarom prošle godine u svibnju. Unaprijed zahvaljujem!
  3. Dragi forumaši, molim vas za malu pomoć: Zahtjev za sporazumnom rastavom predala sam 7.7.2011. te je brak i nakon žalbenih rokova i svega okončan s 1.12.2011. U rješenju je navedeno kako će bivši suprug alimentaciju za dijete plaćati od datuma predaje zahtjeva, znači od 7.7.2011. Obzirom da do danas nisam dobila niti kune alimentacije, molila bih savjet kako pokrenuti naplatu tj. kome uopće reći da mi nikakva sredstva za dijete nisu uplaćivana? Napominjem da je bivši strani državljanin i ne živi u Hrvatskoj nego Sloveniji. Puno hvala na svakom odgovoru/savjetu!
  4. Hvala na informaciji, nadam se da smo to dobro izračunali i zaključili!
  5. pronašla sam ovo: Tijek i prekid zastare pokretanja kaznenog postupka Članak 20. (6) Zastara pokretanja kaznenog postupka nastupa u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko je prema zakonu određena zastara pokretanja kaznenog postupka. po ovome bi zastara bila 10 godina, sad me samo zanima gleda li se točno u datum i zašto, npr., ako su djela počinjena od 1.3. - 10.5.2001. zastara nije nastupila 1.3.??
  6. ovo stvarno nema veze s mojim pitanjem i onime radi čega sam pokrenula ovu temu pa vas molim da prebacite pitanje!
  7. zato mi niš nije jasno!) znam da je kazna u oba slučaja do 5 godina pa sam pretpostavila da je zastara duplo od toga tj. 10! svaki odgovor je dobrodošao!
  8. Hvala na opširnom odgovoru! Ovo što ste naveli sam pronašla u kaznenom zakonu, ali me zbunjuje sljedeće: čl. 224 st. 4 i čl. 311 st. 2 propisuju maksimalnu kaznu do 5 godina. U Zakonu piše da će zastara nastupiti kad prođe dvostruko više vremena od predviđene kazne što znači 10 godina. Nije mi, stoga, jasan podatak: - 10 godina za KD s propisanom kaznom težom od 5 godina zatvora ??? Propisana kazna je 5 godina, a ovdje stoji "težom od 5 godina"? Obzirom da nisam pravnik i da sam prilično zbunjena svime ovime, stvarno bi mi puno pomogao konkretan podatak u obliku datuma zastare, a prema datumima koje sam navela u prvim postovima. (Znači, je li to 10.05.2011.?) Hvala najljepša na odgovoru!
  9. zna li itko odgovor? hvala!
  10. Zaboravih napomenuti kako se radi o optužnom prijedlogu za više osoba koje se terete da su jednoj osobi, u gore navedenom razdoblju, pribavili značajnu materijalnu korist... Ako se sudi cijeloj grupi, gleda li se onda taj krajnji datum počinjenja djela(10.5.)kao datum apsolutne zastare ili se gleda kad je pojedina osoba iz skupine počinila djelo? Hvala!
  11. Molim vas malu pomoć: Djelo iz članaka 224. st. 1 i 4 te članka 311 st. 1 i 2. počinjeno je između 1.3. i 10.05.2001. godine. Kad nastupa apsolutna zastara za navedena djela - točno 10.5.2011. godine ili? Hvala!
  12. Imao je firmu, znači d.. Pretpostavljam da mi se te godine neće računati u staž... Ako netko možda zna za ovakvu situaciju, bila bih zahvalna na odgovoru!
  13. Nekih 5 godina bila sam prijavljena u firmi bivšeg supruga, preko koje sam imala zdravstveno osiguranje te bila prijavljena na mirovinsko. Nakon što je bivši odselio, firma je propala, a ja sam, srećom, našla drugi posao. Međutim, saznala sam da bivši nije uplaćivao nikakve doprinose za mene (ni za sebe!?) te da ništa nije uplaćivano za mene za mirovinsko osiguranje. (Navedeno sam shvatila kad sam prvi put dobila izvješće od mirovinskog fonda u koji mi nova firma uredno uplaćuje davanja). Što gore navedena situacija za mene znači? Tih nekoliko godina se tretira kao da nisam radila i ne idu mi u staž? Molim pomoć i odgovor! Puno hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija