Jump to content

ivek159

Korisnik
 • Broj objava

  41
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

ivek159 je zadnji put osvojio dan srpanj 16 2017

ivek159 objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O ivek159

 • Rang
  Novak
 1. Čitajuči ovu temu ispadaju sljedeće 2 činjenice: 1) Nijedna kamera po Zagrebu ne smima prolazak kroz crveno. Znači i ako snima policija se ne bavi sa tim. To je i dobro jer 95% slučajeva je neopreznost i nije objesna vožnja da netko namjerno uleti na "puno crveno". Bilo bi opasnije kad bi svi vozili u grču. 2) Svaki dan u centru je kolaps. I često puta se nemože ni ubaciti bez da malo zažmiriš na jedno oko i prođeš na žuto. I ovako su gužve. Evo primjer od nedavno. Idem Vukovarskom u smjeru istoka i skrećem desno u Heinzelovu, Stojimo na crvenom, ja treći u redu. Upalilo se zeleno. Prvi auto jedva skrenuo desno, drugi nema mjesta jer je u Heiinzelovoj kolona do Slavonske. Drugi se jedva privukao ali nemože se ubaciti. Ostao ja treći, ja još na zebri u Vukovarskoj stojim. Pali se nama crveno. Drugi se ubacuje. Pali se zeleno semafor za skretanje lijevo. Sad imam mjesta za ubaciti se, ali već auti sa suprotne strane vukovarske skreću lijevo u heinzelovu. Nemogu se ubaciti, a već sam ušao nosom. na pola Heinzelove. I ništa kad su oni prošli skrenem desno, sreća bilo je samo par auta. U Zagrebu je prometni kolaps popodne. Nekad je nemoguće skrenuti iako si drugi ili treći u redu jer jednostavno nema mjesta na cesti u koju se ubacuješ, a dok se cesta očisti tebi je već žuto i crveno. Treba malo imati i fleksibilnosti. Ljudi nemojte se bojati. Neće vam nitko ništa, pa niste vi divljaci koji uletavaju objesno na praznoj cesti kroz crveno. Opustite se. Na cesti su tisuće auta, baš se netko bavi vama.
 2. Jesu, poslikali su, nesto pisali, i otisli. Na mjestu nesrece su zatekli samo osobu A. Mozda zapisnik koji ce osoba B dobiti koja je pobjegla nije isti. Ja neznam koje informacije dobiva osiguravajuća kuća. Mozda nisu svi zapisnici jednaki. Mozda osoba B u zapisniku ima cinjence za koje se tereti, dok osoba A je dobila nista konkretno jer policija nije nista uzivo vidjela. Mozda osiguravajuca kuca ima uvid u oba zapisnika, tko opce treba traziti drugi... Inače radi se o prijatelju, pa nezbam baš sve detalje ali prema priči znam 90% jer pratim slučaj.
 3. Pozdrav svima, probat ću što kraće objasniti situaciju. Osoba A vozi auto 5.6. u 15h. Osoba B napravi prometni prekršaj i udari osobu A, te pobjegne s mjesta nesreće. Osoba A zove policiju i preko tablice oni pronađu osobu B i ogrebani auto isti dan navečer u 20h te se uspostavi da je auto osiguran. Nakon 20 dana osoba A dobije policijski zapisnik, broj police, osiguravajuću kuću te ode prijaviti štetu 25.6.. Osiguravajuća kuća se žali da neke činjenice nedostaju u zapisniku. Ne piše ništa o samom sudaru i članak zakona koji govori o prometnom prekršaju koji je doveo do sudara. Detalji kako je do sudara došlo. Policija nije ništa napisala o sudaru koji doduše nisu ni vidjeli jer je osoba B pobjegla i tek su je navečer našli doma. Kako bi u tom slučaju trebao izgledati zapisnik? Da li policija smije pisati činjenice o događaju u 15h koji nisu ni vidjeli? Mislim neke stvari su mi sumnjive, zašto policija nije napisala ništa o samom događaju? Ako trebaju oni su zeznuli. Možda i osiguranje traži nešto što znaju da se nemože dobiti jer je ovaj pobjegao. Kako u tom slučaju doći u osiguravajući kuću? Tko zavlači u toj priči? Hvala!
 4. Pozdrav, drot13 da li možeš reći da li su u zadnjih par godina uvedena neka raskrižja u ZG na kojima se prati kamerama prolazak kroz crveno 0-24? Prije par godina nije bilo, da li je što uvedeno?
 5. O ovoj temi se priča masovno ali nikako dobiti konkretan odgovor. Imam stan i lođu (uvučeni balkon otvoren samo sa jedne strane). Ogradu bih skinuo i umjesto nje stavio PVC stolariju (dolje bijeli PVC panel) visine 1m, a gore prozor. Postojeća vrata od lođe nebi skidao, tako da se prostor ne mijenja u stambeni, i dalje ostaje balkon ali zatvoreni. Zgrada je stara, projektirana u prošloj državi, projektna firma više ni ne postoji. Tako da projektanta ni nema. Smijem li ja to samoinicijativno napraviti?
 6. S obzirom da je ovo pitanje na koje nigdje ne piše konkretno odgovor, malo sam proučavao pravila i također nigdje ne piše konkretno crno na bijelo. Zato sam malo način razmišljanja promijenio na pravni način razmišljanja i zaključio sljedeće. U pravilniku za Oslobođenja i ograničenja piše: "Vrijednosni limiti za unos robe nekomercijalne naravi u osobnoj prtljazi putnika Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje: 3.200,00 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu 2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza 1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina, bez obzira na vrstu prijevoza Premašuje li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dozvoljena, već se naplaćuju propisana davanja na ukupnu vrijednost tog predmeta. Isto tako nije dozvoljena kumulacija oslobođenja više osoba za pojedini predmet. " Ključna riječ je "UKUPNA VRIJEDNOST ROBE", vrijednost robe podrazumijeva njenu vrijednost, a to je iznos bez PDV-a. Znači ako roba vrijedi 2100 kn na nju treba platiti PDV, u supronom ne treba. Dakle preko granice (Bosna) se može plaćati sve do 2574 kune (2200kn + 17% PDV-a).
 7. Zanima me ono pravilo oko uvoza robe autom u Hrvatsku bez plaćanja carina i PDV-a ako je roba ispod 2200 kn. Da li tih 2200 kn predstavlja neto vrijednost (iznos artikla minus povrat PDV-a u stranoj državi) ili je baš ono što sam platio? Drugim riječima da li to znači da kad ostvarim povrat PDV-a u drugoj državi iznos proizvoda izražen u kunama nesmije biti preko 2200 kn ili se gleda iznos koji sam platio u trgovini?
 8. To znam, ali šta da radim ako trgovac kaže da on ne želi vraćati PDV ili ako sam postavi limit 200 ili 300 KM da preko toga vraća? Logika nakon ovog pročitanog kaže da bi svaki račun preko 100 KM trebao imati mogućnost povrata PDV-a. Izgleda da ništa od toga dok se država malo bolje ne uredi i inspekcija počne raditi svoj posao, nema smisla inače tražiti nešto što je u društtvu nezamislivo (izdavanje fiskalnog računa i povrat PDV-a, jer trgovac taj PDV gleda kao da uzimaš njemu).
 9. Pozdrav, bio sam u BIH i doživio neke neplanirane situacije. 1) Gledao sam cipele, koštale su 120 KM, prodavačica mi je rekla da oni ne vrše povrat PDV-a. Znači ona nema SL-2 obrazac, ne namjerava ništa popunjavati i mogu se slikat, ako želim platiti onda platim 120 KM, ako ništa doviđenja. 2) Situacija u drugoj trgovini, trgovac veli da vraća PDV ako je roba preko 200 KM. Pitam ja zar nije 100 KM donja granica, veli on da je njegova dobra volja da li će vršiti povrat PDV-a, i da je on sam odredio 200 KM granicu. E sad imam pitanje, da li je svaki trgovac OBAVEZAN izdati SL2 obrazac za povrat PDV-a, ako račun prelazi 100 KM? Meni to sve kod njih izgleda kao divlji zapad, oni kad moraju izdati fiskalni račun im se smrkne pred očima, a vraćeni PDV im je ustvari novac koji oni opće nisu imali namjeru uplatiti kao PDV nego uzeti sebi.
 10. Planiram kupiti 2 komada odjeće u BIH. Jedan košta 80 KM, a drugi 200 KM (oko 320 i 800kn). Navodno je donja granica za povrat poreza u BIH 100 KM. Imam par pitanja: 1) Da li imam pravo na povrat poreza na iznos 280KM ili na 200 KM? Da li se gleda ukupan iznos računa ili pojedini artikl mora biti bar 100KM? 2) Hipotetski što ako kupim recimo 5 majica po 30-40 KM, da li imam pravo na povrat poreza? Jer pojedinačno je artikl daleko ispod 100 KM, a zajedno su na jednom računu daleko iznad granice. 3) Da li je minimalna granica stvarno 100KM, tako sa negdje pročitao?
 11. Ispao si baš naivan. I mene je jednom prije 100 godina tako neki klipan "slučajno" okrzno ramenom pa nakon malo vrijeđanja odmah zvao da se u obližnjem parku "dogovorimo". Na to sam mu se nasmijao i rekao da "sam ja prevelik gospodin da bi svojim cipelama gazio gdje psi pišaju". Nakon još par sekundi sam mu rekao jel želi da pozovem policiju i napravimo zapisnik da mi prijeti. To je bilo sve, policiju naravno nije htio, gunđao je i ljut otišao jer nije očekivao da će doći do toga da se spominje zvanje policije bez da je krivnja podjednako obostrana. Uglavnom, što hoću reći. Takvi likovi su sirovine, bez cilja u životu i njemu je dnevna doza sreće malo se potuć, liječit si krvav nos par dana i onda opet iz početka. I jedna stvar im je zajednička, nikad te neće prvi udariti, bez obzira što mu rekao, jer onda bi bili nedvojbeno krivi, ovako si ti ispao kriv više nego on. Uostalom, ako su takvi frajeri što ne udari odmah, nego uvijek zovu negdje sa strane.
 12. Covjek je vjerojatno popravio auto u ovlastenom servisu i oni su zaracunali 26000 kuna. Kod Mehe u susjedstvu koji bi to popravio u garazi to bi kostalo 5000 mozda ali ovlasteni servis ima svoje cijene i procjene. E sad je pitanje zasto oni tebe terete, vjerojatno negdje u ugovoru pise ako skrivis nesrecu pijan da oni nece platiti stetu umjesto tebe?
 13. ivek159

  Prometna

  Koliko vidim kažnjena je po članku 46 koji govori da se mora voziti po kolniku. Znači kriva je što je "izašla" sa ceste. To je 300 kuna. A po članku 293 je kriva za izazivanje prometne nesreće samo sa materijalnom štetom. Za to je kazna 1000 kuna + kazna za ono što je uzrokovalo tu nesreću. 300 + 1000 = 1300... Koliko vidim tu nema nikakvih troškova, nego dvije kazne u jednoj.
×
×
 • Napravi novi...