Jump to content

virgosat

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je virgosat objavio

  1. Hvala na svim odgovorima... Razmišljala sam i o ovakvim postupcima, ali tada bih ja mogla biti tužena umjesto nje! Imam tendu zatvorim je dok sam na balkonu da vidi. Prije nekoliko dana, stojim i gledam gore na njen balkon. Držim kameru u ruci neuključenu. Odjednom se ona pojavila sa rukom i miščaflom i kad me ugledala samo se povukla. Ha ha ha .. samo što nije istresla miščafl. Meni bilo krivo da se kamera ugasila zbog baterije. Nadam se da je vidjela kameru u ruci!
  2. Brat sestra i ja naslijedili smo kuću na otoku. Zbog sestrine želje da stavi hipoteku na kuću radi fasade, brat je inzistirao da se stavi zabrana manipuliranja tom zgradom do naše smrti. Umeđuvremenu, u kuću se uselila sestrina kćer i tu živi oko 5 godina. Prije rata, kuća je bila vikendica, a dolaskom sestre kao izbjeglice, kuća je dobila status kuće za stanovanje. U međuvremenu sestra se vratila u BiH, ali nakon nekog vremena u kuću se uselila njena kćer. Nas troje suvlasnika, imali smo dogovor kako koristiti kuću u vrijeme ljetne sezone, plaćali smo paušalne troškove svako po 4 mj. a onda moj brat više nije dao ni kunu, te sam ja plaćala njegove dijelove. Prošle godine, bio je i moj sin u toj kući, na što je sestra reagirala riječima: sad će on do kraja života biti tu!. Nastali su veliki sukobi između djece, te smo se sukobili i sestra i ja. Sin je prije Nove Godine napustio kuću, te sam rekla da paušale više neću plaćati, kao što ni brat ne plaća, jer njena kćer tamo živi. Dio koji je trebao brat plaćati, podijelili smo sestra i ja. Međutim ne možemo na zelenu granu sa dogovorima. Kako ja zadnjih nekoliko godina dolazim sa društvom, svaki puta bih imala sa nećakinjom problema zbog toga jer sam ja kao dužna njoj platiti što god bilo. To sam odbila sa potpunim pravom, jer dogovor između nas suvlasnika nije uključivao i našu djecu. Sad kad HEP traži OIB, računi dolaze na moju adresu, jer brat nije platiša, a sestra je u BiH, ponudila sam da ću dati svoj OIB, na što se ona našla uvrijeđena jer da i ona ima OIB. Kako sam tražila neko pismeno jamstvo od nje, koje je odbila dati, odbila sam i ja dati svoj pristanak za HEP. Nakon što sam se vratila sa otoka, zamislila sam se nad svime, obzirom da sestra ima stalnu adresu u toj kući kao i njena djeca ili barem kćer, te ako da svoj OIB, što se može kasnije dogoditi, obzirom da ni brat ni ja nismo financijski sposobni održavati kuću, koju njena kćer devastira svojim idejama i ponašanjem prema svemu Moje stvari koje ostavim u kući, iduće godine ne nalazim, kuća je u stvarnom neredu, prozore kako izgleda ne zatvara na lošem vremenu, i zapravo sve vapi za popravkom. Može li sestra imati pravo da nas dvoje izvlasti iz suvlasništva? Kakva su moja prava kad me netko tako stalno povređuje da mi se ne mili dolaziti na godišnji odmor u tu kuću. Trebamo li vratiti kući status vikendice? Kako da prisilim brata da i on učestvuje u dogovorima sa sestrom, i na svaku stvar samo se smije i šuti i ne odgovara na pozive. Imam li razloga za zabrinutost? Hvala na odgovoru i savjetima!
  3. Hvala,odavno sam to predstavniku stanara rekla, ali nema koristi, sliježe se ramenima. Pokušavam snimiti njenu http://www.legalis.hr/forum/newreply.php?do=newreply&p=627297&noquote=1rabotu, možda uspijem skupiti dovoljno dokaza da je se može nekako kazniti. Da li to znači da mi stanari ničim nismo zaštićeni od ovakvih osoba?
  4. Živim u peterokatnici. Susjeda iznad mene, svako veče zalijeva svoje cvijeće i pri tome se svaki puta voda nađe na mom balkonu i ogradi. Vrlo često nalazim ostatke kruha, kore od bureka, pada mi zemlja iz njenih saksija, kad god mete svoj stan, hrpa prašine bude istresana preko balkona, partviš čisti preko balkona i da ne nabrajam to sustavno maltretiranje. Upozorila sam susjedu, ali nju nije briga za stanare ispod nje. Ona niti ne pogleda ima li koga na balkonu kad trese svoje krpe, a na upozorenje odgovara: auu što vi mrzite ljude! Zbog takvog ponašanja ne mogu sjediti na balkonu, niti popiti kafu, jer mi njeno smeće padne na mene, šprica voda itd. Zaprijetila sam se da ću pozvati policiju, ali kako da ih zovem zbog takvih stvari. I što da im pokažem? Na kraju će mene kazniti te se pitam kakva su moja prava kao stanara ispod nje? Jednom prilikom joj je pala velika saksija na nečiji auto pa je vlasniku rekla: "budite sretni da nije palo na vašu glavu" i otišla, kao da je se ne tiče taj auto. Štetu smo pokrili iz naše pričuve. Što da radim da opametim tu gospođu!
  5. Nakon smrti majke, ostala je kuća koju su naslijedili dvije sestre i brat. Na ostavinskoj raspravi svatko je dobio po 1/3 uz zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja na ostavinskoj nekretnini, kojom smo se brat i ja htjeli zaštititi od sestrinih želja da digne hipoteku i uredi fasadu. Pošto sam ja u to vrijeme bila više mjeseci bez plaće, potom završila na birou i sada sam u prijevremenoj mirovini, nisam vidjela nikakvu mogućnost za vraćanje kredita. Brat ima privatni obrt, ali bez neke velike dobiti, a njegova supruga radi u firmi također bez plaće po nekoliko mjeseci. Nakon ostavinske rasprave, dogovorili smo se da ću ja voditi brigu o računima (struja i voda i ostalo) te da će svatko imati obavezu da 4 mj. daje za račune. Prve godine je sve bilo u redu, a zatim je brat prestao uplaćivati odnosno, meni davati novac za njegova 4 mjeseca. Sada u toj kući stanuju sestrina kćer i moj sin, zbog kojih je došlo do većih problema i sukoba, a onda i između nas dviju sestara. Pošto nisam očekivala takav razvoj situacije, počinjemo žaliti zbog naše odluke da se stavi takva zabrana. Postoji li mogućnost raskida takve zabrane i što trebamo poduzeti da se to poništi? Sestra se prijavila sa svojom porodicom na tu adresu, jer su bili izbjeglice, ali zbog povrata svoje imovine, vratila se u BiH gdje sada živi i radi. Ja sam zajedno sa sinom prijavila privremeno mjesto boravka za svaki slučaj. Hvala na odgovoru!
  6. Dijete mi se vratilo u HR nakon više godina zbog zdravlja. Problem je riješen u kratkom roku, ali kako je ona lani dala otkaz u 5 mj. i zbog rješavanja nekih detalja u inozemstvu, vratila se tek nakon par mjeseci. Da bi omogućili liječenje, ja sam uplatila razliku od dana otkaza i stalno plaćam zdravstveno osig. od skoro 400 kn mj. Sada je jako teško naći posao .. a na zavod za zapošljavanje nije se javila u određenom roku, jer je i tako istekao, a i tu ima nekih problema. Mene zanima kao penzionera sa mirovinom od 1800 kn kako preživjeti plaćanje svih računa i njeno zdrav. osig. Kakva su prava i načini da se stekne zdr. osig., osim onog da te netko zaposli barem na jedan dan, što je vrlo teško naći jer ne poznajem nikoga tko bi to uradio. Ja nemam više sredstava osim da prodam stančić i odem na ulicu. Zahvaljujem se na savjetima i pomoći!
  7. Poštovani! Moja je majka otkupila stan (otkup na rate) i nakon nekog vremena taj stan darovala meni. Darovnicu smo proslijedili na sud i rješenjem je taj stan prepisan na mene u katastru. Od datuma darovnice prošlo je skoro 15 g. Kako majka nije mogla hodati niti se penjati u visokim godinama, nismo obavili prijenos otplate otkupa na mene. Prije tri g. majka je preminula, obaljena je i ostavinska, te sam mnoge račune prebacila na svoje ime osim rata za stan. E sada, vrijeme je da to riješim ali bih željela prije toga znati, da li mi grad može to uskratiti i poništiti darovnicu iz nekog razloga? hvala
  8. Poštovani! Koliko mora proći godina od kada je napravljena darovnica koju se nakon smrti roditelja ne može unijeti u ostavinsku masu! hvala
  9. Može li se ostvariti pravo na hrvatsko državljanstvo ako je osoba rođena u stranoj zemlji, ali su njeni roditelji rođeni u Hrvatskoj i zbog 2. svjetskog rata morali su pobjeći u Italiju a odatle u dvije različite zemlje. Moj bratić bi htio dobiti hrvatsko državljanstvo ali ne zna što mu je činiti. Ima li šanse da ostvari to pravo? hvala na odgovoru i uputama
  10. 2000 god. kad je firma otišla u stečaj, nekolicina nas zatražila je pomoć advokata, dala mu punomoć u zastupanju potraživanja isplate zaostalih plaća i otpremnine ili onoga što je poduzeće ostalo dužno radnicima. Svako od nas platio mu je odmah u to vrijeme 100 kuna. Nakon nekog vremena, doznali smo da se rasprodaju nekretnine koje su pripadale poduzeću, pa smo pitali advokata o poduzetim radnjama. Međutim, on nije imao pojma a mi smo par puta njega kontaktirali i ustanovili da taj advokat o ničemu nema pojma pa smo prestali da ga kontaktiramo i obavještavamo o svakom poduzetom koraku vezan za to poduzeće. Prošlo je od tada barem 8 godina, da mi nismo od tog advokata dobili niti jedan dokumenat o svim poduzetim radnjama, nismo dobili nikakve obavijesti o parnici, niti o bilo čemu vezanim za problem zbog kojeg smo ga i angažirali. Od tada imali smo barem jednu sitnu isplatu ili dvije, a upravo ovih dana, isplaćeno nam je oko 15% dugovanja. Odmah iza toga stiglo je i pismo advokata citiram: "Prema mojim saznanjima dana 28.5.2009 g. pri djelomičnoj diobi 2 višeg isplatnog reda u stečajnom postupku na T.... d.d. u stečaju, R..., izvršena vam je, osim dijela glavnog potraživanja, i isplata dijela pravomoćnom presudom dosuđenih parničnih troškova u iznosu od 354.27 kn. Kako se radi o troškovima dosuđenih pravomoćnom presudom koji se odnosi isključivo na naknadu za moj rad i zastupanje to vas umoljavam da po primitku ovoga dopisa u primjerenom roku osobno dođete u moj ured radi podmirenja navedenog iznosa od 354.27 kn" Pitam s kojim pravo on potražuje od nas novce kad mi nismo od njega dobili nikakav izvještaj o postupku koji je poduzeo, nije imao pojma da se firma rasprodaje, nije se javljao svih ovih godina iako je bilo par sitnih isplata, nikada nas nije obavijestio o svojim troškovima niti imamo bilo kakav dokemant da je on i nešto uradio. Možda je bio na jednoj parnici, ali mi nismo dobili nikakav izvještaj od njega niti nam se nije javljao svih ovih godina. Kakva su moja prava i što nam je raditi? Možemo li odbiti nakon toliko godina njegovo potraživanje koje je došlo običnom poštom. Hvala
  11. Moj bratić koji je rođen u Izraelu želio bi ostvariti hrvatsko državljanstvo i što mu sve treba za to? Njegov otac je rođen u Hrvatskoj, u Zagrebu, no za vrijeme rata su pobjegli zbog progona židova te su njegov djed i baka ostali u Italiji i tamo sahranjeni, dok je njegov otac otišao u Izrael. Njegova tetka, očeva sestra otišla je u Ameriku. Moj bratić bi želio dobiti i hrvatsku putovnicu ali ne zna kako. Imate li kakav pravni savjet i može li se on obratiti našem konzulatu u Izraelu ili mora doći ovamo. hvala na odgovoru i uputama
  12. Imam poljoprivredni teren van građevinske zone, vel. 2100 m2. Što mogu graditi bez dozvole, na primjer šterna, zidići, sjenica, baraka. Da li mogu postaviti prikolicu ili kontejner koji bi služio u svrhu boravka? Kolika je kvadratura dozvoljenog građenog objekta u svrhu odlaganja alata, a kolika za boravak na poljoprivrednom zemljištu? Zahvaljujem se na odgovorima !
  13. Prošle godine, moja je majka napravila darovnicu s kojom mi daruje svoj stan. 4 mjeseca poslije ona je preminula. Moj brat koji živi u inozemstvu i koliko znam, ima državljanstvo te zemlje, sada traži da mu dam nužni dio. Majka je njemu prije nešto više od desetak godina, darovala zemlju u Bosni i napravila mu kuću za koju je otplaćivala zajmove zajedno s ocem dok je bio živ. Ja sam čak ostavio posao kako bih pomagao majci, dok brat gotovo da nije ni učestvovao u tome. Zbog toga se majka preselila u HR kako bi meni bilo lakše njoj pomagati. Nakon ostavinske on je stavio plombu na stan koji je u Hrvatskoj i pokrenuo je parnicu za nužni dio i to je njegovo pravo i ja nemam protiv toga ništa, ali imam znajući da mu je majka darovala dva ili tri puta vredniju nejkretninu nego što je ovaj stan. Da li vraćanje darova obuhvaća i ono što se nalazi u Bosni ili se zakon odnosi jedino na ono u HR? Postoji li neki zakon koji ide meni u korist? Hvala
  14. Pozdrav, Pročešljala sam razne zakone ali nisam našla adekvatan odgovor za moje pitanje. 1. Imam prijavljeno stalno mjesto boravka na jednom otoku, ali sam već jedno vrijeme izvan Hrvatske. U kući koja nije nikakav turistički objekt za iznajmljivanje, smijem li primiti u goste koga god hoću bez plaćanja boravišne takse za te osobe? Kakva su moja prava u tom slučaju, i mogu li moji gosti imati neprijatnosti zbog toga, kao i ja? 2. Ako bih odlučila iznajmljivati kuću preko ljeta, što sve trebam od dokumenata? Zahvaljujem se.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija