Jump to content

mamutica

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mamutica objavio

  1. Joj, ispričavam se, sad vidim da sam sve nešto spetljala. Ovako: riječ je o rizičnom zanimanju i radnik svake godine mora obavljati liječnički pregled da se ocijeni sposobnim/nesposobnim za taj posao. Nalazi su isti (odlični) već godinama, nema razloga da dobije ocjenu "nesposoban", ali je liječnik u zadnjem nalazu napisao NESPOSOBAN. Radnik se na taj nalaz žalio II-stupanjskoj liječničkoj komisiji,koja se sastoji od liječničkog povjerenstva na HZZO, a koji su pregledali sve nalaze - i ovaj novi i one od 5 godina unatrag, te su donijeli rješenje na njegovu žalbu, u kojem potvrđuju "nesposoban". U tom rješenju ne piše nikakvo obrazloženje zbog čega ili po kojoj osnovi (ponavljam da su nalazi godinama isti i nema nikakvog razloga za takvu ocjenu, a nisu pristali da se provede još jedan liječnički pregled iako je radnik to predložio). Na to rješenje nije dopuštena žalba pa je radnik odlučio pokrenuti upravni spor kako bi dokazao da je potpuno zdrav i sposoban obavljati svoj posao. Obratio se svojem sindikatu, čija je odvjetnica napisala upravnu tužbu, a onda ju je uputila na Općinski sud (zato sam pitala - nije li logično da se uputi na Upravni sud, a ne Općinski??). Tako je prošlo pola godine, da bi nedavno dobili odgovor s Općinskog suda da oni NISU za to nadležni, nego Upravni sud. Mene zanima koliko je stručna odvjetnica koja upravnu tužbu šalje na Općinski sud, odnosno postoji li ikakav zdravorazumski razlog za takvu digresiju, budući da cijela priča traje već skoro 2 godine? Također me zanima da li je u pravu kada kaže da je nadležan sud u Rijeci? Radnik-tužitelj živi u Karlovcu ali radi i obavlja godišnje liječničke preglede u Zagrebu. Razumijete, pitam se da li ona namjerno to odugovlači ili stvarno ima pokriće za to što radi? Ja se baš ne snalazim u svim tim pravnim procesima, ali sam nažalost imala jako negativno iskustvo s odvjetnicima, i sad opet imam dojam da me se voza, pa bih rado na vrijeme doznala da li bi tužbu ipak trebalo uputiti u Zagreb, a ne u Rijeku? Jer ako ona i ovaj puta griješi, koliko će još trajati dok ti papiri stignu na pravu adresu.... Problem je u tome što je zbog takvog negativnog liječničkog nalaza radnik degradiran, promijenjeno mu je radno vrijeme, plaća mu je za pola smanjena i ne može plaćati stambeni kredit u CHF pa se može desiti da ostane bez krova nad glavom ni kriv ni dužan, a kako onda.... Hvala na svakom savjetu i ispričavam se na dugom pisanju, nemam se kome obratiti.
  2. Poštovani! Dosad sam već puno puta na ovom forumu dobila konkretne odgovore i upute, i zato vam svima puno hvala. Imam još jednu nedoumicu, pa bih molila ako netko zna da mi odgovori ili prokomentira. Radi se o sljedećem, čovjeka su "rušili" na redovnom liječničkom, bez osnove i bez objašnjenja. On se žalio II-stupanjskoj komisiji koja je ponovila ocjenu, također bez objašnjenja. Onda se obratio sindikalnoj odvjetnici da ih želi tužiti (ovo "ih" = HZZO) i ona je napisala upravnu tužbu te je poslala na Općinski sud. Meni, kao laiku to izgleda potpuno nelogično da se upravna tužba šalje na Općinski sud ako postoji Upravni sud. Kad sam rekla da mislim da tužbu treba uputiti na Upravni, dobila sam odgovor da ako sam tako pametna zašto sama nisam odvjetnica, tako da sam izgubila volju za razgovorom. Nakon nekoliko mjeseci, sud se oglasio nenadležnim. Pošto mi se sve više čini da odvjetnica namjerno zavitlava (možda griješim,ali ja sam takvog dojma), molim nekoga iz struke da mi objasni kako to funkcionira, odnosno - nije li za upravne sporove uvijek nadležan Upravni sud? I, također, koji je sud ovdje nadležan (odnosno gdje je nadležni sud: Zagreb ili Rijeka) budući da radnik živi u Karlovcu, a radi i obavlja liječnički u Zagrebu? Molim lijepo za bilo kakvu pomoć, tražila sam po postovima ali nisam ništa našla. Unaprijed puno hvala!!
  3. Hvala lijepa na odgovoru, Bovu. Molim još samo da mi netko kaže da li postoji nekakav rok za održavanje ostavinske rasprave, odnosno nakon što je pokrenuta koliko je vremena otprilike potrebno da se i održi, ukoliko nitko ne izbjegava pristupiti? Riječ je o samo dvije osobe i obje žele da se to čim prije riješi. Ako je jedna osoba pokrenula proces, koliko sudu treba da pozove drugu osobu?
  4. Poštovani! Molim da mi netko samo okvirno kaže koji je "rok" za pozivanje na ostavinsku raspravu? Naime, 15.07.2014. je umro moj bivši suprug i otac mog djeteta, koji je u vlasništvu imao 1/8 stana, a navodno i hrpu dugova po kreditima kojima je bio jamac. Kako je njegova druga žena pokrenula ostavinsku, ne znam zašto još nije stigao nikakv poziv za raspravu, a ovdje sam na forumu pročitala da ako se konkretno ne odrekneš vlasništva - smatra se da ga prihvaćaš, pa bi po tome ispalo da moje dijete mora plaćati njegove dugove, a to nam ne treba, ionako smo bez krova nad glavom. Ako netko zna kako bih doznala što se točno dešava, neka mi samo kratko odgovori. Unaprijed puno hvala.
  5. Poštovani, molim za uputu o daljnjem postupanju u sljedećem: nakon provedenog redovnog godišnjeg liječničkog pregleda dobivena je ocjena nesposoban. Budući da nema apsolutno nikakve promjene u zdravstvenom stanju u odnosu na prijašnje preglede, podnosi se žalba drugostupanjskom povjerenstvu Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Na odgovor se čeka 6 mjeseci, a bez obrazloženja se ponavlja ocjena nesposoban. Svi su nalazi uredni. Kako postupiti i kome se obratiti ako ne postoji pravo žalbe? Unaprijed hvala za svaku pomoć, savjet ili prijedlog!!
  6. Najljepša Vam hvala, svaki mi odgovor puno znači!
  7. Poštovani forumaši, molim da mi odgovorite na nekoliko pitanja u svezi ostavinske rasprave jer se baš ne snalazim u svemu tome, a ročište je uskoro pa ne bih htjela doći nepripremljena. Svaki odgovor ili komentar je dobrodošao, a svima unaprijed hvala!! 1. Postoji li ikakav način kako doznati koji su konkretni ostaviteljevi dugovi prije ostavinske rasprave? 2. Da li maloljetno dijete može dati svoj iskaz na bilokojem sudu ili mora osobno doći na ostavinsku raspravu u mjestu gdje se vodi postupak ( po smrti oca ) ? 3. Može li se dijete pismenim putem izjasniti o ostav. raspravi ( i da li treba prvo čekati poziv ) ? 4. Dijete traži nužni dio - koliko mora platiti troškove postupka ili javnog bilježnika ( majka je nezaposlena i bivša supruga pokojnika ) ? 5. Pokojni je otac bio jamac za kredit - da li prihvaćanjem naslijeđa jamstvo prelazi na maloljetno dijete? 6. Da li je dijete dužno vraćati naslijeđene dugove prije svoje punoljetnosti? (dijete ima 11 god) 7. Dijete ima pravo na dio obiteljske mirovine. Može li se ona ovršiti zbog dugova pokojnika? Molim za odgovore ili komentare svih koji znaju nešto po tim pitanjima. Puno,puno,puno hvala!
  8. Poštovani! Beskrajno Vam hvala na pomoći i savjetima. Molim za još jedan savjet (znam da sam dosadna, ali uopće se ne kužim u te stvari) u svezi dugova koji su ostali iza pokojnika, djetetova oca. Naime, ja ne znam o čemu se konkretno radi i koliki je dug, a nitko mi od njegove rodbine ne želi dati informacije. Kako da dođem do tih podataka? Postoji li neka ustanova koju trebam kontaktirati ili će mi to reći na sudu, na ostavinskoj? Još jednom puno hvala!
  9. Poštovani! Do sad ste mi već nekoliko puta puno pomogli svojim savjetima,pa se nadam još jednom odgovoru. Radi se o sljedećem: pokojni otac djeteta je za svog života sve vrijedne nekretnine i dionice prepisao na drugo dijete iz drugog braka. Jedino što je ostalo kao ostavina je bezvrijedna 1/8 dijela nikad do kraja sagrađene vikendice. Sada mi njegova bivša žena,s kojom je on živio do smrti,a čije je dijete sve dobilo nekakvim darovnim ugovorom za koji ja nisam ni znala,nudi da se ja u ime svog djeteta (maloljetno dijete) odreknem čak i toga, jer ako pristanem - dijete će naslijediti i očeve dugove. Čitajući Vaš forum, doznala sam da postoji mogućnost da dijete traži nužni dio, pa se darovi vraćaju itd. Također, kod naslijeđenog dugovanja postoji i solidarnost dužnika nasljednika. Zanima me da li postoji mogućnost dokazivanja da dijete nije odgovorno za ostaviteljeve dugove? Riječ je o nekakvim dugovanjima (kako da doznam konkretno o kojem je iznosu riječ?) koje je pokojnik podizao za "zadovoljavanje potreba života" u njihovoj životnoj zajednici. Mislim da nije fer da sve pripadne jednom djetetu,a onda još to nije dosta nego bi moje dijete trebalo vraćati i njihove dugove koje su u zajedničkom životu napravili. Postoji li mogućnost sudskim putem dokazati sve navedeno? Kako postupiti? Molim Vas za što skoriji odgovor jer slijedi ostavinska za tu 1/8 pa da znam kako se postaviti, da li od svega odustati ili ipak pokušati dokazati da i moje dijete ima nekakva prava. Najljepša hvala za svaki odgovor ili komentar.
  10. Hvala Vam na odgovoru. Međutim,predmet se dodatno zakomplicirao,pa bih Vas molila za još jedan odgovor. Radi se o sljedećem: djetetov otac je još prije 9 god darovao svoj udio vlasništva svojem starijem djetetu i mislim da ga je njegova majka upisala u vlasnički list (ne znam kako bih to provjerila). Sad je iza njegove smrti naknadno utvrđeno još jedan udio pokojnikovog suvlasništva na drugoj nekretnini. Da li moje dijete ima pravo na polovicu onoga što je otac prepisao samo starijem sinu? Dalje,otac djeteta je živio u zajednici s tim djetetom i njegovom majkom,namjerno izbjegavao plaćati alimentaciju (iz tog razloga je i prepisao stan na to dijete,da ga se ne može ovršiti),a sve dugove koje je ostavio iza sebe napravio je u zajedništvu s njima. Oni sada žele moje dijete isključiti iz čak i ovog naknadno pronađenog pokojnikova vlasništva. Molim Vas da mi pomognete nekakvim savjetom. Nisam nikad tražila ništa, on godinama nije plaćao uzdržavanje, nije nikada nazvao dijete za rođendan, sve je prepisao starijem djetetu kao da naše dijete uopće ne postoji, odbijam vjerovati da bi zakon mogao biti na strani nekoga tko svojim postupcima godinama zakida prava mog djeteta, zar ne postoji način da se dokaže kako su dugovanja nastala u njihovom zajedničkom kućanstvu pa bi valjda bilo fer da ih oni i rješavaju,nego sada ispada da nakon tolikih godina izbjegavanja plaćanja alimentacije i zakidanja mog djeteta za sva prava, sada moje dijete treba plaćati njihove dugove i nema prava na nikakvo vlasništvo???? Ispričavam se ako pišem sve zbrda-zdola,očajna sam od svih tih pravnih zavrzlama i živci su mi na nuli,a više ne znam gdje da potražim pomoć, jer sam i putem besplatne pravne pomoći na kraju ja ipak morala plaćati odvjetnicu,a koja mi nije pomogla jer alimentacija nikad nije isplaćena. Luda sam više od svega,i čini mi se histerična,ali stvarno nemam snage. Postoji li ikakav način da dokažem kako mi je dijete oštećeno,kome da se obratim,ima li moje dijete ikakva zakonska prava? Najljepša Vam hvala na bilo kakvom odgovoru.
  11. Poštovani,molim za savjet u vezi sa zabranom upravljanja. Radi se o sljedećem, nekoliko uzastopnih kazni iz razloga što se vozi pod zabranom upravljanja, opet uzrokuje nove zabrane upravljanja, a glavni je problem u tome što zbog posla mora voziti. Kako prekinuti circulus vitiosus? Ako se nastavi voziti, opet će kad-tad uslijediti nova zabrana, i tako u nedogled. Kako postupiti?
  12. Poštovani! Molim za savjet. Dijete bi iza pokojnog oca, na ostavinskoj raspravi koja se tek treba održati, naslijedilo 1/8 nekretnine u kojoj žive ostali nasljednici i vlasnici. Zanima me na koji način mogu tražiti da se djetetu isplati protuvrijednost 1/8 suvlasništva, tako da se ne bi ni upisivao kao još jedan vlasnik, nego bi vlasništvo ostalo takvo kakvo jest. Da li se to može dogovoriti na ostavinskoj raspravi i kako bih to točno trebala precizirati, jer nemam novaca za odvjetnike, već su me dovoljno izvozali po pitanju alimentacije dok je djetetov otac bio živ, pa bih rado to sama riješila. Molim vas za bilo kakav savjet ako netko ima iskustva. Kako to uopće funkcionira? Nisam nikad bila na ostavinskoj, pa ne znam što uopće očekivati. Također, iza pokojnika je ostao nekakav dug prema VIPu, od cca 3000kn, da li to moje dijete mora vraćati ili moraju svi nasljednici podijeliti taj dug, može li uopće maloljetno dijete naslijediti dug? Molim za savjete, prijedloge ili barem kakav komentar. Puno hvala.
  13. Hvala, bovu. Ispričavam se što sam dosadna, ali možete li mi reći kako se takva tužba piše, postoji li neki primjer po kojem bih mogla sama to sastaviti ili je neophodno da je sastavi odvjetnik?
  14. Poštovani! Situacija je sljedeća: prekršaj iz 2010., uložena žalba itd, odbijeno 2011., nova žalba i sad rješenje Visokog prekršajnog suda od 25. 09. 2014. Nigdje ne piše da žalba nije dopuštena, ali niti da jest. Zanima me da li se na to rješenje ipak može podnijeti nekakva žalba ili postoji neki drugi pravni lijek? Molim za brzi odgovor, jer ako postoji rok da reagiram na vrijeme. Hvala unaprijed!!!
  15. Poštovani, molim hitan odgovor od nekoga tko poznaje praksu Ovršnog zakona. Tko i pod kojim uvjetima ima pravo blokirati zaštićeni račun???? Za takav slučaj nisam nikad čula da je moguć, ali očigledno jest. Unaprijed beskrajno hvala.
  16. Poštovani! Ako su 01. 09. na snagu stupile izmjene Ovršnog zakona, gdje se po članku 172. stavak 11. od ovrhe izuzimaju troškovi prijevoza na posao i s posla, kako se to primjenjuje na sljedeći slučaj: plaća je za razdoblje 8. mjeseca ( 01.08. - 31.08. ), a obračun plaće je izrađen iza 01. 09., proknjiženo i sjeda na račun 04. 09., troškovi prijevoza usmjereni su na tekući pod ovrhom. Pitanje: jesu li troškovi prijevoza trebali ići na zaštićeni račun, obzirom da je plaća kreirana nakon stupanja na snagu promjena zakona? Molim da mi odgovori netko tko je upućen. Unaprijed zahvaljujem.
  17. Molim da mi netko tko je upućen odgovori na nekoliko pitanja. Naime, nedavno je umro bivši suprug, otac mojeg djeteta. Rečeno mi je da dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu pa sam podnijela zahtjev. Kako je pokojni imao i neke nekretnine u djelomičnom vlasništvu, pokrenuta je i ostavinska rasprava (to je pokrenuo netko od njegovih). Mene zanima da li je obiteljska mirovina vezana uz ostavinsku raspravu ili je to neovisno jedno o drugom? Radilo se o mirovini hrvatskog branitelja. Također me zanima koliko vremenski traje rješavanje zahtjeva. Po pitanju ostavinske rasprave, da li mogu (u djetetovo ime,naravno) tražiti isplatu protuvrijednosti tog dijela koji bi inače naslijedio jer se radi o 1/6 dijelu kuće u kojoj živi suprugova nova obitelj, i ako je to izvedivo koliko to traje? Nisam nikad bila u ovakvoj situaciji pa sam totalno blesava za takve stvari. Ako netko zna nešto o tome, bila bih zahvalna na odgovoru. Pozdrav!
  18. Ovrhom na mirovinu bivšeg supruga sam tražila isplatu zaostataka alimentacije. Sud je prihvatio i krenula je isplata (tu ima problema koje sam već opisivala,ali sad to više nije toliko bitno). U međuvremenu se dogodila tragedija,bivši suprug je umro. Kako je do smrti živio u braku s drugom ženom s kojom također ima dijete,pretpostavljam da ona ima pravo na njegovu mirovinu. Da li je zakonski omogućeno da se nastavi plaćanje alimentacije za moje dijete obzirom da se radi o mirovini njegovog oca? Nisam bezdušna osoba koja misli samo o novcima nego nemam čime prehraniti dijete,nemam nikakvih primanja,živim kao socijalni slučaj i tih 300kn mjesečno je djetetu jedva za preživljavanje,bojim se da mi država ne oduzme dijete zbog materijalnih problema u kojima se nalazimo. Ako netko zna nešto po ovom pitanju,bila bih vrlo zahvalna za odgovor.
  19. Likvidator radi na konkretnom slučaju ustezanja dijela primanja, odnosno on je taj koji je najupućeniji u podatke oko iznosa koji se izdvaja s mirovine bilo zbog naplate alimentacije ili kakve ovrhe ili nečeg sličnog, tako da slobodno nazovite taj broj, on će Vam znati objasniti iz kojeg razloga je alimentacija neisplaćena i smanjena. Koliko znam, dokle god se redovno školujete imate pravo na alimentaciju pa čak i ako nešto zarađujete, jer pretpostavljam da je riječ o manjem iznosu. Pozdrav!
  20. Stan je u vlasništvu mojeg supruga. Da li ja,kao njegova žena,imam pravo tražiti tu informaciju? Hvala.
  21. Što se tiče ukidanja alimentacije zbog zaposlenja,za to nisam sigurna ali ću još provjeriti pa javim ako doznam,a u vezi smanjivanja i neisplate možete napraviti sljedeće: budući da se radi o trajnom nalogu na očevu mirovinu,možete otići u mirovinsko i pitati što se točno događa s tom alimentacijom,oni će Vam izići u susret ako im objasnite o čemu se radi,a nadležno je mirovinsko ovisno o mjestu stanovanja oca. Sretno!
  22. Molim da mi netko odgovori na koji je način moguće doznati tko je sve prijavljen na moju adresu? Hvala.
  23. Već sam postavila malo komplicirano pitanje,ali nitko nije odgovorio pa molim još jednom,ako itko ima ikakvu ideju što bih trebala napraviti da me savjetuje ili uputi nekud ili da mi se javi makar netko tko ima sličan problem. Ponovit ću svoj problem: radi se o naplati realne alimentacije,a problem je u tome što moj bivši muž ima još jedno starije dijete iz još "prijašnjijeg" braka. Za to je dijete počeo plaćati alimentaciju još dok smo bili u braku. Međutim,mi smo se razveli,a on se vratio toj prijašnjoj bivšoj,ponovno su se vjenčali i žive zajedno,a on još uvijek plaća alimentaciju za to dijete. Iz tog razloga nema dostatnih sredstava na računu na koji sam ja sjela ovrhom jer za mojeg sina ne želi plaćati. Sud je prilikom rastave odredio alimentaciju od 500kn,a njemu sada (zbog nedovoljnih sredstava) skida 300. Ja sam nezaposlena,dijete mi je upravo završilo 5. razred,a on alimentaciju nije plaćao 2god. Od CZSa sam upućena na besplatnu pravnu pomoć,a na kraju sam morala platiti sastavljanje tužbe i ovršnog prijedloga,da bi sad ispalo kako ništa nije riješeno jer tih 300kn nije ni približno dovoljno za dijete ovih godina,a tako se ujedno samo povećava njegov dug za neisplaćenu alimentaciju iz mjeseca u mjesec. Mene zanima na koji način i kome mogu dokazati da bivši živi sa svojim prvim djetetom u normalnoj obiteljskoj zajednici,dakle skrbi se za njega,sve je svoje nekretnine prepisao na tu ženu,a za naše dijete ne želi ni plaćati niti ga vidjeti niti čuti. Kako da ja ostvarim ovrhu koja bi mu s mirovine skidala tih određenih 500kn? Moja "besplatna" odvjetnica je rekla da ne zna gdje je problem ali da bi mogli pisati novu tužbu,a ja nemam odakle izvući 800kn za to. Neka mi se javi netko sa sličnim iskustvom ili netko tko zna što trebam napraviti. Meni su živci na nuli,a to malo pameti što sam imala više ne pomaže.... Itko?????? Hvala unaprijed.
  24. Da li mi netko može reći je li otac djeteta s kojim živi u kućanstvu dužan ovrhom plaćati alimentaciju ili je to u kontradikciji? Pitam iz razloga što se otac mog djeteta vratio bivšoj ženi, ponovno su se vjenčali, žive zajedno u kućanstvu, a on još uvijek ovrhom plaća alimentaciju za dijete iz tog braka, zbog čega na računu nema dostatnih sredstava da bi plaćao alimentaciju za naše zajedničko dijete. Ako netko razumije problem, molim da mi odgovori. Hvala
  25. Imam problem,rješenja nigdje. Otac mog djeteta se nakon našeg razvoda braka vratio prijašnjoj ženi s kojom od prije ima dijete. Dok smo on i ja bili u braku,plaćao je alimentaciju za njega. On i njegova bivša su se ponovno vjenčali,žive zajedno,a on i dalje ovrhom plaća alimentaciju za to dijete. Mojem djetetu je sud odredio alimentaciju u iznosu od 500 kn,ali zbog prve alimentacije nema dostatnih sredstava pa mi može (također ovrhom,pošto ne želi sam plaćati,niti zvati niti vidjeti ovo dijete... a već se radi o zaostacima od 2god) otkidati samo 300kn/mj,što znači da će se dug samo nastaviti povećavati. Što bih ja trebala napraviti i kome se obratiti? CZSS ne želi pomoći,uputili su me na "besplatnu pravnu pomoć" koju sam na kraju morala plaćati,a nezaposlena sam i nemam nikakvih prihoda,niti snage i živaca. Ako netko zna išta po ovom pitanju,molim za komentar. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija