Jump to content

Shaq

Korisnik
  • Broj objava

    75
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Shaq objavio

  1. Ne znači, ukoliko se promijeni članak Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i omogući predaja zahtjeva za sve ono što je izgrađeno prije 21. lipnja 2011. godine onda će te moći predati zahtjev. Interesantno je da je prijedlog za promjenom zakona na dnevnom redu Sabora no vrlo je izgledno da se to neće dogoditi za mandata ove Vlade.
  2. Javite se u nadležni Ured koji izdaje Građevinske dozvole i dobiti će te sve odgovore na ova pitanja. Što se tiče legalizacije nikad nije bilo bitno tko je vlasnik, a zahtjev nije moguće podnijeti iz razloga što Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama brani podnošenje zahtjeva za ozakonjenjem zgrada nakon 2018. godine.
  3. Komunalna naknada vam je utvrđena Rješenjem o plaćanju komunalne naknade na temelju kojega vam stižu mjesečne uplatnice. Ukoliko eventualna olakšica uopće postoji u Odluci o komunalnoj naknai vaše JLS ista vam je morala biti određena u Rješenju. Ako olakšica ne postoji, ili nije utvrđena morati će te platiti dug komunalne naknade bez obzira na blizinu / emisije pročišćivača. Navodi u svezi pročišćivača su suvišni i ne trebate se nadati da će biti uzeti u obzir.
  4. Naravno da trebaju. Prvo iz Katastra ishodite Uvjerenje da je građevina evidentirana 1968. a zatim u nadležni Ured za graditeljstvo po dokumentaciju za uklanjanje/rekonstrukciju.
  5. Nakon toliko godina od pravomoćnosti Rješenja o izvedenom stanju ne možete ga izmijeniti. Jedina šansa vam je da se izmijeni Zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama, i nanovo otvori rok za podnošenje zahtjeva za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju.
  6. Imate osnova za žalbu. Činjenica je da je bivši vlasnik podnio zahtjev i pravomoćno okončao postupak ozakonjenja nezakonito izgrađene zgrade, tako da je time legitimiran upravo on kao obveznik plaćanja komunalnog doprinosa. Sama činjenica da ste vi naknadno postali vlasnici ne oslobađa podnositelja zahtjeva obveze plaćanja komunalnog doprinosa, niti je moguće vama odrediti plaćanje tog doprinosa. Izjavite žalbu i javite ovdje nakon što zaprimite drugostupanjsko rješenje.
  7. Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama NN 86/12, 143/13, 65/17, 14/19 članak 22. stavak 1.
  8. Naime, u Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama izričito je propisano da je podnositelj zahtjeva, a ne samo vlasnik zgrade za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju dužan po izvršnosti tog rješenja platiti komunalni doprinos, a kako je pravomoćnim Rješenjem o izvedenom stanju kao podnositelj zahtjeva utvrđen bivši vlasnik to se upravo njemu, u ovom slučaju njegovim nasljednicima, ima utvrditi i obveza plaćanja komunalnog doprinosa.
  9. Komunalna naknada i komunalni doprinos su dvije različite stvari. U Vašem postu radi se o komunalnom doprinosu. Vi niste bili podnositelj zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade, a niti ste bili vlasnici zgrade u trenutku postanka izvršnosti rješenja o izvedenom stanju tako da se tu radi o promašenoj legitimaciji. Donositelj rješenja je u postupku trebao utvrditi nasljednike te njima, ukoliko su za to postojali uvjeti, donijeti rješenje o plaćanju komunalnog doprinosa. Jednostavno tako i napišite u žalbi na rješenje. Nadalje, ne znam što bi tražili od agencije ikakvu naknadu budući taj trošak komunalnog doprinosa nije ni postojao u trenutku vaše kupoprodaje.
  10. Molim za pomoć, naime imam pravomoćnu presudu i na temelju nje od strane Suda donešeno Rješenje o ovrsi. To Rješenje je bilo dostavljeno Fini, no vraćeno jer dužnik nije imao nijedan račun. Sad želim ponovno poslati to rješenje na Finu na provedbu al neznam da li ispunjavam Zahtjev za naplatu ili Zahtjev za izravnu naplatu. Molim za pomoć
  11. Znam da je tema stara 8 godina, al i meni treba informacija u vezi ovoga. Dakle imam stan u Slobostini, Karela Zahradnika 28 i trebam ugovor izmedju izvođača zgrade i prvog vlasnika zbog sastavljanja uložaka za katastarsku česticu. Dakle imam sve ugovore osim tog prvog i sud mi ne prihvaća pravo vlasništva bez njega. Hvala
  12. kaznjen je u srijedu, jutros je bio u policiji gdje mu tvrde kako pola kazne ne prolazi vec mora platiti 2/3 kazne
  13. Na koji propis se MUP poziva u prekrsajnim nalozima gdje stoji da se plaćanjem 2/3 kazne u zadanom roku smatra da je kazna u cjelini placena? U konkretnom primjeru prijatelj je dobio kaznu za prekoracenje brzine od 21km/h za koji je propisana novcana kazna u iznosu od 1000kuna. Trazio sam u ZSPC i u Prekršajnom i nisam našao koji propis regulira placanje 2/3 kazne, vec samo placanje pola kazne u roku od 3 dana po clanku 245. Prekrsajnog zakona.
  14. Ukratko. Kuca je izgradjena 1969. i prije koju godinu je hrvatski d.. prodao kucu talijanskom d.. (srl) koji je upisan u zk. I sada bi ja kao hrvatski drzavljanin kupio tu nekretninu. Zanima me koja davanja ima sadasnji vlasnik i u kojoj drzavi. Znam da hrvatska ima ugovor o sprjecavanju dvostrukog oporezivanja s italijom no zanima me ima li tko iskustvo iz prakse. Hvala
  15. Nakon što dobijete rješenje kojim se Vaš zahtjev za ozakonjenjem zgrade odbacuje zatražite od ustanove koja Vam je izdala rješenje o plaćanju naknade za zadržavanjem nezakonito izgrađenih objekata u prostoru da poništi predmetno rješenje i izvrši povrat sredstava
  16. Grad ili Općina svojom odlukom propisuju uvjete vezane za komunalni doprinos, te se oni razlikuju u pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Nazovite ih i pitajte.
  17. Zalite se, nemate sto izgubiti, a drugostupanjsko tijelo ce ocijeniti da li je grad potrosio sredstva namjenski ili nije i kakav je odnos uprihodjenih i potrosenih sredstava, te da li Vam je grad duzan vratiti novce ili nije.
  18. Prvo da se osvrnemo na Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji u članku 22. kaže "Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju, osim za pomoćnu zgradu, dužni su po izvršnosti tog rješenja platiti komunalni doprinos i vodni doprinos u skladu s posebnim propisima, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije." Dakle, podnositelj zahtjeva u ovom slučaju je Vaša majka, bez obzira na to tko je pokrenuo postupak i pritom se u obzir u vezi oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa mogu uzeti samo činjenice koje ona ostvaruje. Drugim riječima, ako Vam majka ispunjava uvjet u vezi prebivališta onda će biti oslobođena, a ako ne ispunjava onda neće. Da je rješenje o izvedenom stanju kojim slučajem doneseno na pokojnog oca onda bi ste mogli tvrditi kako ste nasljednici njega i njegovog pravnog statusa te tražiti oslobađanje, no kako se rješenje nemože uručiti mrtvoj osobi takvo rješenje bi bilo nezakonito. Imate opciju odgode početka plaćanja komunalnog doprinosa za godinu dana od izvršnosti rješenja kojim je utvrđena obveza pa se poslužite time ukoliko vam je od pomoći.
  19. Po vazecoj sudskoj praksi vrijede propisi koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja postupka: ZAKLJUČCI O PRAVNIM SHVAĆANJIMA SA SJEDNICE IMOVINSKO-PRAVNOG ODJELA UPRAVNOG SUDA ZsIIIo_170308 održane dana 17. ožujka 2008. godine u 10,00 sati 1. DA LI JE ZA PRIMJENU PODZAKONSKIH PROPISA U POSTUPKU UTVRĐIVANJA KOMUNALNOG DOPRINOSA ODLUČNO POKRETANJE UPRAVNOG POSTUPKA U KOJEM SE ODREĐUJE KOMUNALNI DOPRINOS ILI JE ODLUČNO POKRETANJE UPRAVNOG POSTUPKA IZDAVANJA AKTA NA TEMELJU KOJEG SE MOŽE GRADITI. Z A K LJ U Č A K Komunalni doprinos koji se utvrđuje vlasniku građevne čestice na kojoj se gradi građevina, odnosno investitoru, utvrđuje se prema podzakonskom propisu, odluci o komunalnom doprinosu, koji je na snazi u vrijeme pokretanja postupka izdavanja akta na temelju kojeg se može graditi. Tako da će te platiti komunalni doprinos koji je bio na snazi onda kada ste podnijeli uredan zahtjev za izdavanjem dozvole.
  20. Članak 131. stavak 6. Zakona o cestama kaže: "Nekretnine koje su prema ovom Zakonu nerazvrstane ceste i bile su u uporabi kao nerazvrstane ili javne ceste prije 1. siječnja 1997., javno su dobro u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze."
  21. to sto kuca nije legalizirana nema nikakve veze. ako je kuca u naselju, pogotovo u njegovom izgrađenom dijelu otidji u nadlezni ured katastra i zatrazi broj. ako ta kuca postoji vec dugi niz godina vrlo je vjerojatno da je jedinica lolakalne samouprave u postupku sredjivanja ulica i kucnih brojeva tvom objektu i dodijelila kucni broj.
  22. imam pravomocnu presudu kojom je nalozeno mom duzniku da mi isplati odredjeni iznos. presuda je donesena 1994. godine ali nikad njen petit nije izvrsen. znam da je rok zastare za presudu 10 godina, al me zanima moze li se nekim drugim nacinom izvrsiti i da li se ista moze napraviti po pitanju izvrsenja.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija