Jump to content

Tocko

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Koje je razlika između vlasnika i posjednika?? Misio sam da je to isto pošto se za vlasnički list kaže i posjedovni list?! Upravo to me zanima, što je zakonski jače (ima prednost) kod utvrđivanja vlasništva?? Da li moj kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika, porezno, gruntovno i katastrsko riješenje o upisu vlasništva SU JAČI od eventualnog svjedoka kojeg bi susjed mogao izvaditi iz pilnice?? Susjed nema apsolutno nikakav papir, samo tlapnje! Što mene onda spriječava da neđem neku uličnu bitangu i da nađem zapuštenu zemljišnu parcelu. I da dam na sud da sam ja to platio i moj svjedok će to potvrdit i zakonski vlasnik koji ima papir se može slikati??? Pa to mi nema nikakvog smisla ljudi? Pa kaj je to moguće po našem zakonu??
  2. Možda nisam dovoljno u svom prvom postu pojasnio. Meni je bivši vlasnik prodao parcelu i rekao da susjed na njoj samo drzi strojeve i bale sijena i da nema nikakvih ugovora sklopljenih sa njime (bilo o najmu ili čemu drugome), Taj susjed nema nikakav papir da je tu parcelu ikada kupio ili platio. On navodi da se njome koristi 17 godina, a u tom periodu su se promijenila 3 zakonska vlasnika i svakome je odgovaralo da susjed kosi parcelu jer 1. Prvi vlasnik koji je bio star 70 godina vise ju nije mogao obrađivati i rekao je susjedu da ju koristi a za uzvrat da mu da godišnje sivnju 150 kg (to sam danas saznao od drugog susjeda) 2. Drugi vlasnik je bila kćer pokojnog prvog vlasnika koja je i sama umrla 5 godina nakon što je nasljedila od svog oca. Prije smrti je prodala kuću i tu parcelu čovjeku od kojega sam ja kupio prije 6 mjeseci. 3. Treći vlasnik je ovaj od kojeg sam ja kupio, a pošto on živi i radi u inozemstvu, njemu je odgovaralo da susjed koristi tu parcelu i kosi je. Dajte mi ko običnom laiku recite kako je susjed mogao steći bilo kakav temelj za vlasnisto nad parcelom kad mu ju je svaki vlasnik svjesno dozvolio da se koristi njome i baš sada kad sam ju ja kupio on ima veće pravo nad njom od mene, a ja sam ju zakonski kupio kod javnog biljeznika, odmah platio porez i prenio?? Zar država tj. sud ne stoji iza onoga sto gruntovno sam napravio? Zar nije papiranti trag nasljedivanja i osatlai papiri koje mi je drzava sama izdala, veći dokaz od toga da će sad susjed nekoj lokalnoj selskoj pijanici dati 50 litara vina i ovaj ce na sudu potvrditi sve kaj ovaj hoce?? Napominjem susjed ima samo pricu da je on tu parcelu platio prije 17 godina. Pricu i nikakav dokaz. A ta 1. pokojni vlasnik je tom drugom susjedu prodao 3 parcel prije 18 godina koje je ovaj uredno odmah prenio na sebe. Štoviše, taj drugi susjed me uvjeraava da je 1. pokojni vlasnik prenosio zemlju samo kad je ila isplaćena što daje zaključliti da čovjek laže da ju je ikada platio.
  3. G man i ostali, hvala Vam na savjetima. Pročitao sam naveden članke zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Koliko sam razumio članak 130 spomenutog zakona (ispravite me ako griješim), taj susjed uopće nikad nije imao pravo uknjižbe na tu parcelu pošto nikada nije napravio ugovor (ako je ikada i bilo kakve riječi o kupovini) niti ima/ili je imao bilo kakav dokument na temelju kojeg bi ostvario pravo vlasništva na parceli. Također, ako je i imao pravo po dosjelosti (pravi vlasnik se uvijek znao) izgubio ga je onog trena kada samja tu zemlju kupio, platio porez na tu kupovinu i dobio riješenje o uknjižbi vlasništva i dobio vlasnički list. Da li sam to točno shvatio?? Što se tiče zakona o obaveznim odnosima, ja sam vlasnika upozorio što se događa i on je rekao da se ne želi više miješati i da to riješim sa susjedom. Kako da sada natjeram da susjed makne stvari s parcele i da li ima bilo kakve sanse da bi mogao izgubiti tu parcelu ako dode do sudskog spora?? Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
  4. Ali sada sam vlasnik i taj čovjek mi ometa posjed. Bivšeg vlasnika sam upozorio da rijesi nedoumice, ali je rekao da ga nije briga i da rijesim sam sa susjedom. Kak da sad rijesim problem i da maknem čovjeka sa svoje zemlje? Da pozovem policiju il?
  5. Poštovani, molim pomoć tj. savjet, a priča ide ovako: 1. Kupio sam kuću s okućnicom i zasebnu parcelu od 1000m2 koja se nalazi 50 metara od kuće (nije vezana za dvorište). Sve je kupljeno od istog vlasnika. 2. Ispred te parcele živi susjed koji tu parcelu koristi već dugi niz godina jer je vlasnik (od koga sam ja kupio to sve) živi i radi u inozemstvu i on mi je rekao da susjed tamo drži poljoprivredne strojeve i bale sa sijenom i da brine (kosi) parcelu. 3. Provjerio sam papire prije kupovine i uredni su. Prvotni vlasnik parcele je živio sam i počinio samoubojstvo prije 17 godina te je na ostavini kuću (koju sam ja kupio) i tu spornu parcelu nslijedila kćer pokojnoga. Kćer pokojnoga je umrla od raka nakon 5 godina (susjed je i dalje koristio spornu parcelu),ali je prije smrti prodala kuću i tu parcelu tom čovjeku od kojega sam ja kasnije kupio. Svi su sve redovno prenašali katastarski i gruntovno,ali je svakom vlasniku bilo zgodno da susjed tu parcelu održava. Moje pitanje sada glasi: Pošto sam ja uredno od čovjeka kupio parcelu i prenio je (platio porez, dobio riješenje i vlasnički list), susjed se ne želi i dalje maknuti s parcele i kaže da je njegova i da ju je on platio prije 17 godina tom pokojnom koji je počinio samoubojstvo. Nigdje na katastru, gruntovnoj itd nema spomena tog susjeda, a on je i sam rekao da nema papir o kupoprodaji?!?! On kaže da će sada tražiti da se on upiše ko vlasnik po dosljeđivanju i da on ima svjedoke da je on tu parcelu platio prije 17 godina i da je već toliko koristi. Da li on to može napraviti, tj. tražiti usprkos tome što je zemlja na mene i što sam je ja uredno papiranoto prenio na katastru i gruntovno?? Kada sam problem spomenuo bivšem vlasniku tj. čovjeku od kojeg sam kupio, on se nešto počeo izmotavati da on to meni nije prodao i da se dogovorim sa susjedom. Parcela je na ugovoru s brojem čestice i svim podacima, a poslije sam saznao da je brat od čovjeka od kojega sam ja kupio to sve, uzeo 7-8 parcela od tog pokojnog i koristi ih i dalje i sada shvaćam zašto se on izmotava jer bi samim time potkopao i svog brata koji radi istu stvar tj. uziva zemlju koja nije njegova. Kolika je vjerojatnost da bi ja izgubio na sudu ako on mene tuži? Savjetovali su mi da pozovem policiju da mi ometa posjed i da dam papire, a da će on morati odmah isprazniti parcelu i tek kasnije tuzbom pokusati osporiti moje pravo vlasnistva. Da li je to točno? Da li je na sudu bitniji čvrsti dokaz to jest moje čisto papirnato stanje ili ce biti jaci ti kvazi svjedoci makar svatko bi mogao dovesti "svjedoka" da posvjedoci nesto od ptije 16-20 godina, a nema se dokaza čvrstog nikakvog niti papira da je taj susjed tu parcelu stvarno p'latio pokojnom još prije 17 godina. Unaprijed zahvaljujem na pomoći
  6. G-man gdje da te se nađe I plati kava?? Hvala ti!
  7. Ovo ti ja znam da je. Bivša poslodavka mi nije željela isplatiti dio plaće za 8. mjesec kada nisam bio prijavljen I to mi je poslala s firminog maila. Kad sam ju prijavio inspekciji rada I poreznoj pred sutkinjom sam se ulogirao u svoj mail I ona si je ispritala sve van.
  8. Znači trebao bih od operatera izvuci sve pozive I poruke koje sam mu uputio I za to će siguno ispasti cifra. Mogu pozvati čovjeka kod kojeg mi je propala kapara da to potvrdi?
  9. G man hvala ti puno. Da li mogu uz 2000 kn duga i kamate, pridruziti tuzbi i potraživanje za izgubljeno vrijeme od 5 mjeseci (mjenjali su mi stolariju usred zime kad sam skupio opet novac za nju), tražiti ga nakandu za novac koji sam potrošio na zivkanja i poruke, novac za gorivo dok sam se isao nalaziti dok mi je vraćao na kapaljku. Izgubio sam kaparu kod majstora za knauf zbog njega jer sam čekao stolariju uzalud i čovjek je imao dogovorene radove i više me nije mogao ubaciti u raspored? Sve to mi je uzelo i dosta živaca i zdravlja i jel ga mogu tužiti za nanešen stres i živciranje? Hvala još jednom svima.
  10. Poštovani, počinio sam prekršaj 17.10.2011. godine. Žalio sam se 27.10.2011. godine i nakon žalbe policijska postaja mi šalje dopis da me oslobađaju od terečenja za stavaku 1 zbog krive pravne kvalifikacije prekšaja. Prvostupanjski sud me nakon suočenja s policajcem 13.01.2012. proglašava krivim za točke 2 i 3 tj. 1000 kn. A pošto stvarno nije moja krivica žalio sam se na Visoki prekršajni sud žalbom 20.02.2012. jer izjave policajca u prekršajnom nalogu i na sudu nisu se podudarale tj. bile su oprečne. Danas 28.07.2014. dolazi mi rješenje Visokog prekršajnog suda od 20.05.2014. da se žalba usvaja i poništava se presuda prvostupanjskog suda i sve se šalje ponovno tom prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku. Mene zanima da li je možda nastala zastara i kada bi mogla nastupiti? Mogu li išta drugo probati napraviti? I ima li ikome logike da me policija oslobađa za terečenu točku te me visoki oslobađa za druge dvije i da me ponovno šalje na sud za stvari za koje očito nisam kriv i koje sam već osporio?? Unaprijed zahvaljujem.
  11. Poslao sam u međuvremenu pismo tj. odvjetnik je poslao opomenu pred tužbu s rokom izjašnjenja 14 dana. Rok istjeće u petak 11.07., a dotični gospodin se nije udostojio javiti ni meni ni odvjetničkom uredu. Vidi se da je uredno primio i podigao pismo na pošti. Što napraviti dalje? Ne znam koliko mi se tužba za tako mali iznos isplati? Da li on mora u slučaju da izgubi sud platiti i tužbu i moje odvjetničke troškove? Unaprijed zahvaljujem, puno ste mi pomogi s ovim savjetima. Ma samo zbog njegovog bezobrazluka bi mu stisnuo tužbu na cjelokupni iznos.
  12. Ovakva je priča: Prošle godine u ovo vrijeme naručio sam PVC stolariju od čovjeka i dao mu avans od 7000 kuna. Dogovor je bio da se stolarija isporuči kroz mjesec dana. Prošao je mjesec, pa onda drugi pa su počeli izgovori, laži, izmišljotinje na samilost itd itd itd. Uglavnom sva komunikacija se odvijala preko SMS poruka jer se dotični smrad više nije htio javljati na telefon. Kad sam mu dao novac napisao sam na kompjuter jedan "Ugovor" i uzeo sam podatke s njegove osobne i napisao da mu dajem svotu od 7000 kn za izradu stolarije i to je on i vlastoručno potpisao u mojoj kući pred mojom ženom kao svjedokom. Kad sam vidio da mi neće vraćati novac počeo sam prijetiti sudom i došao sam mu par puta kući nakon čega je on na kapaljku vraćao novac sve do 2 mjeseca ove godine kada je prestao se uopče više javljati a otvoreni dug je ostao još oko 1500 kuna. Nemoram pričati koliko sam živaca, vremena, goriva i telefona izgubio za to vrijeme i do dan danas. Čovjek je smrad i kao takvom želim vratiti istom mjerom. Pitanje glasi: da li ja mogu njega tužiti da mi vrati cijeokupni iznos od 7000 kuna jer nema nigdje nikakvog pisanog dokaza niti bankovnog ispisa da je on meni ista vratio. Mislim mogu ga tužit, a da li ću dobiti? Jedino što on ima su moje SMS poruke (ako ih čuva jer je sve on skrivao od žene) u kojima piše tipa daj mi još te 4000 tisuće pa daj mi još te 3500, još je dug 2000 itd. Da li je SMS dokaz na sudu jednake težine ko i moja potvrda koju je on vlastoručno potpisao da je primio novac od mene. Mobitel s kojeg sam ja slao njemu poruke je službeni. Molim pomoć/savijet.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija