Jump to content

sedra

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. To je krucijalni problem.Ovvo što radim je početak. Sestrinim darom postao bih posjednik 1/1. Vjerovatno ću morati potražiti pomoć odvjetnika, prodavatelj nekretnine mom ocu nije živ, nije imao djece te sada ima 10 suvlasnika. Moja obitelj nekretninu koristi neometano već 50 godina .Ne znam kako, vjerovatno tužbom protiv svih vlasnika. Na ovom forumu sam upoznat i sa institutom dosjelosti kao i pojedinačnog ispravnog postupka ali ne znam koliko su primjenjivi u mom slučaju. Troškovi su na vidiku ali želim da budu što manji. Čini mi se da po Zakonu ne bih trebao platiti porez na sestrin daroavni dio jer ne spadam u pojam stjecatelja nekretnine već samo posjednika. Iz Porezne štur odgovor da se na darovane nekretnine plaća porez te da oni ne dijele savjete. Znači ako mi sestra proda nekretninu / formalno, naravno / mogu tražiti oslobođenje od poreza.
  2. Znači li to da ako sklopim kupoprodajni ugovor sa sestrom da neću platiti porez kao što bi ga platio u slučaju darovanja? Opet mi nije jasno hoću li platiti porez na promet pri uknjižbi cijele nekretnine jer ju je moj otac kupio a nije platio porez a ja sam je pak naslijedio odnosno dobio na dar?
  3. Sestra mi želi darovati svoj dio nekretnine koji je naslijedila od našeg pok. oca. Nekretnina nikada nije bila uknjižena na zemljišniku, u katastru jeste. Postoji kupopropdajni ugovor između našeg oca i prodavatelja, ovjeren potpisom prodavatelja na sudu. Na toj nekretnini izgradiio sam kuću , legalizacija u toku , te želim srediti stanje. Na katastru su mi rekli da će temeljem darovnog ugovora promijeniti podatke sa sestre na mene. Plaćam li porez na taj darovni ugovor s obzirom da mi je to prva nekretnina gdje živim sa obitelji? Da li ću i pri uknjižbi platiti porez s obzirom na navedenu okolnost, odnosno ako plaćam porez izgleda da ću ga platitii dava puta na darovani dio.
  4. Hvala Matrix, međutim kako stvari stoje naš otac nije platio porez na promet u doba kupuptodaje, ne zna m zašto,vjerovatno je tada bila zabranjena prodaja takvog zemljišta. Zato me strah dvostrukog oporezivanja, prvo na darovni ugovor a kasnije na cijelu nekretninu pri uknjižbi.
  5. što je u slučaju s porezom na promet nekretnina po darovnom ugovoru s obzirom da mi je to prva nekretnina na kojoj gradim kuću ( legalizacija u toku )? također da li plaćam porez na cijelu nekretninu nakon pojed. ispr,. postupka ili tužbe u postupku uknjiženja?
  6. Hvala vam na savjetu. Prodavatelj nije živ, nije imao djece te je tu uknjižena čitava momčad nasljednika.
  7. U vrijeme smrti našeg oca moja sestra je bila maloljetna te joj je su dodijelio dio imanja. Sestra mi želi darovati nasljeđeni dio. Problem je što nitko od nas, počevši od oca , nije uknjižen kao vlasnik na sudu več samo na katastru gdje postoji kupoprodajni ugovor. Može li mi sestra darovati svoj dio iako , kao ni ja, nije uknjižena na zemljišniku. Moja obitelj nekretninu nesmetano koristi od 1968.g.te se pitam možemo li se uknjižiti dosjelošću?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija