Jump to content

moonie53

Korisnik
  • Broj objava

    23
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je moonie53 objavio

  1. Pomaže, naravno. Hvala na odgovoru!
  2. Ali to mi nema smisla. Tata je prodao stabla, ne njegovu zemlju. On je posadio i uzgojio ta stabla, ne ovaj "vlasnik". Ispada li to onda da taj "vlasnik" ima pravo tražiti novac od kupca za ta stabla?
  3. Dakle, radi se o sljedećem: moj tata je posjednik jedne čestice koju uživa zajedno s obitelji već godinama. Nakon II. svjetskog rata obitelj je postala i vlasnicima te parcele zajedno s još 3 obitelji od kojih svaka ima svoj dio te iste čestice (svaka obitelj uživa dio parcele ispod svoje kuće). Tata je posadio dok je još bio mali neka stabla na toj parceli i sad je ta stabla odlučio prodati, a dio ostaviti sebi za ogrjev. Nakon što su stabla srušena i odvezena, javlja se "pravi" vlasnik koji se upisao u gruntovnicu 2018., ali mi nikad nismo dobili o tome nikakvu obavijest. Nismo niti znali da ne stojimo svi zajedno kao vlasnici u gruntovnici kao što je to bilo već nekoliko desetaka godina. U katastru su sve obitelji navedene kao posjednici i dalje. Uglavnom, "vlasnik" se sad prijeti tužbama protiv svih ljudi koji su sudjelovali u tom procesu rušenja stabala ako mu kupac stabala ne donese pozamašnu svotu novaca jer on tvrdi da je on vlasnik tih stabala. Zanima me ima li on zaista pravo tražiti novac (i to ni manje ni više nego od kupca tih stabala koji zapravo nema ni veze s tom cijelom pričom) ili moj tata ima pravo na taj novac pošto je ta stabla posadio pred 50 godina i uzgajao ih te je posjednik te parcele (livada) na kojoj su stabla rasla. Također, mogu li se svi koji su posjednici u katastru (samo moj tata i još jedan čovjek su živi, ostali posjednici su umrli) dosjelošću ipak upisati kao vlasnici na toj parceli ?
  4. Moji roditelji, s kojima živim na istoj adresi, imaju OPG. Nisu u sustavu PDV-a jer ne prodaju svoje proizvode i ne plaćaju doprinose jer su umirovljenici. Pošto sam nedavno ostala bez posla (u prosincu u prosvjeti) htjela bih se prijaviti kao član OPG-a kako bih pomogla svojim roditeljima u pripremi za nadolazeću sezonu sadnje i sjetve te ostalih poslova. Upoznata sam da bih u tom slučaju trebala plaćati za sebe doprinose za zdravstveno i mirovinsko. Ono što me zanima je sljedeće - trudnica sam u ranoj trudnoći i postoji mogućnost da me doktorica stavi na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći. U takvom slučaju, imam li pravo dobivati naknadu za bolovanje od HZZO-a prema prosjeku plaće koju sam primila u zadnjih 6 mjeseci s obzirom da ispunjavam uvjet radnog staža od 12 mjeseci rada s prekidima u zadnje 2 godine? Također, moram li plaćati i dalje doprinose ako sam na bolovanju? Hvala na odgovorima.
  5. Da, najstarija kćer. No, pitala je i kćer koja je živjela s njom, suprug i sin, isti smo odgovor dobili da ne možemo dobiti obdukcijski nalaz van, već nam samo doktor može usmeno pojasniti.
  6. Poštovani, nisam sigurna pod koju temu da ovo stavim, pa pišem ovdje. Molila bih Vas lijepo za pomoć. 1. Ubraja li se pod medicinsku dokumentaciju iz Članka 24. Zakona o Zaštiti prava pacijenata i obdukcijski nalaz? Članak 24. U slučaju smrti pacijenta, ako to pacijent nije za života izrijekom zabranio, pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona ima bračni drug pacijenta, izvanbračni drug, punoljetno dijete, roditelj, punoljetni brat ili sestra te zakonski zastupnik, odnosno skrbnik pacijenta. Obdukcija je zatražena preko crvene uputnice koju je izdao liječnik obiteljske medicine, a na molbu obitelji pokojnika. Patologija je do danas izdala jedino Potvrdu o smrti na kojoj piše da se radi o prirodnoj smrti od bolesti. Dakle, ne radi se o nasilnoj smrti. Piše li u kojem Zakonu ili Pravilniku da se obdukcijski nalaz može dobiti jedino sudskim putem kako nam tvrde na patologiji? Kažu da mi to svejedno nećemo ništa razumijeti, jer piše na latinskom jeziku. Pokojnica NIJE dala pisanu izjavu da se protivi uvidu u medicinsku dokumentaciju nakon smrti. 2. Tko je dužan zvati mrtvozornika nakon smrti osobe? Naime, naišla sam na podatak na Središnjem državnom portalu da su službene osobe dužne zvati mrtvozornika (https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i-zivot/smrt-i-nasljedjivanje/postupak-kod-smrtnog-slucaja/506). Je li to točno? Ako je, piše li to gdje u kojem Zakonu ili Pravilniku? U slučaju da je hitna pomoć izašla na teren, proglasila smrt, jesu li oni bili dužni zvati mrtvozornika ili obitelj? Radi se o prirodnoj smrti koja se dogodila u vinogradu. Hvala unaprijed na odgovorima!
  7. Postoji li mogućnost da hrvatski branitelj (200 dana borbenog sektora) dobije veću mirovinu zbog stupanja na snagu novog zakona o hrvatskim braniteljima od 1.1.2019. iako je čovjek već u mirovini 5 godina? Gospodin je išao u punu starosnu mirovinu i nije dobio nikakav bonus na temelju toga što je branitelj. Pošto je stupio spomenuti novi zakon od siječnja ove godine, može li se napraviti svojevrsna "revizija" njegove mirovine tako da mu se uključe novosteknuta prava na temelju toga što je branitelj? Hvala na odgovorima.
  8. Svjesna sam da nemam nikakvu prednost. Nitko to niti ne tvrdi. Samo mi neke stvari zvone u uhu kao nelogične, pa provjeravam. Hvala vam svima na odgovorima.
  9. Sigurna sam da je politika imala svoje prste. U međuvremenu sam saznala i da nisu svi članovi odbora ipak bili tamo na odlučivanju. Mogu li se odluke o zapošljavanju donijeti na sjednici školskog odbora ako nisu prisutni svi članovi?
  10. Ma super. Što znači da ravnatelj nakon godinu i pol rada nije mene uopće ni predložio. Hvala na odgovorima.
  11. Ma da, sve je bilo regularno. Kolegica udovoljava svim uvjetima natječaja, daleko od toga. Samo što se ne bi smjelo mijenjati učitelje tako olako. Ona im je već četvrta, a tek su treći razred. To je tako nepošteno i prema toj djeci (radi se o razrednoj nastavi) i prema meni i prema roditeljima... Ma mislim, fuj. Još me samo zanima je li ravnatelj mogao predložiti dvije osobe ili samo tu jednu?
  12. Pokušat ću biti kratka i jasna: radila sam u školi na zamjeni za bolovanje godinu i pol. U ljeti je kolegica koju mijenjam prekinula bolovanje i koristila svoj godišnji čime je meni prekinut ugovor o radu. Pred nekih desetak dana kolegica je odlučila da će i dalje biti na bolovanju, što je dovelo do natječaja za isto to radno mjesto. Javila sam se (uz svu silu drugih kandidata) i na to radno mjesto nisam primljena. Primljena je mlađa kolegica koja živi na području tog grada u okviru kojeg se nalazi škola. Ja živim na području drugog grada (susjedno područje). Školski odbor se izgovara da su odlučili uzeti "domaću" curu zbog smanjenja putnih troškova iako im ta teza ne drži vodu. Naime, ja imam manje kilometara do škole nego izabrana kolegica i samim time i manje putne troškove. Roditelji su digli paniku i već navalili na ravnatelja koji se izgovara na školski odbor te su čak i pisali Ministarstvu i pravobraniteljici za djecu. Još uvijek nisam dobila rješenje, ali me zanima imam li osnove za žalbu ili da pustim Ministarstvo i pravobraniteljicu da odrade svoje (ako oni uopće mogu nešto po tom pitanju napraviti)? Hvala unaprijed na odgovorima.
  13. ma da, trebali smo drugačije reagirati. zapravo smo očekivali drugačiji ishod te parnice. kad je presuda došla negativno po nas, bili smo u šoku i zablokirali smo. nije nam ni naš odvjetnik nešto puno pomogao u cijeloj toj paradi tako da smo ostali sami. sad je tako kako je. hvala na odgovorima.
  14. došla je pred više od godine dana. presuda da smo izgubili sud. mene zanima je li trebala doći kakva još odluka koja se odnosi samo na plaćanje tih troškova? jer takvo nešto nije došlo. osim toga, njihov odvjetnik je rekao da će se javiti čim se dogovori sa svojim strankama o plaćanju. to se naravno nije dogodilo.
  15. pred godinu dana smo se čuli s odvjetnikom od tužitelja i on je rekao da će razgovarati sa svojim strankama da se utvrdi neko plaćanje na rate i rekao je čovjek da će nam javiti u svakom slučaju što njegove stranke kažu. od njega nismo više čuli ni glasa. nakon toga je došlo to rješenje o oslobađanju od sudskih pristojbi i mislili smo da je to to. međutim, ovo je nešto drugo, tek sad vidimo. nismo dobili nikakvu sudsku odluku o plaćanju, niti nam je došlo neko drugo rješenje zato nismo ništa plaćali. pa nećemo plaćati sami od sebe i po vlastitoj odluci. valjda mora doći neki zakonski papir. trebala je doći prije ovog sudska odluka?
  16. problem je sljedeći: danas nam je stiglo poštom od fine zahtjev za izravnu naplatu kojim se potražuje naplata novčane tražbine na temelju presude općinskog suda od 10.5.2013. dalje piše da je ovršna odluka donesena 19.11.2014. i da se traži naplata u cijelosti i u dijelu (trošak + kamate). također zahtijevaju i naplatu zateznih kamata koje očito teku skroz do isplate od 10.5.2013. ići ćemo sad poslijepodne u finu da pitamo možemo li što napraviti po tom pitanju (otvoriti zaštićeni račun npr.) s obzirom da smo dobili rješenje od suda pred godinu dana da smo oslobođeni plaćanja sudskih pristojbi. mislili smo da se to odnosi na sve troškove, ali očito su troškovi i pristojbe potpuno dvije različite stvari. zanima me možemo li uputiti neku žalbu protiv plaćanja troškova jer supruga i ja primamo male mirovine i možemo li uopće očekivati da nam se žalba odobri na temelju već odobrenog oslobođenja plaćanja pristojbi? i također me zanima zašto ova naplata nije krenula odmah po ovršnoj odluci još pred godinu dana? izgleda kao da je odvjetnik od tužitelja čekao baš striktno godinu dana (jer je ovo podnio 18.11.2015.) da to podnese. hvala na odgovorima i lijepi pozdrav.
  17. ma da, to me i muči. nemam pojma što da radim. probat ću se žaliti na rješenje, pa ćemo vidjeti. hvala na odgovoru.
  18. gledam u taj članak zakona cijeli dan i jednostavno mi nije jasan. ako se u obzir uzimaju zaista samo zadnja 3 mjeseca rada, onda mi je jasno da će smanjiti na minimalac osnovicu. ali pošto sam većinu od tih 9 mjeseci provela u kontinuiranom radnom odnosu i mogu im dostaviti platne liste za pune mjesece rada, tada mi nije jasan taj članak. jer, naime, u tom slučaju oni MOGU izračunati osnovicu. drugi par rukava bi bio slučaj da ja niti jedan mjesec od tih spomenutih 9 mjeseci nisam radila puni. onda ok, ne mogu zbilja izračunati osnovicu.
  19. dakle, da objasnim situaciju prije svega pa se možda nađe netko sa sličnim slučajem. radila sam u školi 9 i pol mjeseci s tim da su zadnja 3 mjeseca nepuna (znači u siječnju sam odradila 27 dana, u veljači 10 dana i u ožujku 27 dana), a ostale mjesece sam odradila cijele i u kontinuitetu. nije problem da sam išla na bolovanje, nego su se zamjene tako posložile i nisam mogla odraditi cijeli mjesec. jučer su mi na burzi rekli da pošto nisam odradila ta zadnja tri mjeseca cijela da će mi isplaćivati 70% od minimalca. kako je to moguće ako sam ostatak radila puni mjesec i mogu im dostaviti i te platne liste tako da mogu odrediti osnovicu? je li netko već imao takav slučaj i možete mi reći kako da postupim? rješenje mi još nije ni došlo pa sam mislila pričekati da vidim što će pisati u rješenju pa da napišem žalbu. smatram da nije u redu da mi stave za osnovicu minimalac pošto sam većinu mjeseci koji mi ulaze u naknadu odradila cijele i to u kontinuitetu.
  20. Već smo se žalili prije godinu dana, sad je došlo rješenje kojim odbacuju žalbu i usvajaju odluku. Nigdje ne stoji da imamo pravo na žalbu.
  21. Dakle, nakon 9 godina hodanja po sudu i kod odvjetnika dobili smo prekjučer odluku da smo izgubili parnicu. Parnicu su podigli prvi susjedi koji su htjeli upisati česticu zemlje koja je već tak i tak na njihovom dvorištu (taj dio smo im prepustili), a ostatak smo ogradili. Kad smo im te davne 2005. godine rekli da taj dio odu upisati pod svoje, oni su na nas udarili tužbom pod objašnjenjem da smo im to oduzeli plus još jednu česticu koja je u našem vlasništvu već više od 50 godina. Uglavnom, zbog našeg jadnog odvjetnika izgubili smo parnicu i sad moramo platiti ogromne troškove da bi oni uknjižili ono što smo im davali pred skoro 10 godina. Sad nas zanima što možemo napraviti? Nemamo pravo na žalbu jer je to prvostupanjska odluka. Koliko sam uspjela shvatiti nemamo pravo niti na reviziju jer vrijednost toga nije nešto velika. Veći su troškovi suda. Možemo li tražiti ponovno pokretanje postupka i što je za to potrebno? Naravno, troškovi bi se u tom slučaju ponovno ispočetka gomilali, jel? I samo da naglasim, susjedi cijelo vrijeme mijenjaju iskaze, pozivaju se na ugovor u kojem se nikakva čestica ne spominje, naši svjedoci su preslušani samo jednom (a na rješenjima od suda stoje da su prisustvovali i davali iskaze što nije točno) i slično. Naši sudovi su jad i bijeda, a trebali bi zastupati neku pravdu. Što da radimo? Hvala na odgovoru.
  22. Više ne znamo kome se obratiti, pa se nadam da ću ovdje naći neki savjet. Naime, tata je 2. siječnja navršio 61 godinu života i s 1. veljačom je stupio u mirovinu. S tim datumom je imao i 44 godine, 1 mjesec i 21 dan mirovinskog staža. Tek je ovaj tjedan dobio rješenje o mirovini. Izračunali su mu prosječne vrijednosne bodove 0,8312, polazni faktor 1,0180, mirovinski faktor 1,00. Kad se to sve izračuna ispalo je da on ima sa svojih 44 godine staža pravo na 2.275 kuna mirovine s dodatkom od 600 kn. Njegov kolega koji ima 2 godine manje radnog staža dobio je mirovinu 300 kuna veću, a njegova prosječna plaća nije bila toliko veća (možda za nekih 500 kn). Nije nam jasno kako je moguće da sa svojih toliko godina staža, ima tako mali izračun mirovine. Je li moguće da je došlo do neke greške u obračunu? Na što bi se uopće trebali pozvati u žalbi? Hvala vam unaprijed na pomoći i odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija