Jump to content

klukas

Korisnik
  • Broj objava

    82
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Naravno da možete podnjeti zahtjev u mjerodavnoj instituciji koju sam vam naveo u prijašnjem postu. Mislim da vrijedi pokušati iz razloga što posjedujete Potvrdu zapovjedništva brigade u kojoj navode da ste i ranjeni kao pripadnik HV-a, a i posjedujete lječničku dokumentaciju iz vremena ranjavanja. Ključna stvar će vjerjatno biti tko će i na koji način izdati novu povrdu o stradavanju (pretpostavljam HKoV,pravni slijednik vaše ratne postrojbe, ili će biti vođen upravni postupak)? I naravno, što s rješenjem iz HVO-a? U svakom slučaju mjerodavan je Ured državne uprave, a možete se obratiti i u pravnu službu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Lijep pozdrav i sretno!
  2. U vrijeme vašega ranjavanja vi ste bili pripadnik OS RH, odnosno HV. Slijedom toga trebali bi imati pravo podnjeti zahtjev za priznavanje statusa HRVI. Nejasno je kako vam je HVO uopće mogao izdati potvrdu o okolnostima stradavanja obzirom da te bili pripadnik HV-a? Kako bilo, predlažem vam da se javite u Ispostavu Ureda državne uprave, Službe za društvene djelatnosti po mjestu vašega prebivališta gdje ćete dobiti mjerodavnu informaciju o podnošenju zahtjeva za ostvarivanje statusa HRVI i daljnih prava kao hrvatskog branitelja.
  3. Za bilo koju humanitarnu akciju koja se prenosi preko HTV-a, i traje 3 sata prikupi se i nekoliko milijuna kuna. Ovo je sramotno za ovaj narod za se za obranu hrv. branitelja prikupilo samo 96 000 kn.
  4. Godine 2003. podnio sam tužbu Upravnom sudu (nevezano za braniteljsku problematiku i statuse), presudu sam dobio 2008. godine, a koja nije bila u moju korist. Nisam trebao platiti nikakve troškove. Eto, to je moje iskustvo.
  5. Kolega dragi, ja vam predlažem da se javite svome personalcu (S-1) i vašem liječniku. Jer malo mi je to nejasno, dobili ste od ZK-a MORH-a nesposobnost za DVS a vi radite??? Dakle, ja bih prvo u S-1 postrojbe. Pozdrav!
  6. Za nekih dvadesetak dana, a možda i prije trebali bi dobiti Rješenje o prestanku službe po sili Zakona, uz častan otpust i pravo na mirovinu. U međuvremenu vam je liječnik morao otvoriti bolovanje. Dakle, Vaša dokumentacija sa Zdravstvene komisije MORH-a upućena je u Personalnu službu MORH-a, a koja onda donosi navedeno Rješenje. Potom, po kompletiranju predmeta MORH vašu dokumantaciju proslijeđuje u HZMO. HZMO vas nakon određenog vremena poziva na medicinsko vještačenje...
  7. U sustavu (MORH I OS RH) radi izrazito mali broj ljudi koji bi stekli uvjete za profesionalnu mirovinu zbog zdravstvene nesposobnosti (većina je "otišla"-umirovljena). Riječ je o hrvatskim braniteljima, uglavnom ranjavanima u ratu. Dakle, uglavnom su ranjavani, najduže radili i sada opet moraju "krvariti" za ostale (spašavati proračun RH!!!). Toliko o dignitetu Domovinskog rata i zaštiti hrv. branitelja.... Vojniku (u ovom slučaju i branitelju-invalidu)je najnezgodnije. Mora sve to trpjeti a ne može se nikome požaliti, jer u vojsci nema sindikata. Postoji sindikat za vojne službenike, no ako njih nitko ne dira, baš ih briga za ostale...Žalosno...
  8. Veliš mala nepravda! A što bi rekao kakva je nepravda da od 21.12.2009. po novoj Odluci ministra obrane nema više razlike otpremnine za profesionalnu nesposobnost? Nula 0,00 kuna... to je VELIKA NEPRAVDA!
  9. Ne bih ti znao točno reći, ali mišljenja sam da bi to kod trebalo biti sve u redu, jer ti si u mirovini i podnio si zahtjev prije ove nove Oluke ministra obrane, vjerojatno se čeka novac za isplatu. Ali ne drži me za riječ...
  10. Neću ti ništa sugerirati niti te savjetovati, ali podjelit ću s tobom svoja razmišljanja bez ikakvih intencija. Vidim da si gardijaner dugo godina, i da si jednostavno navezan na to, vjeruj mi to mi je jako poznato... No ne boj se eventualnog prelaska u neku drugu postrojbu, jer to ti je sada potpuno izjednačeno, iako, i za mene je garda uvijek garda! Koliko mi se čini, pribojavaš se da će te eventualno zbog "ograničene" sposobnosti rasporediti u neku od pukovnija, kakti na lakše radno mjesto ili sl. Stvari stoje ovako: ili te proglase sposobnim ili ne, nema druge mogućnosti. I nema razlike za posao u pukovnijama ili gardi. Komisija te proglašava sposobnim ili nesposobnim za DVS, a ne za gardijsku brigadu ili pukovniju. Od ove tri mogućnosti eventualnog umirovljenja mislim da je trenutačno najpovoljnija mirovina po čl.6. Mirovina po čl. 6.a je niža od šestice, ali je bolja otpremnina, no i tu su srezali ono uvećanje od 50% (najnovija Odluka ministra obrane o visini otpremnina za DVO, od 21.12.2009.). Ako nemaš status HRVi-a, mislim da bi mirovina po čl. 11. bila nepovoljnija od 6, odnosno 6a (ali to bi trebalo dobro provjeriti). Još nepovoljnija situacija je ta što su od 21.12.2009. ukinuli razliku otpremnine po čl. 11 (profesionalna nesposobnost za DVS, 6 bruto plaća i 525 kn po mjesecu provedenom u ratu), toliko o dostojanstvu branitelja i DR-a (kojeg su im puna usta). Ukoliko stekneš uvjete za čl.6., a pošalju te na redoviti periodični zdravstveni pregled ili izvanredni i tamo te proglase nesposobnim za DVS, tada možeš u roku keks dobiti prestanak službe po čl. 11 (s pravom na mirovinu) a da nećeš možda imati vremena i mogućnosti realizirati zahtjev i mirovinu po čl. 6. Dakle, situacija djeluje zbunjujuće i nejasno, ali mišljenja sam da je upravo sada tako. Teško je razlučiti što bi bilo i kad bi bilo, jer situacija se mijenja iz mjeseca u mjesec. A da je tako, primjer je Odluka o otpremninama koju su mjenjali dva puta u zadnjih 6 mjeseci. Mislim da je najbolje raditi, pa će se vremenom iskristalizirati najpovoljnija mogućnost. Ne želim ti ništa sugerirati, to je samo moje mišljenje sukladno trenutačnoj situaciji. Ispričavam se na duljini posta. Pozdrav i svako dobro!
  11. Da, točno, ovom Odlukom ukinuta je razlika otpremnine za DVO koji odlaze u mirovinu temeljem profesionalne nesposobnosti. Ovom odlukom učinjena je možda i najveća nepravda hrvatskim braniteljima koji još uvijek rade kao DVO (a nema ih puno) a proglašeni su zdravstveno nesposobni za DVS temeljem profesionalne nesposobnosti za rad. Gdje je tu pravednost i jednakopravnost sviju pred zakonima...??? Zar će ovaj još mali broj preostalih branitelja koji rade u vojsci (a koji će završiti u profesionalnoj mirovini) spasiti hrvatski proračun? Ovom Odlukom svi branitelji koji još rade u vojsci a ranjavani su ili oboljeli u Domovinskom ratu, poniženi su možda više nego itko? Još je žalosnije što se upravo na ovom prijmeru vidi da jedno ministarstvo (MORH) ne drži do "Deklaracije o Domovinskom ratu" u kojoj se navodi: štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike.
  12. http://www.braniteljski-portal.hr/sadrzaj/hrvatska/4654
  13. Tako je. Ali ako ste vidjeli pod saborskiim linkom da je Zakon naknadno uvršten u dnevni red na sjednicu sabora u mjesecu listopadu, dakle do kraja mjeseca bi trebao biti na izglasavanju i to po hitnom postupku.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija