Jump to content

DodoB

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima. Imam pitanje vezano za mjesnu nadležnost. Ako obje tvrtke imaju sjedište u Splitu, mogu li sporazumno ugovoriti mjesnu nadležnost suda u Zagrebu?
  2. Hvala na savjetu. Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti. Molim vas samo da mi pojasnite djelimo li imovinu po sadašnjoj vrijednosti ili po onoj po kojoj smo ju nabavili?
  3. pozdrav G-man. Evo ovako. Obrt je bio moj glavni prihod. Ona je pomagala, a zadnjih par godina je prijavljena i prima i plaću. Obrt je sezonski, pa smo od dobiti živjeli ostatak sezone i zajedno trošili na svakodnevne stvari (režije, hranu, odjeću). Ušteđevine nemamo, dakle bilo je samo za tekuće troškove života i to se trošilo iz godine u godinu. Za ovo ulaganje u noviju opremu imamo i ugovor o kreditu, tako da to neće biti teško podijeliti, samo ne znam da li se dijeli vrijednost nove opreme, kakva je bila u trenutku kupovine prije 10-ak godina ili sadašnja vrijednost? Za namještaj i opremu za kućanstvo (tv i slično) nemamo račune, ali to ionako može sve odnijeti ako hoće. Ja bi želio podijeliti financije bez odvjetnika i dodatnih troškova, ali mi nije baš najjasnije šta se dijeli. Ona tvrdi da joj dugujem pola svih dobiti za ovih 30 godina + pola ulaganja za opremu. Meni to nije baš jasno, jer smo sve to zajedno trošili na zajednički život.
  4. Hvala. Otvoren je i opremljen prilikom otvaranja (prije 30 godina) darovanim novcem. Prije 10-ako godina se kupilo nešto nove opreme. Znači li to da supruga prilikom razvoda ima pravo potraživati polovinu onog šta se uložilo u tu novu opremu, ali nema pravo potraživat dobit obrta? I da li se povrat uloženog računa prema cijeni koja se tad platila ili se procjenjuje trenutna vrijednost, u trenutku razvoda?
  5. Molim vas pojašnjenje. Obrt je otvoren na moje ime nakon sklapanja braka, ali sav novac za otvaranje su dali moji roditelji, kao dar. Spada li onda taj obrt u bračnu stečevinu? Hvala!
  6. Molim vas pomoć oko jedne stvari. Naime, supruga i ja se razvodimo i odlučili smo to obaviti sporazumno, bez odvjetnika. sad pokušavamo sastaviti sporazumni prijedlog, pa mi nije jasna jedna stvar. U svim predlošcima se navodi da je u braku rođeno dijete, dokaz rodni list. Međutm, naša su djeca već 30+ godina, pa me zanima da li i za njih treba navoditi da su rođena tad i tad i rodni list ili samo da napišemo da nemamo zajedničke maloljetne djece niti djece nad kojom vršimo roditeljsku skrb nakon punoljetnosti. Dakle, da li varijanta a) U braku predlagatelja rođena su djeca xy i xx DOKAZ:Rodni list za xy i xx (iako su punoljetni) ili varijanta b) nemaju zajedničke maloljetne djece, posvojene djece niti djece nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb nakon njihove punoljetnosti Hvala unaprijed!
  7. Hvala vam obojici na odgovorima, pomogli su mi.
  8. Hvala Domba na brzom odgovoru. Možeš li mi, molim te, pojasniti ovaj dio s povećanjem imovine. Naime, živimo u kući mog oca, koju smo uredili, pa znači li to da može tražiti polovinu uloženog u uređenje i polovinu vrijednosti auta koji smo kupili u braku? I zanima me šta je s prihodom od obrta koji se svih ovih godina trošio na redovan zajednički život? može li i tu tražiti polovinu ukupnog prihoda ili samo polovinu onog šta se eventualno uložilo u uređenje lokala? Druge zajedničke imovine nemamo.
  9. Moj problem je slijedeći: U braku sam 27 godina i uskoro se namjeravam razvesti. Zanima me podjela imovine. Naime, vlasnik sam ugostiteljskog obrta koji je radio svih ovih godina sezonski (šest mjeseci godišnje). Supruga nikad nije bila službeno zaposlena, pomagala je u lokalu, ali nije bila prijavljena, jer je kao član uže obitelji mogla raditi par sati bez prijave. Pitanja koja me muče: - znam da ću joj morat plaćat uzdržavanje jer je nezaposlena, ali me zanima prestaje li ta obveza ako nakon razvoda dobije ponudu za posao, ali ju odbije? - može li tražiti (i dobiti) da joj isplatim polovinu prihoda obrta za sve ove godine trajanja braka, iako je sav taj prihod utrošen u zajedničkom životu ili može tražiti podjelu samo eventualne postojeće ušteđevine? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija