Jump to content

croraf

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je croraf objavio

  1. On nije prevarant i lopov, on je dužnik. Vi ste mu (bez prevare, obmane ili krađe sa njegove strane) dobrovoljno posudili novac. Time ste ušli u rizik da vam on neće vratiti. Prije posudbe ste trebali provjeriti njegovu imovinu i prihode. U svakom slučaju ako njemu sjednu prihodi nekad u budućnosti na račun, vi ćete dobiti te novce ovrhom, ukoliko prethodno dobijete sudskim postupkom ovršnu ispravu. Nije ni ta osoba baš u nekoj zavidnoj situaciji u tom slučaju. Ako u 10 godina, ili koliko, mu ne sjednu nikakvi novci na račun, do koliko traje zastara, onda jbg, zaslužio je da ne mora vratiti. Al mislim da ni njemu nije interes kroz takvo što prolaziti zbog 1000 kuna. (laičko mišljenje, nemam pravno obrazovanje)
  2. (Nemam pravnog znanja, tako da molim da netko stručniji ostavi komentar) Mislim da nema smisla kontaktirati policiju, nego da bi trebao uzeti pravnika i ići sa tužbom na sud, pa kad sud utvrdi činjenice ići će mu ovrha na račun (uključujući idealno kamate i sudske troškove). Ne znam što bi policija mogla napraviti.
  3. @Borbena7 Kako je odluka utemeljena, ako se na fakultet upisao neki drugi student u jesenskom roku umjesto kolegice (što i jeste slučaj)? Time je upisna kvota u potpunosti popunjena i ne postoji oportunitetni trošak za fakultet.
  4. Ukratko, kolegica nije po proceduri odjavila upis fakulteta (ljetni rok) na vrijeme, nego je to uradila pismeno nekoliko dana nakon roka. Time fakultet dobiva pravo naplate oportunitetnih troškova nepopunjenoga upisnog mjesta, kako stoji u pravilima https://www.azvo.hr/images/stories/propisi/Pravila.pdf (članak 54). Međutim kako se na fakultet studenti mogu upisati i u jesenskom roku vrlo je izgledno da će to jedno nepopunjeno mjesto biti popunjeno, prema tome neće biti nepopunjenih mjesta i neće biti oportunitetnih troškova za fakultet. Parafrazirano, takav odgovor je dao i prodekan za poslovanje u prvom mailu kolegici. Međutim, čak i prije početka jesenskog roka novi mail je poslao dekan, sa odlukom da mora platiti oportunitetne troškove. Da li je ta odluka neutemeljena ukoliko mjesto bude popunjeno na jesenskome roku?
  5. Htio bih kao privatna osoba prodati software koji više ne koristim sa valjanom licencom obrtu (tvrtki). Licenca se može koristiti na jednom računalu, i u poslovne svrhe, i to bi bilo računalo tog obrta kojem bih ja prodao. Da li je to pravno legalno, da tvrtka koristi taj software i koja inspekcija to kontrolira (pa bih im poslao upit)? Hvala.
  6. Imam obrt za računalno programiranje. Posjedovao sam određeno vrijeme licencu za računalni software (konkretno Windows, Office, ali nebitno) kupljenu putem svog obrta. Kako mi taj software više nije potreban, htio bih ga prodati drugom obrtu. Da li ja to smijem napraviti (prodavati opremu koja mi više nije potrebna), s ozbirom da je moj obrt registriran samo za djelatnost Računalnog programiranja. Hvala.
  7. Ako je potpisan Ugovor o studiranju kada je bio na snazi stari "Pravilnik o studiranju" (opći akt Fakulteta), i u međuvremenu se promijenio Pravilnik o studiranju, da li se primjenjuju pravila novog Pravilnika ili starog. U ugovoru stoji: "Obveze koje je student dužan ispunjavati utvrđene su nastavnim planom studija te općim aktima Sveučilišta i Fakulteta." Hvala puno unaprijed na odgovoru!
  8. Šta to znači moram? U kojem roku? Koje su sankcije ako ne prijavim? Meni u poreznoj stoji da mi je boravište u ZG. Ali u MUP-u mi je isteklo, tako da mi tamo stoji prebivalište van Zagreba kao mjerodavno. Mogu li biti stoga kažnjen (iako plaćam maksimalan prirez)?
  9. Naime treba mi isplatiti plaću za 7. mjesec, a od 15.7. nemam boravište u Zagrebu. Hoću li morati platiti kaznu i shvaća li MUP da ja radim ali samo privremeno prespavam kod nekoga?
  10. Zaposlen sam u firmi u Zagrebu. Trenutno mi je istekla godina boravišta i nisam nigdje prijavljen. U fazi sam preseljenja, kratko boravim u jednom stanu dok ne nadjem trajno boravište. Što trebam prijaviti sada?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija