Jump to content

crna_tocka

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U redu, tako sam i mislio s obzirom da je samo ta nekretnina pod hipotekom vezanom uz poslovni kredit. No kako mi je malo zakon o obrtu, odnosno stavak/članak "obrtnik odgovara svom svojom imovinom" zbunjujuća - pročitao sam svašta, da tu samo ulazi imovina koja je unesena u obrt pa sve do "najnovijeg" gdje ti doslovce mogu uzeti i gaće. Pa ajmo još dublje. Primjerice, nisam otplaćivao taj poslovni kredit i banka je uzela tu nekretninu na kojoj je imala hipoteku i kompletno se naplatila, dakle ništa od toga nije ostalo. No, dužan sam još i poreznoj, dužan sam dobavljačima itd. Pretpostavljam da bi u tom slučaju proglasio "bankrot", odnosno zatvorio obrt. No naravno tu ne prestaju moje obaveze. Vjerujem da ako se ne radi o prevelikim dugovima, idu prvo ovrhe na moj privatni tekući račun, a tek onda na nekretnine na kojima sam vlasnik/suvlasnik? Moja supruga i djeca nemaju nikakve veze sa mojim dugovima, osim naravno ako ne žive u kući nad kojom je ovrha? Dakle, ja da bi svojoj obitelji osigurao osnovno, odnosno da "osiguram" kuću u kojoj živimo, dovoljno je da ja nemam na njoj suvlasništvo. Prijepis na suprugu mogu naravno napraviti kada god poželim, odnosno prije ovrhe na moj udio suvlasništva i to je sve zakonski čisto? Ili druga opcija otvoriti d.o.o. i odvojiti posao od privatnog pa ako sve ode, otvoriš novu firmu i kreneš od tamo (kako to rade neki naši poduzetnici) - malo šale Naravno, sve to pričam u teoriji, nije mi cilj nikoga muljati, jer i sam imam potraživanja od nekih kupaca, pa i onih koji su otišli u stečaj i znam kako je dok ne možeš naplatiti dug. Cilj je svakako i dalje poslovati pozitivno, podmirivati sve obaveze u roku i ne brinuti previše oko ovakvih stvari, ali bome dok se uputiš na (meni) veliku investiciju počinješ razmišljati kako zaštiti ono osnovno (kuća) i najvrjednije(obitelj) od financijskih problema. Hvala još jednom.
  2. Poštovani, obrtnik sam više godina, i hvala bogu dobro poslujem. No, ulazim u veliku investiciju (kredit banke) za izgradnju odnosno dogradnju poslovnog prostora za obavljanje djelatnosti, a kako su trenutno "teška" vremena počeo sam razmišljati o situaciji gdje bi eventualno moglo doći do problema sa nemogućnosti podmirenja svih financijskih obaveza. Banka se naravno osigurala sa hipotekom na tu nekretninu, procjenjena vrijednost trenutne nekretnine pokriva iznos tog kredita, a kada će dogradnja biti dovršena, procjenjena vrijednost pokriva i "dupli" iznos kredita. Ono što me zanima, generalno kako zakon stoji u pogledu na ovršenje obrtnika? Primjerice, imam(o) obiteljsku kuću gdje živim sa suprugom i djecom, 1/2 vlasništvo moje i 1/2 supruzino. Kada, odnosno da li se uopće može zakonski "dirati" u konkretno tu kuću? Jasno mi je da ako primjerice ne platim pokoju ratu kredita da će ovrha ići na tu nekretninu u "vlasništvu" obrta gdje je i hipoteka banke vezana uz kredit, no kako se osigurati da ti "ne diraju" ono osnovno, poput obiteljske kuće? Da li je dovoljno da je supruga u 100%tnom vlasništvu kuće? Dakle, zanima me kako to sve funkcionira u praksi - jer naravno mora se čovjek pripremiti za najgore situacije, bez obzira što sada sve funkcionira dobro i ne postoje indicije da bi krenulo na loše. Hvala unaprijed.
  3. Supruga je mjesec i pola trudna, 1.2.2016 bi isla na ocuvanje trudnoce, i imamo nekih nejasnoca u vezi porodiljne naknade. Naime, nema 1god neprekinutog radnog odnosa, ali ispunjava uvjet 18mj prekinutog radnog odnosa u 2god., dakle trebala bi imati pravo na puni iznos prosjeka mjesecne place 6mj i nakon toga 6mj 2660,00kn. Problem je u tome sto je 7 i 8.2015 bila na birou i primala naknadu od 1.700,00kn (70% neto place), dok je od 5.9 pocela opet raditi i ima placu 5.000,00kn neto. 7,8mj.2015 = 1700 x 2 = 3400kn 9,10,11,12.2015 = 5000 x 4 = 20000kn Prosjek place zadnjih 6mj. ispada oko 3900,00kn. Ono sto me zanima da li ta naknada od biroa ulazi u prosjek place kao sto sam gore racunao, i da li se moze dobiti kakva potvrda sa biro-a u vezi toga. Hvala.
  4. Vezano uz post #7. Dakle, prošlo je več 8 mjeseci od oduzimanja predmeta i ni rijeći od policije ili ODOa. Prije dva mjeseca sam kontaktirao ODO i rekli su mi da je postupak tajan i ništa više. Isto tako sam kontaktirao policiju prije dva tjedna i za sada je ostalo na "provjerit ćemo i javiti vam". Izgleda da ipak ne vrijedi ovaj rok od 6 mjeseci? Hvala.
  5. Situacija je sljedeca. Vlasnik sam stambeno-poslovnog objekta, na katu se nalazi moj stan, a u prizemlju poslovni prostor. Kod izgradnje objekta majstori koji su mi radili elektricne instalacije provukli su mi kablove i za kamere (video nadzor). Ostalo sam ja sma rjesio, odnosno kupio kamere i instalirao ih. Cijeli sistem je u funkciji i stalno se snima. Eh sad, zastitar koji radi u jednoj neimenovanoj zastitarskog firmi mi je spomenuo da ja to nisam sam smio postaviti posto se radi o poslovnom objektu. Da trebaju kojekakvi atesti i sl. Koliko ima u tome istine i sta zakon kaze o tome? Jasno mi je da treba imati istaknutu napljepnicu da je objekat po video nadzorom ali cemu atesti za nesto tako banalno. Pa ne radi se tu o elektricnoj struji koja moze biti opasna po zivot ako nije izvedena po propisima i bez atesta. Hvala!
  6. Malo sam guglao, i izgleda da postoje neki rokovi, pa molim pojasnjenje: Ako sam dobro shvatio, u slucaju da je policija prosljedila ODO-u predmet, DO je duzan donijeti nalog o provodenju istrage u roku od devedeset dana od upisa kaznene prijave. Dakle, nakon 90 dana (uskoro) bi me DO trebalo obavjestiti o prijavi ili samo nesto pobrkao?
  7. Nikada prije nisam kažnjavan. Hvala na odgovorima, kontaktirat cu policiju pa da vidim šta kazu.
  8. Da li ja kao građanin mogu dobiti informaciju od policije da li je prosljedena kaznena prijava ili posebno izvjesce ODO-u ? Ako nije, što to konkretno znaci, zar ne postoji zakonski rok do kada bi oni to trebali prosljediti? Zbog cega mislite da ce gotovo sigurno ici optuzenje? Jel znate kakve se kazne u praksi daju za tako nešto. Inace, program sam za sebe nije ilegalan, ali se moze koristiti u ilegalne svrhe, kako god ja program nisam ni koristio, a i koliko se sijecam nije bio vise ni na racunalu. Hvala na pomoci!
  9. Početkom 5mj ove godine imao sam pretres stana zbog kupljenog "ilegalnog" programa prije par godina putem interneta. Oduzeli su mi PC, laptop, par dvd/cd medija i usb stickova. Sve su odradili korektno i morao sam potpisati dokument od privremenom oduzimanju predmeta. Nakon pretresa sam išao u policiju gdje su kompletno prekopirali HDDove(tvrde diskove) i ostale medije na svoje službene tvrde diskove. Eh sad, policijski službenici su mi rekli da je sa njihove strane posao gotov i da njima teoretski vise netreba ništa od oduzetih predmeta s obzirom da imaju kopije, no da to dalje ovisi o odvjetništvu i istrazi kada će mi se predmeti vratiti. S obzirom da je prošlo gotovo 3 mjeseca od oduzimanja predmeta, a nije me nitko kontaktirao kakvo je stanje sa istragom itd., koja su moja prava? Vjerujem da postoji neki rok dokle oni mogu tako odugovlačiti? Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija