Jump to content

corsa

Korisnik
  • Broj objava

    23
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Sudjelovanjem u natječaju energetske učinkovitosti ,prošli smo na natječaju ,pronašli smo izvođača radova koji nam je izradio predračun i obečao izvršiti radove no s izvođačem nije sklopljen nikakav ugovor (usmeni dogovor), sada izvođač ne želi daljnu suradnju(ne javlja se ),dok nama ističe rok 20.4.2024. Kontaktirali smo fond za energetsku učinkovitost na email kako bi nam se odobrilo produljenje roka . Uputili su nas na neki novi kontakt na kojemu se nitko ne javlja 3 tjedna . Molim ,ukoliko mi možete pomoći kako i kome se obratiti za pomoč.
  2. Neznam dali sam dobro razumio ali minimalna bruto plaća može biti i s tim dodacima koje sam naveo,poput dodatka na staž ili II.smjena . Dakle ,zanima me dali osnovna bruto plaća može biti ugovorena ispod te minimalne bruto plaće ? Koliko sam shvatio minimalna i osnovna bruto plaća nije isto,zbog tog pitam.
  3. Dobar dan. Imam nejasnoća oko novog zakona o minimalnoj plaći . Primjer : Supruga mi ima sklopljeni ugovor s poslodavcem gdje stoji da će " isplaćivati osnovnu bruto plaću u iznosu od 726 eura na 174 sata" ,sa nekim neoporezivim i ostalim dodacima poput ,dodatak na staž ili naknada za prehranu,rad u II.smjeni ,njezina plaća premašuje 840 eura ,što je novi (minimalac) . Zanima me dali njoj po novom zakonu o minimalnoj plaći treba biti ponuđen ugovor gdje se poslodavac obvezuje isplaćivati osnovnu bruto plaću od 840 eura na 174 sati ili je samo dužan isplatiti joj tih 840eura minimalno sveskupa sa svim dodacima (prehrana,II.smjena,rad na staž i sl.)
  4. 3% od vrijednosti nekretnine ? tko procjenjuje vrijednost ?
  5. dakle ,moguće je to izvesti kao darovni ugovor ? koje papire trebamo kod javnog bilježnika za to ? dali se plaća kakav porez na to?
  6. Poštovani,obični sam laik , vlasnik sam 1\2 kuće ,druga polovica je vlasništvo sestre s kojom imam dogovor da mi se taj drugi dio pokloni ,ali ni ona ni ja neznamo kako to najjeftinije izvesti i što nam je raditi. Dakle,tražimo najjeftiniju opciju da se to vlasništvo prenese na mene. Hvala na odgovorima.
  7. Poštovani, zaposlen sam na neodređeno i u toj firmi radim 20 god,sad sam dobio na potpis aneks ugovor o radu o visini mojeg koef. rada(povišica),na kojem nije određeni nikakav datum valjanosti tog ugovora ,no prijatelji mi govore da taj aneks ugovor može biti nevaljan ukoliko se poslodavac predomisli i može ga jednostrano raskinuti . Zapravo,vlada "mit " da se takav ugovor i zove aneks ugovora zato jer njega moze poslodavac u svakom trenutku svojevoljno raskinuti. Dali se stvarno zove "Aneks ugovora" zato što taj ugovor poslodavac lakše raskine ? Molim što jednostavnije odgovore jer nismo pravnici hvala.
  8. Poštovani, dobio sam posao u Sloveniji i trebam se odlučiti dali otići raditi tamo ili ne,pa bi htio da mi netko objasni neke stvari da lakše odlučim. Rad u Sloveniji kao dnevni migrant,rezident sam RH,i kao takav, plaćam porez na dohodak u Sloveniji od nekih 273 EUR. Trebao bi postati rezident Slovenije kako bi se priznale neke olakšice kao recimo olakšica za djecu,zato bi trebao prijaviti boravište u Sloveniji, no to ne želim jer ću teško naći nekog u Sloveniji da mi to omogući. e sad,pitanje... Postoji li koji način da ja tamo dobijem olakšicu na dvoje djece ili bilo kakvu olakšicu ili neki najlakši način da dodjem do "boravišta" u Sloveniji ?
  9. Poštovani, supruga mi radi za minimalnu plaću,bila je mjesec dana na bolovanju i dobila umanjenu plaću za 600 kn. Zanima me ,dal u tom slučaju nije trebala dobiti minimalnu plaću od 3000 kn ,odnosno " minimalac " ?
  10. Kako bi onda SDP mogao rušiti kvorum ako Plenković ima 90 potpisa za vladu ?! Zbog tog sam postavio to pitanje.
  11. ukoliko sam dobro razumio,za izglasavanje nekog zakona nije potrebno da bude 76 glasova "za",već samo natpolovična večina trenutnih zastupnika u saboru ?!? To ,recimo može biti i samo 76 zastupnika,time se ispunjava kvorum,no samo polovica od tih treba biti "za" i zakon je prošao. Dali to tako funkcionira ?
  12. Poštovani,neznam gdje bi postavio ovo pitanje a da i se na njega adekvatno odgovori,pa i molim Vas nemojte zamjerati što sam to pitao ovdje iako nije pravo mjesto za to. Zanima me koliko sabornika treba biti u sabornici da se postigne kvorum. Kako to zapravo funkcionira ? Treba li biti oporbe na glasovanju i koliko ako vladajući imaju večinu ?
  13. Što vi mislite,htio bi vaše mišljenje o tome? ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija