Jump to content

zakanita

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zakanita objavio

  1. U našoj firmi je, nekim djelatnicima sa ovrhom, uplaćena cijela plaća na račun za ovrhu. Tako da im kompletna plaća otišla na ovrhu. Poslodavac im je izašao u susret tako što im je posudio novac za život uz kamatu. Greške u računovodstvu se ponavljaju bez odgovornosti. Na koji način djelatnik može tražiti svoje pravo po Zakonu (2/3 plaće) a da ne plaća kamate i ne odgovara za tuđe pogreške? Da li poslodavac mora zaštiti djelatnika od grešaka drugog djelatnika ili može zarađivati na tim greškama? Što poduzeti? Hvala!!!
  2. Dokazi se podrazumjevaju - dokumentacija. Potomaka nema.
  3. Molim Vas za Vaše mišljenje, poštovani znalci! U nasljeđivanju po Zakonu, ako ostvitelj ima nasljednike iz prvog reda po Zakonu. Kada je ostvitelj još bio živ i kada se razbolio od neizlječive bolesti, jedan nasljednik je preuzeo obaveze i pobrinuo se da mu osigura pomoć i rješavao sve obaveze oko ostavitelja i nekretnine. Drugi nasljednik je živio u inozemstvu bez da ga bilo kakve ostaviteljeve obaveze i problemi zanimaju- Dakle, živio je mirno svoj život dok je prvi nasljednik brinuo se o svemu i preuzimao odgovornost oko ostavitelja. Može li prvi nasljednik tražiti svu imovinu ostavitelja prema čl.125 st.4. Zakona o nasljeđivanju???
  4. Pozdrav! Htjela bih čuti stručno mišljenje i savjet, ukoliko netko ima volju, ja mu se umaprijed zahvaljujem.Nakon smrti roditelja, moja sestra i ja smo jedini nasljednici stana. Moja sestra živi i radi u Austriji 20 godina a ja na drugom kraju zemlje. Obadvije smo otišle iz rodnog grada zbog posla. Ostavinski postupak još nije započeo pa sam poslala dopis u matični ured da se pokrene. Naši roditelji su umrli u udomiteljskom domu za stare i nemoćne. Mama je bila bolesna od Alzheimerove demencije pa ju je tata smjestio u udomiteljski dom za stare i bolesne. Međutim, nakon toga počeo je i on zdravstveno propadati. Pokušala sam ga nagovoriti da ostane kod mene no nije htio. Dva puta sam ga dovodila kod mene i svaki puta je nakon tri dana otišao i nastavio živjeti sam. Nakon što ga je srušio auto na cesti, moja sestra i ja smo se složile da mu nađemo smještaj sa adekvatnom njegom. Sve oko toga, ona je prebacila na mene. Uzela sam godišnji odmor i otišla, najprije sam bila s njim dok je bio na operaciji očne mrene. Budući da je tada već bio dementan, stanje koje sam zatekla nije bilo jednostavno: neplaćeni računi bačeni na ormar, nekoliko potpisanih ugovora sa tele operaterima sa obavezom plaćanja, higijena stana katastrofalna. Kada se oporavio od operacije, smjestila sam ga u udomiteljski dom u kojem je bila i mama. Tako je on želio. Sve te račune sam morala platiti pa sam uredila stan i iznajmila studentima uz njegovu punomoć. Kada sam se vratila kući problemi su se nastavljali. Tata je imao staračku demenciju sa agresivnim ponašanjem pa su me iz doma stalno zvali. Morala sam mu naći drugi smještaj i organizirati ljude kojima ću platiti tu uskugu. Kada sam ga premjestila, tražio je da i mamu premjestim. I onda sam morala iz drugog kraja zemlje organizirati premještaj. Onda je mama umrla pa je i on polako za njom otišao nakon 6 mj. To je trajalo oko 2 godine i za sve sam se ja brinula dok je moja sestra bila mirna u Austriji. Mjesec dana nakon sahrane, moja sestra meni napiše mail u kojem zapovjedno traži od mene da joj prepustim moj dio stana jer je ona ulagala u njega. Nikada nisam čula od roditelja da je ona ulagala u stan, niti ona ima bilo koje dokumente u vezi toga. Jednom, dok je mama bila još zdrava, rekla mi je da moja sestra traži od njih da joj daruju stan no mama je rekla da ona to ne želi jer ne želi biti nepravedna, nego želi da stan dijelimo nakon njihove smrti. Ono što mene zanima, mogu li ja tražiti više od polovine stana zbog svega što se dešavalo u zadnje dvije godine, na osnovu toga što je na mene prebacila sav teret obaveza kad se tata razbolio za što ja imam i pismene dokaze ( ugovore sa domovima sa mojim potpisom, uplatnice, izvansudke postupke i prepiske borbe sa operaterima i td) a na osnovu čl. 125. st 4 Zakona o nasljeđivanju???
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija