Jump to content

ella2008

Korisnik
 • Broj objava

  42
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Hvala puno na odgovoru. Naime, prema rijecima, to je za njegovu evidenciju jer stanari "imaju pravo znati tko ulazi u zgradu". U stanu su 2 osobe i na toliko korisnika su prijavljene sve komunalije.
 2. Pozdrav, Da li.predatavnik stanara ima.pravo traziti preslike dokumenata najmoprimaca ili presliku ugovora o najmu i prijave boravista? Nas predstavnik inzistira na tome pa želim znati koja su moja/njegova prava glede toga? Stan je iznajmljen prek agencije, ja.dokumente nemam a ne vidim razlog zbog cega bi.on imao pravo uvida u ugovor. Sve je legalno i porez se placa. Hvala
 3. Iznajmiti ću stan na nekih dva i pol mjeseca. Na internetu sam vidjela izračun koji spominje posebni porez.. što to točno znači? koliko znam, porez na iznamjljivanje je cca 10% + prirez? ovdje piše: cijena najma npr. 6000 --> odbija se 30% da se dobije osnovica što je 4200, od 4200 oduzima se 12% za porez, dobije se 540, pa 18% za prirez- 90kn i onda su utrpali 240kn posebog poreza koji ne shvaćam zašto se plaća.. i umjesto cca 600kn trebala bi platiti 820 kn? Takoder, novce sam dobila na ruke, e sad, čitam na internetu da je moguće primiti direktno a negdje piše da mora biti vidljiva uplata preko žiro računa..što je točno? Nadalje, razmišljam stan iznamljivati preko airbnb-a. S obzirom da se nimalo ne razumijem, koja je suštinska razlika paušalnog plaćanja i registiranja kod turističke zajednice? tj. što je jednostavnije i na čemu se plaća manji porez? Hvala svima!
 4. Da, krivo sam napisala... možete li pomoći kako sročiti dopis da je pričuva u zastari, tako da platimo samo unazad 3 godine razliku? Nisam pravnik nažalost, a htjela bih da to "pametno" sročim... Hvala!!!!
 5. Pozdrav! Situacija je slijedeća. Prije 11 godina samo se uselili u stan gdje smo svjetlarnik (zajednički prostor stanara) stavili u funkciju špajze, iako nam nitko nije rekao da je to zajendički prostor. Nama se pričuva obračunavala samo za kvadraturu koja piše u vlasničkom listu ali ne i u "naravi". Sada novi predstavnik stanara inzistira da se razlika pričuve plati za unazad 11 godina za tu špajzu. Čitala sam Zakon o stvarnom pravu gdje piše da zastara nastupa nakon 3 godine? Molila bih za pomoć, jer nemamo novaca da platimo retrogradno za unazad 11 godina.
 6. Hvala puno na odgovoru!!! kako nismo pravne struke, možete li napisati kako bi otprilike izgledao dopis-pravno složen, ukoliko imate vremena?
 7. kolegi je upravo proteklo 6mjeseci rada na određeno (rok je tada bio 30 dana). sada je ponovno potpisao na idućih 6mj sa 60 dana otkaznog roka
 8. Hvala na dogovoru. Još samo jedno pitanje- kolegi su u ugovor na određeno stavili slijedeće: otkazni rok ako ga daje poslodavac-30 dana, a ako daje zaposlenik-60 dana. Radi se o poziciji referenta. Da li je moguć tako veliki rok od 60 dana? konkretno imamo direktoricu koja vrši mobbing na poslu i kolega želi što prije otići. Ima li kakva "rupa u zakonu" na koju se može "izvući"?
 9. Hvala na odgovoru!! Koliko znam, svi zaposlenici dobivaju božičnice, bonuse etc. U mome ugovoru (preko agencije) se taj dio ne spominje... kolika je vjerojatnost da će me se isto tretirati kao autohtone zaposlenike?
 10. Pozdrav, imam dva pitanja..dala sam otkaz u sadašnjoj firmi zbog bolje ponude (radi se o velikoj firmi no zaposlena ću biti preko agencije). sadašnji poslodavac ne da da iskoristim ostatak godišnjeg a sumnjam da će me ispaltit. Koje su tu opcije? drugo, da li radnik koji ide preko agencije ima pravo na božičnicu, regres i bonus? ili si "niži sloj" pa ne dobiješ ništa....čitala sam da je jedna gospođa tužila agenciju jer u firmi za koju je radila nije imala ostala materijalna prava kao "normalno" zaposleni... ako tko ima kakvo iskustvo ili savijet, puno bi pomogao...
 11. ella2008

  Plaćanje pričuve

  Provjerila sam, zgrada nije etažirana, ali je vlasništvo upisano u ZK. Upravitelja su izabrali stanari, ali pričuvu koju njemu plaćamo temelji se na kvadraturi stana upisano u vlasnički list i ZK. Da li nas upravitelj može tužiti da platimo pričuvu? jer nam je predstavnik stanara sam došao i rekao da koristimo tih 3m2 više od svjetlarnika, ali upravitelj uopće nije bio upoznat sa time?
 12. ella2008

  Plaćanje pričuve

  Hvala puno svima na odgovoru! Koja je razlika ako je stan upisan u ZK ili u KPU?
 13. ella2008

  Plaćanje pričuve

  Špajza je dio našeg stana, kao dio kuhinje, samo se sa stubišne strane ulazilo u špajzu koja je sada zatvorena. Ugovor o najmu nemamo, jer nismo niti znali za tih 3m2 više, tj. da nisu uračunata u kvadraturu stana (kupovali smo preko posrednika). Što se elaborata tiče, nisam sigurna da li ga imamo...morat ću provjeriti.. Na koji zakon i članak se mogu pozvati što se tiče zastare potraživanja za pričuvu?
×
×
 • Napravi novi...