Jump to content

ella2008

Korisnik
  • Broj objava

    45
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ella2008 objavio

  1. Pozdrav, Vidjela sam da je vec otvorena rasprava na ovu temu ali nas slucaj je mrvicu kompliciran. Isto smo trebali svadbu ove godine u jednom hotelu za 140 ljudi. Kako se situacija s koronom počela popravljat, trazili smo ponudu na 70 ljudi i na kraju molili da se vrati akontacija ili izda vaucer u toj vrijednosti s obzirom na sve mjere i ogranicebje od 40 ljudi. Ugovor nije potpisan vec samo na temelju rezervacije na kojoj pise da akontaciju ne vracaju. Pitali smo hotel, da nam ponude druge termine dogodine do 5.mj medutim hotel ce se renovirat i prije 01.7 nemaju termin. Nude nam nekoliko pred kraj godine sto nama ne pase ili da svadbu imamo u drugom hotelu grupacije sto ne želimo jer amo ciljano htjeli bas taj. S obzirom da se radi o jako velikom iznosu, da li se na ista mogu pozvati s obzirom na sve gore navedeno da nam ipak vrate novce?
  2. Iz osobnog iskustva pisem- sa podstanarima sam dogovorila da im snizim najamninu. Nakon tog sam zvala poreznu -covjeka kod kojeg sam donjela ugovor o najmu i koji j izdao rijesenje. Njegova uputa je bila da napisem izjavu o dogovoru za smanjenje najmanine i prilozim ili anex ugovora ili pismeni sporazum obiju strana (moj slucaj je bila viber poruka u kojoj najmoprimac -stranac moli smanjenje i ja odobravam). Nisam morala novi ugovor sklapat. To sam poslala na mail i dobila scan rjesenja s manjim iznosom za placanje.
  3. Pozdrav, pisem u ime poznanika. Djete mu ide u privatnu skolu, nastava je online ali samo po 2h dnevno. Skola misli povecati satnicu na 2.5h iako traze i dalje da se školarina placa u punom iznosu. On pokusava traziti popust tj da placa proporcionalno novoj satnici jer smatra da je djete zakinuto. Skola tvrdi da zbog.potresa imaju izvanredne troskove i da plate minimum 80% skolarine. Također da li moze otkazati ugoovor sa skolom bez da placa punu skolarinu? Postoji li neki "otkazni rok"? Moze li se tu.pozvati na zakon o obveznim odnosima? Hvala svima!
  4. Hvala puno na odgovoru. Naime, prema rijecima, to je za njegovu evidenciju jer stanari "imaju pravo znati tko ulazi u zgradu". U stanu su 2 osobe i na toliko korisnika su prijavljene sve komunalije.
  5. Pozdrav, Da li.predatavnik stanara ima.pravo traziti preslike dokumenata najmoprimaca ili presliku ugovora o najmu i prijave boravista? Nas predstavnik inzistira na tome pa želim znati koja su moja/njegova prava glede toga? Stan je iznajmljen prek agencije, ja.dokumente nemam a ne vidim razlog zbog cega bi.on imao pravo uvida u ugovor. Sve je legalno i porez se placa. Hvala
  6. Iznajmiti ću stan na nekih dva i pol mjeseca. Na internetu sam vidjela izračun koji spominje posebni porez.. što to točno znači? koliko znam, porez na iznamjljivanje je cca 10% + prirez? ovdje piše: cijena najma npr. 6000 --> odbija se 30% da se dobije osnovica što je 4200, od 4200 oduzima se 12% za porez, dobije se 540, pa 18% za prirez- 90kn i onda su utrpali 240kn posebog poreza koji ne shvaćam zašto se plaća.. i umjesto cca 600kn trebala bi platiti 820 kn? Takoder, novce sam dobila na ruke, e sad, čitam na internetu da je moguće primiti direktno a negdje piše da mora biti vidljiva uplata preko žiro računa..što je točno? Nadalje, razmišljam stan iznamljivati preko airbnb-a. S obzirom da se nimalo ne razumijem, koja je suštinska razlika paušalnog plaćanja i registiranja kod turističke zajednice? tj. što je jednostavnije i na čemu se plaća manji porez? Hvala svima!
  7. Da, krivo sam napisala... možete li pomoći kako sročiti dopis da je pričuva u zastari, tako da platimo samo unazad 3 godine razliku? Nisam pravnik nažalost, a htjela bih da to "pametno" sročim... Hvala!!!!
  8. Pozdrav! Situacija je slijedeća. Prije 11 godina samo se uselili u stan gdje smo svjetlarnik (zajednički prostor stanara) stavili u funkciju špajze, iako nam nitko nije rekao da je to zajendički prostor. Nama se pričuva obračunavala samo za kvadraturu koja piše u vlasničkom listu ali ne i u "naravi". Sada novi predstavnik stanara inzistira da se razlika pričuve plati za unazad 11 godina za tu špajzu. Čitala sam Zakon o stvarnom pravu gdje piše da zastara nastupa nakon 3 godine? Molila bih za pomoć, jer nemamo novaca da platimo retrogradno za unazad 11 godina.
  9. Hvala puno na odgovoru!!! kako nismo pravne struke, možete li napisati kako bi otprilike izgledao dopis-pravno složen, ukoliko imate vremena?
  10. kolegi je upravo proteklo 6mjeseci rada na određeno (rok je tada bio 30 dana). sada je ponovno potpisao na idućih 6mj sa 60 dana otkaznog roka
  11. Hvala na dogovoru. Još samo jedno pitanje- kolegi su u ugovor na određeno stavili slijedeće: otkazni rok ako ga daje poslodavac-30 dana, a ako daje zaposlenik-60 dana. Radi se o poziciji referenta. Da li je moguć tako veliki rok od 60 dana? konkretno imamo direktoricu koja vrši mobbing na poslu i kolega želi što prije otići. Ima li kakva "rupa u zakonu" na koju se može "izvući"?
  12. Hvala na odgovoru!! Koliko znam, svi zaposlenici dobivaju božičnice, bonuse etc. U mome ugovoru (preko agencije) se taj dio ne spominje... kolika je vjerojatnost da će me se isto tretirati kao autohtone zaposlenike?
  13. Pozdrav, imam dva pitanja..dala sam otkaz u sadašnjoj firmi zbog bolje ponude (radi se o velikoj firmi no zaposlena ću biti preko agencije). sadašnji poslodavac ne da da iskoristim ostatak godišnjeg a sumnjam da će me ispaltit. Koje su tu opcije? drugo, da li radnik koji ide preko agencije ima pravo na božičnicu, regres i bonus? ili si "niži sloj" pa ne dobiješ ništa....čitala sam da je jedna gospođa tužila agenciju jer u firmi za koju je radila nije imala ostala materijalna prava kao "normalno" zaposleni... ako tko ima kakvo iskustvo ili savijet, puno bi pomogao...
  14. Provjerila sam, zgrada nije etažirana, ali je vlasništvo upisano u ZK. Upravitelja su izabrali stanari, ali pričuvu koju njemu plaćamo temelji se na kvadraturi stana upisano u vlasnički list i ZK. Da li nas upravitelj može tužiti da platimo pričuvu? jer nam je predstavnik stanara sam došao i rekao da koristimo tih 3m2 više od svjetlarnika, ali upravitelj uopće nije bio upoznat sa time?
  15. Hvala puno svima na odgovoru! Koja je razlika ako je stan upisan u ZK ili u KPU?
  16. Špajza je dio našeg stana, kao dio kuhinje, samo se sa stubišne strane ulazilo u špajzu koja je sada zatvorena. Ugovor o najmu nemamo, jer nismo niti znali za tih 3m2 više, tj. da nisu uračunata u kvadraturu stana (kupovali smo preko posrednika). Što se elaborata tiče, nisam sigurna da li ga imamo...morat ću provjeriti.. Na koji zakon i članak se mogu pozvati što se tiče zastare potraživanja za pričuvu?
  17. Stan ima na vl.listu 100m2 sa balkonima, međutim tih 3m2 koje koristimo kao špajzu/ spremište, prije su bili prostor u funkciji "svjetlarnika" gdje se čistila prašina između zgrade. Prije nego smo se uselili, taj dio bio je već zatvoren jer je služio kao ulaz u drugi stan, koji smo mi kasnije zagradili i koristimo kao špajzu, za što je bivši predstavnik stanara rekao da možemo , a pričuvu plaćamo 11 godina za tih 100m2. možemo li se pozvati na neki zakon, zastaru?
  18. Pozdrav! nedavno nam je predstavnik stanara rekao da trebamo platiti pričuvu za unazad 11 godina za 3m2 što koristimo, a za koja nismo niti znali da nisu uračunati u kvadraturu na vlasničkom listu. Bivši predstavnik nas nije upozorio o tom prostoru, na vlasničkom listu piše jedna kvadratura, a u naravi je više. Zanima me, može li nas po zakonu tražiti da retrogadno platimo pričuvu za 11 godina? Nije li to već zastara u pitanju, i da li se možemo pozvati na to da nam je tek sada spomenuto tih 3m2? radi se velikim novcima... Hvala unaprijed na odgovoru!
  19. Pozdrav! Ovako zanima me slijedeće: trebao bi mi sjesti na račun (devizni) dječji doplatak iz inozemstva koji je otac ostvario za mene. Da li ja to moram prijaviti poreznoj i platiti porez (tj da li će se porezna htjet ogrepst za novce) te da li to iduće godine prilikom zahtjeva za povrat poreza moram prijaviti kao drugi dohodak? Hvala!
  20. Dobila sam malo više podataka, radi se o slijedećem: Stric je poslovao sa čovjekom koji uvozi aute iz inozemstva. Ispalo je da taj čovjek falsificira ulazne račune od dobavljača iz inozemstva, na način da stavi manji iznos na račun kako bi manje carine platio. Stric u ovom slučaju nije bio oštečen, ali smatra (ima i dokaze) da treba prijaviti zbog kršenja zakona. Koja je tu procedura? Da li se to prijavljuje poreznoj ili carini?
  21. Moj ujak (živi u inozemstvu) ima sumnje da čovjek koji s njim posluje (koji živi i radi u Zagrebu) falsificira njemu i drugim klijentima račune.. Neznam puno o cijeloj situaciji, ali htio bi napraviti prijavu za njega, poslati inspekciju, samo je pitanje kome se obratiti- tko je nadležan za to pitanje?
  22. Pozdrav Može li mi netko reći- nakon koliko zastupa zastara za krivotvorene račune, tj. do kada se može nekoga prijaviti za koga se sumnja da je falsificirao račune i kome? Zvala sam od MIN. financija, državnog i općinskog odvjetništva i porezne, samo me prebacuju na nekog drugog, nitko nema konkretne informacije.. Hvala!
  23. Pozdrav svima! Trebam pomoć. Javili smo se na natječaj za javnu nabavu, priložili svu dokumentaciju- izvod iz sudskog registra, potvrdu porezne o stanju duga, popis ugovora, izjavu o uredno ispunjenim obvezama, ponudu, sve moguće izjave o nekažnjavanju. (otvoreni postupak, velike vrijednosti) Dobili smo odbijencu da nismo dokazali pravni interes. Zanima me koju dokumentaciju moramo priložiti uz žalbu na dokumentaciju na nadmetanje za dokazivanje pravnog intresa za izjavljivanje žalbe? Hvala na pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija