Jump to content

prijateljicaJasna

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je prijateljicaJasna objavio

  1. Za premještaj na drugo radno mjesto (koje je dakle drugačije od onoga za koje ste zaključili Ugovor o radau - pretpostavljam da je to 'vozač kamiona') koliko znam trebate dobiti Aneks Ugovora o radu na koji trebate pristati svojim potpisom...
  2. U ugovoru o radu imam članak koji se zove 'zabrana konkurencije' i tu ukratko stoji da ne smijem 1g. nakon odlaska iz firme raditi ni na kojoj poziciji u drugoj firmi za koju se može smatrati da se bavi istom i/ili sličnom djelatnošću kao trenutni poslodavac. Ukoliko isto ne ispoštujem, slijedi "ugovorna kazna". Kako kanim dati otkaz te iako ne bih radio isti posao kao kod trenutnog poslodavca (no firma u koju idem bi se mogla tretirati kao 'konkurentska' !!), da li je dovoljno da u Sporazumnome raskidu stoji slijdeće pa da se na taj način UGOVORNA KAZNA opozove / stavi van snage/ukine: "Sporazumne strane posebno utvrđuju da se ovim Sporazumom stavljaju izvan snage svi dosadašnji međusobni usmeni ili pisani dogovori ili ugovori te da osim navedenog u prethodnom članku ovog Sporazuma nemaju međusobnih potraživanja" Hvala puno!
  3. Pozdrav, zanima me da li mi poslodavac može (nesmetano) dati otkaz ako se vratim raditi na 1/2 radnog vremena a 1/2 sam na rodiljnom dopustu? Ili sam ipak zaštićena, budući sam još uvijek na 1/2 rodiljnog dopusta? Hvala!
  4. Bok, ja sam rodila 02.10.2008. i pitala nešto slično i rečeno mi je da sve žene koje uđu u vrijeme rodiljnog i/ili roditeljskog dopusta u 2009-tu imati će prava po novome zakonu (informacija s HZZO-a).
  5. Hvala puno svima na odgovorima. Poslala sam upit JB emailom za sada (u ime oca) da nam podastre 'Zapisnik sa ostavinske' koji su nasljednici potpisali. Inače u Rješenju se vidi razlika između moga oca i drugog nasljednika istoga imena po datumu rođenja (drugi nasljednik je 30god mlađi) i unatoč razgovorima s njime ne želi se odreći sporne kt.čestice. Drugi nasljednici, tetke i stričevi (ima ih ukupno 7) samo 'sliježu ramenima' i žale s obzirom na ovaj razvoj situacije...
  6. Notarice hvala još jednom. Upravo se kod nas desilo ono loše: "pogrešan" nasljednik je naslijedio "pogrešnu" česticu (na kojoj se nalazi kuća) i ne želi se toga odreći niti je darovati. Probati ću zatražiti zapisnik u ime svog oca pa ću vidjeti što tamo piše. Bojim se jedino da će biti identičan Rješenju. Naime moj otac i 'pogrešan nasljednik' imaju isto ime i prezime + očevo nesnalaženje i slijepoća = greška tj. ostadošmo bez kuće
  7. Notarica je napisala: "Ako zapisnik odgovora rješenju, tada nažalost, nećete moći mijenjati rješenje." To me brine, jer moguće je da je zapisnik imao grešku, a otac je to potpisao ne tražeći da ga netko 'zastupa' tko vidi...
  8. Baš sam zapela, ali razmišljam što je moguće učiniti po ovome gornjem pitanju? Zar je zaista otac nemoćan ako je potpisao zapisnik koji je imao grešku koju on nije mogao vidjeti kao slijepac? Da li je greška što je uopće išta potpisivao kad ništa ne vidi? Hvala, hvala unaprijed.
  9. Shvaćam.... ali mislili smo kako je zapisnik potpisala posve slijepa osoba (otac) da to naprosto otvara mogućnost da grešku koja se potkrala nije mogao uočiti pa je zato zapisnik/rješenje moguće 'opovrći'...
  10. Notarice puno hvala na odgovoru! Greška se desila jer je jadna kt.čestica na kojoj se nalazi očeva kuća(vikendica) pripala drugome nasljedniku, koji se na žalost sada NE ŽELI toga odreći. Otac je zaista sve slušao na raspravi i siguran je da je na potpis dobio zapisnik sa krivom česticom, a kako je slijep to nije mogao vidjeti na vrijeme. Tu je osnovni problem, kako dokazati grešku?
  11. Pozdrav! da li ima netko tko mi može odgovoriti na prethodno pitanje, neki jevni bilkježnik možda? Hvala puno unaprijed.
  12. Kod nas se desio sličan slučaj i ja imam samo 2 pitanja: Dakle, Rješenje je doneseno, došlo na adresu oca (jednog od nasljednika) i sada smo vidjeli da se potkrala greška, suprotno dogovoru na raspravi. Također na dnu rješenja piše da su se nasljednici odrekli prava na žalbu tako da pravnog lijeka nema. 1) Zanima me da li je otac uopće smio sudjeslovati u rspravi i potpisivati papire kod biljenika budući je on slijep (ima 100% invalidnost)? 2) nadalje da li su nasljednici trebali dobiti kopije koje su potpisali kod javnog bilježnika?
  13. Da li me možete savjetovati o poslovno uvjetovanom otkazu: dakle poslodavac objavljuje novo organizaciju koja je racionalizirana i sada se ukudaju 3 radna mjesta, a otvara jedno novo, ponešto drukčije. To novo radno mjesto biti će prvo ponuđeno ovoj trojici zaposlenika čija radna mjesta će biti višak, ali planira se ići i na vanjski oglas. PITANJE je: Da li se otkaz daje tek kada se odluči tko će biti na novome radnom mjestu (dakle nakon internog natječaja) ili otkaz stupa s objavom nove organizacije koja sada ima samo jedno, umjesto 3 radna mjesta ? Hvala puno!
  14. Da pojasnim: radi se o istoj stručnoj spremi za oba posla i isto radno vrijeme (s time da na novom poslu/zamjeni imama prekovremenih). Novi posao/zamjena traje već više mjeseci i na staro radno mjesto od kolege već su odavno novu osobu zaposlili, ali kolega i dalje ima stari Ugovor, sa starim radnim mjestom. Ovo novo radno mjesto inače je plaćeno više (bivša kolegica na tome radnom mjestu imala je znatno veću plaću).
  15. Ovo sam našla u ZOR-u (malo u perthodnom postu sam se referencirala na krvi čl. Zakona) Određivanje plaće Članak 88 (1) Poslodavac kojeg obvezuje kolektivni ugovor ne smije zaposleniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu manjem od iznosa određenoga kolektivnim ugovorom. (2) Ako osnove i mjerila za isplatu plaće nisu uređeni kolektivnim ugovorom, poslodavac koji zapošljava više od 20 zaposlenika dužan ih je utvrditi pravilnikom o radu. (3) Ako plaća nije određena na način određen u stavku 1. i 2. ovoga članka, a ugovor o radu ne sadrži dovoljno podataka na temelju kojih bi se ona mogla odrediti poslodavac je dužan isplatiti zaposleniku primjerenu plaću. (4)!!!! Pod primjerenom plaćom smatra se plaća koja se redovito plaća za jednaki rad, a ako takvu plaću nije moguće utvrditi, onda plaća koju odredi sud prema okolnostima slučaja.
  16. Prijatelj je postavljen na radno mjesto kolegice u firmi koja je otišla na porodiljni dopust, dakle na privremenoj je zamjeni. Da li sada on ima pravo na istu plaću koju je primala trudna kolegica, budući se radi o drugome radnom mjestu? U ZOR-u čl.19, st.3 piše tako nešto, ali to je za "rad na izdvojenom radnom jestu" (van prostorija poslodavca) Zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija