Jump to content

Nikola87

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, stan glasi na majku. Do sada majka nije pokretala ništa na sudu zbog manjka novčanih sredstava kroz godine kako je i mene povrh svega uzdržavala kroz srednju školu i poslije dok nisam našao posao, s time da je glavni razlog koji prijeći daljnje rješavanje ovog problema taj da koliko joj je rečeno da će vjerojatno morati mužu isplatiti polovicu od vrijednosti stana. Sada sam ja u mogućnosti da joj s svojom plaćom pomognem tako da joj plaćam sudske troškove tako da to "nije" problem, no glavna prepreka je to što ju je strah ulaziti u tužbu jer se kako sam spomenuo boji da sud ne donese odluku da će morati platiti pola mužu, što bi joj bilo ekonomsko i emocionalno devastirajuće. Dok joj je nastavak življenja s bivšim mužom također nekvalitetan za zdravlje. Hvala na odgovoru, molim vas još informacija! Podnošenjem navedene tužbe dali je inače rezultat pravomjerna podjela, kakva su rješenja dobivali ljudi u ovakvim situacijama? Hvala još jednom.
  2. Poštovani, molio bih vas za vaše savjete i iskustva u vezi podjele bračne imovine. Majka se je razvela 2008 godine nakon 26 godina braka. Prvih 13 godina su roditelji živjeli kao podstanari, s time da su od 1995 godine nastavili biti podstanari u stanu koji je majka dobila u najam od firme u kojoj radi. 2003 godine je predala zahtjev za otkup navedenog stana i počela ga otkupljivati. Dakle, roditelji su bili u braku tijekom prvih 5 godina (od po kupoprodajnom ugovoru 25 godina) otplate stana između majke i njene firme. Tijekom braka je majka otplatila 68.000 kn od 290.000 kn vrijednosti stana. Otac je u penziji, prije nezaposlen, od 2005 g, dakle imao je prihod od tih 5 godina samo 3. S obzirom na te okolnosti imam tri pitanja: 1) Podjela imovine - Nakon rastave otac nastavlja živjeti i dalje u tom stanu, ima li on pravo na pola od vrijednosti stana bez obzira na ikakve okolnosti ili postoji način da se sudski odredi novčana svota s obzirom na odnos braka, izvor prihoda i količine otplate stana u tom periodu? Naime, otac nije sudjelovao u otkupu stana, dok su bili u braku, ni poslije rastave s time da stan nije još uvijek otplaćen. 2) Podjela imovine dodatak - Dali je moguće uzeti u obzir nesudjelovanje oca u troškovima življenja i režija na podjeli imovine? Također dodatni element toga bi bilo da je otac bio godinama nezaposlen što je vidljivo po mirovinskom, što dokazuje da nije bio u mogućnosti da sudjeluje u plaćanju režija a kamoli u otkupu stana nego je bio na teret majke. 3) Režije - Otac ne plača svoj dio režija niti je uglavnom plaćao kako u braku tako i kasnije (odresci računa na majku), ne može ga se odjaviti iz stana bez suda, pa postoji li onda kakav način da ga se natjera da plati svoj dio? S ocem je bilo problema, alkoholičar je, ove godine je nakon prijave policiji zbog prijetnji smrću majci i agresivnog ponašanja dobio presudu da mora ići na liječenje od alkoholizma. Hvala na odgovoru i razumijevanju!
  3. Poštovani, imamo par nejasnoća u vezi nasljeđivanja bakinog stana i plaćanja poreza. Radi se o situaciji gdje moja baka hoće ostaviti stan od 36 m2 poslije svoje smrti svojoj kćeri (jedini potomak, djed preminuo). Kćer od bake (moja majka) je vlasnik stana od 30 m2. Dali ako joj baka ostavi stan ona mora platiti porez na promet nekretnina od 5% zato jer već posjeduje jednu nekretninu? Ako mora platiti navedeni porez, bi li bi se moglo izbjeći njegovo plaćanje ako se napravi ugovor o doživotnom uzdržavanju između bake i mene (unuka) koji ne posjeduje nekretninu? Pitanje je dakle kako bi mogli obaviti nasljeđivanje stana s najmanje moguće sveprisutnih troškova u takvom procesu? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija