Jump to content

anmary39

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je anmary39 objavio

  1. Poštovani gdine. Felixx, ovako, djelomično se slažem s Vama u smislu da doista ima svakakvih presuda, da ti pamet stane (iz vlastitog iskustva), a da ne pričam da su kriteriji za određivanje visine uzdržavanja različiti od suca do suca. Pa tako recimo sutkinja na plaču od 15000 kn dosudi uzdržavanje od 1800, presuda zbrčkana, učinjene sve moguće i nemoguće bitne povrede, županijski ukida presudu i vraća na početak. E sad ja Vas pitam, gdje je tu dobrobit djeteta, tko pita mame kod kojih je dijete, gdje će one namaknuti novce za njihove potrebe, dok se očevi svim silama i na sve moguće načine protive izdvajanju poštenog iznosa (u slučaju da doista mogu, kao što je ovo slučaj), kupuju nove aute za koje uredno imaju novaca (mislim da imaju novaca za kredite za nove aute), sebi plaćaju doškolovavanja, kupuju markiranu odječu, imaju kućnu pomoćnicu.... Pljuju po mamama katastrofa, itd., da sve ne nabrajam što je već tisuću puta napisano i izrečeno, i vjerujte mi da je puuuno više takvih očeva nego onih kojima je nakon razvoda najvažnije djete, a ne osveta bivšim partnerima pa makar to bilo i na štetu djeteta. Također, ove neplatiše, odnosno povremene neplatiše koje vi branite, njih nije briga gdje će mame namaknuti novce za djetetove potrebe za vrijeme dok oni ne plaćaju, niti to mame itko pita, one moraju, moraju se snaći kako znaju, radeći dva posla, jer djeci trba dati jesti, treba ih obući, poslati u školu, kupiti knjige, oprati, speglati.... i tako dalje.
  2. Ovo je staro, od 1.09.2014. sukladno novom obiteljskom zakonu, primjenjuju se nove tablice po platnim razredima, imate ih u novom obiteljskom zakonu http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_09_106_2061.html
  3. Poštovani, vidim da još netko čita postove, što mi je drago. Pod ovim da mene u cijeloj priči nema, mislila sam da meni od MOJE PLAĆE za mene osobno ne ostane ništa. Tih 1500 kn što daje otac klinac pojede u mjesec dana, a da se razumijemo, osim tih 1500 kn, ne daje mu ama baš ništa, još i dječje darove uzme sebi, da mu nebi uzmanjkalo za garderobu, novi auto i tako... Što znači da ja sudjelujem u troškovima djeteta u malo većem iznosu od njega, sa duplo manjom plaćom. Sva briga oko njega je na meni, i neka je, uživam u tome, on je moja najveće blago i najveća sreća, i samo želim da mu bude bolje, da mu nemoram stalno ponavljati, strpi se malo, sada smo puno potrošili na školu, malo kad zaštedimo... A tatu nije briga koliko koštaju knjige, šk. pribor, odjeća, obuća, itd....., on ga uzme eventualno svaki drugi vikend i vrati ga doma u nedjelju rasštemanog. Meni netreba njegova plaća, pa niti dok smo bili u braku nisam ništa imala od toga, on je uvijek sve potrošio na sebe, doškolovanja, odjeću..., itd. Ja sam otplaćivala stanbeni kredit, od kojega je naravno kod razvoda, kao i svaki pravi muškarac tražio polovicu otplaćenog iznosa i naravno dobio... Na ovu temu bi se puno toga dalo reči, napisati... Mene je samo zanimalo dali ću ako dignem tužbu za promjenu visine uzdržavanja, s obzirom da je donesen novi zakon s onim famoznim tablicama, to pravo moći i ostvariti na što bezbolniji način, jer vjerujte trebati će mi doista puno snage i živaca.
  4. Nekako mi se iz vaših odgovora, (čitajući između redaka), učinilo da mi želite reči, pa što pobogu ova hoće, zar to nije dovoljno?..., odnosno nećete dobiti ništa, ne poduzimajte ništa.
  5. A, gospodine Gringo, mislim da ovaj forum nije mjesto za ovakove analize. Meni je doista mučno od svega toga, ja sam samo mama koja obožava svoje dijete i želim za njega sve najbolje, odnosno samo želim da ima sretno djetinjstvo, i doista se trudim na sve moguće i nemoguće načine. A vjerujte, da u ovakvim situacijama to nije nimalo lako, pogotovo kad druga strana ne želi nikako komunicirati. Samo me je zanimalo dali će se novi zakon primjeniti ako dignem tužbu za povećanjem uzdržavanja, s obzirom da se gospodinova plaća udvostručila od vremena razvoda, a 1500 kuna pokrije samo polovicu režija, đeparac, šk. kuhinju i vanškolske aktivnosti, ostalo je sve na meni. Neda mi se bacati 2000 kuna (koje ionako nemam) odvjetniku, ako nemogu računati na ispravnost našeg pravosudnog sustava. Eto, to je ukratko. Voljela bi dobiti neki konkretniji odgovor.
  6. za vrijeme šk. god., svaki drugi vikend, ali ne uvijek, ako ocu odgovara onda ga pozove, ako ne nikom ništa. Po presudi bi trebao i u tjednu, jedno popodne, ali to više ne prakticira. Pošto se otac nastanio u susjenoj zgradi, nađu se tu i tamo na igralištu. Tjedan zimskih praznika i četri tjedna ljetnih. Djete nevoljko ide k njemu, sve teže i teže. A da ne zaboravim, bivši sad čeka i drugo dijete s novom ženskom.
  7. Ovako, ja sam računala na godišnjoj razini, kad sam sve zbrojila ispalo mi je cca 3500-4000 kuna mjesečno, znači režije, odjeća, obuća, knjige, rođendani, izleti, vanškolske aktivnosti... U ovaj iznos nije uračunat stambeni kredit koji otplačujem za stan u kojem živim s djetetom. Kao što sam već gore spomenula bivšem sam morala isplatiti do zadnje lipe iznos kredita koji sam otplatila kad smo bili u braku. Znači, svojem sinu nije ostavio apsolutno ništa. Osim ovh 1500 kn što plaća, ne kupi mu apsolutno ništa, čak kad je i kod njega na praznicima ja kupujem i bon za mob., da me može nazvati. Njegova plaća je oko 14000-15000 kuna. Moja oko 6500 kn. Još se pitam u svemu tome, što nikad nisam razmišljala i što mi je normalno i uživam u tome, a gdje je sva moja briga za malog u cijeloj priči??? Bivši se ponaša kao da ja ne postojim, što znači da odbija apsolutno svaki oblik komunikacije, ignorira me do kraja, ja nikad neznam kada bude mali išao k njemu, niti kad će se vratiti, kuda ga budeo vodio... itd.
  8. E, to je mene zanimalo (kao i mnoge mame u sličnoj situaciji, koje se snalaze kako znaju i umiju) jer mi to u svakom slučaju olakšava cijelu situaciju, jer nemam posla s čovjekom. Sad ću se još koji tjedan psihički pripremiti na napade koji će uslijediti, informirati se oko odvjetničke tarife i krećem u boj, naravno da mojem sinku bude bolje, ja od idiota netrebam ništa.
  9. Ova moja odvjetnica naplaćuje i dobar dan, a gdje neće i tužbu za povećanje. Bivši me bude izmasakrirao (preko malog), naravno psihički, za to se pripremam. Ovo što mi ti pišeš se primjenjivalo po starom zakonu, i to znam. Mene konkretno zanima ako ja dignem tužbu za povećanjem, hoće li se na određivanje visine uzdržavanja primjenjivati novi zakon, koji decidirano određuje iznos uzdržavanja, u ovom slučaju to bi bilo negdje oko 2500 kn u odnosu na sadšnjih 1500., što i nije zanemariva svota???
  10. Zapravo je bilo pitanje, jeli novi OZ primjenjiv i na nas koji imamo presude po starom? Tada bi to puno lakše i jednostavnije išlo (bez dokazivanja i natezanja s pacijentom), zna se koliki se iznos mora izvajati po pojedinom platnom razredu. U protivnom se moram dobro naoružati s strpljenjem i dokazivanjem, žalbama i plaćanjem odvjetnika, jer je mojem bivšem puno i 1500 kn na plaćetinu od 15000 kn. A ja moram paziti na svaku kunu, odnosno u toj cijeloj priči mene nema, svi novci odu na klinca i ono najosnovnije. Dogovora s njim nema, malome ne kupi jedno šiljilo, a kamoli nešto drugo. Odbija apsolutno svaki oblik komunikacije samnom, tako da...,nije lako.
  11. Poštovani, molim savjet i uputu za poduzimanje ostalih mjera! Prilikom brakorazvodne parnice pred tri godine, "sporazumno"(pod prijetnjom) smo se ja i bivši suprug dogovorili oko visine uzdržavanja za maloljetno dijete koje živi sa mnom u iznosu od 1500 kuna, na tadašnja njegova primanja od 8500 kuna. U međuvremenu se njegova plaća udvostručila, a moja je ostala ista. Do sada nisam poduzimala ništa u svezi povećanja uzdržavanja, jer se nisam imala snage za borbu s bivšim. Sada je stupio na snagu novi Obiteljski zakon te su utvrđeni iznosi uzdržavanja prema platnim razredima po kojima bi on morao plačati 1000 kuna više. Radi se o samo jednom djetetu. Napominjem također da se ja brinem apsolutno o svemu, otplaćujem stambeni kredit u kojem živim s djetetom (on je uredno tražio polovicu otplaćenog dijela kredita do brakorazvoda( i dobio naravno), tako da sam se morala apsolutno sama pobrinuti kako i gdje ćemo ja i dijete živjeti). Sada će dobiti još jedno dijete. Stoga vas molim za tumačenje novog OZ, odnosno jesu li ti članci u vezi visine uzdržavanja primjenjivi na presude donesene po starom OZ i na koji način mogu ostvariti pravo na uvećenje uzdržavanja prema tablicama po novom OZ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija