Jump to content

akiri

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Samo da napomenem da u našem zakonu ne postoji termin pravo uživanja već pravo stanovanja, uporabe i plodouživanja. I osoba A ne može na cijeloj nekretnini imati pravo plodouživanja jer je ona na polovici nekretnine već vlasnik. Ne može se imati osnovano neko pravo osobne služnosti na dijelu koje je tvoje, već na onom dijelu gdje ti nisi vlasnik.
  2. Hvala na odgovoru. Ali cu pitati, jeste li sigurni? Kod osnivanja prava, osobi A ne treba pravo plodouzivanja jer joj nije namjera iznajmljivati nekretninu i ubirati plodove, nego zivjeti u nekretnini dok je ziva. Osoba B je na svoju polovicu vlanistva osobi B dala pravo doživotnog stanovanja i na taj je nacin ograničila dio svojeg pravo vlasnistva (a to je stanovanje, jer je to pravo dala nekom drugom. U članku 217 zakona o vlasništvu piše da vlasnik zadržava pravo raspolagati onim dijelovima nekretnine koji nisu namijenjeni stanovanju i onim dijelovima koji nisu predmetom stanovateljeva prava stanovanja, ali ne tako da time spriječi izvršavanje prava stanovanja. Kako biste vi to protumacili? Taj me članak buni i po njemu iscitavam da se osoba B ipak ne može useliti u nekretninu. U zakonu postoji i pravo da imatelj prava stanovanja može tužiti vlasnika za uznemiravanje. Po meni, tim je danim pravom osoba B ograničila svoja prava vlasništva. Napominjem da osoba B ne zivi u toj nekretnini (to je starina) već ima svoj stan. Voljela bih da sam ipak ja u pravu, bar kako ja isčitavam Zakon (on se može svakako tumačit). Hvala još jednom!
  3. Molim ako mi netko moze odgovoriti! Hvala!
  4. Poštovani, molila bih za pomoć u svezi osobnog prava doživotnog stanovanja. Radi se o slijedećem: osobe A i B su vlasnici nekretnine svaki u 1/2 dijela stim da osoba A ima utemeljeno osobno pravo doživotnog stanovanja na 1/2 dijela vlasništa osobe B (upisan je teret na vlasničkom listu). Moje je pitanje (zbog sigurnosti i svakakvog tumačenja Zakona) da li osoba B koja je dala to pravo smije doći stanovati s osobom A? Naime, pročitala sam u Zakonu (gdje se spominju osobne služnosti) da se vlasnik ili suvlasnik opterećene nekretnine može služiti samo onim dijelovima iste koji nisu namijenjeni stanovanju te da je vlasnik zbog danog prava dužan to pravo trpjeti ili zbog njega nešto propuštati. Imatelj prava stanovanja, prema Zakonu, može čak i tužiti vlasnika za uznemiravanje i onemogućavanje izvršavanja tog prava (na osobu A glase sve režije). Da li sam u pravu ako sam mišljenja (prema onom sto piše u Zakonu) da se osoba B ne smije useliti u nekretninu? Unaprijed se zahvaljujem na Vašim mišljenjima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija