Jump to content

dburek

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dburek objavio

  1. dburek

    Nužni dio

    Da li se darovana nekretnina za koju nisam znao da postoji, a koja nije bila uknjižena u gruntovnici, niti je spomenuta na ostavinskoj raspravi od strane daroprimatelja, smatra naknadno pronađenom imovinom. Darovana nekretnina je uknjižena u gruntovnici 5 godina nakon smrti ostavitelja. Na taj bi način mogao potraživati nužni dio. Pozdrav
  2. dburek

    Nužni dio

    Da li imam pravo na nužni dio koji se odnosi na stan koji je moj pokojni otac za života darovnim ugovorom darovao unuci - mojoj nećakinji. Na ostavini nije spomenut stan, koji je tada glasio na drugu osobu sa kojom je moj pokojni otac sklopio ugovor, za koji ja tada nisam znao, pa nisam niti potraživao nužni dio. Slučajnim uvidom u gruntovno stanje stana, uvidio sam da je sada upisani vlasnik moja maloljetna nećakinja. Iz gruntovnice sam zatražio i dobio ovjerenu kopiju ugovora kojim je otac stekao nekretninu kao i Ugovor o darovanju. Moja nećakinja se uknjižila na stan 5 godina nakon smrti moga oca. Darovni ugovor s maloljetnom nećakinjom je sklopljen više godina prije očeve smrti (dok je stan glasio na treću osobu). Vanknjižno vlasništvo stana pokojni otac je stekao ugovorom iz 1971., koji je također uknjižen u gruntovnici tek 5 godina nakon očeve smrti. Sada bih potraživao nužni dio, ako na to imam pravo i ako nije došlo do zastare roka. Molio bih odgovor te se unaprijed zahvaljujem na komentaru.
  3. U tom slučaju mi je nejasno zašto se u zakonu na više mjesta povezuje potraživanje nužnog dijela po darovnim ugovorima uz smrt ostavitelja, s obzirom da sam kao nasljednik prvog reda iza mog oca navedenim darovnim ugovorom zakinut na pravo koje me pripada kao nužnog nasljednika. Smatrate li da imam pravo potraživati nužni dio po navedenom darovnom ugovoru, za koji sam saznao tek nedavno i smatram da mi je za očevog života namjerno zatajen? Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.
  4. Da još jednom pojasnim: Skrbnica mog nećaka nije spomenula Ugovor o darovanju na ostavinskoj raspravi, a uvidom u zemljišnje knjige prije rasprave utvrdio sam da je vlasnik predmetnog stana tada bila sasvim druga osoba. Pravni poslovi o kojima nisam imao saznanja nisu mi bili poznati u trenutku kada je moj otac umro. Da li mog nećaka to čini nepoštenim posjednikom sukladno čl. 138 ZN-a. Pozdrav.
  5. Poštovani, molio bih Vaše mišljenje koje se odnosi na darovni ugovor, kojim je moj otac za života darovao stan unuku, mom nećaku. Nasljednici prvog reda smo moj nećak i ja. Nakon smrti mog oca (umro 2014.), prilikom ostavinske rasprave predmetni stan u kojem je živio moj otac nije bio spomenut, kao ni Ugovor o darivanju istog stana, očigledno stoga što u to vrijeme bio ništavan s ozbirom da je stan bio uknjižen kao vlasništvo sasvim druge osobe te ga moj otac tada nije ni mogao darovati. Nedavno sam slučajnim uvidom u ZK ustanovio da je stan u međuvremenu, nekoliko godina nakon smrti mog oca, uknjižen na mog nećaka putem gore spomenutog Ugovora o darovanju. Po ZN-u smatram da bih trebao imati pravo na nužni dio. Pitanje: 1. Da li za vraćanje darova zbog povrede nužnog dijela prema gornjem opisu se primjenjuje čl. 138 ili čl. 84. ZN-a. 2. Da li se u tom slučaju provodi ostavina za naknadno pronađenu imovinu ili se ide na tužbu. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  6. ugovor o dosmrtnom uzdržavanju - sporan članak Molio bih odgovor na pitanje vezano uz članak Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju: u čl. 1. navodi se nekretnina - KUĆA koja se daje u vlasništvo uzdržavateljici, a u čl. 3. se navodi da se ostavljaju i sve pokretnine koje se nalazeu PREDMETNOM STANU. Kako se u članku 1. navodi da je nekretnina i KUĆA, a ne spominje se stan (kuća se sastoji iz stana u prizemlju i stolarske radionice u suterenu) smatram da bi pokretnine koje nisu prcizirane i nalaze se u suterenu bile predmet ostavine tj. nasljeđivanja.??? Molio bih samo stručne odgovore. Hitno, uskoro je ostavinsko ročište. Unaprijed zahvalan na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija