Jump to content

marinha

Korisnik
  • Broj objava

    106
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Hm, mi smo odbijali primiti njihovu poštu, vraćali smo ju neotvorenu i sad nas već dugo nisu gnjavili ni s čim...
  2. Znači, ne mora donjeti nikakvu obavijest da joj je bolovanje produženo? Samo doznake kao i obično na kraju mjeseca u slučaju da je i dalje na bolovanju?
  3. Pozdrav! Trebam savjet što učiniti u slijedećoj situaciji: Kolegica radi na određeno, zamjena je za djelatnicu koja je na rodiljnom dopustu. Na bolovanju je zbog bolesti i donjela je na početku bolovanja obrazac "obavijest o privremenoj nesposobnosti za rad" na kojoj stoji očekivano trajanje bolovanja 42 dana i dalje je redovno donosila izvješća o bolovanju (tzv. doznake). E sad. Ta 42 dana su istekla prošli četvrtak (prije 5 dana), a od kolegice ni traga ni glasa. Ne javlja se na mobitel i ne možemo nikako do nje. Što sad? Da li je ona morala donjeti novu obavijest ako joj je bolovanje produženo? Da li uopće ima nekakvu obvezu prema poslodavcu? Hvala!
  4. čl. 104. Zakona o javnom bilježništvu... pa Vi odlučite. Hvala!
  5. Znam razliku između ugovora o djelu i autorskog ugovora. Ovo nije ni jedno ni drugo. Ovo je ugovor o sponzorstvu. Kako to tretirati?
  6. Znam razliku između ugovora o djelu i autorskog ugovora. Ovo nije ni jedno ni drugo. Ovo je ugovor o sponzorstvu.
  7. Ljudi upomoć!!! Nigdje ne mogu naći ništa o ovoj temi. Našla sam sve o isplati sponzorstva između firmi, udruga, sportaša pojedinaca itd. itd., poveznice sa Zakonom o porezu na dobit i PDV-om, međutim nigdje ništa o fizičkim osobama. Slučaj je slijedeći: obrazovna smo ustanova, isplaćujemo sponzorstvo fizičkoj osobi (koja je naš zaposlenik) za izdavanje zbirke zadataka. Zauzvrat djelatnik će nama dati 10 besplatnih primjeraka zbirke za našu knjižnicu. Ujedno smo i suizdavač zbirke. Imamo Ugovor o sponzorstvu. Na koji način mu smijemo to isplatiti? Isključivo na žiroračun pretpostavljam, ali me zanima da li plaćamo poreze i doprinose na to ili se možda to tretira kao autorsko djelo pa plaćamo samo porez ili isplaćujemo neoporezivo? (Još uvijek tražim po papirima da li možemo biti ujedno i sponzor i suizdavač, pa ako netko zna nešto i o tome, bila bih zahvalna... Prvi put imam ovakav slučaj...) Eh, da , i ako mi budete mogli pomoći treba mi i zakonska podloga, jer bih to trebala i šefu objasniti i dokazati. Zvala sam poreznu, rekli su da će provjeriti i nazvati, međutim još ništa.... Help!!!!
  8. Na isti način kako plaćate porez sad, mogli ste obračunati i sami uplatiti porez na taj prijašnji iznos. Međutim, kako kažem, ne mogu dobiti uvid u tekući račun bez naloga.
  9. Ako je tekući račun, porezna nema pravo uvida u transakcije bez naloga. Ako je žiroračun onda će sve vidjeti.
  10. neto iznos * 1,260239 = bruto primjer: neto 10.000 bruto = 10.000 * 1,260239 = 12.602,39 priznati izdaci 30% = 3.780,72 osnovica za porez = 8.821,67 porez 25% = 2.205,42 prirez 18% = 396,98 napomena: ova formula primjenjuje se samo za stopu prireza od 18%. ako je drugačija stopa prireza formula se mijenja.
  11. Ma sve ja to razumijem, ali opet s druge strane, to nije ovrha, nego suglasnost djelatnika da mu se redovne rate kredita podmiruju s plaće a ne trajnim nalogom ili ne znam čime. Na neki način djelatnik sam traži da mu se skida s plaće, prije dva tjedna je kod nas popunjavao papire za kredit. Znači, nije ovrha zbog neplaćanja nečeg, nekog duga ili sl. Ne znam kolikog onda smisla ima uopće cjepidlačiti oko toga. A niste mi rekli ni na što bih se trebala pozvati tj. gdje piše da Izjava mora biti u originalu? To piše samo u Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, ali ujedno piše i da taj zakon primjenjuju samo Financijska agencija, Hrvatska narodna banka i banke.
  12. Kolegica je imala sličan slučaj. Otvorila si je zaštićeni račun da joj ovrha ne sjeda na dječji doplatak. Karticu nije dobila, nego je mogla podići novce s tog računa samo osobnim dolaskom u banku uz predočenje osobne iskaznice.
  13. Pozdrav! Trebam mali savjet. Radim u odjelu računovodstva. Danas smo dobili Izjavu o suglasnosti za zapljenu plaće (kredit) za jednog našeg djelatnika. Navedeno je došlo od vjerovnika običnom poštom (ne preporučeno) i bez povratnice. Ako sam dobro shvatila u čl. 124 st. 3 piše da se takva isprava mora dostaviti preporučeno s povratnicom ili preko javnog ovršitelja, odnosno javnog bilježnika. Sama Izjava je kopirana, nije original. Prije par mjeseci bila sam na seminaru na kojem su između ostalog rekli: ako zapljena dođe bez povratnice ili je kopija, vratite to i recite da nije u skladu sa Zakonom. E sad, za dostavu sam našla i mogu se pozvati na članak 124, međutim nigdje ne mogu naći da Izjava mora biti u originalnom primjerku. Malo mi je to i čudno s obzirom na to da se, ako se dobro sjećam, i izdaje samo u jednom primjerku. Što savjetujete? Da vratim Izjavu i pozovem se samo na način dostave ili su predavači na seminaru u pravu i da tražim i originalni primjerak? Ako da, možete li me uputiti na članak u kojem to piše, da se mogu pozvati na njega? Hvala!
  14. @nim: A ne mogu samo tako ne platiti račun. Ne dolazi on naplatiti vodu, dobijem uplatnicu i račun komunalnog poduzeća. Tako bih samo stanodavcu napravila problem, a čovjek je stvarno bio fer i korektan prema meni, jer taj dug bi bio evidentiran kao njegov u tom poduzeću kad se ja jednog dana odselim, akomunalno poduzeće ga sigurno neće zaboraviti nego će mu vjerojatno ako ne bude platio sjesti ovrhom na plaću, jer njih ne zanima je li predstavnik lagao ili ne. @bovu: Hvala. Poslala sam mail tom poduzeću s pitanjem na koji način dokazati da sam sama u stanu ako predstavnik zgrade tvrdi suprotno. Ako ne dobijem odgovor u nekih tjedan dana, onda ću pokušati pismeno, s povratnicom, ugovorom o najmu i prijavom prebivališta. Javit ću razvoj situacije.
  15. Dragi moji, trebam savjet. Podstanar sam i živim sama u stambenoj zgradi gdje se potrošnja vode obračunava prema broju osoba u kućanstvu i gdje samo predstavnik zgrade može prijaviti ili odjaviti navedeno. Moj problem je slijedeći. Moj predstavnik stanara je bez mog znanja prijavio da sa mnom netko živi (što nije istina) i dobila sam račun za vodu za dva člana. Nakon što sam ga kontaktirala bio je jako bezobrazan i rekao da su mu susjedi rekli (nakon pritiska s moje strane rekao je točno koja gospođa) da sa mnom netko živi. Nakon što sam mu rekla da gospođa koja živi pokraj mene i susjedi ispod mene s kojima najviše kontaktiram mogu potvrditi da živim sama, rekao je da ga ti imbecili ne zanimaju i da on nema ništa s tim (??!!!), da mi neće odjaviti jednog člana. Nakon konzultacije sa stanodavcem rekao mi je da je i on imao problema s njima, točnije s tom gospođom koja je dala tu prepametnu izjavu (a vidi me možda jednom mjesečno na stubištu ako se slučajno sretnemo), da će pokušati razgovarati s njom i predstavnikom zgrade, ali on ne može ništa napraviti jer samo predstavnik zgrade može prijaviti promjenu broja članova kućanstva. Što da radim i na koji način da istjeram pravdu?? Što je najsmješnije ukupan broj stanara u zgradi se nije promijenio, nego samo kod mene u stanu iz čega proizlazi da se netko iz zgrade doselio kod mene!!! Help!! Što da radim, gdje da potražim rješenje? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija