Jump to content

Spitfire

Moderator
 • Broj objava

  8375
 • registrirao se

 • Osvojio dana

  116

Spitfire je zadnji put osvojio dan siječanj 8

Spitfire objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

4 pratitelja

O Spitfire

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

13332 pregleda profila
 1. Upisano društveno vlasništvo znaći da je nekretnina, dakle zemljišna čestica sa zgradom vjerovatno vlasništvo JLS koje su po prijašnjim propisima morale nositeljima stanarskog prava na njihov zahtjev prodati stanove u takovim zgradama. Kako je kasnije uspostavljeno vlasništvo posebnih dijelova nekretnine (etažirano) vlasnici tih posebnih dijelova su oni koji su upisani u ZK s neodređenim suvlasništvom u cijeloj građevini tj. zajedničkim dijelovima. Pošto je ista i zaštičeno kulturno dobro u teretovnici je upisana zabilježba u korist RH što znaći da je prodavatelj kulturnog dobra dužan najprije
 2. Nije čudno da su vas odbili, niti ćete dobiti točan razlomak idealnog dijela dok god pogrešno smatrate da je idealni dio točno odrediv. Naprotiv, nije. Idealni dio je pravno razdjeljena stvar na sadržajno jednake dijelove kojima je veličina određena veličinom suvlasničkih dijelova. Pa kako nekretninu čini zemljišna čestica i sve što je s njom trajno spojeno na površini ili ispod nje tako bi bili suvlasnik u idealnom dijelu, dakle u nekom omjeru, svega što se odnosi na tu nekretninu. Pa bilo to 1/3, 2/5 itd., u tome omjeru bi bili suvlasnik zemljišta, kuće, stana, garaže, vrta i dvorišta. Uspos
 3. Spitfire

  Bespravna gradnja

  Zastara prekršajnog progona prema PZ je 4 godine. To se odnosi i na prekršaje tj. novčane kazne iz Zakona o gradnji. No to i dalje ne utječe na činjenicu da imate nelegalno dodane otvore na građevini.
 4. Naravno. No, nažalost smo postali takovo društvo u kojemu je bitnije sve drugo od ovoga. Pa kad bi ga bilo, možda bi sve bilo jednostavnije.
 5. Na način koji ste prvotno zamislili možete prodati samo svoj suvlasnički udio, ne i njegov. Eventualno bi mogli tražiti razvrgnuće suvlasništva civilnom diobom gdje bi se stan/ovi prodali na javnoj dražbi. To za sobom povlači to da vjerovatno ne bi dobili niti dijelili pravu vrijednost stanova, no u slučaju da imate novčana sredstva možete se pojaviti kao kupac gdje bi se od utvrđene cijene odbila vrijednost vašeg suvlasničkog omjera. Pokretnina kao takova je isto bračna stečevina te bi imali pravo na obveznopravni zahtjev. Idealno bi bilo da možete sve to riješiti sporazumno, no ako
 6. OK, to je u biti ono što sam naveo. Vama treba aneks ne za zajedničke dijelove nego, kako je vlasništvo posebnog dijela nekretnine etažno vlasništvo u određenim omjerima, suvlasnički udio u nekretnini i oznaka etaže. Kako ne vidim razlog za nepotpisivnje aneksa jer prodavatelj istim ništa ne dobija niti gubi, probajte još jednom razgovorom to riješiti a ako ne ide dopisom odvjetnika pod prijetnjom tužbe i snošenja troškova, jer to će vas na kraju i čekati ako je isti toliko zadrti, tužba za utvrđenje vlasništva.
 7. Spitfire

  Servis

  Dobro, to je onda vaš zaključak koji ne mijenja puno na stvari u vezi dokazivanja i ostaloga navedenog. Iako to ovisi i o vrsti spojke, sama papučica daje određenu vrstu upozorenja, "visoka" papučica istrošenost lamele a "niska" mogući problem sa pokretnim dijelovima koji odvajaju spojku. Moguće da je i ta plastika koju spominjete dio samoštelujućeg dijela već bila napukla pa je papučica bila niska te je popustila do kraja na putu do drugog servisera. Za ostavljanje preko noći u ovo vrijeme, logično objašnjenje bi bilo temperiranje dijelova motora, spojke i mjenjača jer se materijali i maziva
 8. "Ugovor o utvrđenju i diobi zajedničke imovine u svezi s razvodom, nije ugovor o uređenju imovinskih odnosa ( bračni ugovor) za koji se tražio oblik javnobilježničkog akta (kasnije, prema ObZ, ovjera potpisa)...Pogrešno je pravno stajalište nižih sudova, da se radi o ugovoru o uređenju imovinskih odnosa među bračnim drugovima (bračni ugovor). To zato, što prema stajalištu ovoga suda navedena zakonska odredba propisuje i oblik ugovora kojim bračni drugovi zaključuju na postojećoj ili budućoj imovini (bračni ugovor) i koji svoje imovinske odnose uređuju drugačije od načina kako ih određuje zakon
 9. Spitfire

  Servis

  Dakle, iz navedenoga ste vi već imali problem sa spojkom te ste poradi toga i išli u ovlašteni servis gdje ništa nisu mijenjali osim napravili dijagnostiku mogućeg kvara i trošak popravka. Papučica spojke je kao takova dio cjelokupnog sistema i tu je moguće da je već bio problem sa istom tj. dijelom sistema za odvajanje spojke (npr. loše gumice hidrauličnog sistema odvajanja, lagano probijanje viljuške odvajajučeg ležaja), što je moglo kulminirati totalnim kvarom baš na putu do drugog servisera, propadanjem papučice spojke. Ono što vam želim reći ovim uvodom je to da sama izjava drugog s
 10. Kada je uspostavljeno vlasništvo posebnog dijela nekretnine, prodaje se upravo to. Dakle, onako kako je označeno u zemljišnim knjigama: E-xy, Stan x, koji se nalazi u ... građevine (ako je upisano i "označeno xy bojom u etažnom elaboratu) koji se sastoji od ... ukupne korisne površine od xy m2, te sporedni dio u dvorišnoj građevini kao pripadak vlasništvu posebnog dijela nekretnine u naravi garaža broj x (ili parkirno mjesto) površine xy m2. Ne znam što vi smatrate pod zajedničkim dijelovima, no oni se ne mogu prodati, niti biti navedeni u ugovoru.
 11. Vi jeste bili stranka u postupku ali prema Zakonu o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama poziv na uvid u spis radi izjašnjenja dostavlja se strankama javnom objavom na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela na čijem se području nalazi zgrada za koju se traži izdavanje rješenja o izvedenom stanju. U postupku izdavanja građevinske dozvole za nadogradnju biti ćete pozvani osobnom dostavom na uvid u spis gdje imate priliku staviti svoje primjedbe. Ako se iste ne uvaže, na rješenje o izdavanju građevinske dozvole imati ćete pravo žalbe pa i pokrenuti upravni spor.
 12. Pa onda imate rješenje o izvedenom stanju a građevina za koju je isto doneseno u postupku legalizacije smatra se građevinom za koju je izdan akt za gradnju i uporabna dozvola.
 13. Prostorni planovi u takvim mjestima uvijek propisuju nešto "iznimno" pa bi valjalo vidjeti što kažu detaljniji planovi.
 14. Spitfire

  Montazna garaza

  Zakon kaže onako kako sam naveo. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta isto bi se odnosilo kao i za nadstrešnicu, zavisi što je propisano prostornim planom. Ako nije propisano PP, moguće da je JLS isto uredila prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu odlukom o aglomeracijskim i mjerama o uređenju i održavanju poljoprivrednih zemljišta ili nekoj sličnoj odluci.
 15. Spitfire

  Montazna garaza

  Kako ispada da bi to bio ogradni zid, do 1,6 m visine bez dozvole ili glavnog projekta, na građevnoj čestici postojeće građevine.
×
×
 • Napravi novi...