Jump to content

Spitfire

Moderator
 • Broj objava

  8027
 • registrirao se

 • Osvojio dana

  107

Aktivnosti reputacije

 1. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Matrix u useljenje u kuću u kojoj imam1/3 suvlasništva   
  Možete. No u biti možete tražiti i predaju u posjed svog suvlasničkog udjela a koji bi to bio valjalo bi utvrditi dogovorom. No kako opisujete da bi brat tu imao štošta protiv postoji i sudska zaštita. Naime, pravo vlasništva je apsolutno subjektivno pravo iz kojeg vlasnik crpi ovlasti da sa stvarima i koristima od nje čini što ga je volja te da svakog drugog od toga isključi, pod uvjetom da ne postoje zakonska ograničenja i tuđa prava na stvari. Ako do otklanjanja povrede vlasništva ne dođe dobrovoljnom radnjom osoe koja je povredu učinila, vlasnik u odnosu na osobu koja je povredu učinila može zaštitu zahtjevati pred sudom. Prema tome suvlasnik  ima pravona zaštitu svog idealnog dijela i prema drugim suvlasnicima, što uključuje i njegov zahtjev za predaju u posjed njegova suvlasničkog dijela, jer je suvlasnik glede onog idealnog dijela stvari koji odgovara njegovom suvlasničkom djelu vlasnik i pripadaju mu prema svima sve vlasničke ovlasti. 
 2. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od Grabarić Imbra u Žalba koja to (ni)je   
  Stvarno zanimljivo pitanje zbog čega je i meni trebalo malo više konzultacija, no ni tu mišljenja nisu jednoznačna. Dakle da, stranka bi i u rješenju kojim se obustavlja postupak u povodu odustajanja od žalbe imalo pravo na pravni lijek-žalbu drugostupanjskom tijelu. Međutim nakon svega, mišljenja sam da bi u toj žalbi na rješenje o obustavi postupka ako stranka opet ne plati pristojbu imalo se osnova za čl.19 jer je tijelo koje je bilo nadležno postupiti po zahtjevu, u tome dijelu koji se tiče pristojbe postupilo tj., pozvalo je stranku da u određenom roku uplati pristojbu.
 3. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od RHEADUBROVNIK u Povrat darovanog suvlasništva nekretnine   
  Naravno da je moguće vratiti darovano no s time se ne briše pravo služnosti koje ostaje upisano kao takovo i briše se eventualno odreknućem ovlaštenika prava služnosti, što iz opisanoga ne vjerujem da će bivši napraviti. Prema tome možda vaš problem i nije u tome kada će bivši saznati za povrat dara, koliko je u tome da banke nisu (barem je tako bilo) sklone davati kredite za nekretninu na kojoj postoji upisano pravo služnosti. To bi prvo trebali provjeritit s bankama.
 4. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od M.Gub u Dobrovoljno razvrgnuće suvlasničke zajednice   
  Potreban je ugovor podoban za zemljišnoknjižnu provedbu. Predložak ugovora možete naći u Predlošcima, koji mora biti ovjeren po JB. Ukoliko niste sigurni da to možete sami odraditi uvijek se može angažirati odvjetnički ured, pa uglavnom i ovl.geod.uredi imaju već neke s kojima surađuju na ovakovim slučajevima.
 5. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od M.Gub u Dobrovoljno razvrgnuće suvlasničke zajednice   
  U biti, da. Nakon predaje parcelacijskog elaborata u katastar, isti će provesti parcelaciju te po službenoj dužnosti poslati da se promjene provedu u ZK. Nakon toga će u ZK na podjeljenim parcelama biti upisani svi suvlasnici te tada ugovor o podjeli za prijedlogom za upis prava vlasništva (imate ga tamo) predajete u zemljišnoknjižni odjel da se izvrše promjene temeljem ugovora u kojem je određeno koja čestica kome pripada te međusobne suglasnosti (dozvole) za uknjižbu na pojedinoj čestici. 
 6. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Borbena7 u Žalba koja to (ni)je   
  Stvarno zanimljivo pitanje zbog čega je i meni trebalo malo više konzultacija, no ni tu mišljenja nisu jednoznačna. Dakle da, stranka bi i u rješenju kojim se obustavlja postupak u povodu odustajanja od žalbe imalo pravo na pravni lijek-žalbu drugostupanjskom tijelu. Međutim nakon svega, mišljenja sam da bi u toj žalbi na rješenje o obustavi postupka ako stranka opet ne plati pristojbu imalo se osnova za čl.19 jer je tijelo koje je bilo nadležno postupiti po zahtjevu, u tome dijelu koji se tiče pristojbe postupilo tj., pozvalo je stranku da u određenom roku uplati pristojbu.
 7. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Borbena7 u HRT Pretplata - Laptop, mobitel   
  Ne znam što zakonodavac ili bilo tko drugi poznaje ili ne, niti išta tvrdim, samo tumačim da je sve prije pa tako i drugi uređaj svrstao pod prijamnik.
  I to sam napomenuo,
  pa se uzimaju drugi propisi ili relevantni izvori koji nešto definiraju.
  No, ako ćemo baš tjerati mak na konac, čak i sam Zakon o HRT-u u jednom dijelu definira te druge uređaje, "...druge uređaje za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.)..." gdje opet ni pod sl. ne možete smjestiti antenu, smotanu žicu a niti krumpir.
 8. Haha
  Spitfire je dobio reakciju od Borbena7 u HRT Pretplata - Laptop, mobitel   
  Da ali ja znam da baš i ne pišem španjolski i namjerno sam stavio definiciju prijamnika i tu je, ako ste voljni pročitati, sve jasno pa mogu samo ponoviti,
  Naravno da ni jedan zakon neće a niti mora imati svaki dio koji nekome nije jasan propisan u slovo, no prema svemu navedenome prijamnik nije antena, niti smotana žica a nije ni krumpir naboden na metalnu šipku jer jednostavno ne pretvaraju informaciju u uporabivi oblik.
 9. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Borbena7 u HRT Pretplata - Laptop, mobitel   
  Neću tvrditi da nije tako kod vas no ja to na nijednom svom mobu nisam još vidio, a nekako mi nema ni smisla jer pored toliko free wifi (barem kod nas) pokrivenosti cijelih mjesta doslovno mogu imati godinama 0 kn na prepaid računu a surfati i primati bilo koji sadržaj, pa i HRT-ovo mrežno strujanje ( internet streaming), što je opet prijenosni signal i ekvivalent je klasičnom prijenosu radijskog i televizijskog programa. I primaju ga i mob i lapp.
   
  p.s. da se netko upitao, "pa na ovaj način mogu HRT-ov program mogu primati i u Tanzaniji, zar ne bi i oni trebali plaćati HRT pretplatu?", ne jer zakon kaže "...na području Republike Hrvatske..."
 10. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Borbena7 u HRT Pretplata - Laptop, mobitel   
  Naglasak je na nečemu drugom u cijeloj rečenici, "...radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za primanje radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu prijamnik)".
  Prema tome ni mob a niti laptop ne treba nikakovu posebnu karticu da bi primili barem radijski program. Na kraju krajeva više ne trebaju niti tv karticu da bi gledali program HRT-a.
  Što se tiče antene, ista ne spada pod to što aludirate jer je definicija prijamnika (zato je i boldano) da je isti električni uređaj za primanje obavijesti koji se prema načinu prijenosa naziva zvučni ili svjetlosni tj., radijski, televizijski i dr., koji nakon prijama informaciju pretvara u uporabivi oblik. Prema tome antena ne pretvara informaciju u uporabivi oblik nego je samo ako je potrebna prenosi određenom el. uređaju, prijemniku, a u što prema definiciji spadaju mobitel i laptop.
  Da se razumijemo, nisam ni ja nešto oduševljen plaćati nešto što ne gledam, ali po meni ste pogrešno protumačili propis i takovo što vam baš i nebi prošlo ni u žalbi a niti u evv. parnici.   
   
 11. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od Grabarić Imbra u Žalba koja to (ni)je   
  S naglaskom na odbaciti, što nije isto kao i obustaviti a što će biti jasnije na kraju.
   
  Zakon kaže "smatra se", dakle tretirati će kao da je stranka odustala od žalbe. Pa shodno tome
  primjeniti iznad navedeno je samo u slučaju ako nadležno tijelo postupi po zahtjevu, u svakom drugom slučaju će primjeniti čl.106 st.4 Zakona o općem upravnom postupku, pa tako i u ovom slučaju.
  Dakle, smatra se da je pristojbeni obveznik odustao od zahtjeva ako ne plati pristojbu ni nakon poziva iz čl.18 st.2 Zakona o upravnim pristojbama a dio o žalbi iz Zakona o općem upravnom postupku tada propisuje da kada stranka odustane od žalbe, postupak u povodu žalbe obustavit će se rješenjem.
 12. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od BRKICA00 u Suglasnost za geodetski elaborat   
  U ovom postupku udaljenost nekakove moguće građevine nema nikakove veze. Imate pravo na uvid u parcelacijski elaborat i novo uređene međe i samo na to možete imati eventualne primjedbe. Kada dođe do postupka izdavanja akta za građenje također ćete imati poziv na uvid u spis te opet imati priliku staviti nekakove primjedbe. No međutim, ako je prostornim planom dozvoljena minimalna udaljenost od međe 3 m (pa čak i neki imaju iznimno i manje), vaše zahtjevanje na 4 m udaljenosti neće imati nikakov utjecaj na izdavanje akta za gradnju. Pojednostavljeno, ako je prostornim planom određena minimalna udaljenost od 3 m investitor može građevinu staviti na tu udaljenost od međe sviđalo se to vama ili ne. 
 13. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od Grabarić Imbra u Plodouživanje, uporaba, pravo stanovanja   
  Zanimljivo pitanje poradi danih prava služnosti. Naime, prema pravu plodouživanja, plodouživatelj snosi sve troškove za uporabu i iskorištavanje poslužne stvari bez obzira na to koliki je prihod ostvaren od takove služnosti. No prema pravu služnosti uporabe i stanovanja, sve koristi koje se mogu crpsti iz stvari bez smetanja uporabovnika pripadaju vlasniku, pa je vlasnik dužan snositi sve redovite i izvanredne troškove i terete poslužne stvari, te je o svome trošku održavati u dobru stanju. Ako troškovi i tereti nadilaze korist koja preostaje vlasniku, mora ovlaštenik snositi taj višak, osim ako se odrekne svojega prava uporabe.
 14. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Matrix u Plodouživanje, uporaba, pravo stanovanja   
  Zanimljivo pitanje poradi danih prava služnosti. Naime, prema pravu plodouživanja, plodouživatelj snosi sve troškove za uporabu i iskorištavanje poslužne stvari bez obzira na to koliki je prihod ostvaren od takove služnosti. No prema pravu služnosti uporabe i stanovanja, sve koristi koje se mogu crpsti iz stvari bez smetanja uporabovnika pripadaju vlasniku, pa je vlasnik dužan snositi sve redovite i izvanredne troškove i terete poslužne stvari, te je o svome trošku održavati u dobru stanju. Ako troškovi i tereti nadilaze korist koja preostaje vlasniku, mora ovlaštenik snositi taj višak, osim ako se odrekne svojega prava uporabe.
 15. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od mutavi u Rok za izdavanje uporabne dozvole   
  15 dana. Kako se ubiti izdaju uporabna i građevinska, te kako bi trebalo postupati javnopravno tijelo i što se može ako im se baš i ne radi objašnjeno je u već dosta tema a neke od njih su, link1, link2, link3...
 16. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od frenki zg u Dogradnja i Etažiranje Stambenog objekta.   
  1. 400
  2. Bruto
  3. Da ne kopam jer mi se čini da ništa nije mijenjano, natkrivena terasa 0.50
  4. Da, koef 1
  5. Ukoliko su sve tri samostalne uporane cjeline, da. No, što se tiče vlasničkog lista, biti će upisano u jedan ZK uložak kao etažno vlasništvo sa određenim omjerima gdje će biti upisano suvlasništvo u određenom omjeru ali pod vlastovnicom svaka etaža posebno opisana i naveden vlasnik.
 17. Hvala
  Spitfire je dobio reakciju od BRKICA00 u Rok za izdavanje uporabne dozvole   
  15 dana. Kako se ubiti izdaju uporabna i građevinska, te kako bi trebalo postupati javnopravno tijelo i što se može ako im se baš i ne radi objašnjeno je u već dosta tema a neke od njih su, link1, link2, link3...
 18. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od prof u Pobijanje pravnih radnji   
  Dovoljno sam dugo ovdje da shvaćam da je svačiji problem ponaosob najvažniji, te da su u tome problemu umješani osjećaji. Međutim, na ovako postavljeno pitanje mogu odgovoriti tako kako jesam te ne znam poradi čega bi se vjerovnik morao upisati na nekretninu i ima li uopće osnova za to u zakonu. Prema tome ne vidim ni čime je stric doveden u zabludu. Činjenica je da vjerovnik sa nekakovim svojim potraživanjem postoji a isto kad tad dođe na naplatu. I zakon mu daje određene mogućnosti za to, ne da bi netko rekao da je nešto legalna prijevara nego poradi toga što bi se moglo reći da je stric doveo vjerovnika u zabludu time što nije podmirio potraživanje. Tako ni u ovome, da nije bilo namjere da se izbjegne plaćanje jer su eto novci bili na računu pa neka, da se tako jednostavno izrazim, ulovi tko što može od vjerovnika, ne vidim smisla jer se to tako ne radi. Onda se trebao tužitelj pozvati (pogotovo ako je najveći vjerovnik) i probati dogovoriti podmirenje potraživanja iz dobivene cijene. Međutim, naravno da onda vjerovatno ne bi bilo sredstava dovoljno za sve ove koji su se naplatili. I što onda njima preostaje kao opcija u zaštiti svojih prava? Upravo pobijanje dužnikovih pravnih radnji, te je moguće da bi onda netko od njih to pravo iskoristio. 
   
  Pa kako ih spomenuh na početku, osjećaji nemaju neke velike veze s Pravom. Isto daje nekakova prava ali i obveze, pa ne znam što bi po vama bilo bitnije od činjenice koju već napisah a ta je da potraživanje postoji, pa ako se ne može riješiti zastarom ili pobiti na nekakov drugi način, kad tad dođe na naplatu sukladno propisima.
  Rado bih vam ja napisao, ne sekirajte se nemaju oni nikakove osnove za tužbu, to će pasti u vodu ili navesti nekakovu činjenicu koja bi vam išla u korist ali iz opisanoga ne mogu jer ja to tako ne vidim. 
   
 19. Sviđa mi se
  Spitfire je reagirao na Matrix u Kupovina dijela zemljista.   
  Upisom promjene vlasnika u zemljišnu knjigu može se promijeniti vlasništvo cijele nekretnine ili idealnog dijela nekretnine upisane u zemljišnoknjižni uložak, ali ne i promijeniti vlasništvo određenog fizičkog dijela zemljišne čestice koja je upisana u zemljišnu knjigu. Dakle, ne može se upisati vaše vlasništvo , primjerice, samo na zapadnom dijelu parcele kvatrature 500 m2, a da druga osoba bude vlasnik istočnog dijela i obrnuto. 
  Da biste promijenili vlasništvo na određenom zemljištu koje je u katastru i u zemljišnoj knjizi upisano kao jedna zemljišna čestica, treba najprije provesti postupak parcelacije, tako da se fizički dio zemljišta koji treba prijeći u vaše vlasništvo formira kao nova katastarska čestica.
  Zatim se ta čestica treba otpisati iz zemljišnoknjižnog uloška u kojemu je dotad bila upisana i pripisati u novi zemljišnoknjižni uložak, u kojem ćete vi biti upisani kao vlasnik.
  Za formiranje nove katastarske čestice trebate angažirati ovlaštenog geodetskog stručnjaka kako bi načinio geodetski elaborat na temelju kojeg će se provesti cijepanje susjedove čestice na dvije zemljišne čestice - na jednu koja ostaje u vlasništvu susjeda i na drugu koja prelazi u vaše vlasništvo. Zatim će sadržaj već sklopljenog ugovora o kupnji zemljišta od susjeda trebati uskladiti s novim stanjem u katastru (najbolje je za to angažirati stručnu osobu),nakon  čega će se promjena koja je provedena u katastarskom operatu moći provesti i u zemljišnoj knjizi.
  Skrećem pozornost na mogući problem sa parcelacijom,ovo iz razloga što važeći propisi znatno ograničavaju mogućnost parcelacije zemljišta, jer je propisano da se parcelacija zemljišta unutar granica građevinskog područja i parcelacija građevinskog zemljišta izvan granica tog područja može provoditi samo u skladu s rješenjem o uvjetima građenja, lokacijskom dozvolom, rješenjem o utvrđivanju građevinske čestice i detaljnim planom uređenja, radi čega se najprije interesirajte kod ovlaštenoga geodetskog stručnjaka o mogućnosti parcelacije i troškovima povezanim s parcelacijom susjedove zemljišne čestice
 20. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Matrix u Plodouživanje   
  Ograničiti vjerovatno ne, no na ovaj način bi mogli ići tužbom za utvrđenje da je pravo služnosti prestalo neizvršavanjem, pa onda na temelju te presude tražiti brisanje. 
  Naime, o tome govori čl.241 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a za ukinuće iz čl.242 baš i ne vidim temelja.
 21. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od Matrix u Plodouživanje   
  Po ovome opisanome, ne. Naime, sve oko darovnog ugovora i eventulanog opoziva je uređeno Zakonom o obveznim odnosima i čl.493 pa nadalje. Kako ovdje već postoje mnoge teme o tome, ne bih sve ponovno citirao i pojašnjavao, samo ponovio da ne vidim mogućnost opoziva.
 22. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od miroslav6 u Samogradnja kuće na potpomognutom području   
  ..ploču kojom se označava gradilište, prijava početka radova...
  Prvi i osnovni uvjet koji propisuje zakon je ovaj,
  Izvođač
  Graditi i/ili izvoditi radove na građevini može pravna osoba ili fizička osoba obrtnik, registrirana za obavljanje djelatnosti građenja, odnosno za izvođenje pojedinih radova (u daljnjem tekstu: izvođač) koja ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom te posebnim propisima kojima se uređuje gradnja.
 23. Sviđa mi se
  Spitfire je reagirao na miroslav6 u Samogradnja kuće na potpomognutom području   
  Npr. gradevinska firma sa radnicima koji su obrazovani za poslove gradenja. Osim gradevinaca trebate i nadzornog inzenjera, itd. Nakon gradenja trebate i ovlastene ljude da provedu struju, vodu, plin, itd. Bez toga se ne mozete spojiti na te mreze, a na kraju necete dobiti ni uporabnu. Ako uopce uspijete doci do tog stadija prije nego netko ne prijavi ilegalnu gradnju pa Vam zabrane radove.
  Nema vise gradenja sa susjedima i prijateljima kao nekad.
 24. Sviđa mi se
  Spitfire je dobio reakciju od miroslav6 u Samogradnja kuće na potpomognutom području   
  Prema propisima o gradnji, graditi može osoba koja ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti građenja, bez obzira gdje bi se građevina treabla graditi.
 25. Sviđa mi se
  Spitfire je reagirao na Mrljavac u ;-) pozdrav Braniteljima   
  Svako ti dobro i tvojoj obitelji i prijateljima   i rodbini 
×
×
 • Napravi novi...