Jump to content

Bumbo

Korisnik
  • Broj objava

    217
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Bumbo objavio

  1. Naravno da možeš čak bi ti to i preporučio. ako te zanima zakonski okvir pogledaj članak 462. Zakona o obveznim odnosima pod naslovom "Kupoprodaja s pridržajem prava vlasništva"
  2. Puni iznos troška, jer odvjetnička usluga se pruža načelno bez obzira na uspjeh u sporu.
  3. Cesus nije niti trebao preuzimati obvezu prema cesionaru nego ju je cedent cesionaru ustupi. Odogov na pitanje je: Da, može ali blokadi računa treba prethoditi ovršni postupak ili posjedovanje instrumenata osiguranja plaćanja (bjanko zadužnica, ugovor o jamstvu...)
  4. Radno vrijeme ne mora biti istiaknuto na pločici te ZTD o tome apsolutni ništa ne govori niti je to obveza poduzetnika.
  5. Prvo - cedent nije dužnik, nego ustupitelj ili stari vjerovnik. Cesionar je novi vjerovnik ili primatelj. Cesija (ili ugovor o ustupu) je ugovor između Cedenta i cesionara i za njegovu valahnost je potrebna suglasnost obiju stranaka, te notofikacija/obavijst dužnika cesusa) Drugo - postoji više vrsta cesija, pa za ozbiljniji odgovor je potrebno i više informacija. Prema iznijetom nije jasno kome je platila treća osoba, cedentu ili cesionaru???
  6. Ako je direktor zaposlen negdje drugdje, onda u dotičnom d.. nemora biti zaposlen niti jedan radnik pa niti direktor. Nije točno jasno da bi se prodavala roba (kao malorpodaja ili veleprodaja)? Za konkretnij odgovor potrebno je više informacija.
  7. Potrebna dva mjeseca možete namaknuti kroz bolovanje za vrijeme otkaznog roka, koji se zaustavlja za vrijeme bolovanja. S obzirom na Vašu životnu dob ne bi trebao biti problem sa dobivanjem bolovanja (npr. gripica, prehlade, bolovi motoričke prirode, glavobolje pa čak i fantomski bolovi...)
  8. Prvo sve to prijavite inspektoratu rada, preporučam , ako ste u Zagrebu, da se obratite inspektorici Marici Dilić, koja se i te kako zna obračunati sa takvim poslodavcima. Drugo svakako angažirajte odvjetnika ili barem otiđite kod nekog od njih koji će izvršiti uvid u Vaše dokumnete te će Vam dati nabolji savjet što i kako dalje. Ovako preko foruma je svaki savjet u stvari paušalan.
  9. Angažirajte odvjetnika, objasnite mu cijelu priču i svakako više, nikad, ali stvarno nikad ne spominjite da niste nešto kucali ili provodili kroz kasu.
  10. Godišnji odmor za kalendarsku godinu 2009. koji niste iskoristili imate pravo iskoristiti u 2010. godini, a g.o. za kalendarsku ogdinu 2010. imate pravo koristiti u dva djela s tim da obvezano morate iskorisitit dva tjedna u ovoj godini. Kome da se obratite, ako poslodavac krši vaša zakonska prava? Pa inspektoratu rada naravno, a potom i pismeno u obliku Zahtjeva za zaštitu prava.
  11. Ako radnik zahtjeva da mu se obustavlja plaća, ima pravo na to i ako je obustava veća od 1/3. Naime 1/3 obustave plaće odnosi se na nemogućnost izdavanja izjave ovjerene kod javnog bilježnika vezano za administrativnu zabranu (obustave plaće) u skladu sa Ovršnim zakonom. Samo mi jedno nije jasno, ako radnik želi obustavu, zašto naprosto ne primi plaću bez obustave, a onda neka sa tom lovom radi što ga je god volja.
  12. Predlažem proučiti Pravilnik o naukovanju NN 69/04
  13. Ultra, moram Vas demanitirati s obzirom da je navedeno da se radi o jednom vlasniku, društveni ugovor ne postoji nego izjava o osnivanju, a društveni ugovor postoji samo ako drušvto osnivaju dvije ili više osoba.
  14. Poštovana Ultra, ispričavam se ako sam Vas uvrijedio, nije mi bila namjera, ali iz navedenih postova ne znam kako bih Vaš stav promijenio jer je očigledno pogrešan. Neplaćene fakture zaista mnoge koštaju živaca i sporova i gubitka novca, mene na sreću ne, jer ipak znam svoj posao, dobro procjenjujem klijente i još od svega bolje poznajem tehnike pregovaranja, ugovaranja i naplate potraživanja, što mnogi moji klijenti ne poznaju niti se trude upoznati nego svoje poslovanje svode na nardžbenicu i fakturu te se izvlače izjavama kako im nitko ne da instrumente osiguranja plaćanja te se meni javljaju tek kada potpuno zeznu cijelu stvar. Istina je, da je danas sloboda poduzetništva na visokoj razini ali je i njena cijena visoka, pa stoga svaka baba danas ulazi u poduzetništvo i svi se žele obogatiti preko noći (pogotovo mislim na sektor graditeljstva, gdje sam najangažiraniji), a istivremeno su preškrti da bi angažirali stručnjake za određena područja nego svoje kompletno poslovanje prepuštaju knjigovodstvenim servisima (od knjigovodstva preko obveznog prava, tregovačkog prava pa sve do radnog prava) a knjigovođe naprosto ne poznaju problematiku više od pukog nagađanja i grebanja po pvršini inače vrlo kompleksnih područja. Što se tiće mirovinskog držim da nije preskupo, također sam svjesatn da na njega ne treba puno računuti nego se trebam za sebe i svoju obitelj pobrinuti kroz poduzetništvo i dovoljno zaraditi za svoju stvarost. PDV- opet napominjem da kolika god stopa bila, ja sam njom niti de facto niti de iure nemam nikakave veze. Ne plačam ju ja nego moji klijenti, a ja od samog PDv-a imam samo koristi. Na kraju balade, ne mislim više gubiti vreme na ovakvo dopisivanje, sve što sam ima za reći o ovoj temi sam rekao te istina je da ova rasprava već postaje osobna, a pretpostavljam, da to nije namjera niti Vama niti meni.
  15. Otkaz morate podnjeti u pisanom obliku. Otkazni rok je 15 dana, ako nije što drugo ugovoreno. Pravo na godišnji odmor imate, ukoliko planom godišnjih odora je predviđeo korištenje godišnjeg odmora u ovom periodu, ukoliko poslodavacu škodi za poslovanje korištenje godišnjeg odmora prije Vašeg odlaska, neije Vam ga dužan omogućiti. Možete ga prenijeti na novo radno mjesto, ukoliko to novi posodavac prihvaća.
  16. Ništa ne potpisujte, nšta ne dogovarajte dok ne dobijete neki dokumnet službeno, da li otkaz ili prijedlog sporazuma. Sa tim dokumnetom otiđite kod odvjetnika i tražite da na budućim pregovorima bude i on prisutan. Još jednom, ništa ne potpisujte.
  17. Ovakav otkaz nije pravno dopušten jer se traba Vama osobno dostaviti te mora biti obrazložen. Otkaz putem maila nije moguć niti zakoniti te stoga niti ne proizvodi pravne učinke. Ukoliko poslodavca Vas odjavi na osnovi tog maila, upitite istom Zahtjev za zaštitu prava i pronađite odvjetnika, koji će, ukoliko poslodavac ostane na svojem stajalištu, debelo omastiti brk. Što se tiće Vaših ostalih socijalnih okolnosti u kojima se nalazite, nisu od presudne važnosti za dobivanje otkaza.
  18. Vi ste u ovom pitanju iznijeli više kontradiktornosti. Niko Vas ne može prodati, ako Vam je ponudila nove ugovore, stari su po nekom osnovu morali prestati npr. otkaz ugovora o radu sa ponudom izmijenjoga ugovora o radu. Potpisati uguvor po velikim pritiskom nije mi jasan jer niko Vas ne može ni na što nasiliti u radnom odnosu, isključivo radni odnos počiva na suglasnosti volja poslodavca i radnika. Nadalje, navodite da ugovori traju 2 godine pa odmah u nastavku da su an neodređeno vrijeme! Jedan i druga opcija u kombinaciji naprosto nisu moguće. Po pitanju božićnice, ista nije zakonska obveza nego dobra volja poslodavca, stoga bolje išta nego ništa.
  19. Obično u postupcima postoje dva stupnja, a prema Vašem postu vidljivo je da je Vaš dužnik izgubio na oba stupnja. Da li on ima više mogućnosti žalbe, nije jednostavno odgovoriti jer u nekim slučajevima postoji i treći stupanj, a to je revizija, ali da bi ona bila dopuštena potrebno je ispuniti više zakonskih uvjeta. Značenje "u cijelosti" se pretpostavljam odnosi na troškove postupka jer je sud utvrdio da je tuženik prouzročio spor u cijelosti te je dužan u cijelosti i podmiriti troškove postupka kako sudske troškove tako i Vaše troškove, troškove Vašeg odvjetnika, evetualnog vještaćenja...
  20. Nije moguće, jer nije mi jasno na temelju čega ste izvršili plačanje! Ako ste platili na osnvu situacije, ugovora ili predračuna na svoakom od tih dokumenata vidljiv je neto iznos radova uvećan za 22% PDV-a. Aki sam račun glasi na manji iznos od iznosa na koji ste im uplatiti, zahtjevajte ili izdavanje novog ispravnog računa ili zahtjevajte povrat više uplaćenog novca. A sam PDV je uvijek isti i iznosi 22% na neto iznos usluge (robe).
  21. Persevera savršeno dobro razumije sustav PDV-a, koji nikako ne razumije Ultra. Naplaćani PDV kroz izlazne fakture nije Vaš novac nego državni i nije mi nikako jasno zašto na njega uopće računate. Računajte samo na neto primitke svoje izvršene usluge i biti čete savršeno sretni, kao npr. ja. Uostalom najsretniji sam kada imam za platiti puno PDV-a na koncu slijedećeg mjeseca, jer znači da sam valda nekog vraga i zaradio, a ne samo trošio kao npr. na 13. par čizmica svoje supruge. Btw, sretan Božić!
  22. Pozdrav Ultra! Svjesatn sam Vašeg dobronamjernog savjetovanja na ovom forumu, ali napominjem da iz moje prakse svi do sada koje sam upoznao a bave se knjigovodtvom pa i računovodstvo se boje inspekcije kao samog svevišnjeg dok mi pravnici na inspektore gledamo samo kao na nekoga tko vrši nekakav nadzor i ne mora (iznenadili bi se koliko često) biti u pravu što dokazujemo u sudnici. Stoga ako nema zaknske odredbe o obvezi stavljanja, poreznog broja na pečat bilo društva bilo obrta, onda nema mjesta niti prekršaju iako ga je inspektor utvrdio. Nažalost, opet Vas moram demantirati, ja sam i sada poduzetnik (obrtnik dobitaš) i od prvog sam dana u sustavu PDV-a, stoga sam gore navedeno pisao isključivo vođen osobnim iskustvom. Nadalje potpuno je pogrešan stav i Vas, a nažalost i mnogih drugih kada ste naveli citiram "manje pdv-a u ulaznima nego u izlaznim rn.Rezultat:plati PDV državi! Točno je jedino to da se državi plaća PDV, ali taj isti PDV ja naplatiom od svojih kupaca, stoga ga i de facto i de iure ne plaćam ja nego moj kupac, a vrijednost moje usluge u smislu PDV-a je potpuna i neokrnjena. Po pitanju MOSESA, niste shvatili moj post jer nisam se okomio toliko na elemente računa koliko na tvrtku obrta (tvrtka Vam je naziv poslovnog subjekta i satoji se od jedinstvanog imena, opisa osnovne djelatnosti te adrese odnosno kod obrtnika prvo njegovo osobno ime i prezime zatim jedinstveno ime obrta pa adresa)a to Vam je propisano ZTD-om (Zakon o trgovačkim društvima) koje se odredbe primjenjuju i na obrtnike temeljem odredbi Zakona o obrtu. O navedenom, Zakon o PDV-u ne govori ama baš ništa.
  23. Ultra, za boga miloga, ako se bavite poreznim i računovodstvenim savjetovanjem, kako ste naveli, onda to odmah prestanite jer pišete najobičnije gluposti. JMBG, sigurno ne treba biti na pečatu, ako Vi mislite da treba, molim kao i u prethodnom postu, navedite zakonsku odredbu za tu obvezu, tada ću se ispričati ako sam u krivu. Smješno mi je raspravljati na principu rekla-kazala, smatram da je ovo preozbiljan forum za takvu vrstu rasprave. PDV - Obrtnik koji nije u sustavu PDV NE PLAĆA po nijednoj izlaznoj fakturi PDV jer ga niti ne obračunava, a isto tako nema pravo na odbitak od pretporeza na sve što mu koristi u poslovanju (računalo, zakup, papir, toneri, prostor na webu, leasing...) nadalje trebate debelo razlikovati troškove poslovanja od PDV-a i mislim da ste pobrkali kruške i jabuke. Btw, obrtnik ne plaća članarinu HGK nego komrski doprinos (Obrtničkoj komori). Stoga i dalje nerazumijem zašto itko normalan, a želi biti poduzetnik, ne bi ušao u sustav PDV-a. Nadalje pogrešno ste naveli elemente za izlazne fakturei to prvenstveno naznaku tvrtke "Potrebni elementi izlazne fakture,npr: OBRT ZA TRGOVINU "MOSES" Vlasnik: ime i prezime Adresa : mjesto,ulica i kč.broj JMBG:___________ RAČUN R-2 broj___ Obavezno na računu naznaka: obrt nije u sustavu PDV-a" Naime obrtnik se prvenstveno predstavlja svojim imenom i prezimenom i tvrtka obrtnika treba glasiti oavko: ime i prezime, vl obrta za trgovinu "MOSES", adresa. Nadalje obvezni sastojak računa, kao poslovnog pisma u smslu odredbi ZTD koje se primjenjuju na odredbe o tvrtci Zakona o obrtu su i navođenje registra kod kojeg se obrtnik vodi te broj pod kojim se vodi (MBO), te nazanku poslovne banke, njeno sjedište te broj računa. Također napominjem da u slučajevima kada knjigovđe upisuju kupca na način kao što ste Vi naveli te istoga želite tužiti, a podloga Vam je izvod iz polsovnih knjiga, ozbiljan sudac takvu tužbu odbacuje sa naznakom promašene pasivne legitimacije.
  24. Nažalost Ultra moram vas demantirati po pitanju JMBG na pečatu obrtnika jer pečat naručujete prije nego izvršite prijavu poreznoj upravi stoga subjekti koji izrađuju pečat još niti ne znaju Vaš porezni broj kada on još formalno pravno niti ne postoji. Nadalje, pogrešno tumačite da subjekti koji izrađuj pečate mogu izraditi pečat kakav obrtnih želi po pitanju sastojaka, nego ga izrađuje temeljuem Rješenja iz obrtnog registra, navodeći najčešće skraćenu tvrtku obrta i adresu. Obrtnik može sugerirati eventualno na dizajn tvrtke, ali ne i na sadržaj. Slažem se da ste imali iskustva sa inspekcijskim nalazom te da su inspektori utvrdili manjakavosti po pitanju računa i pogrešnom navođenju MBO kao matičnog broja obtnika u obrtnom registru a ne JMBG kao obrtnikovog poreznog broja, ali molim ako nije problem da na istom nalazu pogledate na koju prekršajnu odredbu se inspektor pozvao jer trenutno nemam pri ruci svoje zakone, ali vodeći se odredbama ZTD-a koji se po pitanju primjene tvrtke primjenjuje i na Zakon o obrtu ne navodi se obveza navođenja poreznog broja obrtnika, a nisam siguran da takva obveza nije propisana Zakonom o računovodstvu. Po pitanju ne preporuke PDV-a novoosnovanim obrtima, niste naveli niti jedan konkretan argument. Nije mi jasno zašto novi obrtnik neovisno od njegova prometa, kada izda račun i na njega obračuna PDV, nakon uplate (ako je dohodaš) platiti će PDV tada i nema nikakave štete jer ga je naplatio i od svojeg kupca, a prilikom kupovine svega potrebnog za poslovanje ima pravo na odbitak predporeza, a u slučajevima kada obrtnik nije u sustavu PDV-a, svoju uslugu naplačuje kao i kada je u sustavu PDV-a, odnosno iznos svoje neto usluge, samo nema pravo na odbitak predporeza.
  25. Samo mali ispravak Ultra - na pečatu nije potreban JMBG. Nije mi jasno zašto ne propručujete ulazak u sustav PDV-a, jer nevidim apsolutno niti jedan nedostatak sudjelovavnja u sustavu PDV-a, osim koristi od odbitka predporeza...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija