Jump to content

gogizd

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Čitajući ZV, i to: ČL. 365/3 ZV U korist osobe koja u zemljišnim knjigama nije upisana kao nositelj prava korištenja neizgrađenoga građevinskog zemljišta dopustit će zemljišnoknjižni sud brisanje društvenoga vlasništva te će upisati njezino pravo vlasništva na temelju rješenja o davanju na korištenje građevinskoga zemljišta, rješenja o oduzimanju zemljišta iz posjeda prijašnjega vlasnika ili korisnika i davanju njoj na korištenje (rješenja o provedbi deposedacije u njezinu korist) te ugovora o međusobnim pravima i obvezama sklopljenim u skladu s uvjetima uvrđenim u rješenju o davanju na korištenje građevinskoga zemljišta zanima me da li je ovim člankom propisano da pored Rješenja o dodijeli, zk. sudu treba dostaviti i Ugovor o međusobnim pravima i obvezama sklopljenim u skladu s uvjetima utvrđenim u rješenju o davanju na korištenje građevinskoga zemljišta? Znači li to Rješenje o dodjeli + Ugovor o međusobnim pravima i obvezama sklopljenim u skladu s uvjetima utvrđenim u rješenju o davanju na korištenje građevinskoga zemljišta....ili to znači samo Rješenje o dodjeli ILI Ugovor o međusobnim pravima i obvezama sklopljenim u skladu s uvjetima utvrđenim u rješenju o davanju na korištenje građevinskoga zemljišta. Naime ako to znači rješenje + Ugovor, kako korisnik može doći do tog ugovora, odnosno da li mu današnji pravni slijednik jedinice lokalne samuprave može izdati takav ugovor? Ugovor je već zatražen u Uredu državne uprave, Arhivi i sl. , ali bez uspjeha. Unaprijed zahvaljujem!
  2. Hvala na iscrpnom odgovoru. Još jednom molim pojašnjenje da li se Rješenje o dodjeli još i danas treba tretirati kao Ugovor o kupoprodaji ili je potrebno dostaviti Tabularnu izjavu jedinice lokalne samouprave. (odnosno nekakav anex ugovora , u ovom slučaju anex Rjesenja o didjeli, budući da Rješenje već ima clausulu intabulandi.) Naime, što ako ovl.zk.referent ili sudac ne žele priznati Rješenje o dodjeli kao da je Ugovor nego smatraju da je potrebno dostaviti (nekakav) Ugovor. Da li postoji neki clanak Zakona koji o tome govori (naravno osim ovog sto ste se perfektno pozvali na cl. 360-365 Zakona o vlas. i dr. stvarnim pravima. unaprijed veliko hvala!
  3. Poštovani, mene zanima da li se može u redovnom zemljišnoknjižnom postupku izvršiti uknjižba prava vlasništva na temelju slijedećih isprava, dakle; u vlasničkom listu stoji da je upisana OPEĆENARODNA IMOVINA MNO (općine) U katastru kao posjednik upisan je npr. Ivo Ivić Ivo Ivić je 1973. godine od skupštine općine _xy____dobio Rješenje kojem se 1. daje na trajno korištenje uz naknadu građevinsko zemljište 123 radi izgradnje obiteljske stambene zgrade. 2. visina naknade za zemljište iz toč.1. iznosi 2.750.- dinara, koji je iznos novi korisnik dužan uplatiti Općini XY u korist računa ....u roku od 30 dana od dana primitka ovog rješenja. 3. Dužan je novi korisnik da u roku od 6 mjeseci od dana primitka ovog rješenja uredi zk. stanje. ... Korisnik iz nekog razloga nije uredio do danas zk. stanje. Može li s ovom ispravom (naravno ovjerenom ili originalnom) ostvariti uknjižba u redovnom postupku, bez tužbe ili pojedinačnog ispravnog postupka, odnosno koja isprava mu nedostaje, koju ispravu može pravni slijednik općine izdati Ivi Iviću da bi se isti mogao upisati u zemljišne knjige. hvala.
  4. Predbilježba je upisana prilikom obnove zemljišne knjige (i to pretpostavljam omaškom) budući je uvjet za opravdanje predbilježbe bio da se sudu u roku od godinu dana predoči Suglasnost MP (za strane državljane). Ove predbilježbe upisane su prije 15 godina. Kako ih brisati?
  5. Molim vas na koji se način briše predbilježba prava vlasništva ukoliko nije uvjetovana rokom, ili uvjetom? Poznati su mi svi načini opravdanja predbilježbe na temelju odluke suda ili javnom ili javnoovjerovljenom ispravom odnosno na prijedlog osobe protiv koje je predbilježba dopuštena, ali u slučaju kad je predbilježba upisana nekih 20 i više godina, na koji način se briše...:ideja:kako može zemljišnoknjižni sud odlučiti da su ispunjeni zakonski uvjeti za brisanje predbilježbe "po službenoj dužnosti" ( kad je poznato da se predbilježba ne može brisati po službenoj dužnosti)..:hvala:
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija