Jump to content

caramba

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Jednokratno je donesen zakon o 10% penalizaciji koji se primjenjuje svaki mjesec pri isplati mirovina kroz uskraćivanje iznosa od 10% na mirovine veće od 3500. Ne o iznosu kuna na taj dan kad je donesem zakon. Složeno ukamaćivanje, kažu, je jedno od svjetskih čuda, možda te zbog tog razloga pozitivno čudi visina sadašnje mirovine. Uzmi osobu kojoj mirovinsko izračuna da joj pripada 3600 kn. Ide usklađenje od 2% al to ta osoba ne osjeti jer dobije 3500., pa ne kuži par usklađivanja za redom i misli da ih nema jer joj je stalno 3500. E, a ovaj kojem je izračunato 3840 već na prvom usklađivanju od 1- 2% osjeti povišicu. Brkaš postotni račun s kunskim iznosom. Nije izuzet snapshot u trenutku donošenja zakona o penalizaciji postojećih mirovina niti na nadnevak umirovljenja novih umirovljenika.
  2. Tvoj primjer: izračun mirovine je 3620, penalizirali te sa 10% ali ti to ne uzmu sve jer je granica 3500. Kolega nam je u pravu jer izračun treba usklađivanjem rasti preko 3850 da bi se ti odlijepio sa 3500. Da dodam- ta mirovina od 3620 usklađivanjem raste za 5%, to je 3801. Opet dobiješ 3500.
  3. @hasko 10% za mirovine preko 3500.sad, ako je Marko imao izračun 3550 a Pero 3800, obojica su dobili 3500. Ako si po izračunu imao 4000, dobio si 3600. Sve jasno.
  4. Najavljeno ukidanje penalizacije od 10% se odnosi na mirovine iz ZOHB ili na sve tzv. povlaštene mirovine (dvo i ps)?
  5. Da, pogledati ću za cijeli radni vijek pa ću ubaciti u priloženu tablicu. Iako, zbog godišta (1974.) a i namjere skorog umirovljenja mislim da bi mi najviše odgovarao čl. 6. prethodno navedenog Zakona.
  6. Dapače, pvb mi je 1,36 za najboljih 10g. Krajem godine bih trebao imati cca 38,5g mirovinskog staža i namjera mi je bila ( još je, ukoliko zakon ostane nepromijenjen) zadržati se u sustavu do 41 g mirovinskog staža, što bi bilo 1.1.2025. Pvb za cjelokupni radni vijek mi je zasigurno uvelike niži, nemam izlistane sve godišnje brutto plaće ali nisu bile bajne. *Da, Zakon o mirovinskom DVO i PS
  7. Ispričavam se, nije mi nikako bila namjera uvoditi nekakve spekulativne priče, samo sam htio od upućenijih u mirovinsku tematiku saznati postoji li kakav Prijedlog izmjena zakona koji bi išao u tom smjeru i /ili nadnevku takvih, možebitnih, izmjena. Ovom prilikom zahvaljujem na svim dosadašnjim objašnjenjima i priloženim tablicama koji uvelike olakšavaju snalaženje kroz propise. Lijep pozdrav
  8. Poštovani, "Kuloarske" priče kruže da će se od 1. Siječnja 2023. pri obračunu vojne starosne mirovine uzimati u obzir prosjek plaća cjelokupnog radnog vijeka, a ne najpovoljnijih uzastopnih 10 godina. Da li su takve priče isključivo "kuloarske" ili ima mogućnosti da takav obračun s novom godinom stupi na snagu? Zahvaljujem
  9. Poštovani, Kupio sam stan od MORH-a u stambenoj zgradi gdje je izvršeno etažiranje zgrade i zemljišta prije moje kupnje. Susjed iznad mene namjerava započeti gradnju po građevinskoj dozvoli a koja predviđa natkrivanje moje terase cime bi mi samo jedna strana terase bila okrenuta otvorenom prostoru (što mi nije sporno) no potkopavanjem iza moje terase traži pravo prozora na stražnjem zidu moje terase. Tako je u građevinskoj dozvoli i glavnom projektu potvrđeno. Napominjem da taj zid nije jedini zid kroz koji dotični može konzumirati pravo na svjetlo i zrak. Uvidom u glavni projekt sam primjetio više nepravilnosti što se tiče kota visine a kota visine na jednoj stranici ne odgovara koti visine na drugoj, pa na trećoj itd. Radi se o značajnim razlikama i krivim oznakama. Napomenuo sam to i tijelu koje je izdalo građevinsku dozvolu koje je potvrdilo da je arhitekt copy/pastao, a sve na što sam bio upućen je dogovor sa investitorom i na izradu izvedbenog projekta. Također, u teretovnici u vlasničkom listu nigdje nije kao teret navedena mogućnost dogradnje ili pravo služnosti prozora. Moja pitanja se odnose na sljedeće: Da li kao sadašnji vlasnik imam pravo žalbe ili osporavanje glavnog projekta te u konačnici i zabranu otvaranja prozora? Da li mogu pokrenuti upravni spor i po kojem Zakonu i članku?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija