Jump to content

vlakica

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je vlakica objavio

  1. vlakica

    Maslinik

    Štovani! Za spornu parcelu je moja obitelj imala upisano vlasništvo uvijek, stoljećima. Međutim, između dva svjetska rata, moj djed je posudio neke novce od talijanske banke. Zadar je tada bio dio Italijanske države. Nakon što je posudio te novce, mog djeda su uhapsili i držali neko vrijeme u zatvoru zbog pjevanja hrvatskih domoljubnih pjesama. Dok je bio u zatvoru, nije mogao vraćati dug, pa je tadašnji talijanski sud presudio da mu se oduzima vlasništvo te parcele. Nakon toga, talijanski sud je dodijelio tu našu parcelu jednom našem mještaninu, koji je bio talijanski činovnik. Dakle,taj čovjek je dobio napismeno "in bianco" da je vlasnik te parcele. Međutim, taj činovnik nije upisao tu parcelu u tadašnje zemljišne knjige, nego je ta parcela ostala zapisana kao parcela u vlasništvu mog djeda. Kad se djed vratio iz zatvora, nastavio je obrađivati tu parcelu, na kojoj su bile masline i vinograd. Međutim, dio te parcele je nasilno od moga oca uzeo jedan od sinova tog činovnika. Moj otac je meni, prije njegove smrti, darovnim ugovorom, između ostalog, darovao i tu parcelu, koja je i dalje bila u zemljišnim knjigama na mog pokojnog djeda. Prije nekog vremena, prilikom pravljenja novih brojeva za parcele u našem polju, drugi sin od tog činovnika je priložio sudski dokument napisan između dva svjetska rata,na kojem je pisalo i pečatirano da je njegov djed postao vlasnik te parcele. Sa tim dokumentom, taj čovjek se upisao u novim zemljišnim knjigama kao vlasnik te cijele parcele, iako nikada nije ni nogom stupio na tu parcelu. Onda sam ja otišao na sud i rekao da sam cijeli život obrađivao tu parcelu, da je još uvijek obrađujem, željezna vrata na ulazu u parcelu sam ja instalirao još prije 40 godina i kroz ta vrata sam samo ja prolazio, otvarao i zatvarao i nitko više. Tu su breskve koje sam ja posadio i masline za koje sam se brinuo od kada znam za sebe. i moj rezervoar za vodu. Nakon toga činovnik na sudu je upisao mene i tog čovjeka da smo vlasnici te parcele i da čekamo da nas sud pozove da se taj spor riješi. Kolike su šanse da dobijem u vlasništvo tu moju parcelu, pošto je taj čovjek sada visoko pozicionirani HDZ-ovac. Hvala na odgovoru.
  2. Štovani, u mirovini sam i imam zaštičeni račun. Mirovinu sam stekao radom u Hrvatskoj. Od svake mirovine mi uzimaju trećinu za ovrhe. žiro račun mi je sada u Hrvatskoj. Dali smijem u Hercegovini otvoriti svoj drugi žiro račun i podnijeti molbu ministarstvu u Zagrebu da mi se tamo isplaćuje mirovina. Dali ću u tom slučaju dobiti punu mirovinu, to jest, da mi se neće uzimati trećina mirovine za ovrhe. Mnogo hvala na odgovoru
  3. Postoji li nacin ponostenja ovrhe, odnosno da se skine ovrha u svezi komunalije, vode, struje itd... Naime, zabranjen mi je bio ulazak u moju kucu, jer sam navodno maltretirao bivsu suprugu i svoju djecu. Nakon desetak godina sam konacno dobio rjesenje kojim se vlasnistvo te kuce sa mog oca prebacuje na mene. Sada sam postao umirovljenik i od zasticenog racuna mi se otkida novac za nastale dugove za komunalije doticne kuce. Rjesenja o ovrsi, koja su glasila na moje ime, bivsa supruga je preuzimala, a ja o tome nisam znao nista. I ostala preporucena pisma koja su bila adresirana na mene je otvarala, a meni pisma nije niti proslijedjivala. Nedavno me je moja sestra tuzila i trazi novcanu odstetu za jedno djelo koje nisam pocinio. Sutkinja mi kaze da je u prethodnom postupku dokazano i rjeseno da sam ja napravio prekrsaj prema svojoj sestri. Posto sam ja negirao da sam dobio bilo kakovo rjesenje u svezi toga, poslali su me na protokol suda gdje sam prvi put procitao rjesenje po kojemu sam ja osudjen. Potpis primitka tog rjesenja ne moze biti moj, pa sam preko drzavnog tuzilastva pokrenuo policijsku prijavu za nepoznatog pocinioca koji je podigao to rjesenje. Meni je puna glava naseg pravosudja, pa me samo zanima postoji li nacin da se ovrha sa mog racuna umanji ili skine. Mislim u molbama cistoci, gradu itd..., napisati cinjenice i zamoliti ih da mi skinu ovrhu. Mirovina mi je 1470 kuna, a od toga mi obustavljaju 350 za ovrhe. Unaprijed hvala na savijetu.
  4. Po rješenju o ostavini mog oca, meni je pripalo i upisano 1/9 obiteljske kuće, a majci 8/9 te kuće. Dakle u zemljišnim knjigama smo ja i majka bili upisani kao vlasnici obiteljske kuće, ali smo ujedno bili upisani kao vlasnici nekretnina koje je otac darovao meni, mojoj sestri i mom bratu. Moja majka je tužbom tražila da joj se prizna vlasništvo nad imovinom koju je otac darovao. Po toj tužbi sud je odlučio da se njena tužba odbije, ali je i donio rješenje da se cijelokupno vlasništvo upiše na prvobitno stanje, to jest da se sve ponovo uknjiži u vlasništvo mog pokojnog oca i sada se u z.k. on vodi kao vlasnik svega, iako je umro 1993.g.
  5. Nakon očeve smrti, nasljedstva smo se prihvatili ja i majka. Majka je ostala živjeti sama u obiteljskoj kući. Majka je umrla prije dvije godine i u tijeku je postupak ostavštine kod javnog bilježnika. Pet mojih sestara imaju oporuku kojom tvrde da je majka svoj dio samo njima ostavila. Međutim, moja šesta sestra, moj brat i ja osporavamo tu oporuku. Ja sam od njihovog odvjetnika tražio da mi dadu kopiju ključa obiteljske kuće, jer sam po rješenju o ostavini i ja vlasnik dijela kuće, međutim, oni mi ne daju taj ključ. Molim vas, kako mogu zakonski doći do tog ključa, to jest da uselim u jednu od mnogobrojnih soba u toj kući
  6. Problem je u tome sto se moj odvjetnik i sudac ne mogu usuglasiti da li je ovo neprekidno kazneno djelo ili su to dva kaznena djela, sa time da se uvijek moze pokrenuti novi kazneni postupak u svezi neplacanja alimentacije istim osobama. Nagodio sam se svojom djecom u svezi alimentacije, za koju je dokazano i rjeseno na prvostepenom sudu kod iste sutkinje, da je nisam bio u mogucnosti placati. Na tu presudu DOO se zalilo pozivajuci se na sudsko rjesenje u kojem stoji da se odbija moja molba za smanjenje obroka alimentacije. Moj odvjetnik je postavio obranu tako sto je napisao da se ja nisam znao braniti i zbog tog razloga sam izgubio skrb nad svojom djecom, kucu sa poslovnim prostorom i svoje dvije tvrtke. U stvari, bivsa mi je uzela sve i naprtila alimentaciju koju ni u praksi ni u teoriji nitko ne bi mogao platiti.
  7. Imao sam niz godina dugi sudski proces u svezi neplaćanja alimentacije, i samo slučajnost me spasila da nisam završio u zatvoru. Za isto djelo su se vodila dva odvojena postupka. Jedan je bio za neplaćanje alimentacije do 2010., a druga, od tada pa dalje. Po ovom prvom procesu, Županijski sud u Zadru je presudio u moju korist, to jest, nisam bio osuđen. Nakon toga se suprotna strana žalila i predmet je prebačen na Županijski sud u Šibeniku. Taj predmet je već godinu dana prešao u zastaru, ali ja još nisam dobio nikakvo rješenje. U međuvremenu sam ja sa svojom djecom kod bilježnika potpisao zajedničku izjavu u kojoj piše što će im pripasti nakon završetka parnice u svezi imovine sa njihovom majkom, a na istom dokumentu je njihova izjava da me neće sudski goniti u svezi alimentacije. Tu zajedničku izjavu sam priložio u drugom sudskom procesu koji se vodi zbog neplaćanja alimentacije nakon 2010. Međutim, sutkinja u tom postupku već drugi put zavlači završetak procesa čekajući što će odlučiti Županijski sud u Šibeniku u prvoj tužbi protiv mene. Moj odvjetnik mene uvjerava da taj sud ne može donijeti nikakvu presudu bez da mene i njega pozove da budemo prisutni kod donošenja presude, a ako predmet riješi na moju štetu, da bi u tom slučaju Vrhovni sud poništio takvu odluku. Mene zanima, kako da ja ubrzam donošenje rješenja u sudu u Šibeniku. Dali ima smisla otići u Šibenik i pokazati im bilježničke izjave moje djece. Kome mogu poslati molbu da mi se rješenje što prije dostavi. Ovo pišem jer sumnjam da moj odvjetnik odugovlači tu parnicu da bi od mene namakao što više novaca
  8. vlakica

    lock out

    Moj sin posjeduje specijalni alat za otvaranje brava. Meni je rekao da mu to služi za takmičenje u brzini otvaranja brava i da takva natjecanja postoje u svijetu. Ja sumnjam da mu taj alat služi i za druge stvari, pa vas molim da mi kažete dali je dozvoljeno takav alat uvijek nositi sa sobom i kako je moguće da ga prijavim na policiji, a da on ne bude osuđen i da nitko ne zna da sam ga ja prijavio.
  9. Moja prijateljica je u mirovini i prima dvije mirovine. Jednu stečena radom u Hrvatskoj, a druga stečena radom u Sloveniji. Ima dvojno državljanstvo, slovensko i hrvatsko i moli za savjet; Pošto je porezni obveznik u Hrvatskoj i ovdje ima otvoren tekući račun, da li može otvoriti drugi tekući račun u Sloveniji i na taj drugi tekući račun (slovenski), primati svoj slovenski dio mirovine. Što treba napraviti i koje dokumente posjedovati da otvori taj drugi tekući račun.
  10. Nakon deset godina sudovanja sa svojom sestrom, dobio sam rješenje po kojemu sam ja jedini vlasnik kuće koja je prije toga bila vlasništvo mog oca. Maja bivša supruga je nakon moje rastave braka ostala živjeti u toj kući. Promijenila je brave i ja nisam mogao niti ući u tu kuću, a kamoli da je izbacim iz te kuće. Nakon dobivanja vlasništva nad tom kućom, pokrenuo sam ovršni postupak da izbacim bivšu suprugu iz te kuće, međutim, ona u ovršnom postupku uspije uz pomoć dva svjedoka, dobiti rješenje da je i ona učestvovala u gradnji kuće. Nakon toga sam uz pomoć policije i suca izvršitelja ušao u prizemlje te kuće, a njoj je ostao kat kuće. Međutim, kad sam ušao u taj prostor, doznao sam da u kući nema ni struje ni vode više od tri godine, to jest, da je struja i voda isključena zbog nepodmirenih dugova za potrošenu struju i vodu. Ja sam se uspio upisati kao jedini vlasnik vodovodnog i strujnog proključka i sad me zanima što trebam učiniti da bih opet dobio struju i vodu.
  11. Moja partnerica je svom sinu darovnim ugovorom poklonila stan. Sin se uknjižio u taj stan, ali je nakon toga maltretirao majku, prijeteći da će je istjerati iz tog stana i da u stvari taj stan nije nikad bio njen, nego od njegovog oca koji je u domovinskom ratu pobjegao u Srbiju, a u ratu je bio u srpskoj vojsci koja je napadala naš grad. Moja partnerica je pokrenula tužbu za poništenje darovnog ugovora. Platila je odvjetnika da sastavi tužbu, međutim, sada je problem što je ona dobila uplanicu da mora platiti sudske takse u vrijednosti 2.060 kuna. Njena penzija je nešto veća od 2.000 kuna i ako je ikako moguće želi izbjeći platiti taj trošak. Njen odvjetnik joj je rekao da to mora što prije platiti. Dali se može izbjeći to plaćanje i koje su konzekvencije ako se to ne plati. Hvala na odgovoru
  12. Sudskom odlukom, moja bivša supruga je dobila kat kuće kojoj sam ja vlasnik. Problem se pojavio kada su se cijevi za odvod u kanalizaciju začepile između kata i prizemlja u kojem ja koristim wc. Supruga je dovela majstora koji je sa kompresorom odčepio tu cijev, ali samo do priključka na donji wc. Od onda fekalije izbijaju iz cijevi u mom wc-u. Najprije sam skinuo wc školjku i sifon, očistio fekalije i u otvorima gdje je bila školjka i sifon stavio plastične boce, da mi fekalije ne izlaze. Međutim, u zadnja dva mjeseca, svakih nekoliko dana je moja bivša supruga dovodila majstora koji je sa kompresorom opet odčepio cijevi do mog wc-a i izbio tlakom moje plastične flaše. Onda bi ja pokupio fekalije, sve očistio i posuo varekinom i nekoliko bi dana bio miran..... Danas sam bio u inspektorat sanitarne i oni su mi rekli da trebam podnijeti tužbu prekršajnom sudu. Molim da mi se pomogne da sastavim tu tužbu. Unaprijed hvala
  13. Nakon ostavinske parnice, moja bivša supruga i njena sestra su dobili sudsko rješenje da ostavinski stan koristi ona sestra kojoj to više treba. To je bilo 2003.g. i ja sam to rješenje izgubio. Molim Vas, na koji način mogu doći ponovo do kopije tog rješenja, koju instancu i na koji način mogu to tražiti od suda. Hvala na odgovoru
  14. Dana 2. veljače, 2015. sam uplatio 117,20 kn za kurirsku dostavu rješenja po kojem moja bivša supruga mora da me primi u kuću koja se vodi kao moje vlasništvo. Međutim, rješenje se po drugi put vratilo pod naznakom da to rješenje nije podignuto. Nakon toga sam uplatio kurirsku dostavu, međutim, do dana današnjeg nema nikakvog odgovora od kurira, to jest, ili se osoba krije od kurirske dostave ili kurir ne može tu osobu naći. Nakon 15 dana ja sam molio da mi se kaže tko je kurir tog rješenja, da mu sugeriram gdje i kad može naći osobu kojoj je to rješenje upućeno. Dobio sam odgovor (u kancelariji ovršnog suda), da mi ne mogu reći tko je kurir, da ne znaju kada će kurir uspjeti uručiti to rješenje i da to neće biti tako brzo jer su rješenja o ovrsi najzadnja za dijeljenje, a prije toga da su svi drugi sudovi, pa tek na kraju da se rješavaju uručenja ovršnog suda. Na kraju su mi još rekli da ja sa svojim riječima vršim pritisak na njih i da je moje samo da čekam, a ja čekati ne da ne mogu, nego ne smijem
  15. Sad mi je problem u svezi vlasništva. Gospođa što želi sa mnom zamijeniti nekretninu, vlasnica je samo 1/3 stare kuće. Da li mogu od nje otkupiti njenu 1/3 i ući i njen posjed, nakon prijenosa vlasništva. Naime, ostale 2/3 su naljednici koji žive u Americi i ne misle se vraćati u Hrvatsku. Da li je moguća prodaja bez parcelacije te nekretnine?
  16. Imam ponudu da zamjenim svoj poslovni prostor, koji je u postupku legalizacije, sa starom kućom na jednom otoku. Ugovor bi napravili na rok od 20 godina. Da li je moguće napraviti takav ugovor i da li bi se platio porez na takvu vrst zamjene. Unaprijed velika hvala na odgovoru
  17. Stan koji smo otkupili, ja i moj pokojni suprug, darovali smo mom sinu iz predbračne veze. Nakon što mi je suprug umro, moj sin pokušava da me izbaci iz tog stana u kojem sam živjela zadnjih 20 godina, a za to vrijeme moj sin nije nikada tu stanovao, nego je bio podstanar sa svojom obitelji. Pošto mi je sin počeo prijetiti da će me izbaciti iz stana, ja sam prisiljena tražiti pravdu na sudu i zahtjevati da se poništi darovni ugovor. Moj sin se uknjižio u vlasništvo tog stana i molim Vas da me savjetujete kako da poništim darovni ugovor. Unaprijed hvala
  18. Moj otac je darovao tri parcele, jednu meni, jednu mojoj sestri, a jednu mom bratu. Ostalih pet sestara nisu ništa dobili darivanjem od mog oca. Nakon toga je moja majka tužila mog oca i tražila podjelu bračne stečevine. Otac je na sudu izjavio da prihvaća ono što moja majka traži od njega i potisao je da će prihvatiti podjelu kako hoće moja majka. Moja majka je platila geodeta i on je podijelio stečevinu na dva dijela; ono što je moj otac darovao meni, bratu i sestri, to je po presudi pripalo mom ocu, a sve ostalo je pripalo mojoj majci, to jest kuća i okućnica sa vrtom. Međutim, geodet je nacrtao da majci pripada put do glavne ceste preko parcela što ih je moj otac darovao. Onda je moj brat dobio lokacijsku dozvolu na darovanu zemlju i na tom terenu je u katastru izbrisan(!!!!) dio puta koji je ucrtan kao majčin izlaz na glavnu cestu, tako da je darovana parcela od mog brata dobila novi broj. Međutim, ta ista parcela je u par navrata mijenjala veličinu, to jest, pod istim brojem se vodila sa dijelom puta i bez dijela puta. Nakon moje prijave, Općinski sud je pokrenuo tužbu protiv nepoznatog počinioca zbog falcifikata i ta se tužba nikada nije okončala, koliko je meni poznato. Nakon smrti mog oca, u rješenju o naslijeđivanju je pisalo da se iz naslijeđa izuzima ono što je otac darovao, međutim, moja majka je ipak nakon toga pokrenula tužbu za poništenje naših darovnih ugovora, jer je smatrala da je i ona morala biti potpisnica darovanih parcela. Ja, moja sestra i moj brat smo na sudu svjedočili da je naša majka bila upoznata sa darovnim ugovorima i da se ona složila sa darovnicama. Sud je donio odluku da se odbija tužba moje majke u cijelosti. U obrazloženju rješenja piše da je majka također pristala da se meni, bratu i sestri daruje dotične parcele, ali nakon nekog vremena, na nagovor ostalih sestara je promijenila mišljenje i vidjela mogućnost da dobije i ono što nam je otac darovao. Moj pokojni otac (i majka) su kupili poljoprivredno imanje koje se sastojalo od dvije parcele to jest sa dva broja parcela. Onda su parcele mijenjale dimenzije, veličinu i brojeve kao u crtanom filmu.Najprije sam ja ogradio svoju darovanu parcelu, onda je to učinio i moj brat. Na tim smo parcelama napravili dvojnu kuću. Sa gornjih strana naših parcela, do međe sa susjedom smo napravili podrume podignute od zemlje oko jedan metar. Put za prolaz do glavne ceste smo ostavili sa donje strane naših parcela. Tada je parcela 4644, to jest roditeljska kuća i vrt, ostala na korištenje mojim roditeljima, a u drugoj parceli 4645 se nalazila ograđena moja kuća i moj vrt, druga ograda je bila bratova kuća i njegov vrt, jedan dio te parcele (4645) je ostao u sastavu parcele 4644. Osim toga na toj istoj parceli (4645) je još bio zajednički put do glavne ceste za mog brata, mene, mojih roditelja i moje sestre. Da pojasnim; imanje se sastojalo od dvije parcele: 4644 i 4645. Nakon toga je bratova parcela kod lokacijske dozvole imala broj 4645/b, a ostali dio te parcele je bio upisan kao 4645/a. Onda je geodet ucrtao i upisao u katastar parcelu 4644 i dio parcele 4645 kao novu parcelu sa brojem 4644, a ostatak parcele 4645 je umanjenu upisao u katastar. Deset godina kasnije, moja majka je opet platila geodeta i on je ucrtao postojeće stanje, to jest upisao je točno kako je stvarno stanje sa ograđenim parcelama i isprekidanom crtom označio početno stanje parcela 4644 i 4645. Molim, postavite mi pitanje u vezi ovog predmeta i ja ću Vam odmah odgovoriti.
  19. Parcelu za gradnju kuće sam dobio darovnim ugovorom od oca. Nakon očeve smrti, u rješenju o naslijeđivanju piše da se ono što mi je otac darovao, da se izuzima iz ostavštine. Moj brat i sestre su se odrekle naljedstva u korist moje majke, a ja sam se prihvatio nasljedstva, tako da je majka dobila 7/8, a ja 1/8. Moja majka je tužbom osporavala darovni ugovor. Sudskim presudama je određeno da se odbija majčina tužba, a drugim rješenjem je određeno da se vlasništvo vraća na prvobitno stanje, a to znači da je cijelo vlasništvo ponovo upisano na mog pokojnog oca. Pošto sam na uvjetnoj kazni zbog ne plaćanja alimentacije za svoju djecu, molim da mi se odgovori da li mogu i kako mogu prodati svoju kuću da bi došao do novaca za platiti alimentaciju. Kao alternativu, molio bi da mi se odgovori da li je moguće da to što sam naslijedio od oca darujem svojoj sestri ili nećaku, to jest, kako da spriječim da mi se kuća ili dio kuće oduzme ovrhom
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija