Jump to content

bolovanje47

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bolovanje47 objavio

  1. ZUP i ZUS sam ucila direktno iz zakona. ustav sam ucila iz ustava. ostalo s pitanja za VSS s ministarstva uprave. za ZUP mislim da nije dovoljno iz bilo koje skripte. pogotovo zato sto ispituje i jedan dosta strog ispitivac (mislim da se Milan zove) koji bas inzistira na tocnim zakonskim formulacijama. ostalo je dovoljno sa stranica ministarstva i nisu me pitali izvan tih pitanja. no, ono sto sam primijetila je da vise izlaze iz tih okvira za srednju strucnu spremu pa znaju zalutati izvan pitanja na stranici ministarstva uprave. tako da ne znam, mozda je za srednju strucnu spremu pametno pogledati malo i pitanja za VŠS barem. iako sam se uvjerila da su pitanja za SSS doista osnovna i puno laksa u odnosu na ono sto su postavljali VSS.
  2. ispitivac je postavio pitanje "kriteriji". nabrojala sam 3 kopenhaska i jedan madridski i objasnila sva 4. kada sam zavrsila, postavio je pitanje "a koji je peti kriterij za RH?". sama sam rekla ta suradanja sa haskim tribunalom jer sam pretpostavila da na to cilja. tako da je to tocan odgovor ako vam netko postavi tako nespretno pitanje
  3. suradnja s haškim tribunalom na pocetku tajnice prozovu svoje grupe. a kasnije nitko ne proziva. ulazis random, kako te tajnice upute ili kako se sam uputis
  4. zaboravih napomenuti da sam posebni dio imala iz opce uprave - ostali poslovi iz podrucja opce uprave i opcih poslova. na pismenom dijelu sam morala izraditi rjesenje iz mog podrucja rada. i odgovoriti na pitanje koje su ovlasti drugostupanjskog tijela po zalbi. dakle, ZUP. na tom pismenom dijelu mozete koristiti sve materijale, pa si to ponesite. neke cure su cak, prilicno glasno, zvale i pricale na mobitel s osobama koje su im pomagle rijesiti zadatak na usmenom me pitala opet samo ZUP. pitanja: provodenje ispitnog postupka, zalba (sve o tome, kako se podnosi, kome, rokovi), ponistavanje i ukidanje nezakonitog rjesenja.
  5. informacije od danas, po sjecanju. prosla. vss, pravnica. ZUP/ZUS, UREDSKO moja pitanja: nadleznost, tko moze zastupati poslovno sposobnu stranku, stranke u upravnom sporu, dosje, klasifikacijska oznaka, mora li tijelo uvijek imati pisarnicu. pitanja ostalih: dijelovi rjesenja, dostava po ZUP-u, nacelo pomoci stranci, neposredno rjesavanje, dokazna sredstva, nacini pokretanja postupka, dokument, sadrzaj pecata i ziga, pismohrana, sto je uredsko poslovanje USTAV/SUSTAV DRZAVNE UPRAVE moja pitanja: kako sabor donosi zakone, organski zakoni, uredbe sa zakonskom snagom, akti koje donosi Vlada, razlika izmedu upravnog i inspekcijskog nadzora i jos jedno iz sustava kojeg se ne mogu sjetiti. ostala pitanja (decko je bio SSS): nacelo diobe vlasti, mandat Vlade, mandatar Vlade, ovlasti Vlade, celnici u tijelima drzavne uprave, koji su celnici duznosnici a koji nisu, tko obavlja poslove u tijelima drzavne uprave. LOKALNA/SLUZBENICI moja pitanja: lokalna samouprava prema Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi, koji poslovi pripadaju samoupravnom djelokrugu zupanije, tijela jedinica lokalne i podrucne samouprave, sto se ureduje zakonom o podrucjima zupanija, gradova i opcina u rh, duznost obavljanja poslova, zapreke za prijam u drzavnu sluzbu, premjestaj sluzbenika i jos jedno pitanje kojeg se ne sjecam cura (VŠS) je dobila pitanja: poslovi u samoupravnom djelokrugu opcina, tko donosi status opcine i cini mi se kojom vecinom se odlucuje u predstavnickom tijelu, obaveza izvrsavanja naloga, kazne za lake i teske povrede sluzbene duznosti i zadnjeg pitanja se takoder ne sjecam. EUROPSKA UNIJA moja pitanja: proracun EU, kopehnaski i madriski kriteriji (pitao me i koji je 5. kriterij za RH), simobli EU. cura (VŠS): euro, pretpristupni programi, osnivacki ugovori. koliko znam, a pokupila sam se kad sam zavrsila (trajalo je negdje od 14:30 do 18:30, za mene), pala je jedna osoba europsku uniju i jedna sustav drzavne uprave. nije strasno. ucila sam mjesec dana, zadnja 3 tjedna intenzivnije. par sati dnevno. kao sto rekoh, nije strasno, ali mora se znati. zanemarite te price od 3 ili 5 dana ucenja i prolaz, nije to dovoljno ni za procitat sve to skupa. druga grupa je primjerice imala onog Milana iz ZUP-a i rusio je jako puno ljudi. ali meni je recimo ipak bilo lakse od 90% ispita na mom faksu (pravnici, ne ucite za ispit na PFZG-u, odahnite ). ponesite si hranu/vodu, zaista je iscrpljujuce cekati ispred tih vrata. i sretno! nije to takav bauk, ali dajte si vremena da vam sve sjedne.
  6. Hvala na odgovoru. Dakle, članak 3. Pravilnika o rokovima najduljeg trajanja bolesti je mrtvo slovo na papiru? Konkretno, ovo: Nakon proteka roka najduljeg trajanja bolovanja za određenu bolest iz članka 2. ovoga Pravilnika, izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite obvezan je osiguranika radi utvrđivanja prava na daljnje bolovanje uputiti liječničkom povjerenstvu Zavoda. drugim rijecima, nju doista njena doktorica moze drzati na bolovanju tipa 6 mj zbog izmisljene bolesti i HZZO ce isplacivati naknadu?
  7. pozdrav zanima me kakva je procedura za bolovanje koje traje dulje od rokova koji su predvideni Pravilnikom za pojedinu bolest? u praksi, naravno. da li je nakon isteka tog roka (primjerice 42 dana), lijecnik opce prakse duzan uputiti radnika na nekakvu nepristranu komisiju koja ce, nakon procijene nalaza, utvrditi moze li radnik nastaviti biti na bolovanju zbog te dijagnoze ili se vraca na posao? naime, imamo radnicu koja je u bliskoj prijateljskoj vezi s doktoricom opce prakse. znali smo da joj povremeno propisuje tjedan dana bolovanja na razne gluposti (kada je ista htjela ostati duze na godisnjem ili u drugim situacijama), ali smo nekako presli preko toga. sada je ta radnica na bolovanju duljem od 42 dana (dakle, prima naknadu od HZZO-a) zbog bolesti koja se cini vrlo apstraktna i izmisljena. naime, sama radnica kaze da se osjeca dobro, ali zbog losih nalaza ostaje na bolovanju jos neko vrijeme. s obzirom da joj je doktorica tako dobra prijateljica, zanima me koliko bi ona mogla pokrivati njeno eventualno lazno bolovanje, nakon ta 42 dana, odnosno maksimalnih rokova za pojedinu bolest propisanih Pravilnikom?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija