Jump to content

Mulder

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Mulder objavio

  1. Nakon razvoda, živim u stanu sa 2 mldb. djece. Ex supruga je iselila prije 3 godine i dosad se nije rješavalo pitanje podjele bračne imovine - prigrađenog dijela kuće. Sada je od nje, preko suda, došla tužba radi "Isplate"!?, u kojoj od mog oca i mene traži isplatu pozamašnog iznosa na ime njezinog dijela ulaganja u novi dio kuće. Interesira me: 1. Zašto joj je ta tužba pdo nazivom "Isplata", a ne utvrđivanje i podjela bračne stečevine"? Ima neka fora, caka...? 2. U navodima tužbe ima čitav niz lažnih navoda, iznosa ulaganja, svjedoka...a sve s ciljem bildanja ukupnog iznosa. Iako je sve relativno lako dokazivo, da li ima temelja da se nju i odvjetnika u odgovoru na tužbu i eventualnoj protutužbi ili čak odradi prijava DORH-u radi evidentnog pokušaja pribavljanja što veće koristi - isplate na temelju davanja lažnih podataka o situaciji? 3. Najveći dio građevinskih i završnih radova je odrađeno u osobnom aranžmanu uz pomoć mog oca, mojih prijatelja i rodbine, koji za isto nisu naplatili ni kune (osim ića i pića), a ona sad tu napumpava iznose kao plaćenog (uloženog) rada i želi povrat polovice vrijednosti tih radova. Zar to nije totalni apsurd ako to prolazi na sudu? 4. da li je pojam, istitucija braka = bračna zajednica? Radi se o tome da je ex wife svojevoljno napustila zajedničko domaćinstvo skoro 2 godine prije sudskog razvoda braka, a u međuvremu je bilo i ulaganja s moje strane i postojali su krediti koje sam sam otplaćivao i skrbio za našu djecu. Pitanje? Da li se stečevina, imovina iz tog perioda uvrštava u bračnu stečevinu? Molim pomoć jer slažem odgovor na tužbu, a imam još nekoliko dana!
  2. Dakle, priča klasična: jamac "prijatelju" za gotovinski kredit, on uopće ne plaća, banka mu nemože na plaću jer je već imao drugu sudsku ovrhu, imovinu mu nisu dirali..., a banka preko odvjetnice i suda sjeda meni na plaću i u 12 mjeseci mi uzmu cca 16.000 kn. E, sad. Kakvom tužbom tj. na što se pozvati da ga tužim i dobijem svoj novac natrag!? Zahvaljujem na svakoj sugestiji - odgovoru!
  3. Nisam našao odgovorajući forum koji bi se bavio mojim naslovom, pa budem pokušao ovdje: Dakle, ja sam podnio tužbeni zahtjev za razvod braka i plaćao svoje sudske pristojbe i naravno odvjetnika 100 EUR po raspravi. Obzirom da u tužbi piše da se od tužene traži plaćanje sudskih troškova, interesira me što to konkretno znači za onog (stranku) koja je podnijela i dobila tužbu tj. mene, a što to znači za tuženu koja je izgubila spor? Kako i koji iznosi se tu pretumbavaju i kojim mehanizmima!?
  4. Sve što radite i poduzimate, svakako neka bude u pismenoj formi, i naravno preko urudžbenog! Napišite dakle, prema Czss, dopis u kojem ćete isto sve detaljno opisati, ili još bolje, dođite s kćerkom i dajte im oboje izjave na zapisnik. Mislim da su i oni po službenoj dužnosti dužni poduzeti hitne mjere prema svima involviranima u ovu situaciju (sudu, bivšoj supruzi, dječjoj pravobraniteljici..). Dalje, istu situaciju bi i Vaš odvjetnik morao puno više znati interpretirati prema nadležnom sudu (podnesak-požurnica?) s traženjem nekakovog vida donošenja privremene mjere (k tome bi ovi postupci oko djece trabali ići pod hitno). Inaće, dok se ne donese odgovarajuća presuda od nadležnog suda koja bi pokrila novu situaciju, mislim da se u slučaju eventualnog dogovora između Vas, bivše supruge i kćeri (na Czss sastanak, dogovor i zapisnik) isto može riješiti.
  5. Dakle, priča ide ovako: rastavljen sam i imam dvoje djece od 9 i 11,5 godina. Oboje žive samnom. Zasad, djevojka, s kojom počinjem živjeti zajedno, je na porodiljnom dopustu do prve godine života djeteta za našu bebu koja u svibnju 2008. navršava godinu dana. Pitanje? Da li postoji mogućnost, da obzirom da ćemo se oboje brinuti i skrbiti i o moje dvoje djece i o našem zajedničkom trećem djetetu, da se zatraži pravo porodiljnog dopusta do treće godine života za "treće" dijete? Kakova situacija bi teoretski trebala minimalno biti faktička, a da bi se temeljem ovakove "kombinacije" moglo zatražiti ovakovo pravo? Da li bi tu trebalo ishoditi nekakove potvrde ili rješenja centra za socijalnu skrb ili neke druge institucije, a temeljem koje bi se moglo dokazati dakle i faktičko stanje postojanja troje malodobne djece u jednoj obitelji, a time i stjecanja prava na porodiljni dopust do treće godine života? Zvao sam par brojeva po HZZO-a, većinom negativni odgovori, osim u jednog koji glasi da bi temeljem nekakovog dokumenta od CZSS o brigi i skrbi za djecu od strane druge mame, možda i mogli ostvariti to pravo!? Ima li iko-netko nekaovih saznanja ili primjera, savjeta o ovoj situaciji!?
  6. A zakaj se kod prenosa prava na godišnji iz prethodne godine misli na efektivni rad, a kod prava na godišnji u tekućoj godini percipirate 4 i pol mjeseca porodiljnog dopusta kao "osnovicu" za izračun broja dana godišnjeg. Inaće, ovo o otkazu je samo kao opcija tipa "možda".
  7. ..."buduci vam poslodavac želi dati otkaz u mjesecu svibnju ove godine, te ce vam radni odnos prestati prije 1. srpnja, necet imati pravo na puni godisnji odmor vec na razmjerni dio, znaci jednu dvanestinu za svakih navrsenih mjesec dana rada." Ne razumijem ovaj dio priče. Tom logikom znači da bi tek u prosincu 2008. mogla dobiti 6/12 tj. polovicu godišnjeg (9 dana)? Kad uopće najranije u 2008. mogu na godišnji i u kojem trajanju!?
  8. Pravo na godišnji odmor nakon porodiljnog dopusta Porodiljni dopust do navršene 1. godine života djeteta ističe 18.05.2008. U prošloj 2007. godini nije uopće korišten GO, a radila sam do 31.03.2007. Kod sadašnjeg poslodavca prešla sam radit 1.10.2006. iz druge firme. Ukupno imam 6 godina radnog staža. Pretpostavljam da imam pravo na cijeli GO za 2007. kojeg bi trebala iskoristiti do 30.06.2008.? Također, da li mi pripada pravo na cijeli GO za 2008. godinu? Obzirom da postoji mogućnost da mi poslodavac sa 19.05.2008. uruči otkaz, kako u tom slučaju stoje moja prava glede duljine otkaznog roka i prava na ova dva godišnja odmora!?
  9. Naslov je malo kompleksan, no situacija je životna (moja), a ista nije nigdje eksplicitno i u cijelosti obrađena i pokrivena nekim od dostupnih zakona. Konkretno, da li je pravo porodiljnog dopusta isključivo vezano da djeca u obitelji moraju biti rođeni od jedne (iste) majke, tj. kojim premisima je uređena i definirana ta institucija porodiljnog dopusta do 3. godine života djeteta za svako 3. i više djece u obitelji? Konkretni primjer - Dakle, rastavljen sam i imam dvoje djece od 9 i 11,5 godina, i oboje su inaće i po rješenju iz razvoda pod mojom brigom i skrbi. Djevojka, s kojom počinjem živjeti zajedno, je na porodiljnom dopustu do prve godine života djeteta za našu bebu koja u svibnju 2008. navršava godinu dana. Pitanje? Da li postoji mogućnost, da obzirom da ćemo se oboje brinuti i skrbiti i o moje dvoje djece i o našem zajedničkom trećem djetetu, da se zatraži pravo porodiljnog dopusta do treće godine života za "treće" dijete? Kakova situacija bi teoretski trebala minimalno biti faktička, a da bi se temeljem ovakove "kombinacije" moglo zatražiti ovakovo pravo? Da li bi tu trebalo ishoditi nekakove potvrde ili rješenja centra za socijalnu skrb ili neke druge institucije, a temeljem koje bi se moglo dokazati dakle i faktičko stanje postojanja troje malodobne djece u jednoj obitelji, a time i stjecanja prava na porodiljni dopust do treće godine života? Znam da sam ovu objavu maksimalno zakomplicirao, no, tako mi ponekad izgleda i moj stvarni život, pa...ako netko nešto zna napisati po ovoj objavi, bio bi jako zahvalan. Samo pokušavam od životnih okolnosti izvući maksimum za svoju obitelj.
  10. Porodiljni dopust do navršene 1. godine života djeteta ističe 18.05.2008. U prošloj 2007. godini nije uopće korišten GO, a radila sam do 31.03.2007. Kod sadašnjeg poslodavca prešla sam radit 1.10.2006. iz druge firme. Ukupno imam 6 godina radnog staža. Pretpostavljam da imam pravo na cijeli GO za 2006. kojeg bi trebala iskoristiti do 30.06.2008.? Također, da li mi pripada pravo na cijeli GO za 2008. godinu? Obzirom da postoji mogućnost da mi poslodavac sa 19.05.2008. uruči otkaz, kako u tom slučaju stoje moja prava glede duljine otkaznog roka i prava na ova dva godišnja odmora!?
  11. Eto, vidite da nije bilo teško. Svaka čast! Hvala na ovako "odgovarajućim" odgovorima, moram priznati da sam sad ostal "bez teksta", ali zbog pozitivnog iznenađenja. Hvala još jednom. Lijepi pozdrav Darla i Newbie ! Mulder
  12. Hm, moram primijetiti, da i pod drugim temama sve vrvi od raznih "moralista" koji se osjećaju prozvanim da raznim sarkastičnim komentarima moraliziraju situacije u svim smjerovaima, no najvažnije, a što bi trebala biti svrha ovog foruma, ne napišu ni slova koje bi pomoglo onome koji traži neku pomoć i savjet. No, da nebi i ja upao u zamku prodikovanja i moraliziranja, ukoliko Vi ili neko ima saznanja o mojoj problematici, evo dodatnih podataka... Dakle, ja sam rastavljen, imam dvoje djece iz prvog braka koje žive sa mnom, a s djevojkom s kojom sam u vezi zadnje 2 godine imam dijete i ono dakle ima oca i inaće, a "i na papiru"!. Ona živi kod svojih roditelja, ja kod svojih, pa imamo još neke kombinacije koje će potrajati još barem pol godine dok ne počnemo zajedno živjeti (u našem novom stanu). Ona je još na porodiljnom dopustu i prima za dijete dječji doplatak. Dijete je ona prijavila u svojem poduzeću i preko nje ima zdravstveno osiguranje. Dakle, što i kako dalje? 1. Ja imam prosjek plaće koji mi ne dozvoljava dječji doplatak, ali ako bi prijavio "na sebe" i treće dijete, situacija bi bila drugačija. U tom slučaju bi preko mene dobivali znatno više doplatka nego preko djevojke, jer bi dobio iznos za svako dijete, plus 500 kn za treće dijete!? Kakva je tu regulativa i uvjeti, a obziorm na boravište djeteta i opisanu situaciju? 2. Dok je djevojka na porodiljnom, njoj pojam porezne olakšice ništa ne znači, ali kroz moju plaću bi i to bilo bitno drugačije, ukoliko bi dijete prijavio na svoju PK karticu. Da li sve to dolazi u neke kontradikcije i kolizije, što se iz svega toga može financijski izvući, a u granicama nezabranjenog!? Nadam se da je sve to sad malo jasnije.
  13. Situacija: Samohrana majka prima porodiljnu naknadu (beba stara 7 mjeseci) i dječji doplatak. Trenutno još ne žive zajedno, a otac djeteta bi dijete prijavio "na sebe", a iz razloga dobivanja beneficija u poduzeću u kojem radi (temeljem kolektivnog ugovora), te radi porezne olakšice kod prijave poreza. Da li majka, dok je na porodiljnom, time gubi status samohrane majke, te time i pravo na dječji doplatak?
  14. A da, tak sam i ja nekak mislio, pa sam tako u međuvremenu i napravio. Nije me toliko uzbuđivala potencijalna materijalna šteta, koliko sam bio ogorčen na samu situaciju...priznam da sam više od svega htio naučiti "pameti" te likove, koji su mi usput napričali takovih bedastoća koje nemaju veze s kupoprodajom auta, da mi se doslovno povraćalo od njih. Usput. likovi su naši gastarbajteri iz Njemačke. No, zaboravimo. Hvala na interesu i odgovoru na moj upit. Pozdrav.
  15. Moj kum u moje ime je pregledao auto, napravio predugovor i dao kaparu. Obzirom da je auto bio oštećen, javio mi je i poslao slike što od dijelova trebam nabaviti za popravak. Ja sam u međuvremenu nabavio - kupio potrebne dijelove preko oglasnika, a istog dana mi je prodavatelj javio da odustaje od prodaje auta. Znam da imam pravo na povrat dvostrukog iznosa kapare, iako bi najrađe hito realizaciju ugovora od kojeg je prodavatelj odustao jer je nakon moje ponude i kapare, par sati kasnije dobio povoljniju ponudu. Pitanje, da li i u kojem obimu imam pravo na obeštećenje za kupljene dijelove i druge troškove koje sam imao zbog njegovog odustajanja od prodaje? Osim direktnih troškova za dijelove, koji još troškovi se mogu priznati u eventualnom sporu ako ne dođe do dogovora?
  16. Nisam pravnik, ali sam se zadnjih mjeseci, zbog brakorazvoda, silom prilika našao u situaciji da se moram osobno angažirati oko pravne regulative i problematike situacije u kojoj sam se našao...pa mislim...suprug je i po hrvatskom, i po njemačkom zakonu dužan uzdržavati djecu do njihove punoljetnosti, a također i vas ukoliko zbog opravdanih razloga nemate sredstava za život. Također, sva zajednička imovina (stan, auto...) stečena tijekom trajanja braka se dijeli na pola (u slučaju brakorazvoda). Ne znam kakva je procedura i koje se institucije u Njemačkoj bave tim problemima, no svakako trebate otići na razgovor u nešto slično hrvatskom Centru za socijalnu skrb, gdje će Vas sigurno znati savjetovati i uputiti dalje na pravu adresu. Ne znam, doduše, kako je pravna regulativa za osobe koje su u Njemačkopj (EU) na privremenom radu, pretpostavljam da Vi imate takav status. Što se tiče Hrvatske, kod nas zaista ima podosta teškoća u takvim situacijama, ali puno toga ovisi o osobnom angažmanu i ljudi koji rade na Vama, prema mjestu prebivališta u HR, nadležnom Centru za s.s. Toliko. Nadam se da sam Vam bar malo posvijetlio u mraku koji su stvorili prethodni odgovori. Svako dobro!
  17. Hvala na odgovoru, tako nešto sam i već pismeno zatražio, a jučer i bio susret na S.s., ali...supruga izjavila da ona ima neke dugove, da nema novaca, primanja zadnja cca 3700 kn (+ neki neprijavljeni prihodi jer žena ima vremena za 3 posla), obzirom da stanuje kod mame i djecu ne viđa skoro nikako)... i na kraju zapisnik-sporazum od strane psihologice na S.s. kojim će ona ipak obzirom na početak šk. godine dati nakon 20.08. cca 800 kn doprinosa za dvoje djece!!?? Napominjem, od 27.04. je nema, dakle za cca 4 mjeseca će ona doprinijeti tim iznosom!!?? I to je to. I kaj sad? Rasprava za brakorazvod i skrbništvo u tijeku, tek druga rasprava 7.9. (sve stajalo od 1.6. kad sam dostavio mišljenje S.s.). Čitao sam Obiteljski zakon, čl. 356 i dr. oko privremenih mjera, inaće imam odvjetnika, ali...dosad sam većinu akcija ja predlagao, a njegov prvi komentar bio..."to košta toliko i toliko"...koma. Svaka raprava 100 EUR, savjet 200 kn, a koristi skoro nikakve. Obzirom da na S.s. dakle nisam skoro ništa postigao, probao bih ići na Sud s traženjem te "privremene mjere". Tražio bi da ona plaća za uzdržavanje dvoje djece barem min 800 kn mjesečno po djetetu, uz obavezu nadoknade zaostatka za 4 mjeseca iza!? Da li to ide dalje u okviru postojeće brakorazvodne parnice, da li sam potpisaivnajem ovog na S.s. nekaj zaribal (ali ona drugačije tamo nije htjela, a ova sa S.s je to "blagoslovila", a k tome je i ona ispala "žrtva" cijele priče oko plaćanja i neviđanja djece jer eto ona ima dugove, nema love, nemože viđati djecu i bla, bla...malo suza i cendranja...nemreš belived!?
  18. Dakle, dvojni objekat je u vlasništvu mojeg oca 1/2, bake 1/3 i mene 1/6. Novi dio dvojnog objekta je većim dijelom izgrađen i uređen u stan tijekom trajanja braka (koji još nije razveden). Većina radova i materijala realizirana je u vlastitoj režiji mene i mojeg oca, i nema nekih računa, osim stambenih kredita dizanih i otplaćivanih (još se otplaćuju) od strane mene i mojeg oca. Sa suprugom ne živim u zajedničkom domaćinstvu od 5.2006., a krajem 4.2007. ona se sama iselila iz stana, uzela većinu svojih osobnih i drugih stvari i ne dolazi u taj stan već više od 3 mjeseca. Prije nekoliko dana je došlo do incidenta jer je ona htjela, unatoč zabrani mene i oca, nasilno ući u taj stan i dvorište, vičući da ona tu ima pravo opet vratiti se kad i kako želi!? Moj odvjetnik mi nije baš znao jasno i bistro razložiti opcije ove situacije, a mene interesira, da li dakle ona može (a obzirom da još nije okončan brakorazvod i nije došlo do podjele bračne stečevine) može samo "tako"doći kad i kako hoće i napr. ponovno se vrattiti-useliti, a nakon što je dakle prije više od 3 mjeseca samovoljno otišla i napustila stan (i dvoje mldb. djece usput!)? Kakve su moje zakonske-pravne mogućnosti da to priječim i opstruiram!?
  19. Ne znam da li se to zove "alimentacija"?, no situacija je slijedeća: supruga se prije više od 3 mjeseca odselila od mene i djece, tako da su dvoje naše mldb. djece (sin 11 g. i kći 9 g.) ostala živjeti sa mnom, s čime se ja potpuno slažem. U tijeku je brakorazvod (od ožujka o.g.) pokrenut tužbom s moje strane uz traženje da djeca žive samnom. Ona isto osporava, i traži isto za sebe, naravno uz plaćanje alimentacije, iako djeca nemaju dvojbi s kim će ostati. Za ova 3 mjeseca za oboje djece je dala ukupno 120 kn u cashu i malo obleke i slatkiša za cca 250 kn. Viđa ih jednom mjesečno, nazove jednom tjedno i to je sva njezina aktivnost oko brige i skrbi za djecu. Interesira me da li ja, tj. djeca imaju pravo da im ona uplaćuje određeni iznos na ime uzrdžavanja-alimentacije, iako brakorazvod još nije dovršen (ni razvod braka, ni odlučivanje o skrbništvu!), a dakle za period do konačnih sudski odluka, ma kakve iste bile (iako dakle temeljem situacije nemam sumnji da će djeca ostati kod mene).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija