Jump to content

dickan

Korisnik
  • Broj objava

    196
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dickan objavio

  1. Mora potpisati i prodavatelj. U roku od 30 dana od sklapanja ugovor je trebao biti dostavljen poreznoj upravi. Mislim da kupac koji je odustao ne bi trebao platiti porez, ali je svakako bolje otići osobno u poreznu upravu i objasniti stvari.
  2. Zato što bi tada kupac sigurno tužio a 1.500 kuna ipak plati. Nisam dobro razumio..ako to poduzeće sada gradi nove stanove, prodaje ih i po sklapanju kupoprodajnog ugovora traži još 1.500 kuna da bi vam dopustili uknjižbu, to je čista pljačka. Prodavatelj je DUŽAN izdati vam tabularnu ispravu. Ali je očito ova priča složena tako da se ne isplati tužiti.
  3. Imajte na umu da dobrovoljnim ishodovanjem tabularne izjave izbjegavate dugotrajne, mukotrpne i skupe parnične postupke, da ne govorimo o ponekad neizvjesnom ishodu. Također, izdavanje tabularne izjave za izdavatelja nesumnjivo iziskuje određene troškove (prethodna imovinskopravna analiza, "radna snaga", pribavljanje isprava, ovjera potpisa itd.). Zaključno, treba vidjeti i čija je odgovornost da je uopće došlo do situacije da treba izdavati tabularnu ispravu, umjesto da se uknjižba provede na vrijeme, temeljem kupoprodajnog ugovora ili sl. Ako time konačno rješavate pitanje uknjižbe prava vlasništva na vlastitoj nekretnini, možda je dobro i to "pregrmiti" i riješiti problem jednom zauvijek...
  4. Izjava daroprimca da prihvaća dar obavezno mora stajati u ugovoru, iako se može tumačiti da i samim potpisom ugovora potvrđuje da ga prihvaća, no bolje je izbjeći nekakva naknadna tumačenja. Ovo "sa zahvalnošću" je imalo nekakvo konkretno značenje, barem po starom ZOO-u, i vrlo je uobičajeno navoditi tu "zahvalnost" u ugovorima o darovanju, iako sam, nažalost, zaboravio konkretno značenje izraza...
  5. Isprava koju trebate sastaviti je ugovor o razbrgnuću suvlasničke zajednice, u kojem ćete navesti koje parcele idu kome i međusobno si dozvoliti uknjižbu u cijelosti na pojedinim nekretninama, zatim ovjeriti svoje potpise na ugovoru i provesti ga na sudu (u gruntovnici). Porez na promet nekretnina plaća se samo za "višak": ako npr. sveukupno ima 30000 m2 zemlje, a vi podjelom stječete 11000 m2, obvezni ste platiti porez u iznosu od 5% vrijednosti 1000 m2.
  6. Ako je osoba suglasna, nema problema, daje izjavu o odreknuću od prava plodouživanja ("pristajem da se bez bilo kakvog daljnjeg pitanja ili odobrenja provede uknjižba brisanja prava plodouživanja upisanog u moju korist na..."), ovjerava svoj potpis kod javnog bilježnika i onda se uz prijedlog za brisanje ta izjava odnese na zemljišnoknjižni sud.
  7. Da, naravno, iako takvo mjerenje neće biti precizno kao geodetovo.
  8. dickan

    prodaja?

    1. 5 godina 2. Možete, ne plaća porez kao bliski srodnik
  9. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Narodne novine 62/08
  10. Sva ta prava zajedno znače da ovlaštenik (taj rođak) ima pravo besplatnog stanovanja u toj kući, dapače, da ima pravo tu kuću i iznajmljivati i ubirati najamninu, a isto vrijedi i za zemljište, odnosno eventualnu zakupninu ostvarenu od tog zemljišta. Ako vi iznajmljujete/dajete u zakup, rođak vas može tražiti da mu prepustite na taj način ostvarene koristi, i to svoje pravo ostvarivati i sudskim putem. Vi nekretnine možete bez problema i njegove suglasnosti prodati, ali će se kupac naći u istoj situaciji u kojoj ste vi sada, obzirom da su prava upisana u zemljišnoj knjizi (na teret su svagdašnjeg vlasnika nekretnine).
  11. Pa malo ste me zbunili sada...ako je potpisana i ovjerena izjava kojom on njoj daje doživotno pravo plodouživanja, to se fino upiše odmah u zemljišnu knjigu i amen - supruga ima pravo iznajmljivati stan i za sebe zadržati na taj način ostvarenu korist dok je živa, odnosno već i za života supruga. Ova sugestija o ručno napisanoj volji me podsjeća, odnosno upućuje na vlastoručnu oporuku, tj. na oporučno raspolaganje, a onda govorimo o sasvim drugoj stvari.
  12. Ne kaže se gramzljivih nego gramzivih. Darovanje se može opozvati samo zbog grube nezahvalnosti obdarenika i osiromašenja darovatelja, ako se i obdarenik ne nalazi u oskudici. Definicije i dodatne informacije možete pronaći u Zakonu o obveznim odnosima, na www.nn.hr, broj 35, godina 2005, članci 493-498. Mislim da je tamo sve jasno opisano i da ne morate vratiti dar. Napišite temeljem toga odgovor odvjetnici. Ako vas tuže, morat će platiti sudsku pristojbu, a i vlastite i vaše troškove za zastupanje, ako izgube. Ne znam za mogućnost besplatnog zastupanja.
  13. U ugovor uvrstite odredbu (inače uobičajenu) da prodavatelj jamči da je u cijelosti vlasnik prodane nekretnine, te da ista nije opterećena uknjiženim ni neuknjiženim stvarnim pravima ili drugim teretima u korist trećih osoba. Time on preuzima odgovornost za štetu koja bi za vas nastala ukoliko bi se pokazalo da njegova izjava ne odgovara istini. Vas uvijek bilo tko može tužiti i tražiti zabilježbu spora u zemljišnim knjigama, pa da se to neće dogoditi ni ne možete dobiti garanciju, uostalom prodavatelj ne može odgovarati za ponašanje trećega. Međutim, ako je u jednoj stvari već pravomoćno presuđeno, sud bi povodom nove tužbe već na prvom ročištu odbio tužbu, odnosno o njoj ne bi ni raspravljao. To bi vam recimo bio slučaj da ista osoba tuži na utvrđenje prava vlasništva iste nekretnine iz iste pravne osnove. Zato bi bilo zgodno da si pribavite fotokopije tih presuda od prodavatelja (neka ih on pribavi!). Vi postupate s povjerenjem u zemljišnu knjigu. Taj institut vas štiti na način da se pretpostavlja da niste znali, a ni morali znati za prava trećih osoba, koje nisu upisane u zemljišnu knjigu na toj nekretnini. Pritom se također pretpostavlja da niste dužni istraživati izvanknjižno stanje. Na to se ne možete pozivati ako je u vlasničkom listu npr. vidljiva zabilježba spora. Ukratko - možete kupiti takvu nekretninu, a da li će netko biti zločest i uznemiravati vas neosnovanim tužbama, druga je stvar.
  14. Dionica je prenosiv vrijednosni papir. Prijenos se vrši indosamentom, ako je izdana materijalizirana dionica. Sukladno smjernicama EU, u Hrvatskoj se novoizdane dionice vode u nematerijaliziranom, odnosno elektronskom obliku pri Središnjem klirinškom depozitarnom društvu - SKDD (prije Središnja depozitarna agencija - SDA). Prijenos takvih dionica provodi se pri SKDD, slično kao i za nekretnine u zemljišnim knjigama. Ugovor o prijenosu dionica treba imati ovjeren potpis otuđivatelja, te se zatim dostavlja SKDD koje provodi prijenos i o tome obavještava ugovorne strane.
  15. Sud bi trebao rješenje/presudu po službenoj dužnosti poslati na provedbu u gruntovnicu, gdje onda njihov prijedlog za provedbu "čeka u redu". Zabilježba spora u zemljišnoknjižnom ulošku može se (i trebala bi se) upisati na način da bude vidljivo na koju se katastarsku česticu u ulošku spor odnosi, pa vam to ne bi bila zapreka ni za ishodovanje rješenja o uvjetima građenja ni za ishodovanje kredita, ako je vaša k.č. "čista". Međutim, ako kažete da su sada upisani suvlasnici, zemljišnoknjižni sud bi trebao dakle besteretno otpisati tu k.č. iz tog uloška u novi zk uložak, gdje bi vi bili upisani kao jedini vlasnik, bez obzira na zabilježbe spora koje se odnose na druge nekretnine. Nije jasno da li su zabilježbe spora već upisane ili je tek predložen upis. Ako su već upisane, treba samo otpisati vašu k.č. iz tog uloška u novi, a ako je tek predložen upis, treba čekati.
  16. Najkvalitetnije rješenje je parcelacija zemljišta, odnosno formiranje zasebne katastarske čestice za dio kojeg gospođa želi darovati. Druga varijanta je da vam geodet izmjeri površinu koja je u pitanju, a gospođa vam daruje odgovarajući suvlasnički dio cijele parcele (npr. parcela ima 2000 m2, želi vam darovati 352 m2, pa vam daruje 352/2000 dijela parcele). Bilo bi korisno, u ovoj drugoj varijanti, usput napraviti ugovor u kojem se specificira način korištenja nekretnine u suvlasništvu. Sve ovisi o konkretnim okolnostima, ali prvo rješenje je, iako zahtjevnije (novac i vrijeme), "ono pravo".
  17. Ispravan bi naziv ovog odnosa bio pravo plodouživanja. Da bi djelovalo prema trećima, trebalo bi biti upisano u zemljišne knjige, što ne bi bio slučaj jer potpis nije javnobilježnički ovjeren, pa bi vaše pravo uknjižbe prava plodouživanja trebali ostvarivati u parnici. Pojam korištenja obuhvaća i tzv. ubiranje plodova od stvari, odnosno ubiranje najamnine, pa tako supruga stan može iznajmljivati i za sebe zadržati prihod. Bez obzira što stan nije stečen u braku, supruga je (u ovom slučaju) nasljednica stana u 1/4, koliki udio nasljeđuje i svatko od troje djece.
  18. Pa da...drugo pitanje je kako ste to saznali i da li bi protivna strana mogla s uspjehom dokazati da je od saznanja proteklo više od godine dana.
  19. Pozdrav! Dio vaših potraživanja su zastarjela. Trgovačko društvo može, ali i ne mora isplatiti dividende koje su na naplatu dospjele pred više od 5 godina, ako istakne prigovor zastare. Dividende koje su na naplatu dospjele unatrag 5 godina, možete zahtijevati, kako mirnim tako i sudskim putem, uz pripadajuću zakonsku zateznu kamatu. Najbolje bi bilo da pismeno zatražite podatke (napomenite da kao dioničar, odnosno imatelj udjela, imate pravo na obaviještenost, sukladno Zakonu o trgovačkim društvima), a da taj dopis ima značenje opomene pred tužbu (tako ga i naslovite).
  20. Poštovani, i kupoprodajni se ugovor može pobijati prilikom provedbe ostavine, ako je bio fiktivan. Ipak, on vam pruža dodatnu zaštitu, pa će valjda sve biti u redu. Pazite da u ugovor ne uvrstite previsoku cijenu, jer nasljednici nasljeđuju i potraživanja umrlog, pa bi vam se moglo dogoditi da zahtijevaju isplatu kupoprodajne cijene. Nažalost, nije moguće pravno se obvezati da zemljište nećete prodati, a da ta obveza djeluje prema trećima. Naime, ako bi se to dogodilo, bili bi dužni naknaditi štetu djedu, ali bi zemljište ostalo u vlasništvu sljedećeg kupca. Ta se zabrana ne može zabilježiti u zemljišnoj knjizi, pa je možete tek uvrstiti u kupoprodajni ugovor kao jednu od odredbi. Razmislite o mogućnosti sklapanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Porezna uprava odredit će poreznu obvezu prema tržišnoj cijeni, ako cijena iz ugovora bitno odstupa od tržišne.
  21. 1. Tri godine 2. Imovina se dijeli po pravilima koja vrijede za podjelu bračne stečevine (kao da ste bili u braku) 3. I nekretnine i pokretnine 4. Pravilo: (izvan)bračna stečevina se dijeli između (izvan)bračnih drugova na jednake dijelove (pola-pola). (Izvan)bračna stečevina je ona imovina koja je stečena radom za vrijeme trajanja (izvan)bračne zajednice. Npr. darovi i nasljedstva se ne dijele, kao što se ne dijeli ni imovina stečena prije sklapanja braka/ulaska u izvanbračnu zajednicu.
  22. Tako je, ugovor mora sadržavati OIB ugovornih strana. Ako se radi o stranom državljanu on treba napraviti OIB, odnosno porezni broj u RH, jer je porezni obveznik bez obzira na državljanstvo (mora platiti npr. porez na promet nekretnina).
  23. Kad nevjesta i ženik izjave pristanak. Isto je i kad pristanak izjavljuju pred matičarem; i tada on tek kasnije upisuje činjenicu sklopljenog braka u maticu vjenčanih.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija