Jump to content

Jasna105

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Jasna105 objavio

  1. Ovdje imate zakone koji se tiču te problematike. http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=13201 Realno govoreći, tko bi joj kupio 1/2 idealnog vlasništva? U teoriji da, ali praksa... Na prvoj prodaji cijena nekretnine ne bi mogla ići manje od 2/3 vrijednosti iste, procijenjene od strane ovlaštenog sudskog vještaka, na drugoj prodaji ona se može prodati za 1/3 cijene procijenjene vrijednosti.Manje ne. Ukoliko se ni tada ne proda, sve se vraća na početak. Sudski vještaci i nisu tako skupi, negdje sam pročitala da se njihova usluga kreće od 1500,00-2500,00 kn.Sud uzima jamstvo u iznosu od 10% kako bi zainteresirane strane mogle pristupiti licitaciji. Mislim da vam je najpametnije dogovotiti se jer obje možete izgubiti, osim ako vam sestra nije dobila na lotu i tjera inat da proda stan za smješnu cifru. Mene osobno je zbunio odgovor jednog pravnika kojeg sam našla na netu u svezi iste problematike gdje stoji: Potrebno je istaknuti da kod prodaje nekretnine na javnoj dražbi pravo na dražbovanje ima onaj od suvlasnika koji je kao predlagatelj pokrenuo postupak razvrgnuća, a onaj koji je u tom slučaju pasivna strana, predloženik, nema. Dakle, ukoliko Vaša kćer pokrene postupak razvrgnuća, tada sestra Vašeg supruga neće moći na javnoj dražbi kupiti nekretninu koja je predmet prodaje. Mada, mislim da to nije točno, provjerite.
  2. Zanima me da li je ukoliko te netko vrijeđa, kleveta i sramoti, a suvlasnik je dijela nekretnine u kojoj živim, dozvoljeno to isto snimiti mobitelom i iskoristiti na sudu, uz uvjet da nakon početka snimanja toj osobi javno kažem da se čuje na snimci kako je snimam i da samo nastavi?
  3. Po ovom primjeru čini mi se da je to dobrovoljno razvrgnuće. http://www.jutarnji.hr/podjela-naslijedene-imovine-unatoc-protivljenju-suvlasnika/212422/ Te da se" fizička dioba stambene građevine provodi ukoliko je istu moguće etažirati odnosno podijeliti u više samostalnih uporabnih cjelina (npr. da svaka ima zasebni ulaz prema javnom putu, te zasebni sanitarni čvor i kuhinju)".Po ovom ispada da je moguće. a, "fizička (geometrijska) dioba zemljišta se provodi ukoliko je moguće zemljište podijeliti na više manjih zemljišnih čestica tako da svaki suvlasnik stekne novonastalu česticu razmjerno svom suvlasničkom udjelu". I ovo je moguće. Samo mora biti dobrovoljno, zar ne?
  4. Možete li mi pojasniti što je točno geometrijska dioba i koja je razlika između etažiranja i GD? Hvala.
  5. Da li itko zna je li još uvijek na snazi ovaj zakon koji se tiče civilne diobe: http://propisi.porezna-uprava.hr/view.asp?location=POGLAVLJE&jid=569&file=ovre.xml&idAktualni=598, te što je kod suda odlučujuće prilikom odabira relevatne procjene (procjena ovlaštenog sudskog vještaka ili procjena porezne uprave). Na koji se način riješava plaćanje režija ako ne postoje odvojena brojila za struju, vodu i sl, a topla voda se koristi preko jednog kata (mog dijela) i ide preko cijele kuće, tako da ni kontrolni sat ništa ne riješava?
  6. Sve o tome imate ovdje: http://propisi.porezna-uprava.hr/view.asp?location=POGLAVLJE&jid=569&file=ovre.xml&idAktualni=598
  7. Geometrijska dioba je moguća. Kuća ima 3 kata. Svaki kat posjeduje svoj odvojeni stambeni prostor. No, ona etaziranje ne želi.
  8. Znam da nije. Darovni ugovor je potpisan neovisno o Ugovoru o diobi bracne stečevine u kojoj se suprug obvezao na sebe preuzeti kredit u cjelosti. Majka je založni dužnik.
  9. Hvala na uputi na Zakon. Već sam upisana u ZK.Razvrgnuće suvlasništva ili prodaja idealnog dijela ne odgovara nikome. Zanima me da li je netko upućen na osnovu čega se formiraju trzisne cijene u slučaju tog događanja?
  10. Hvala na brzom odgovoru. Što bi konkretno to značilo?
  11. Molim vas za savjet. Suprug i ja živjeli smo u hipotekarno opterećenoj obiteljskoj kući koja bila 1/2 u njegovom vlasništvu, zajedno sa zemljom. Druga polovica kuće i zemlje glasi na njegovu majku. Imamo 3 djece. Nedavno smo predali zahtjev za sporazumnim raskidom braka i potpisali diobu bračne stečevine kojom je suprug svoj dio nasljedstva prepisao u potpunosti meni.Sada svekrva to ne želi prihvatiti i grubim klevetama i uvredama prijeti da će me izbaciti iz kuće jer je sad skoro bivši suprug iselio i prešao u podstanare.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija