Jump to content

rhema81

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Mene zanima slijedeće. Moje radno vrijeme je ovakvo ; ponedjeljak i utorak 06-17, srijeda , četvrtak, petak i subota od 06-14, nedjelja slobodna. Tako je stalno , ne samo meni nego svima (ima nas preko 30), dakle konstantno je takva satnica. Za studeni nam je najavljeno da neće biti slobodnih dana i da računamo minimalno 12 sati rada svaki dan. (povećana narudžba) Oni koji su radili i prošle godine u to vrijeme kaže da su znali raditi i više od 12 sati i da je to točna najava. Da napomenem , kad sam potpisivala ugovor potpisala sam da pristajem i na prekovremeni rad ( jer to je bio i uvjet uzmi ili ostavi posao) - ali smije li taj prekovremeni rad biti veći od zakonski dopuštenoga. Nije problem ostati ponekad prekovremeno, ali ovo najavljeno jer totalno izrabljivanje pogotovo jer se radi o teškom fizičkom radu, dosta hladnim uvjetima. Kao i kod većine privatnika ugovor mi je na određeno i sad me strah se pobuniti jer onda sigurno neću dobiti produženje ali taj tempo mislim da neću moći izdržati. (tu sam tek mjesec dana) Zanima me vaše mišljenje što točno znače prekovremeni i da li se poslodavac mora držati zakonom određenog broja te da li mi ima pravo uskratiti slobodni dan na tjednoj bazi? uglavnom zanima me vaše mišljenje na cjelokupnu situaciju.
  2. Radila sam kao medicinska sestra , u mojem ugovoru stoji da ću obavljati poslove medicinske sestre te druge poslove po potrebi koje naloži poslodavac. Naravno kao sestra sam radila sve. (to mi je već 4 dom koji sam promijenila i uglavnom je u svima ista situacija) Sad sam na burzi i imam ponudu za posao gdje radiš svaki drugi dan u smjeni od 15 sati. Ne znam kako uopće nekome može pasti na pamet da ti ponudi takvo radno vrijeme. ali poslodavci dobro debelo koriste ovu krizu i izrabljuju do maksimuma. Tko je odgovoran za takvo stanje? Tko uopće dopušta da ista osoba može kuhati i presvlačiti korisnike - za mene nespojivo.
  3. da se nadovežem na svoje pitanje, dakle poslodavac je dobio moju poštu sa zahtjevom za zaštitu radničkih prava odmah nakon toga me nazvao i rekao mi da nisam odjavljena, pa da jesam, pa opet da ni sam ne zna što je knjigovođa napravio. meni jasno piše prestanak radnog odnosa s danom 30.4. Onda mu je knjigovođa rekao da se to lako može povući i da će sutra to riješiti. Sad mene zanima , da li on može samo tako povući tu odjavu i ponovno me prijaviti da nema prekida. Molim savjet , ne želim da me zakine i uskrati mi pravo na burzu. Jer danas mi je usmeno rekao da knjigovođa moju odluku o otkazu još nije završio - mislim malo mu to dugo traje - tjedan dana mu treba da ju ispuni. ..
  4. Nisam član sindikata. planiram se konzultirati s odvjetnikom. S obzirom da je odjava s danom 30.4. a to mi je objavljeno 2.5. smatram da su moja radnička prava uskraćena. Vrijeme za pisani prigovor prolazi i to moram do sutra napisati. Nemam još niti jedan jedini dokument - rekao je da knjigovođa nije još sve napravio. A meni nedostaje onaj najvažniji s kojim bi ostvarila pravo na novčanu naknadu na HZZ-u a to je Odluka o otkazu . S obzirom da takav otkaz bez te odluke nije u zakonskim okvirima a mogućnost povratka na posao nema , očito će morati doći do nagodbe koju će morati isplatiti i naravno dostaviti mi taj dokument bitan za HZZ. U svakom slučaju hvala Vam.
  5. Možete li mi molim Vas reći što točno pišem u zahtjevu. Nikad se nisam susretala s takvim naglim otkazom pa mi treba savjet oko formuliranje istog.
  6. Dakle poslodavac mi je 30.4. rekao da postajem tehnološki višak i da ću u ponedjeljak 2.5. znati više - o otkaznom roku, godišnjem ... jer mora kod knjigovođe sve vidjeti. Došla sam na posao 2.5. i rekao mi je da nisam ni trebala dolaziti jer je moj radni odnos prekinut s danom 30.4. I zbilja odjava na mirovinskom je s danom 30.4. (došlo mi na e - građani) Nikakav papir nisam potpisala, ništa vidjela o pravu na otpremninu (tamo sam 3 godine i 10 mjeseci) apsolutno ništa. Znam da mi mora dati obrazac Odluka o otkazu na kojem mi sve mora pisati ; razlog, otpremnina... sve što mi je rekao je njegova usmena riječ da se ne brinem da ću dobiti otpremninu i da će pisati da sam tehnološki višak. zanima me kakav je to knjigovođa koji ga vodi u prekršaj i to koliko je meni poznato veliki prekršaj. molim savjet i mišljenje
  7. Mene zanima vezano za obrt - točnije fast food koji se tek otvara i nije u sustavu PDV-a, razumijem da na računu piše - obrt nije u sustavu PDV-a. ali kako onda napišem cijenu proizvoda. Tj. da li ona može biti jednaka kao i kod drugih obrtnik koji su u sustavu pdv-a. koliko sam ja shvatio moja cijena koju ja odredim nema veze da li sam u sustavu pdv-a ili ne. Možda je pitanje smiješno, ali interesira me, žena i ja smo novi u ovome i želimo se informirati sa nekim detaljima prije nego krenemo realizirati neke stvari.
  8. Poštovani, Planiram otvoriti obrt pa me zanima slijedeće. Imam stalni radni odnos, majstorski ispit i moj poslodavac je mene zaposlio kako bi mu obrt mogao raditi jer on nema majstorskog ispita. Ugovor me ne ograničava da ne mogu imati svoju djelatnost - nije ista kao od mog poslodavca ali je usko povezana (nismo ni u istom mjestu , a niti županiji... konkretno on ima pekaru, a ja bi imao fast food) Sad me zanima, kako ja planiram raditi i dalje kod mog sadašnjeg poslodavaca a u svom obrtu zaposliti jednog ili dva radnika ali i ja bi radio u slobodno vrijeme (vodio bi nabavu itd.) 1. da li ja mogu otvorit obrt na temelju mog majstorskog ispita (jer se on već vodi kod mog poslodavaca da ima stručnu osobu ) ili moram zaposliti nekoga sa majstorskim ispitom? 2. da li država daje neki poticaj prilikom zapošljavanja obrtnicima koji tek otvore obrt? 3. Kupujem objekat u kojem je djelatnost iste vrste koju ja planiram otvoriti , dakle vlasnik zatvara svoj obrt i ja bih za mjesec ili dva otvorio na istom mjestu vlastiti obrt - da li moram pozvati komisiju za dozvolu za rad djelatnosti ili dozvola koju ima vlasnik vrijedi i za moj obrt? Zanima me da li da prvo otvorim obrt pa onda odem u banku i predam zahtjev za kredit za kupnju prostora i sve kompletne opreme koja je u njemu a potrebna mi je za rad ili da kupim prostor kako bi im mogao predočiti da imam potreban prostor za željenu djelatnost? Hvala!
  9. Poštovanje, ako je moguće da mi odgovorite na ovo pitanje, Dakle kad smo potpisali ugovor za priključak telefona T-Com je tek nakon godinu dana došao da nam priključi. Rečeno nam je da susjedi sa ljeve i desne strane ne žele da sa njihove kuće ide na našu kuću kabel pa da nam moraju staviti stup. suprug je rekao da kad budu dolazili stavit stup da nas nazovu da bi im mogli reći gdje nam neće smetati . Nitko nije zvao nego su ušli u posjed dok nikoga nije bilo i postavili stup. Kad smo to vidjeli suprug ih je odmah zvao jer kabel prolazi kroz vočke koje ne možemo zbog kabela obrezivati ili posjeći, ujedno stup je na mjestu gdje planiramo malo proširiti i napraviti terasu-ali oni su nam rekli da ako želimo telefon da nam stup mora biti tu. Suprug im je jasno rekao da je to krivično djelo jer su ilegalno ušli u posjed i postavili stup bez naše suglasnosti. ali nitko nije ništa reagirao. Sad nakon dvije godinu dana kako je postavljen stup trebamo početi sa radovimo , nazvali smo službu za korisnike i rekli o čemu se radi- oni kažu da ako nam sklanjaju stup da mi to snosimo troškove. na uvid o stanju sošao je djelatnik koji je odgovoran za postavljanje stupova na našem području - Kad smo mu rekli da su učinili kazneno djelo jer su ušli u posjed i postavili taj stup ,( i još dva par godina prije)bez našeg dopuštenja i potpisa i da su odgovorni što nam nisu rekli da imamo pravo na naknadu što je stup u našem posjedu. samo je rekao , nemojte zvati više u upravu ja ću vam projektanta poslati. projektant je bio i rekao nam da je točno da ako nema potpisa da je to ilegalno napravljeno i da je za to odgovoran T-Com. I da je trebalo nam reći da imamo pravno na naknadu 400 kuna za svaki stup za razdoblje od 20 godina. Danas nas T-com traži da im dostavimo vlasnički list posjeda na kojem je stup , broj čestice, dozvolu o gradnji rješenje HAKOM-a. ako u upravi t-com -a tvrde da je sve uredu i po zakonu i da mi moramo snosti taj trošak - zbog čega će njima sad ti papiri , a pogotvo o dozvoli za gradnju. Smatram da nas je t-com oštetio dovoljno što nam je onemogučio radove u vočnjaku zbog stupa i kabela koji prolazi kroz vočke , sad nam još svoju ilegalnost želi naplatiti. Moje pitanje , što vi savjetujete. jer stup se mora makniti ali ja troškove ne planiram snositi. lijep pozdrav Hvala
  10. Evo upravo dobih e mail sa hrt citiram ga u punom obliku Damir Kosovec (Damir.Kosovec@hrt.hr) Poslano: 26. siječanj 2010 8:50:54 Prima: marija (mali-raj@hotmail.com) klasičnog pečačenja kabla više nema . ne mogu Vam odgovoriti na pitanje nego da i dalje slušate CD , a našim kontrolorima objasnite da slušate samo CD hvala - moje pitanje je ako odgovorni u hrt ne znaju koga da onda pitam
  11. Ma jasno je meni sve, zapečačivanje i odjava je obavezna. ali nitko mi ne odgovara na bit ove teme - da li je moguće nakon toga slušati cd-ove na glazbenoj liniji (kao što je to bio slučaj prije 20 godina) pitala sam isto i odjela za pretplatu u hrt i dobila sam odgovor i obrazac za odjavu radija ili da pitam drugačije , ljudi pišu na postovima da imaju radio u autu ali da slušaju samo cd-ove na njemu pa ne žele plačati pretplatu. da li je moguće radio u autu zapečatiti , ali da možeš slušati cd-ove. jer danas je sve digitalno i ne znam da li je izvedivo kao u slučaju davnih godina.
  12. nisi skužio pitanje , shvačam da plačam na posjedovanje prijemnika , ali prije je bilo moguće zapečatit radio pa slušaš samo kazete. moje pitanje je jel moguče zapečatit glazbenu digitalnu liniji pa da mogu cd samo slušati a ne i radio ???? Inaće sam sve postove pročitala i sve mi je jasno , ali ovo me baš zanima. Jer moja baka je prije 20 godina mogla zapečat radio(preko onog koluta što je na starim radijima tražio stanice inkasator je stavio neku traku i lupio pečat na dva mjesta i to je bilo to) pa slušala samo kazete . (toliko radi objašnjenja)
  13. poslala sam jučer e mail na 10 adresa. vidjet ćemo da li će itko odgovoriti. Samo se bojim da mi e mail ne savrši u smeću
  14. zanima me jedna stvar, ako kupim glazbenu liniju i ne želim slušati radio nego samo Cd - da li mogu pozvati inkasatora da mi zapećati tj da li je uopće moguće zapećatiti glazbenu liniju i pri tome imati mogućnost slušanja cd , jer linija je digitalna. Rekli ste da on zapečati kabel na tv , pa onda mi blokira i mogučnost gledanja dvd , što smatram da nije fer ne može mi zakonski oduzeti ostale funkcije, malo su kontradiktorni, ako kažu da je to zbog posjedovanja tv ili radia - a kad ga zapečati ti i dalje ga imaš tj.posjeduješ. da li tko zna nešto više o tome. dosta mi je hitno.
  15. opet. Ak je to istina treba skupit potpise za referendum. Pa da treba im za debele plaće, a sirotinju tko ....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija