Jump to content

bra

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bra objavio

  1. Hodočastio sam danas: porezna uprava, javni bilježnik, odvjetnik. Porezna veli: ako mi je to žena (a je) da nije potrebno nikakav poseban ugovor sklapati, samo kod JB sklopiti novi ugovor s stanarima, da je ona najmodavac. Poreznoj je bitno da se taj predujam poreza od najma plaća, a svejedno im je tko će to činiti. Bilježnik veli: Sve treba ovjeriti, dva potpisa na ugovoru o plodouživanju + jedan na novom ugovoru o najmu. Odvjetnik veli: Treba sklopiti ulovor o plodouživanju. Tipično svatko na svoj mlin vodu tjera. Ja ću napraviti kako mi je porezna uprava predložila, ipak oni primaju i daju novac, a i najpovoljnije je rješenje.
  2. Tako sam si otprilike i mislio, postoji li kakva alternativa. Nama je samo bitno da ja njoj dam nekako pravo da ona može na svoje ime iznajmljivati stan, i prijaviti porez od najma na PU.
  3. Ja imam identičnu situaciju, samo je kod mene upisana hipoteka banke radi kredita na stan. Da li u tom slučaju postoji kakva prepreka za upisa prava plodouživanja u ZK odjelu?
  4. NE kužim Ja nisam primio dohodak kod dva poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja. Na stranicama Porezne Uprave u uputama za podnošenje godišnje PP stoji: Prema članku 39. Zakona, godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari: 1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona (plaću/mirovinu) kod dva ili više poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja i/ili, 2.... ... http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?ID=19198&Source=http%3a//www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Sva%2520miljenja.aspx?GroupString%3D%253B%2523Porez%2520na%2520dohodak%253B%2523%26IsGroupRender%3DTRUE&ContentTypeId=0x0100EC713B67E7E91E4CB070B8F49D6747B1 Po tome dakle nemam obvezu predavanja radi rada kod dva poslodavca, jer se tako poklopilo čistih 11mj kod jednog i 1 kod drugog. Jedino gubim povrat poreza za poreznu olakšicu na dijete kod drugog poslodavca, jer ako predam radi toga PP onda moram navesti i najam stana, pa bih morao na kraju još i doplatiti poreza.
  5. Nekaj si ti krivo shvatio. Od oba poslodavca sam dobio IP1, i oba su sve uredno platila (porez + plaća). Porezna uprava kaže da si dužan predati gošišnju poreznu prijavu ukoliko si dobio plaću u istom mjesecu od dva poslodavca, što kod mene nije slučaj. Imam čistih 1-10 kod prvog poslodavca i 11-12 kod drugog. Kod drugog bih mogao ostvariti pravo na povrat poreza jer sam dijete maknuo s porezne kartice, ako bih dobrovoljno predao PP. Tu nastaje problem jer bih tada morao upisati i prihod i porez od najma, te bi za taj dio morao više dopšlatiti nego što bi mi bio povrat za dijete, pa mi se ne isplati dobrovoljno predavati PP. Pitanje je da li ja stvarno nemam obvezu predavanja PP radi dva poslodavca?
  6. Poučavajući detaljnije, utvrdio sam da sam u 2014 radio kod dva poslodavca, ali nemam niti jedan mjesec da su mi oba isplatila plaću. Kod prvog sam bio 1-10 a kod drugog 11-12. Po tome sada ispada da uopće nisam obvezan predati poreznu prijavu za 2014g. Ako pak predam PP(da bi ostvario pravo povrata poreza za isplatu u 12mj (plaća za 11mj), jer sam dijete skinuo s plaće kao olakšicu.) tada bi se ta prijava smatrala dobrovoljna i smatram da bih tada morao upisati prihod od najma stana i plaćeni predujam poreza koji sam plaćao??? JEsam li u pravu?!?!?!?!
  7. Dragi legalisti, pošto sam u 2014g radio kod dva poslodavca dužan sam predati poreznu prijavu. Kod novog poslodavca sam dijete maknuo s PK jer imam ugovorenu neto plaću, te ću ga sada prijaviti kao poreznu olakšicu u PK. U 2014g sam također i iznajmljivao stan, te sam redovito uplaćivao predujam poreza koji mi je PU razrezala. Zanima me da li sam dužan sada u PK unositi taj prihod i plaćeni predujam poreza od najamnine ukoliko mi to nije povoljno. Skinuo sam brošuru s stranica porezne uprave: http://www.porezna-uprava.hr/HR_publ...ZakupNajam.pdf gdje na 9.str stoji: " Porezni obveznik je dužan u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati samo dohodak za koji je obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu i dohodak od nesamostalnog rada. Ako uz dohodak za koji je obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu i dohodak od nesamostalnog rada iskaže i dohodak iz ostalih izvora, obvezan je iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju. " Da li to znači da mogu na PK izostaviti prihod i plaćeni porez od najamnine?
  8. Zašto odvjetnika, zar nešto ne valja s ovim mojim tekstom prigovora?
  9. Evo ovako sam okvirno sastavio, nadam se da je to OK: Poštovani, Ovim putem Vam dostavljam moj prigovor vezano za prekršajni nalog PP Zagrebačke, kojim oni mene optužuju za davanje nevjerodostojnog iskaza vezano za dostavljanje podataka o vozaču, koji je upravljao mojim vozilom dana dd.mm.yyyy ..... u ulici .... u blizini ulice ..... te je prilikom te vožnje učinjen prometni prekršaj..... Iz razloga što mi PP Zagrebačka u zahtjevu za dostavu podataka o vozaču nije dostavila podatak u kojem smjeru je prekršaj počinjen, nisam im bila u mogućnosti dostaviti vjerodostojne podatke jedne osobe, već sam im dostavila smjerove upravljanja vozila i podatke dvoje vozača koji su u vrijeme (s mogućim maksimalnim odmakom od 30min) za koje traže vozača upravljali mojim vozilom u zadanoj ulici samo u različitim smjerovima kretajna. Prema svemu navedenom ne osjećam se krivom za davanje nevjerodostojnog iskaza, te molim da se njihov prekršajni nalog odbaci, jer za njega nema osnove.
  10. Dakle sada se prigovor piše sudu, a ne više na PP Zagrebačku? Ovako nekako smo i mislili reagirati, ali pošto je sad došlo do komplikacija, htjeli smo se prvo posavjetovati sa nekim tko ima više iskustva. Kakva je dalje praksa, da li to sada znači da oni više ne traže vozača koji je učinio prekršaj? Tj. ako sud odbaci optužni prijedlog za nevjerodostojan iskaz, da li je tu kraj te priče.... Glupo, ali na kraju, ako sam dobro shvatio moglo bi ispasti da ništa ne platimo, a od samog početka uopće ne poričemo da je prekršaj učinjen... već samo tražimo da predlagatelj optužnog prijedloga da dostatne informacije za određivanje vozača.
  11. Poštovani, Prije 2 tjedan moja majka je zaprimila pismeni upit iz PP Zagrebačke, da dostavi podatke o vozaču njenog vozila za određeni dan u prosincu 2010g, određeni sat i minutu, te je navedeno da se prekršaj dogodio u određenoj ulici u blizini druge ulice (radi se o nadvožnjaku druge ulice iznad prve). Inače prekršaj je blage prirode i odnosi se na min. prekoračenje brzine, te je zakonom propisana kazna od 500,00kn... Toga dana u vrijeme za koje traže vozača smo vozilom moje majke upravljali i ja i moja žena u razmaku od 30min. Ja sam se (sa ženom kao suvozačem) odvezao na posao, a ona se nakon toga vračala istim putem sama. Kako je u upitu iz PP Zagrebačke stajalo da majka riskira kaznu od 2000-5000kn ukoliko ne da vjerodostojan iskaz, a oni u tom zahtjevu nisu specificirali smjer u kojemu je prekršaj počinjen, majka je napisala da nije u stanju (zbog manjkavih informacija o samom prekršaju) sa 100%-om sigurnošću napisati tko je počinio prekršaj za koji oni pitaju. Također je u daljnjem obrazloženju napisala tko je od nas vozio u kojem smjeru kako bi oni mogli što lakše i brže otkriti krivca... Danas je majka primila optužni prijedlog za nevjerodostojan iskaz u iznosu 2000,00kn + stotinjak kuna sudskih troškova... Što dalje učiniti?
  12. Baci kiselinu na tu zvrgljotinu od invalidske oznake, slikaj i reci da nije ničeg ni bilo, Na plačaj kaznu i nećeš u zatvor.... Treba se malo snaći
  13. BTW Zvali smo danas ovlašteni servis i rekli su nam napraviti ponudu za popravak, pa nek s tim idemo na osiguranje. Tip je još naglasio da će nam oni vjerojatno manje ponuditi, pa da se žalimo i onda će oni ponuditi malo više, pa da to prihvatimo. Još je rekao da će osiguranje to sigurno koštati i malo više od ponude jer će sigurno biti još nekih skrivenih troškova kad raskopaju auto.... Npr. ak ponuda bude 5000kn oni bi nam mogli ponuditi 3000kn pa se žalimo pa daju 4000kn, A na servisu je rekao da teško da će biti ispod 7000kn. Da li osiguranja pristaju na to, pogotovo jer će se raditi o naplati iz stranog osiguranja, ili su mutavi pa plačaju full cifru samo da ide u ovlašteni?! E da i na kraju tip je rekao da kad se dogovorimo oko cifre obavezno da ispunimo neki obrazac za naknadu za umanjenu vrijednost vozila pošto se radi o gotovo novom vozilu i da tu možemo dobiti još 10% od cifre koju dogovorimo!
  14. Kaj oni ne ponude neku nagodbu nakon procjene štete... Zašto bi ja morala popravljati u ovlaštenom servisu (tamo neidemo više od kad smo kupili auto). Auto hoćemo sami popraviti, a da nam oni plate dijelove... Zar to nije moguće.... Pa nemogu me oni natjerati u određeni servis, to nigdje ne piše na polici osiguranja....
  15. Sve je danas potvrđeno na sudu... Tip je kriv i po policiji i po sudu, a bogami i po zdravom razumu . Tip je neš nakenjavao da je on stajao već u križanju, da propusti pješake, kad sam ga ja pogodila. Prvo mu je sudkinja rekla da to nije istina jer se sa slika vidi da stoji ukoso, tj. da je izbjegavao vozilo. A drugo rekla mu je da je baš i stajao opet bi bio kriv, jer nije smio ući u križanje, ako iz njega ne može izaći, već je trebao čekati prije križanja. Navodno je dobio i nekih 600Kn za oduzimanje prednosti, 1500Kn za vožnju vozila sa stranim registarskim oznakama, bez da ima prebivalište u toj državi (znači muljao je da tamo živi - auto mu je od stare, a on tu živi), te 6500Kn za nekakv carinski prekršaj.... Fak baš je naj.... A mogli smo se lijepo nagoditi da mi je dao 500€.... Nama sad jedino preostaje izganjati osiguranje i kvalitetno opraviti FOFI.... BTW što se tiće osiguranja?! Vjerojatno ćemo vozilo popravit sami (brat mi je fuš lakirer), pa me zanima kako ide naplata od osiguranja?! Kolega na poslu mi je rekao da mi je najbolje da nazovem neki ovlašteni servis i da s njima suljam osiguranje.... To mi se nekako neda... Hoću sve leglni putem najviše kaj mogu izvuć... Može neki savjet.... BTW kam da hitim slike da ih vidite, ovdje na foum ih nije moguće postaviti....
  16. Bili smo na sudu danas, čekala sam 4h i onda mi je sudkinja rekla da neka idem kući jer nema smisla čekati, navodno je zvala policiju i rekli su da s zakompliciralo oko njegove putovnice?!?!?. Koliko sam skužila ja sam oštećenica JUPIII.... Sad me više frka jer tip nekaj muti, ali i manje jer je on valjda krivac.... Jel tko od vas pogledao slike, ima li što za reć?!
  17. Može li netko još reći koji savjet pošto sutra ranom zorom moram na sud Evo par slikica: Slika1 Slika2 Slika3
  18. Ma najviše me zanima da li na parkinzima s javnim pristupom vrijede svi popisi kao i na javnim prometnicama (ja smatram da vrijede), te ukoliko ja u križanju imam predost, te ja udarim u vozilo jer je ono ušlo u križanje iako me trebalo propustiti, utjeće li to ikako na to tko je kriv.... Na slikama koje je policajac napravio jasno se vidi da me gospodin pokušavo izbjegavati jer je bio već na pola suprotnog traka (ja da nisam s manjim vozilom i malom brzinom toliko odgurati)
  19. Prošli tjedan sam imala lakšu prometnu nezgodu na parkiralištu jednog našeg prodajnog centra... Naime pri kretanju po parkiralištu naišla sam na križanje te pogledala lijevi pa desno i počela kretati, kako je bilo puno ljudi na desnoj strani usredotočila sam se na njih i lagano krenula u križanje. Najednom nioodkud se ispred mene stvorilo vozilo. te sam ga udarila svojim prednjim lijevim kutem u njegov prednji desni blatobran u razini kotača. Gospodin je odmah zašao van i počeo urlati. Da kud gledam.... Kako na čitavom parkiralištu nema nikakvog znaka prednosti prolaska ili nailaska na cestu s prednošću prolaza samo sam mu rekla da sam ja s desne strane i neka se smiri da bi se mogli dogovoriti, on je inzistirao da se pozove policija pošto ima strane tablice pa mu kao treba neki papir za prelaz preko granice. Opet je počeo urlati da je on bio na široj cesti na parkiralištu (dvosmjerna), a da sam ja došla iz uže (jednosmjerne) pa je on unatoč tome da nema znakova u prednosti. Također je par puta ponovio da nek pogledam da sam se ja u njega zabila, a ne on u mene. Kako se nismo mogli dogovoriti, došla je policija, te su napravili zapisnik i odredili nam već u ponedjeljak (pošto se radi o vozilu s stranim reg oznakama) terrmin na sudu. Kako još nikad nisam bila na sudu sva sam uplašena, iako sam poprilično sigurna da nisam kriva. Što vi mislite i ako može kakav savijet kako se ponašati na sudu....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija