Jump to content

Agnezija

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Brat i sestra imaju u suvlasništvu stan. Brat je prije nekog vremena dignuo nenamjenski kredit u banci, u međuvremenu ostao bez posla i ne otplaćuje kredit redovito. Banka traži da se roku od 15 dana uplate zaostaci ili će otkazati kredit i sudskim putem potraživati da se kredit isplati u cijelosti. Da li se banka može upisati na nekretninu koja je u suvlasništvu?
  2. Molim pomoć pri tumačenju zakona o radu, čula sam da je u novom zakonu o radu propisano pravo žalbe na izbor radnika na natječaju (tj neizabranih kandidata!?). Kako obvezu raspisivanja natječaja pri zapošljavanju, niti prava kandidata koji se javljaju na natječaj nisam pronašla nigdje u novom zakonu o radu, pretpostavljam da je osoba koja mi je to tumačila pobrkala zakone i vjerovatno mislila na zakon o državnim službenicima i namještenicima... Moj interes se odnosi na zaposlenike u javnim službama, a za njih do sada nije bilo propisano pravo žalbe na natječaj za zapošljavanje...
  3. Poštovani/e, htjela bih prijateljici iznajmiti trenutno prazan stan, ali bih ju htjela i prijaviti na toj adresi, pa me zanima kakav je postupak prijave kod porezne uprave (što mi sve treba od dokumenata i ono najvažnije - koliko iznosi postotak poreza koji moram uplaćivati i na koji način se on obično uplaćuje)? Hvala Lijep pozdrav
  4. Postoji li rok i koliki je za podizanje tužbe protiv liječnika koji je zbog propusta i nemara tijekom i poslije operacije ugrozio ljudski život?
  5. Članak 125. (2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca. Da li se pri tome misli na neto ili bruto plaću?
  6. Prije mjesec dana rodila sam carskim rezom i sada su mi ustanovljene komplikacije koje zahtjevaju bolničko liječenje. Može li moj suprug za vrijeme mog bolničkog liječenja koristiti kakvo bolovanje za čuvanje djeteta, a da sam ja u isto vrijeme na porodiljnom dopustu?
  7. Hvala na odgovoru. Kuću je rođaka stekla s pokojnim mužem, a njen novi suprug (kako sam ga nazvala "deda") nije ništa uložio u istu, jer otkada su zajedno kuća se doslovno urušava... Problem je samo što je ona stara i jedva pokretna, a on je slijep i ne želi iz kuće van (traži pola vrijednosti kuće). Mi želimo pomoći njoj, ali nismo spremni dvoriti i dedu... Sve je tako komplicirano...
  8. Molim malu pomoć u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju. Naša daljnja rođaka želi se doseliti k nama i pokloniti nam svoju kuću ugovorom o doživotnom uzdržavanju. U toj kući zajedno s njom već 15 godina živi deda koji se doselio k njoj i s kojim se ona tada crkveno vjenčala (pretpostavljam da je taj crkveni brak izjednačen s građanskim brakom). Ima li deda nekakvih prava nad njenom imovinom s obzirom da živi kod nje već 15ak godina i da su crkveno vjenčani, znam da u slučaju njene smrti ima pravo nasljedstva, ali da li on sada može osporiti poklanjanje nekretnine?
  9. Hvala na odgovoru. Kod nas je situacija malo kompliciranija. Bez posla sam ostala 2002. i do 2005. je tekao sudski postupak za vraćanje na posao. Na posao sam vraćena 2005. sudskom odlukom koja je potvrđena ove godine revizijom Vrhovnog suda. Koliko uspjevam protumačiti iz sudske odluke odvjetnik mi je kao dio nagodbe 2003. povukao dio tužbe koji se odnosi na isplatu plaće. Da li se još može pokrenuti postupak za isplatu plaće za 2002., 2003., 2004. i 2005. ili je nastupila zastara? Da li se može tražiti plaća za vrijeme do 2003. ako je to bio dio nekakve nagodbe u ranijem postupku za povrat na posao (s obzirom da ja za nagodbu ne znam za sigurno, a i odvjetnik mi nije baš bio precizan u odgovoru na to pitanje....)
  10. Kada nastupa zastara potraživanja iz radnog odnosa u slučaju sudskog povrata na posao, tj sudske odluke o nedopuštenom otkazu. Da li se zastara potraživanja na plaću koja je trebala biti isplaćena računa od pravomoćne sudske presude o povratu na posao ili od godine za koju se traže sredstva?
  11. Zainteresirana sam za kupnju građevinskog zemljjišta za koje vlasnici imaju građevinsku dozvolu za izgrađnju kuće. Kako ne bih htjela graditi istovjetnu kuću, da li kod ishođenja nove građevinske dozvole moram plaćati nove doprinose (suglasnost elektre, komunalni doprinos isl.) ili se plaća samo razlika koja bi nastala u odnosu na kvadraturu kuća? Koje zakone da proučim? Hvala
  12. Da li se državna zastava ističe na javnim zgradama i za vjerske blagdane (Uskrs, Božić, Tijelovo) ili samo za državne praznike (Dan državnosti isl.)?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija