Jump to content

vixennika

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Predao si sve papire na poreznu cim si dobio rjesenje suda? Ja bih na tvome mjestu otisla na poreznu pitati gdje je zapelo.
  2. Ovako, po novom zakonu od 1.1.2015., navodno se za nekretninu stecenu na javnoj drazbi ne placa porez (iako proucavajuci Zakon o prometu nekretnina ne nalazim temelje za ovo sto pisem). U Varazdinu je nekolicina kupila stanove u zgradi na javnoj drazbi, nekima je bila prva nekretnina, nekima ne, no nitko nije platio porez. Rijec je o novoj zgradi koja nikada nije bila useljena (jel to igra ulogu?). U istoj zgradi poznanica je kupila stan prosle godine na javnoj drazbi i porez je morala platiti (na zemljiste i prikljucke). Ukoliko je nekretnina kupljena ranije, iz stecajnog postupka na javnoj drazbi, tada je potrebno nabaviti racun od tvrke iz stecaja (stecajnog duznika) gdje je specificiran trosak - dakle, 'zemljiste i prikljuci', zatim 'nekretnina' i 'pdv'.. i placa se 5% prijenosa SAMO na iznos zemljista i prikljucaka. Tako smo mi na kraju platili iako sam se i na to zalila posto smatram da nacin stjecanja prve nekretnine ne bi trebao uvjetovati oslobodjenje od placanja poreza. Rjesenje jos nisam primila. Spomenuto vrijedi za stecaj.. zna li tko jel isto vrijedi i za nekretnine 'kupljene' na javnoj drazbi iz postupka ovrhe? Dodatno, postoji informacija iz porezne iz Varazdina da ukoliko kupis nekretninu na javnoj drazbi, da placanjem iznosa PDV-a zadrzavas pravo oslobodjenja placanja poreza na prvu nekretninu kada je kupis regularnim putem?? Ima li tko da moze potvrditi/opovrgnuti/objasniti stvari koje sam navela? Sve zajedno je zaista jedna velika zavrzlama..
  3. Sve sto sam navela odnosi se na stecaj, za ovrhu zaista ne znam jel vrijede ista pravila.

  4. Hej Nikola!

    Ovako, po novom zakonu od 1.1.2015., navodno za nekretninu stecenu na javnoj drazbi ne placas porez (iako proucavajuci Zakon o prometu nekretnina ne nalazim temelje za ovo sto pisem). U Varazdinu je nekolicina kupila stanove u zgradi na javnoj drazbi, nekima je bila prva nekretnina, nekima ne, no nitko nije platio porez. Rijec je o novoj zgradi koja nikada nije bila useljena. U istoj zgradi poznanica je kupila stan prosle godine na javnoj drazbi i porez je morala platiti.

     

    Ukoliko si nekretninu kupio ranije, iz stecajnog postupka na javnoj drazbi, tada trebas nabaviti racun od tvrke iz stecaja gdje je specificiran trosak - dakle, 'zemljiste i prikljuci', zatim 'nekretnina' i 'pdv'.. i placas 5% prijenosa SAMO na iznos zemljista i prikljucaka. Tako smo mi na kraju platili iako sam se i na to zalila posto smatram da nacin stjecanja prve nekretnine ne bi trebao uvjetovati oslobodjenje od placanja poreza. Rjesenje jos nisam primila.

  5. Bok, možeš mi molim te reći kako je prošla žalba poreznoj za oslobođenje od poreza? I ja sam kupio stan na sudu i imam isti problem. Hvala! Nikola

  6. Hvala na odgovorima, shvacam sadrzaj clanka 11/a, no nadam se da imam sanse posto clanak 4. (2) glasi: Stjecanjem nekretnine, u smislu stavka 1. ovoga članka, smatra se kupoprodaja, zamjena, nasljeđivanje, darovanje, unošenje i izuzimanje nekretnina iz trgovačkog društva, stjecanje nekretnina u postupku likvidacije ili stečaja, stjecanje na temelju odluka suda ili drugog tijela te ostali načini stjecanja nekretnina od drugih osoba. - dakle, u ovom clanku je svako stjecanje - stjecanje - izjednaceno. Na spomenuto mi je skrenula paznju porezna savjetnica u usputnom razgovoru i rekla neka se 'ne damo'. Pa eto, nada umire posljednja
  7. Da.. samo se trebate ocitovati prethodno pocetku same drazbe da odustajete i svakako nastojte potvrditi svoj racun za povrat novca kod sluzbenica nakon drazbe da ubrzate proces povrata.
  8. Lijep pozdrav svima! Ljubazno molim za pomoc prilikom formiranja zalbe na porezno rjesenje. U lipnju prosle godine, kupili smo nekretninu na javnoj drazbi na trgovackom sudu u Varazdinu. Rijec je o prvoj nekretnini mog partnera. Trazili smo oslobodjenje od placanja poreza, no zahtjev nam je odbijen zato sto je stan stecen temeljem Rjesenja o dosudi, a ne temeljem sklopljenog ugovora o kupoprodaji (clanak 11a. stavak 1.) – tako stoji u obrazlozenju rjesenja (unatoc tome sto zadovoljavamo sve uvijete - rjesavanje vlastitog stambenog pitanja, stan od 49,5m2..),. Iako u mojim ocima (laika) je svako stjecanje prve nekretnine jednako, to ocito nije slucaj u ocima porezne, stoga vas molim za sugestije na sto se sve mogu pozvati kako bi povecala sanse da nam se zalba uvazi. Osim s Rjesenjem o dosudi, raspolazemo i s racunom koji nam je izdao stecajni duznik – bivsi vlasnik stana. Za spomenuti racun je gospodja na salteru rekla da ju 'ne zanima' prilikom predaje dokumentacije za oslobodjenje. Dodatno, na rjesenju je navedeno da zalba ne odgadja izvrsenje rjesenja.. znaci li to da je svakako do roka potrebno uplatiti trazeni iznos pa se nadati povratu u slucaju uvazene zalbe ili je 'sigurnije' pricekati i platiti zatezne kamate ukoliko zalba bude odbijena? Hvala svima unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija