Jump to content

Majazg2014

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima. 2015 godine ishodovali smo građevinsku dozvolu za stambenu zgradu visine prizemlje. Sada bi nadogradili kat i potkrovlje. U urbanizmu su mi rekli da moramo prije rekonstrukcije i nadogradnje zatražiti uporabnu dozvolu. Traženje se temelji čl. 3. st. 14. i st.19 zakona o gradnji: 14. postojeća građevina je građevina izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta i svaka druga građevina koja je prema ovom ili posebnom zakonu s njom izjednačena 19. rekonstrukcija građevine je izvedba građevinskih i drugih radova na postojećoj građevini kojima se utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za tu građevinu ili kojima se mijenja usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena (dograđivanje, nadograđivanje, uklanjanje vanjskog dijela građevine, izvođenje radova radi promjene namjene građevine ili tehnološkog procesa i sl.), odnosno izvedba građevinskih i drugih radova na ruševini postojeće građevine u svrhu njezine obnove. Ja sam shvatila, iz gore pročitanog, da ne moram imati uporabnu dozvolu nego da moram imati na terenu zgradu sagrađenu temeljem građevinske dozvole.
  2. Poštovanje svima. Sada već bivši muž me tuži za nastalu stanarinu koju sam mu dužna bila platiti jer sam živjela u stanu njegovih roditelja. On ima ugovor u najmu ovjeren kod bilježnika, ali je samo njegovo i njihovo ime na ugovoru o najmu stana. Nema mojega imena. Naravno ugovor je napravljen za vrijeme trajanja braka i ja jesam živjela u tom stanu. No, da sam znala da postoji obaveza plaćanja onda bi plaćali, ali ovako ispada da sam dužna plaćati nešto za što nisam niti znala da trebam. Radi se o cifri 600 eura puta 5 godina= 36000 eura i moj dio iznosi pola, znači 18000 Eura!!!!
  3. Coruption ne slažem se sa onime što si napisao. Iskreno ne da mi se tu obrazlagati zadnjih 16 godina mog života. TVRDIM KAO MAJKA DA MOJ SIN IMA PROBLEMA SA KARAKTEROM A NE SA ODGOJEM. I to je to. Molim ako se možemo vratiti na zakone. On je rekao da želi živjeti sa bakom i dedom. Dali moramo mi to kao roditelji pokrenuti u centru ili kako to ide? Isto me zanima ukoliko ode od doma dali u alimentaciju ulazi i prosjek od supruga ili samo moj kao jedinog skrbnika?
  4. Vlasnik stana smo suprug i ja. Zakonski možemo tražiti CZS da ga smjeste u udomiteljsku obitelj? Temeljem kojega članka?
  5. Draga Plivka to što nisam sve u detalje opisala ne znači da nismo sve što si opisala gore i učinili. Mi svi živimo zajedno, ne godinu dana nego 14 godina. Jako poznajemo jedno drugo i imali smo zajedničke aktivnosti kao cjelovita obitelj. U centru smo isto tako već desetak godina jer smo uočili problem u njegovom ponašanju od ranih dana. bili smo na savjetovanju i kod različitih psihijatra i psihologa, bolnica i svašta nešto. Nikada nije bio zanemarivan. Nisam imala potrebe opisivati sve u detalje jer me zanimaju zakonske odredbe i mogućnosti. Ne znam odakle ti samo ovo što si gore napisala.......Možda govoriš iz vlastitog iskustva?
  6. Još samo jedno pitanje. Ukoliko ode od doma dali u alimentaciju ulazi i prosjek od supruga ili samo moj kao jedinog skrbnika. Hvala...
  7. Crni hvala ti na svim odgovorima. ovo što pričaš je utopijski. Dakle pričamo već dugo godina o svemu a rezultat je isti. Realnost je slijedeća: Suprug će otići i ja i djeca ćemo biti na cesti. Ovaj stariji će ugnjetavati mene i njegovu braću koliko će moći. Nitko od troje djece neće imati oba roditelja. Svi ćemo biti tužni i deprimirani. Samo radi jedne osobe. Jer dijete koja ima 16 godina nije glupo da ne zna što čini ostatku obitelji bez obzira što drugi misle.
  8. Dali ja mogu tražiti zakonski da ode živjeti sa dedom i bakom i da mu plačam alimentaciju? Napominjem da imam još dvoje malodobne djece.
  9. Sa biološkim ocem nije u dobrim odnosima iz istih razloga. Izbacio ga je prije 2 godine iz stana kada je bio u posjeti kod njega i od onda se tu i tamo čuju preko skypa i porukama. Istina je i da su karakterno opićeni i jedan i drugi tako da i ne vidim kako se mogu slagati. Ali, uglavnom u razgovoru s njime (bivšim) dolazimo do istoga zaključka. Kako pomoći nekome tko te vrijeđa, nepoštuje i tko radi što želi. Ja ne kažem da ga ne "pere" pubertet, ali vjerujte mi kao majci to je karakter a ne samo pubertet. Bojim se samo da moj sadašnji muž neće moći izdržati sva ta vrijeđanja i da će nas ostaviti. Nekoliko puta mi je rekao da se boji sam sebe ako mu pukne film. Otići će samo da ne bude fizičkog obračuna sa posinkom i da ne završi u zatvoru. Moj sin zna da ovaj puca po šašovima i zato je provociranje gore iz dana u dan, i zato sa riješila da poduzmem nešto. Međutim opet sam na početku jer izlaza očigledno nema.
  10. Zajednički jezik ne možemo naći. Nažalost. On je svjestan da mu zakonski ne možemo ništa i stalno provocira. Ne možete niti zamisliti kolika frustracija proizlazi iz svega. Pogotovo kada moram odgajati još i dvoje male djece koja vide da im se stariji brat ponaša tako kako se ponaša. Jedan od primjera: Sine kada ćeš doći doma, sutra ti je škola ujutro - odgovor: kada ja to budem htio. I tako stalno i u svemu. Dakle opcija dogovora više ne postoji. U stvari moje pitanje je trebalo biti: gdje su prava roditelja i obaveze djeteta. Crni hvala ti na odgovoru. Dali ti ili netko drugi zna koji su pravni putevi da se djete onemogući u samovolji!?
  11. Prvobih se zahvalila svima na odgovoru.Suprugi ja imamo veliki problem. Moj sin iz prvoga braka (16 godina) nam radi velikeprobleme u obitelji. Ignorira nas, ne sluša nas, histerizira i razbija po kući.Završili smo u centru za socijalnu skrb i oni su nas poslali u Remetinecsavjetovalište za mlade gdje smo imali više puta termine i razgovore. Nažalostništa se nije promijenilo. Policija je par puta intervenirala radi njegovihispada međutim kada oni odu sve se opetovano nastavlja. Policija tvrdi da nematu nasilja u obitelji nego da to rješavamo u centru, a ovi u centru vele dazovemo policiju. Meni je kao majci prekipjelo jer mi trpi brak i djeca kojuimam sa sadašnjim mužem. Muž mi je isto ogorčen. Posinak ga ignorira i u licemu govori da mu nije nitko i ništa i da mu se ne obrača više. Zove ga pogrdnimimenima i postavlja se na njega u nadi da će ga moj suprug ošamariti tako daovaj može zvati policiju. Sinmi dolazi doma kada hoće i radi što hoće. Na pitanja o školi uopće ne odgovara.Mi idemo redovno na informacije ali ne možemo utjecati na ocjene kada ne želislušati. Svi nam kažu, i u centru i razrednica, zašto mu dopuštamo da ide vando kada želi i zašto ga ne kaznimo.Odgovor je jednostavan. Ne možemo zakonski ništa napraviti. Čl. 93. St. 5 i 6Obiteljskog zakona (stari i novi koji je suspendiran) kaže : 5. Roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađemod šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje drugeodrasle osobe u koju imaju povjerenje 6.Noćnim izlaskom iz stavka 5. ovoga člankasmatra se vrijeme od 23 do 5 sati.Dakle on zakonski može biti vani dok godželi. Da zovem policiju u 24h, i kažem da mi je sin trebao doći u 23h i da gaprijavim? Budu mi rekli da oni ne mogu odgajati moje dijete.Imala bih par pitanja pa ako mi možeteodgovoriti. U principu ne znam još kako da se postavim na sve to pa istražujemsve opcije. Znam jedino da moram drastično reagirati jer mi se raspada obitelj.1. Što bi se desilo da mu zaključam vrata odstana ako kasni i ne pustim ga u stan?2. Dali zakonski može živjeti bez roditelja,recimo sa bakom i dedom?3. Ako može živjeti sa dedom i bakom, na kojinačin to ostvariti? Dali moramo mi predati prijedlog sudu ili centru da neželimo da on više živi sa nama ili što već. On je i tako rekao da će uzetiodvjetnika i da želi živjeti sa dedom i bakom.4. Dali smo mu dužni plaćati mjesečni iznos ikoliko ako ne živi sa nama?5. Imate li ideju što napraviti? Razgovori isastanci u centru ne djeluju. Sin mi je, ali nažalost je isti kao i moj bivšimuž. Pun nerazumijevanja, sebičan i što god ja napravila nije dobro. Jošjednom hvala svima na odgovoru. Na kraju bih molila da ne moralizirate jer imatu puno stvari koje nisam napisala. Dakle ne želim se „riješiti“ sina jer mi jedosadno u životu nego zato da spasim svoj brak, svoju ostalu djecu, sadašnjegmuža i svoj život. Probala sam sve što mogu da ga urazumim, međutim on dalje posvom.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija