Jump to content

STEGA777

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je STEGA777 objavio

  1. Da, praznili su kontejnere, ali nikada u 05:50 i 01:30 ili 02:00. No, ako zakonski ne možemo ništa napraviti onda će možda medije zanimati ovaj problem, pa se nešto i promijeni. Hvala i lijepi pozdrav.
  2. Hvala lijepo na tumačenju, ali ostaje upitnik kako se ta buka može svrstati u "očekivanu" kada se događa u neočekivano vrijeme kada većina građana spava , dakle za vrijeme očekivanog noćnog mira. U vrijeme pokojnog gradonačelnika Bandića nikada se kontejneri nisu praznili u to vrijeme. Pisali smo na nekoliko adresa u ZGH, ali čak su nakon naših žalbi počeli dolaziti još ranije u jutro i kasnije iza ponoći. Mislimo da se radi o zloći i pakosti jer za pražnjenje samo 3 kontejnera petkom nije nužno dolaziti u 05:30 sati.
  3. Poštovani svi koji znate i hoćete pomoći, molim za pravno tumačenje po kojim člancima i po kojem zakonu građani mogu prijaviti tvrtku Čistoća jer narušavaju javni red i mir na način da vozila dolaze prazniti kontejnere u ranim jutarnjim satima i to petkom između 05:50 i 06.10 , a i ostala tri dana u tjednu isto rano ujutro oko 06:20, te u kasnim večernjim satima iza 01:30. Pri tom pražnjenju radnici Čistoće se međusobno dovikuju kao da je uobičajeno popodnevno radno vrijeme, a udaranje kontejnera u vozilo kod pražnjenja sve stanare razbudi i to između naše 4 stambene zgrade gdje sve odjekuje. Nas dosta umirovljenika je pisanim putem tražilo u nekoliko navrata promjenu termina pražnjenja tih kontejnera, ali nije bilo nikakvog razumijevanja, pa sada želimo taj problem prijaviti policiji i drugim nadležnim službama. Hvala i lijepi pozdrav svima.
  4. Poštovani svi, molim za pojašnjenje i savjet kako postupiti u ovom slučaju. Platiti ili ne iznos sa uplatnice. Presudom općinskog prekršajnog suda oslobođen sam plaćanja kazne i dobio opomenu primjenom čl.43. st.1. Prekršajnog zakona. U glavi II presude stoji : " U ostalom nepobijanom i nepreinačenom dijelu obavezni prekršajni nalog se potvrđuje." Što bi to značilo ? U glavi III stoji:" Na temelju odredbe čl.139. st.6. u svezi čl.138. st. 2. toč. 3b. Prekršajnog zakona okrivljenik se u cijelosti oslobađa plaćanja paušalnog iznosa troškova prekršajnog postupka ovoga suda nastalih povodom odlučivanja o prigovoru." Međutim, uz presudu koju sam dobio od policijske postaje priložena je i uplatnica u iznosu 13,27 EUR sa opisom plaćanja "Plaćanje troškova utvrđivanja prekršaja". Moje pitanje je: ako sam već u cijelosti oslobođen plaćanja kazne i uvažen je moj prigovor kao osnovan u cijelosti, moram li biti i dalje opterećen plaćanjem iznosa sa uplatnice ili je u pisanju opisa oslobađajućih stavki u presudi nešto promaklo sucu ili službenici koja je pisala presudu, obično prema nekakvoj špranci ?
  5. Hvala na odgovorima. Na žalost stan nije osiguran, a polica osiguranja zgrade ne pokriva ovakva sr... kad netko od suvlasnika unutar svog stana neodgovorno glumi vodoinstalatera. Razmišljao sam u kojem bi zakonu nekim člankom bila pokrivena takva neodgovornost suvlasnika kada uzrokuje tu vrstu štete, ali još nisam našao. Tu je stvar još gora jer je voda curila kroz sve pukotine koje su nastale potresom u Zagrebu tako da sada može doći do otpadanja stropne žbuke po našim glavama jer je u nekim sobama strop bio ispresijecan pukotinama po cijeloj površini. Možda tu postoji nekakvo dodatno opravdanje za tužbu ili čak nešto pokrenuti preko upravitelja zgrade, koji za sada baš nije reagirao kako sam očekivao.
  6. Pozdrav svima koji hoćete i možete pomoći korisnim savjetima. Ovo mi se dogodilo po prvi puta u životu, ali se nadam da ima ljudi kojima se ovo već dogodilo i svojim iskustvom mogu pomoći. Radi se o tome da je susjed u stanu iznad mog samostalno želio zamijeniti slavinu iznad kade u kupaonici ali prethodno nije zatvorio ventil i nije provjerio da nema tlaka vode u cijevima. Kaže da mu je izletio ventil u zidu kojeg je pokušao zatvoriti. Inače zgrada je stara oko 37 godina, pa tako i instalacije. No tu je ključno to što je voda izbijala iz ležišta tog ventila više od pola sata, a susjed nije našao za shodno pozvati hitne intervencije nadležnog upravitelja zgrade već je sam nešto prčkao pokušavajući zatvoriti otvor, ali bezuspješno. Time je poplavio najprije cijeli svoj stan, a nakon toga i moj stan i to sve prostorije. Voda je curila iz svakog stropa i po zidovima, namočila sve podne obloge, 3 komada namještaja, prekrivače kreveta. Ukupne pukotine u stropovima i zidovima iz kojih je curila voda, odokativno sam izmjerio, su u dužini cca 25 metara. Kada sam došao gore vidjeti što se događa kod njega tek je onda na moje traženje pozvao hitne intervencije, dakle nakon više od 30 do 40 minuta curenja vode. Taj susjed je osobno došao vidjeti što se to kod mene događa i nekoliko puta izjavio da će mi nadoknaditi svu štetu. I ja naivan povjerovao. Susjed me od tada izbjegava, a već je prošlo više od 1,5 mjeseci. Dakle, molim za savjet što se radi u takvim slučajevima ? Ima li uporišta u nekom zakonu RH da ga tužim i isplati li se uopće trošak za parničenje jer se šteta kod mene procjenjuje na oko 500 EUR ? Ili postoji nekakav drugi način ? Ako neko može pomoći savjetom bio bih zahvalan. Lijepi pozdrav.
  7. Poslije svih informacija nešto mi još nije jasno. Mene nitko nije tražio davanje privole da se ide s kaznenim nalogom, a možda je sustav to nekako odradio mimo mene. Obzirom da sam totalni laik iz pravosuđa, pa je li onda dobro za mene što se išlo sa kaznenim nalogom ( iako sam se žalio i prigovor nije usvojen ) ? Nakon svega ovoga do sada hoće li sustav dalje ići na redovno suđenje ili ne ? Je li ova presuda sa kaznenim nalogom i rješenjem o odbijanju moje žalbe-prigovora, konačno završetak ovog postupka ? Bar da saznam moram li se moram pomiriti sa zadnjim rješenjem optužnog vijeća i ovakvom kaznom.
  8. Ma ja sam se žalio na taj kazneni nalog-presudu odmah po dobivanju istog, i već nakon 7 dana su mi dostavili rješenje optužnog vijeća da se potvrđuje sve iz prvobitnog kaznenog naloga-presude i u tom rješenju uopće nisu spomenuli činjenicu da nisam pozivan niti na jedno ročište niti sam od listopada 2021, kada se sve dogodilo, bio sa bilo kojom radnjom informiran. Jednostavno sam sve doznao dobivši taj kazneni nalog-presudu početkom veljače 2023. Protiv ovog rješenja više nemam pravo žalbe, pa onda što mi još uopće omogućavaju zakoni RH i pravni propisi ? Ja sam inače u mirovini i nemam mogućnosti plaćati odvjetnika, pa se pokušavam spasiti te kazne koja mi, neki kažu nije strašna jer je uvjetna na 1 godinu, ali mene ipak to pritišće, pa i psihološki jer nekako osjećam da mi je dosta toga od informacija uskraćeno u tih 15 mjeseci.
  9. Ma ja sam krivac jer sam i osuđen kaznenim nalogom-presudom koju sam vidio tek po dobivanju u veljači. U pitanju su lakše ozljede, ali me terete po članku 118. KZ stavak 1.
  10. Poštovani svi koji želite pomoći, radi se prometnoj nesreći samo sa lakšim tjelesnim ozljedama za koje se mene optužuje, a dogodilo se još u listopadu 2021 godine. Tek u veljači ove godine dobio sam presudu s kaznenim nalogom da sam kriv, a sud se poziva na članke 118. stavak 1. KZ u vezi sa čl.34. KZ. Dobio sam uvjetnu kaznu zatvora od 6 mjeseci s rokom kušnje od 1 godine. Uložio sam prigovor protiv presude-kaznenog naloga koji mi nije usvojen od optužnog vijeća. Napominjem da je policija u dokumentu Pouka o pravima osumnjičenika napisala u opisu sumnje o počinjenju kaznenog djela opisanog u članku 215. st.1 KZ. Ovo mi je bitno: nisam dobio pozive niti za jedno ročište, niti za glavnu raspravu, time mi nije omogućen pristup sudu niti pravedno suđenje jer mi nije omogućeno postavljanje pitanja svedoku i drugima sudionicima postupka, nisam niti mogao pročitati zapisnike o saslušanju ostalih sudionika u postupku, a nisam mogao niti iznijeti svoju obranu sve dok nisam dobio presudu-kazneni nalog sa mogućnošću prigovora. Jesu li mi uskraćeni osnovni postulati za pravedno suđenje ? Molim savjet što mi još preostaje kao pravna mogućnost jer na ovo zadnje rješenje optužnog vijeća nemam pravo žalbe ? Trebam li se pomiriti sa ovom kaznom, odnosno je li ona za mene najblaža opcija ? Molim za sve dobronamjerne i stručne savjete kako dalje postupiti. Hvala i lijepi pozdrav.
  11. Pozdrav svima koji imaju iskustva i žele pomoći. Kratka povijest predmeta. Tvrtka XY je nakon prisilne ugradnje razdjelnika u moju stambenu zgradu provodila podešavanje količine impulsa po ulazima, a mene je konkretno pljačkala jer je svaki mjesec kroz prijavljivanje u HEP-Toplinarstvo za moj stan i po 107 impulsa više nego što sam ja stvarno očitavao po razdjelnicima. Svaki mjesec sam dostavljao u HEP-Toplinarstvo prigovore za u računima prikazan-obračunat broj impulsa i to kroz 2016 godinu pa nadalje sve dok nije prestalo sa podešavanjem broja impulsa. Plaćao sam za sve te mjesece za koje sam dostavio prigovore samo onolike iznose koji su bili realni i u skladu sa stvarno očitanim impulsima po svakom razdjelniku. Nakon toga je slijedila je ovrha na koju sam se žalio, pa suđenje u Općinskom sudu u Zlataru 2017 godine, pa 2018 godine, i za svako ročište sam pisanim dokumentima ( moji prigovori sa činjenicama i podacima kako je provođeno podešavanje broja impulsa i dr. ), ali ipak je donesena presuda da moram platiti tužitelju tj. HEP-Toplinarstvu iznos oko 450 kn i troškove parničnog postupka 725,00 kn. Naravno da sam se žalio u svibnju 2020 naivno misleći da ima pravde i da svi već znaju kako tvrtka XY krade putem razdjelnika. I već zaboravivši na taj predmet, najnovije sam danas 01.03.2021. dobio presudu ( iako u međuvremenu nisam pozvan na bilo kakvo ročište ) ovoga puta iz Županijskog suda u Osijeku da moram ovoga puta platiti trošak postupka 800 kn i onaj dug sa zateznim kamatama od oko 450 kn. Pitanje: 1. Obzirom da u presudi nije bila napisana pouka o pravnom lijeku, kojem sudu ili kojoj instituciji se mogu dalje žaliti jer ne želim odustati i platiti sve te iznose. 2. Ima li neki odvjetnik u Zagrebu koji je uspješan u ovakvim slučajevima kada su u pitanju ovrhe nastale u vezi razdjelnika. 3. U kojoj fazi se mogu obratiti nekom sudu u EU ? Hvala svima koji žele pomoći.
  12. Poštovani, što je po zakonu potrebno uraditi i kojoj instituciji se obratiti u ovakvoj situaciji pa ću iznijeti samo činjenice. Nepoznati počinitelj je brutalno uznemiravao moju obitelj dok nisam bio u stanu i to putem divljačkog zvonjenja na portofon. Obzirom da postoji video nadzor sve sam prijavio nadležnoj policijskoj postaji koji su zatražili od predstavnika suvlasnika izuzimanje video zapisa na što je isti izjavio da on ne zna rukovati sa video centralom i da će to uraditi susjed koji se razumije u to. Međutim to nije uradio. Kada je istraga odmakla i približila se identitetu počinitelja za kojeg se ispostavilo da je vrlo vjerojatno povezan sa predstavnikom suvlasnika taj je naknadno izjavio drugom policijskom djelatniku da je video nadzor neispravan. Ovdje se očito radi o prikrivanju identiteta počinitelja. Zatražio sam od policije provedbu vještačenja video nadzora po službenoj dužnosti, a oni su me uputili na upravitelja stambene zgrade koji opet izjavljuje da oni sa video nadzorom nemaju ništa jer nisu financirali ugradnju istog. Pitanja: 1. Je li policijska postaja obvezna pokrenuti postupak po službenoj dužnosti u slučaju očiglednog prikrivanja identiteta počinitelja ? Ako nije kome se dalje mogu obratiti za isto ? Koji bi zakon to regulirao ? 2. Je li upravitelj stambene zgrade obvezan obaviti vještačenje video nadzora po zahtjevu jednog od suvlasnika, a za slučajeve kada predstavnik suvlasnika daje policiji lažne izjave o stanju ispravnosti tog istog video nadzora ? 3. Kome se ja kao porezni obveznik i građanin ove države mogu obratiti u konkretnom slučaju kada niti upravitelj zgrade niti predstavnik suvlasnika ne žele surađivati niti sa policijom niti sa mnom kao suvlasnikom ? 4. Koji zakoni štite mene kao suvlasnika i građanina poreznog obveznika i moju obitelj u ovakvom slučaju kada subjekti uključeni u otkrivanje počinitelja u biti ne rade svoj posao ili opstruiraju otkrivanje počinitelja ? Svaka stručna pomoć je dobrodošla. Hvala i lijepi pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija